Ontdek › Plan

ABRI: the Future of Making

Aangemaakt: 08 maart 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

De nieuwste 3D maaktechnologie wordt levensgroot toegepast in een Rotterdams pioniersproject: een 3D betongeprinte watertaxi halte. Deze revolutionaire, duurzame bouwmethode heeft een grote invloed op de bouw, infrastructuur en architectuur.

De Abri is een Rotterdamse watertaxi halte die door 3D betonprinten tot stand zal komen. Het object is een Rotterdams initiatief en eerste stap die laat zien wat voor invloed de vierde industriële revolutie zal hebben op de bouw. Nieuwe digitale productietechnieken zoals 3D betonprinten zullen de bouw en infrastructuur op zijn kop zetten. Naast dat het een veel duurzamere manier van bouwen is zal het ook een eigen architectonische stijl als gevolg hebben. Er is geen mal meer nodig om betonnen objecten te produceren; er wordt alleen beton geplaatst daar waar het nodig is. Het lage materiaalgebruik en het weglaten van mallen brengt de CO2-footprint sterk omlaag. De Abri wordt gerealiseerd aan de Marconistraat en zal bijdragen aan de innovatieve identiteit van Lab op Straat.

Waarom goed voor Rotterdam?

Digitale ontwerp technieken en 3D printen zullen de architectuur enorm beïnvloeden. Wat voor invloed dit op de stad zal hebben laten we nu al zien in het Abri project. Men kan de innovatie beleven op een unieke locatie op het M4H terrein. Dit verbetert niet alleen de zichtbaarheid van het terrein zelf (als onderdeel van het Innovation District), maar ook het imago als regio waar de vruchten van technologische vooruitgang door zowel de inwoners als het bedrijfsleven worden geplukt.

Waarom vernieuwend?

Betonprinten is revolutionair en de toepassing daarvan in een publiek object is een Europese primeur. Het proces is vele malen duurzamer en de vormvrijheid brengt een nieuwe architectuur voort. Dit zal een sterke invloed hebben op de toekomstige bebouwde omgeving. Het laat zien dat cross-sectorale samenwerking en digitale ontwerp- en productietechnieken daadwerkelijk toepasbaar zijn en een duidelijk voordeel leveren aan de gebouwde omgeving en de samenleving.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

161107 abri disclaimer

Doe mee

Organisatie: Studio RAP

Contactpersoon: Lucas ter Hall

Gerelateerde Plannen

Thumbnail img 3800

KUNSTBUS

Het brengen van Kunst & Cultuur naar de mensen TOE, en dan met name kinderen en mensen met een beperking, denk aan geen geld, de nl taal, geestelijk, lichamelijk of wat dan ook. Daarnaast ook voor alle andere, KUNST IS IMMERS VAN IEDEREEN

Bekijk dit plan
Daydream sideview

Daydream

Een donkere, zachte ruimte waarin zakenlui tussen de werkuren door kunnen genieten van muziek en visuals, gebaseerd op de brainwave entertainment voor een optimaal resultaat. Rust en ruimte staan centraal.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 05 28 om 16.28.55

De Rotterdamse Podcast Fabriek

Dé online en offline locatie voor het produceren, distribueren, informeren en inspireren omtrent het medium podcast.

Bekijk dit plan
Stadslab

Duizel Stadslab

Duizel Stadslab gaat samen met kunstenaars, ontwerpers en bewoners toekomstgericht werken aan duurzaamheid. Ons platform is het bruisende festival Duizel in het Park, drukbezocht en opgebouwd in en met Rotterdam Noord

Bekijk dit plan
Stadspodium knitting in the city 28 augustus fotografie joline van den oever dsc 0497

Een Granny's Finest club in iedere wijk van Rotterdam

De handwerkclub en het designermerk van Granny's Finest zijn middelen om ouderen maar ook generaties op laagdrempelige wijze bij elkaar te brengen. Hierdoor wordt eenzaamheid onder ouderen voorkomen.

Bekijk dit plan
Uitzwaai visual

de uit(Z)waai

Innovatief landmark in de buitenruimte om uit te waaien, welkom te heten, te ontmoeten, te bewegen dus te beleven.

Bekijk dit plan
 18

Little Wotan: Kunstlab voor stedelijke transitie

Little Wotan ontwikkelt kunstprojecten voor stedelijke transitie; in co-creatie met bewoners, kunstenaars en wetenschappers. We gebruiken daarvoor interactieve werkvormen waaronder serious games, met als doel: maatschappelijke impact realiseren.

Bekijk dit plan
Untitled 1

The International Museum of Political Violence

The International Museum of Political Violence in Rotterdam explores the wide spectrum of political violence throughout history through visual arts, design, multimedia, and (educational) technology.

Bekijk dit plan
Meer plannen