Ontdek › Plan

010010 010 Klaar voor de toekomst

Subsidie toegekend € 50.000,00

Aangemaakt: 31 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

We zitten aan de vooravond van een enorme technologische versnelling. Willen we daar als Rotterdam op voorbereid zijn dan moeten we zorgen dat onze kinderen daarop zijn voorbereid anders missen we de boot!

Voor de toekomst is kennis van computers essentieel. Wie dat niet heeft mist de boot. Theorie alleen is daarbij niet genoeg, het gaat om de koppeling met de praktijk. Dat kan door mensen al op heel jonge leeftijd enthousiast te maken voor computers met behulp van eenvoudig te maken robotjes. Door meisjes en jongens op jonge leeftijd intrinsiek te motiveren, leer je hen iets waar ze hun hele leven profijt van hebben: de nieuwsgierigheid naar en het plezier van werken met computers.

Maatschappelijk probleem
We weten dat kinderen het wel makkelijk vinden om computers te gebruiken, maar nog moeilijk om computers echt te begrijpen. En juist die computerwetenschap is belangrijk voor de toekomst. Scholen zijn vanaf 2020 verplicht om leerlingen op dat gebied onderwijs te geven, maar uit gesprekken die wij met een groot aantal basisscholen hebben gevoerd is gebleken dat zij daar niet zelf uitkomen. Ze hebben de kennis of de tijd of het geld niet om hierin te voorzien.

Waarom goed voor Rotterdam?

Zeker voor een stad als Rotterdam is dit belangrijk. Aan de ene kant hebben we de industrie en de haven die de komende jaren op zoek zijn naar goed en geschoold personeel. Aan de andere kant heeft Rotterdam van oudsher een bevolking die minder hoog is opgeleid. Door kinderen op alle niveau’s vertrouwd te maken met computerwetenschap snijdt het mes aan twee kanten: kinderen hebben een grotere kans op de arbeidsmarkt en de industrie en haven hebben een grotere kans geschikt personeel te vinden.

Waarom vernieuwend?

Daarom hebben we de afgelopen twee samen met de scholen, ouders, jongeren en bedrijven gewerkt aan een passend antwoord hiervoor. Hieruit is een simpele en krachtige open methode voortgekomen die alle scholen in Rotterdam kunnen gebruiken. Het samenwerken aan zo’n concreet doel met zoveel partijen wordt nog nergens in Nederland op deze schaal gedaan.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Klaar voor de toekomst

Doe mee

Organisatie: Stichting 010010

Contactpersoon: Bas Klein

Gerelateerde Plannen

Aware online   training bewust op het internet voor ouders3

Rotterdam: bewust en veilig op het internet

Rotterdamse jeugd, ouders en professionals bewuster en veiliger op het internet maken.

Bekijk dit plan
Vg logo

Verticale Groep

Verticale Groep voegt een leeftijdsgemengde groep toe aan het basisonderwijs om kinderen weerbaarder te maken. Er wordt ook gewerkt aan 21st eeuwse vaardigheden die kinderen leren omgaan met anderen.

Bekijk dit plan
Buitenspelen

De Buitenwereld

We breiden de lesruimte van OBS De Kleine Wereld uit naar het plein en de buurt, zodat kinderen uitdagingen aan kunnen gaan in een veilige omgeving. Nieuwsgierigheid, ontmoeting en zorg voor de omgeving zijn sleutelwoorden van De Buitenruimte.

Bekijk dit plan
Coolll

COOLLL (werknaam)

Experimentele vaardigheden en techniek voor VO-leerlingen. Serieus werk maken van verbinding van VO- en PO-scholen, inhoudelijke aanbieders, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Bekijk dit plan
Dsc 0054

Nieuwe technologie in Rotterdams primair onderwijs

Rotterdamse scholen worden klaargestoomd voor de 21e eeuw met onze lessen en workshops in nieuwe technologie en programmeren in het primair onderwijs. Voor kind èn leerkracht.

Bekijk dit plan
Makerspace

Makerspace in de bieb!

Bibliotheek Rotterdam heeft met de Makerspace het primaire doel om jeugd en jongeren in aanraking te brengen met nieuwe (maak)technieken, hen door (o.a.) workshops kennis te laten maken met en enthousiasmeren voor moderne techniek en maakcultuur.

Bekijk dit plan

Teach de Teacher-blijvend professionaliseren.

Alle leerkrachten, zowel pabo als zittende krijgen een actuele LAB omgeving waarin voldoende ontwikkel- en professionaliserings- en opleidingsmogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor zowel leerlingen als leraren.

Bekijk dit plan
Ruimtereis 2016

Ruimtemissie voor leerlingen

Leerlingen van het Vreewijk Lyceum organiseren en maken hun eigen ruimtereis! Iedereen kan mee doen vanwege de verschillende disciplines.

Bekijk dit plan
Meer plannen