Ontdek › Plan

010 ANALYTICS

Aangemaakt: 29 oktober 2018

Veilige stad

010 Analytics is een experiment gericht op het vergroten van de sociale veiligheid in de stad Rotterdam door aan de slag te gaan met het analyseren van maatschappelijke spanningen, polarisatie en sentimenten op digitale platformen

De digitale wereld beïnvloedt steeds meer de ontwikkeling van bewoners. Veel bewoners maken in hoge mate gebruik van sociale media. Het gebruik van digitale middelen brengt enerzijds veel goeds met zich mee in de vorm van het opbouwen van een netwerk, maken van contact en ontspanning. Anderzijds liggen voornamelijk bij het gebruik van sociale media meerdere valkuilen op de loer zoals bijvoorbeeld Fake News en polarisatie in de vorm van het wij-zij denken. Het wij-zij denken is schadelijk voor de sociale cohesie in de samenleving. Uit het verleden is meerdere keren gebleken hoe individuen of groepen door digitale kanalen meer kwetsbaar zijn voor een negatieve identiteitsvorming. Denk hierbij aan bewoners die op sociale media alleen negatieve geluiden horen over hun groep waardoor hun beeld van de samenleving negatief uitwijst en dit hun wereldbeeld beïnvloedt.

Waarom goed voor Rotterdam?

Bovenstaande plan is goed voor Rotterdam omdat het de mogelijkheid geeft om als grote stad na te gaan in welke mate we de online wereld waarin bewoners gebruikt kan worden om het beleid van de stad te optimaliseren. Vervolgens kunnen de professionals in het sociale veiligheidsdomein handvaten aangereikt krijgen om hiermee te werken. Als internationale stad kan je hiermee laten zien vooruitstrevend te zijn op dit vlak.

Waarom vernieuwend?

Dit plan is vernieuwend omdat het de grenzen opzoekt van hoe de digitale wereld ingezet kan worden om bewoners in de stad Rotterdam beter te begrijpen. We duiken in de werelden van bewoners waardoor andere perspectieven ontstaan ten aanzien van de ontwikkeling, leef- en belevingswerelden van bewoners. Dat biedt meer aanknopingspunten om beleid te vormen. In het heden is het niet meer mogelijk om de ogen te sluiten voor het gebruik van digitale kanalen en de invloed van deze knalen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

010 analytics 01

Doe mee

Organisatie: Luvenis Veldwerk & Preventie

Contactpersoon: Mustafa Amezrine

Gerelateerde Plannen

Logo10

Maxed Guardian

Een alarmerings-applicatie die je vrienden, familie, kennissen en zelfs onbekenden alarmeert met je huidige locatie, wanneer je wordt aangerand of wordt beroofd.

Bekijk dit plan
Beukelswij

BeukelsWij: Verleiden tot veiligheid

Een veiliger en prettiger leefomgeving rondom Beukelsweg en Beukelsdijk realiseren doort gedrag van verkeersdeelnemers met innovatieve maatregelen te beïnvloeden. Onze missie: het gevoel van een woonwijk creëren voor bewoners aan deze doorgaande weg.

Bekijk dit plan
Vr bril

Moet ik me hiermee bemoeien? Doe ik hieraan mee!?

Jongeren ervaren met behulp van VR-technologie hoe zij reageren in Rotterdamse concrete lastige situaties. Wat is hun ‘Freeze’, ‘Flight’ of ‘Fight’ reactie en is het altijd noodzakelijk om je ergens mee te bemoeien of ergens aan mee te doen?

Bekijk dit plan
Large city crowd walking down street red slow 1012434

De zorgzame wijk

Wat doe je wanneer je iemand op straat ziet die in psychische nood verkeert of verward gedrag vertoont? We willen trainingen 'eerste hulp bij psychische problemen' voor sleutelpersonen in de wijk en bewoners faciliteren én de effecten hiervan meten.

Bekijk dit plan
Voorbeeld kenteken kenteken bewijs

kenteken bewijs en kenteken plaatje voor de fiets

het onmogelijk maken van gestolen fietsen door te verkopen. Iedere fiets een kenteken en de eigenaar een kentekenbewijs.

Bekijk dit plan
1618122 463433943759162 2084847145617161354 o

Van Voedseltuin naar Voedselpark

Méér dan een tuin alleen: de Voedseltuin Rotterdam wordt een park voor iedereen!

Bekijk dit plan
Archel

Mijn Rugzak

In de Lampreibuurt en Zalmplaat met verschillende bewoners in contact komen over de actuele onderwerpen die daar spelen.

Bekijk dit plan
Meer plannen