Ontdek › Plan

ABRI: the Future of Making

Aangemaakt: 08 maart 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

De nieuwste 3D maaktechnologie wordt levensgroot toegepast in een Rotterdams pioniersproject: een 3D betongeprinte watertaxi halte. Deze revolutionaire, duurzame bouwmethode heeft een grote invloed op de bouw, infrastructuur en architectuur.

De Abri is een Rotterdamse watertaxi halte die door 3D betonprinten tot stand zal komen. Het object is een Rotterdams initiatief en eerste stap die laat zien wat voor invloed de vierde industriële revolutie zal hebben op de bouw. Nieuwe digitale productietechnieken zoals 3D betonprinten zullen de bouw en infrastructuur op zijn kop zetten. Naast dat het een veel duurzamere manier van bouwen is zal het ook een eigen architectonische stijl als gevolg hebben. Er is geen mal meer nodig om betonnen objecten te produceren; er wordt alleen beton geplaatst daar waar het nodig is. Het lage materiaalgebruik en het weglaten van mallen brengt de CO2-footprint sterk omlaag. De Abri wordt gerealiseerd aan de Marconistraat en zal bijdragen aan de innovatieve identiteit van Lab op Straat.

Waarom goed voor Rotterdam?

Digitale ontwerp technieken en 3D printen zullen de architectuur enorm beïnvloeden. Wat voor invloed dit op de stad zal hebben laten we nu al zien in het Abri project. Men kan de innovatie beleven op een unieke locatie op het M4H terrein. Dit verbetert niet alleen de zichtbaarheid van het terrein zelf (als onderdeel van het Innovation District), maar ook het imago als regio waar de vruchten van technologische vooruitgang door zowel de inwoners als het bedrijfsleven worden geplukt.

Waarom vernieuwend?

Betonprinten is revolutionair en de toepassing daarvan in een publiek object is een Europese primeur. Het proces is vele malen duurzamer en de vormvrijheid brengt een nieuwe architectuur voort. Dit zal een sterke invloed hebben op de toekomstige bebouwde omgeving. Het laat zien dat cross-sectorale samenwerking en digitale ontwerp- en productietechnieken daadwerkelijk toepasbaar zijn en een duidelijk voordeel leveren aan de gebouwde omgeving en de samenleving.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

161107 abri disclaimer

Doe mee

Organisatie: Studio RAP

Contactpersoon: Lucas ter Hall

Gerelateerde Plannen

Vt museum rdam 01 web

Cultuurwerkplaats

Het ontwikkelen van het product cultuurwerkplaats middels 2 pilots: Bewoners en culturele ondernemers uit de buurt werken samen aan het verbeteren van de sociale en economische situatie van de wijk en hun bewoners.

Bekijk dit plan

Maasstad Fotowedstrijd

Met de Fotowedstrijd willen fotografen uit heel Nederland oproepen om de Nieuwe Maas, haar oevers, de havens op een creatieve wijze in beeld te brengen.

Bekijk dit plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2016 10 31 om 11.48.36

KunstenLab voor Futurologie

Het Laatste Nieuws over de Toekomst: 10 burgers laten zich een intensieve week lang informeren, inspireren en geven hun eigen visie op de toekomst

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 02 06 om 12.18.26

Experiencing Rotterdam

Een app die bewoners en toeristen in Rotterdam bewuster maakt van de stad. Speciaal uitgezette fiets- en wandelroutes met verschillende thema's.

Bekijk dit plan
Mhl rotterdam happylist

MyHappyList

Houd jouw lijst bij met activiteiten die jij nog graag wilt doen in Rotterdam, deel deze lijst met je goede vrienden en collega's en beleef de happy momenten samen!

Bekijk dit plan
Katendrecht.obr properstock   fenix loodsen vogelvlucht

De Kracht van Katendrecht

Een stedelijke manifestatie op en over Katendrecht als voorbeeld van Rotterdamse vernieuwing, waarin het oude karakter, nieuwbouw en attracties gezamenlijk bijdragen tot een nieuwe culturele hotspot in de stad.

Bekijk dit plan
Meer plannen