Ontdek › Plan

010010 010 Klaar voor de toekomst

Subsidie toegekend € 50.000,00

Aangemaakt: 31 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

We zitten aan de vooravond van een enorme technologische versnelling. Willen we daar als Rotterdam op voorbereid zijn dan moeten we zorgen dat onze kinderen daarop zijn voorbereid anders missen we de boot!

Voor de toekomst is kennis van computers essentieel. Wie dat niet heeft mist de boot. Theorie alleen is daarbij niet genoeg, het gaat om de koppeling met de praktijk. Dat kan door mensen al op heel jonge leeftijd enthousiast te maken voor computers met behulp van eenvoudig te maken robotjes. Door meisjes en jongens op jonge leeftijd intrinsiek te motiveren, leer je hen iets waar ze hun hele leven profijt van hebben: de nieuwsgierigheid naar en het plezier van werken met computers.

Maatschappelijk probleem
We weten dat kinderen het wel makkelijk vinden om computers te gebruiken, maar nog moeilijk om computers echt te begrijpen. En juist die computerwetenschap is belangrijk voor de toekomst. Scholen zijn vanaf 2020 verplicht om leerlingen op dat gebied onderwijs te geven, maar uit gesprekken die wij met een groot aantal basisscholen hebben gevoerd is gebleken dat zij daar niet zelf uitkomen. Ze hebben de kennis of de tijd of het geld niet om hierin te voorzien.

Waarom goed voor Rotterdam?

Zeker voor een stad als Rotterdam is dit belangrijk. Aan de ene kant hebben we de industrie en de haven die de komende jaren op zoek zijn naar goed en geschoold personeel. Aan de andere kant heeft Rotterdam van oudsher een bevolking die minder hoog is opgeleid. Door kinderen op alle niveau’s vertrouwd te maken met computerwetenschap snijdt het mes aan twee kanten: kinderen hebben een grotere kans op de arbeidsmarkt en de industrie en haven hebben een grotere kans geschikt personeel te vinden.

Waarom vernieuwend?

Daarom hebben we de afgelopen twee samen met de scholen, ouders, jongeren en bedrijven gewerkt aan een passend antwoord hiervoor. Hieruit is een simpele en krachtige open methode voortgekomen die alle scholen in Rotterdam kunnen gebruiken. Het samenwerken aan zo’n concreet doel met zoveel partijen wordt nog nergens in Nederland op deze schaal gedaan.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Klaar voor de toekomst

Doe mee

Organisatie: Stichting 010010

Contactpersoon: Bas Klein

Gerelateerde Plannen

31123296 s %281%29.jpg

De Gelukkige Driehoek

De Gelukkige Driehoek zorgt voor een school waar kinderen graag naar toe gaan. Een school waar het pedagogische klimaat voorop staat en alle kinderen mogen zijn wie ze zijn.

Bekijk dit plan
02abdb93 23c1 4680 919e a4476c0379e1 374 00000033c0b1cbf5

Sterke gelukkige kinderen

Kinderen die hun talenten ontwikkelen die zij nodig hebben om gelukkige mensen te worden

Bekijk dit plan
Engels

Na onderwijs komt wereldwijs

Met een actief naschools programma kinderen klaarstomen voor een kansrijke toekomst

Bekijk dit plan
Stickerboog

leuk leren 010

Spelen is leren. Het doel van het plan is om spelend leren beter op de kaart te zetten en meer Rotterdamse gezinnen met jonge kinderen toegang te geven tot leuk en leerzaam (spel)materiaal.

Bekijk dit plan
Logo maakotheek

Maakotheek

Maakotheek helpt scholen en leerlingen om Wetenschap & Techniek zo leuk en uitdagend te maken als het is. De Maakotheek komt naar de scholen toe met een gebalanceerd aanbod van kennis, spullen en onderhoud in een roulerend systeem.

Bekijk dit plan
Rekenen in beweging app 2

Reken in Beweging

Met onze Webapp kunnen leerlingen en docenten actief rekenen in het klaslokaal!

Bekijk dit plan
Images 1

Fawaka Naschools Ondernemen

Kinderen maken op jonge leeftijd kennis met duurzaam ondernemen. En daarmee zicht op een aantrekkelijk toekomstperspectief.

Bekijk dit plan
Yp2

Naar nieuwe comfort zones

Jongeren met verschillende achtergrond, kennis en vaardigheden werken internationaal samen aan de stad van morgen.

Bekijk dit plan
Meer plannen