Thema Kansrijke Wijken: De buur(t) droom(t)

Meer groen, meer fietsenstalling, minder parkeerplekken? Met Droomstraten bepalen bewoners zelf hoe de straat eruit komt te zien. 

Kansrijke Wijken biedt ruimte aan zogenoemde ‘Droomstraten’. Met ‘De buur(t) droom(t)’ gaan de bewoners van de Berkelselaan (het gedeelte tussen de Rodenrijsestraat en de Bergsingel) in het Liskwartier hun buitenruimte tijdelijk herinrichten om er samen achter te komen wat wel en wat niet ten goede komt aan het sociale karakter en de leefkwaliteit van de straat. De eerste fase van dit plan is een experiment, met tijdelijke ingrepen in de buitenruimte om te bepalen wat goed werkt. De aftrap was op vrijdag 28 augustus en haalde de landelijke TV.

De straat als huiskamer

In de Berkelselaan wonen verschillende soorten mensen. Bijzonder is dat de diversiteit geen frictie, maar juist cohesie oplevert. Voor de bewoners is de straat een verlengstuk van hun huiskamers, ze ontmoeten elkaar en kunnen op verschillende plekken activiteiten ondernemen. Om de goede sfeer te behouden en te stimuleren verdient de Berkelselaan goede buitenruimte. Op dit moment is deze wat rommelig als gevolg van kleine ‘ad hoc’ wijzigingen en toevoegingen in het verleden. Met een aantal welgemikte ingrepen kunnen de dromen getoetst worden aan de realiteit. Deze ingrepen hebben de volgende doelen:

1. Een aantrekkelijke, samenhangende en groene buitenruimte.
2. Meer ruimte voor de fiets: voldoende fietsnietjes en gebruiksvriendelijke fietstrommels.
3. Slim ruimtegebruik: een goede balans tussen verblijfskwaliteit en parkeren

Co-creatie

Projectbegeleider vanuit de gemeente Jan van der Wolde: “Bewoners kunnen één à twee maanden experimenteren met hun straat. Dit wordt de eerste stap naar structurele verbetering: meer groen en spelen, meer sociaal eigendom, meer co-creatie en een betere verhouding tussen parkeren en ruimte.” Naderhand gaan de bewoners samen evalueren. Het gaat bij Droomstraten vooralsnog om tijdelijke ingrepen, in overleg met de gemeente wordt bekeken wat daarna mogelijk is.

Meer informatie? Bekijk het plan op CityLab010.nl.