Ontdek › Plan

010010 010 Klaar voor de toekomst

Aangemaakt: 31 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

We zitten aan de vooravond van een enorme technologische versnelling. Willen we daar als Rotterdam op voorbereid zijn dan moeten we zorgen dat onze kinderen daarop zijn voorbereid anders missen we de boot!

Voor de toekomst is kennis van computers essentieel. Wie dat niet heeft mist de boot. Theorie alleen is daarbij niet genoeg, het gaat om de koppeling met de praktijk. Dat kan door mensen al op heel jonge leeftijd enthousiast te maken voor computers met behulp van eenvoudig te maken robotjes. Door meisjes en jongens op jonge leeftijd intrinsiek te motiveren, leer je hen iets waar ze hun hele leven profijt van hebben: de nieuwsgierigheid naar en het plezier van werken met computers.

Maatschappelijk probleem
We weten dat kinderen het wel makkelijk vinden om computers te gebruiken, maar nog moeilijk om computers echt te begrijpen. En juist die computerwetenschap is belangrijk voor de toekomst. Scholen zijn vanaf 2020 verplicht om leerlingen op dat gebied onderwijs te geven, maar uit gesprekken die wij met een groot aantal basisscholen hebben gevoerd is gebleken dat zij daar niet zelf uitkomen. Ze hebben de kennis of de tijd of het geld niet om hierin te voorzien.

Waarom goed voor Rotterdam?

Zeker voor een stad als Rotterdam is dit belangrijk. Aan de ene kant hebben we de industrie en de haven die de komende jaren op zoek zijn naar goed en geschoold personeel. Aan de andere kant heeft Rotterdam van oudsher een bevolking die minder hoog is opgeleid. Door kinderen op alle niveau’s vertrouwd te maken met computerwetenschap snijdt het mes aan twee kanten: kinderen hebben een grotere kans op de arbeidsmarkt en de industrie en haven hebben een grotere kans geschikt personeel te vinden.

Waarom vernieuwend?

Daarom hebben we de afgelopen twee samen met de scholen, ouders, jongeren en bedrijven gewerkt aan een passend antwoord hiervoor. Hieruit is een simpele en krachtige open methode voortgekomen die alle scholen in Rotterdam kunnen gebruiken. Het samenwerken aan zo’n concreet doel met zoveel partijen wordt nog nergens in Nederland op deze schaal gedaan.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Klaar voor de toekomst

Doe mee

Organisatie: Stichting 010010

Contactpersoon: Bas Klein

Gerelateerde Plannen

Noa

Robotics

Leerlingen leren de onderwijsrobot programmeren om hem te laten dansen op eigen geprogrammeerde muziek. In dit plan wordt techniek verbonden met muziek en dans.

Bekijk dit plan
Vieze handen

Tuintje Tono

Groene, (maatschappelijk) duurzame Peuterplus opvang voor kwetsbare kinderen en gezinnen met Hoofd, Hart en Handen.

Bekijk dit plan
Mijn boek boek

Mijn boek - Verhalen uit Rotterdam

Rotterdamse verhalen voor leerlingen van alle Rotterdamse basisscholen. Omdat lezen leuk is!

Bekijk dit plan
Logo2 meesterlijk

Meesterlijk Rotterdam

Vakmanschap in Onderwijs! voor een betere aansluiting op het beroepsveld.

Bekijk dit plan
Talkx

TALKX - het sprekend kind- lesmethodiek & event

Kinderen een podium geven om hun belevenissen en bevindingen te leren delen. Volwassenen leren te luisteren naar het verhaal en de stem van het kind.

Bekijk dit plan
Image

debat010

Rotterdamse leerlingen uit verschillende culturen, religies en lagen van de bevolking gaan met elkaar in debat.

Bekijk dit plan
Burgerschapsvorming1

Het voordeel van de twijfel

Met dit project willen we pabo-studenten en leraren in het primair onderwijs in Rotterdam verder professionaliseren in het versterken van burgerschap van leerlingen.

Bekijk dit plan
Buitenspelen

De Buitenwereld

We breiden de lesruimte van OBS De Kleine Wereld uit naar het plein en de buurt, zodat kinderen uitdagingen aan kunnen gaan in een veilige omgeving. Nieuwsgierigheid, ontmoeting en zorg voor de omgeving zijn sleutelwoorden van De Buitenruimte.

Bekijk dit plan
Meer plannen