Ontdek › Plan

ABRI: the Future of Making

Aangemaakt: 08 maart 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

De nieuwste 3D maaktechnologie wordt levensgroot toegepast in een Rotterdams pioniersproject: een 3D betongeprinte watertaxi halte. Deze revolutionaire, duurzame bouwmethode heeft een grote invloed op de bouw, infrastructuur en architectuur.

De Abri is een Rotterdamse watertaxi halte die door 3D betonprinten tot stand zal komen. Het object is een Rotterdams initiatief en eerste stap die laat zien wat voor invloed de vierde industriële revolutie zal hebben op de bouw. Nieuwe digitale productietechnieken zoals 3D betonprinten zullen de bouw en infrastructuur op zijn kop zetten. Naast dat het een veel duurzamere manier van bouwen is zal het ook een eigen architectonische stijl als gevolg hebben. Er is geen mal meer nodig om betonnen objecten te produceren; er wordt alleen beton geplaatst daar waar het nodig is. Het lage materiaalgebruik en het weglaten van mallen brengt de CO2-footprint sterk omlaag. De Abri wordt gerealiseerd aan de Marconistraat en zal bijdragen aan de innovatieve identiteit van Lab op Straat.

Waarom goed voor Rotterdam?

Digitale ontwerp technieken en 3D printen zullen de architectuur enorm beïnvloeden. Wat voor invloed dit op de stad zal hebben laten we nu al zien in het Abri project. Men kan de innovatie beleven op een unieke locatie op het M4H terrein. Dit verbetert niet alleen de zichtbaarheid van het terrein zelf (als onderdeel van het Innovation District), maar ook het imago als regio waar de vruchten van technologische vooruitgang door zowel de inwoners als het bedrijfsleven worden geplukt.

Waarom vernieuwend?

Betonprinten is revolutionair en de toepassing daarvan in een publiek object is een Europese primeur. Het proces is vele malen duurzamer en de vormvrijheid brengt een nieuwe architectuur voort. Dit zal een sterke invloed hebben op de toekomstige bebouwde omgeving. Het laat zien dat cross-sectorale samenwerking en digitale ontwerp- en productietechnieken daadwerkelijk toepasbaar zijn en een duidelijk voordeel leveren aan de gebouwde omgeving en de samenleving.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

161107 abri disclaimer

Doe mee

Organisatie: Studio RAP

Contactpersoon: Lucas ter Hall

Gerelateerde Plannen

Shooters paradise front

Shooters Paradise

Shooters Paradise is een Rotterdamse galerie die fotografen met een grote online following op socialmedia een platform biedt om hun werk zichtbaar te maken aan de stad.

Bekijk dit plan
Voorkantfoto

Een medialab voor kinderen

Iedere vakantie keuze uit een serie workshops waar creativiteit met digitale media centraal staat. Werken aan je 21e eeuwse vaardigheden was nog nooit zo leuk!

Bekijk dit plan
Center afbeelding

MEC Center

De jonge creatieve ondernemers krijgen een plek om zich te ontwikkelen in hun vakgebied. Joran en Richard willen met het MEC Center een vriendengroep creëren en zo het beste bij de jonge ondernemers naar boven brengen!

Bekijk dit plan

Made in Rotterdam

‘Made in Rotterdam’ is een platform en beurs ter bevordering van de zichtbaarheid van de Rotterdamse maakindustrie.

Bekijk dit plan
Katendrecht.obr properstock   fenix loodsen vogelvlucht

De Kracht van Katendrecht

Een stedelijke manifestatie op en over Katendrecht als voorbeeld van Rotterdamse vernieuwing, waarin het oude karakter, nieuwbouw en attracties gezamenlijk bijdragen tot een nieuwe culturele hotspot in de stad.

Bekijk dit plan
Skarlokaal kids

SKARlokaal

SKARlokaal is een vorm van “embedded kunstenaarschap”: kunstenaars huren leegstaande ruimten in of nabij een school, en gaan vandaaruit een langdurige relatie aan met school en omgeving.

Bekijk dit plan
Verstopt pand

Bouwplaats Brienenoord

Bouwplaats Brienenoord is een sociaal, artistiek en duurzaam herontwikkelingsproject van het oude zomerkampgebouw op het Eiland van Brienenoord.

Bekijk dit plan
Stadspodium knitting in the city 28 augustus fotografie joline van den oever dsc 0497

Een Granny's Finest club in iedere wijk van Rotterdam

De handwerkclub en het designermerk van Granny's Finest zijn middelen om ouderen maar ook generaties op laagdrempelige wijze bij elkaar te brengen. Hierdoor wordt eenzaamheid onder ouderen voorkomen.

Bekijk dit plan
Meer plannen