LOKAAL. Buurtfilmhuis met educatief programma

In 2020 heeft een groep Rotterdammers het initiatief genomen om de oude St. Jansschool aan de Hammerstraat 15 te transformeren naar woningen met op de begane grond ruimte voor een kantine en een filmzaal. De ontwikkeling van het pand zal worden gedaan door de maatschappelijk betrokken projectontwikkelaar Steenvlinder en staat nu gepland voor 2024. Rotterdam Noord kent een uitgebreide culturele infrastructuur. Er zijn veel organisaties met programma voor de wijk. Momenteel is er echter geen vaste locatie voor filmprogrammering in Noord. Daarnaast blijkt uit de Cultuurscan Noord van Cultuur Concreet dat er behoefte is aan structureel aanbod en een fysieke locatie voor jongeren en culturele activiteiten die verschillende groepen met elkaar verbinden. Maar uit gesprekken met filmorganisaties uit Rotterdam is gebleken dat alleen het vertonen van films niet rendabel kan zijn bij een locatie met slechts een zaal. Momenteel onderzoeken we hoe een breed gebruik van de filmzaal de basis kan leggen voor een buurtfilmhuis in Noord. We zien kansen voor een buurtfilmhuis aan de Hammerstraat in het Oude Noorden; een plek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten aan de hand van filmbeleving. Het buurtfilmhuis zal een programma vertonen van arthouse films, buitenlandse films en klassiekers voor een breed publiek uit de wijk. Hiermee biedt het een lokaal alternatief op de programmering van de bestaande filmhuizen in Rotterdam in plaats van met hen de concurrentie aan te gaan. Daarnaast is er de wens om speciale vertoningen te organiseren in samenwerking met Rotterdamse filmfestivals. Als aanvulling op het filmprogramma zal er een educatief programma worden ontwikkeld rondom film, kunst, cultuur en nieuwe media gericht op talentontwikkeling onder jonge buurtbewoners. In de aanloop naar de ontwikkeling van het buurtfilmhuis zijn we van plan een onderzoek te doen naar waar behoefte aan is in de wijk. In eerste instantie kijken we naar het huidige culturele aanbod en waar behoefte aan is. Ten tweede onderzoeken we hoe een breed gebruik van de zaal een gezonde basis kan leggen voor het buurtfilmhuis. De uitkomsten van dit onderzoek zullen dienen als vertrekpunt voor de inrichting van de zaal en de organisatie van het buurtfilmhuis. We zijn op zoek naar een bestaansmodel in plaats van een verdienmodel, om zo een plek te creƫren die breed gedragen wordt door de buurtbewoners en organisaties in de directe omgeving. Hiervoor zullen we in gesprek gaan met bewoners en organisaties in de directe omgeving van de Hammerstraat.

Daarom goed en vernieuwend voor Rotterdam.

Een plek waar de bewoners van Rotterdam Noord elkaar ontmoeten aan de hand van filmbeleving.
Een educatief programma rondom film, kunst, cultuur en nieuwe media waardoor jongeren uit Rotterdam Noord hun talenten kunnen ontwikkelen en zichzelf kunnen gaan zien als toekomstige creatieven.
Breed gebruik van de zaal faciliteren door de filmzaal zo in te richten dat deze kan voldoen aan de behoeften van verschillende groepen en organisaties uit de buurt.

meer weten.

Contactpersonen van dit initiatief
Bram van der Linde