Ontdek › Plan

010010 010 Klaar voor de toekomst

Subsidie toegekend € 50.000,00

Aangemaakt: 31 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

We zitten aan de vooravond van een enorme technologische versnelling. Willen we daar als Rotterdam op voorbereid zijn dan moeten we zorgen dat onze kinderen daarop zijn voorbereid anders missen we de boot!

Voor de toekomst is kennis van computers essentieel. Wie dat niet heeft mist de boot. Theorie alleen is daarbij niet genoeg, het gaat om de koppeling met de praktijk. Dat kan door mensen al op heel jonge leeftijd enthousiast te maken voor computers met behulp van eenvoudig te maken robotjes. Door meisjes en jongens op jonge leeftijd intrinsiek te motiveren, leer je hen iets waar ze hun hele leven profijt van hebben: de nieuwsgierigheid naar en het plezier van werken met computers.

Maatschappelijk probleem
We weten dat kinderen het wel makkelijk vinden om computers te gebruiken, maar nog moeilijk om computers echt te begrijpen. En juist die computerwetenschap is belangrijk voor de toekomst. Scholen zijn vanaf 2020 verplicht om leerlingen op dat gebied onderwijs te geven, maar uit gesprekken die wij met een groot aantal basisscholen hebben gevoerd is gebleken dat zij daar niet zelf uitkomen. Ze hebben de kennis of de tijd of het geld niet om hierin te voorzien.

Waarom goed voor Rotterdam?

Zeker voor een stad als Rotterdam is dit belangrijk. Aan de ene kant hebben we de industrie en de haven die de komende jaren op zoek zijn naar goed en geschoold personeel. Aan de andere kant heeft Rotterdam van oudsher een bevolking die minder hoog is opgeleid. Door kinderen op alle niveau’s vertrouwd te maken met computerwetenschap snijdt het mes aan twee kanten: kinderen hebben een grotere kans op de arbeidsmarkt en de industrie en haven hebben een grotere kans geschikt personeel te vinden.

Waarom vernieuwend?

Daarom hebben we de afgelopen twee samen met de scholen, ouders, jongeren en bedrijven gewerkt aan een passend antwoord hiervoor. Hieruit is een simpele en krachtige open methode voortgekomen die alle scholen in Rotterdam kunnen gebruiken. Het samenwerken aan zo’n concreet doel met zoveel partijen wordt nog nergens in Nederland op deze schaal gedaan.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Klaar voor de toekomst

Doe mee

Organisatie: Stichting 010010

Contactpersoon: Bas Klein

Gerelateerde Plannen

Imc basis logo

IMC Basis Rotterdam

Op school leer je voor later, bij IMC Basis leer nú wat later is

Bekijk dit plan

AL DOENDE, LEER JE

Het voorkomen van vroegtijdig schooluitval en het werken aan een beter toekomstperspectief voor leerlingen van het Mbo door het bieden van een baan of hen te begeleiden naar een voor hun passend onderwijs.

Bekijk dit plan
Img 0475

Leer- en Veerkracht, in je kracht op school!

Een intensief Integraal meerjarentraject ter bevordering van de mentale veerkracht van leerlingen en leerkrachten.

Bekijk dit plan
Campus hoogvliet ai exterieur 1

Projectplan Campus Academie Hoogvliet

Het doel is om bassischoolleerlingen uit groep 8 in Hoogvliet extra aandacht, ondersteuning en huiswerkbegeleiding aan te bieden.

Bekijk dit plan
Artikel ad 20 maart 2018

Spel-IQoké-activiteiten voor (hoog) begaafde kinderen!

Spelactiviteiten voor (hoog) begaafde kinderen en hun familie met uitleen uitdagende spellen en boeken rondom thema hoogbegaafdheid in combinatie met ontmoetingen voor de ouders.

Bekijk dit plan
Buitenspelen

De Buitenwereld

We breiden de lesruimte van OBS De Kleine Wereld uit naar het plein en de buurt, zodat kinderen uitdagingen aan kunnen gaan in een veilige omgeving. Nieuwsgierigheid, ontmoeting en zorg voor de omgeving zijn sleutelwoorden van De Buitenruimte.

Bekijk dit plan
1383758 1421285188084569 1395309728 n

Onderwijs van de 21e eeuw!

Een onderwijsysteem invoeren waarin ieder kind zich maximaal ontplooit, talent mag ontwikkelen en klaar is voor de toekomst.

Bekijk dit plan
Download

Leren voor de toekomst

Het tegengaan van ongelijkheid in het onderwijs door meer dan alleen huiswerkbegeleiding aan te bieden. Zoals het bespreken van obstakels die functioneren in de Rotterdamse samenleving kunnen belemmeren en het aanmoedigen van ouderbetrokkenheid.

Bekijk dit plan
Meer plannen