Oostplein Verlicht!.

Startbudget toegekend € 90000,-

Een lichtend voorbeeld hoe bewoners, ondernemers, kunstenaars en architecten van een doorgangsplein een verblijfsplein maken.

Wie Stoepmakers Oostplein
Jaar 2016
Thema Fijne Rotterdamse buitenruimte

Omschrijving

Het Oostplein is vanuit haar historie het meest bijzondere plein van onze stad. Nu ondergewaardeerd en onbemind, zal deze ongepolijste smaragd de komende jaren haar geheimen prijsgeven. Deze geheimen liggen verborgen onder het straatniveau. Zij worden onthuld door de verhalenvertellers en zichtbaar gemaakt met lichtsculpturen en/of een fantasievolle openbare ruimte verlichting.

Sociale relevantie

Afgelopen jaar hebben stoepmakers, ondernemers en bewoners al laten ervaren dat van een doorgangsplein een verblijfsplein gemaakt kan worden. Het staketsel van de molen levert een gewaardeerde entourage op, waar bewoners graag verblijven. De feeërieke verlichting s‘avonds levert een grote bijdrage aan de sociale veiligheid. Ook rond het beeld van de Marinier is een huiskamer gecreëerd waar de afgelopen zomerperiode programmering heeft geleid tot een gestaag groeiende bezoekersstroom.

Innovatie

Graag willen wij de volgende stap zetten in de ontwikkeling voor het Oostplein middels Oostplein Verlicht! Rotterdam kent vele verkeerspleinen en slechts weinig verblijfspleinen. Het Oostplein en haar Stoepmakers tonen hoe je met verschillende activiteiten in het kader van Placemaking ‘denken en doen’ kunt combineren en je hiermee een stap-voor-stap een gebiedstransformatie in gang kunt zetten.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Jasper van Lammeren
Jasper van Lammeren
Jasper van Lammeren