Ontdek › Plan

Afrikaandermarkt grondstoffen station

Subsidie toegekend € 102.000,00

Aangemaakt: 30 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Het plaatsen van een afvalinzamel- en verwerkingsstation voor de Afrikaandermarkt, om meer restafval hoogwaardig te kunnen hergebruiken, zwerfafval te voorkomen en te communiceren over afval is grondstof.

Het doel van dit project is om het afvalprobleem op de Afrikaandermarkt, met het zwerfafval wat daarbij in de wijk terechtkomt, op te lossen. Wij, Superuse Studios in samenwerking met de Afrikaanderwijk Coöperatie, werken hieraan door het ontwerpen en realiseren van een Afrikaandermarkt grondstoffen station. Hier kunnen reststromen gescheiden worden ingenomen en
gedeeltelijk ook worden verwerkt tot nieuwe grondstoffen en halffabricaten voor nieuwe producten. Tevens is het een plek waar producten van reststromen door diverse Rotterdamse ondernemers kunnen worden gepresenteerd en verkocht.

Waarom goed voor Rotterdam?

De kennis die met dit project wordt opgedaan kan worden gebruikt om grondstoffen stations op andere Rotterdamse markten te plaatsen. Dit zorgt voor lokale werkgelegenheid, een sterke vermindering van het restafval, een afname van zwerfafval rondom de markten, een beter straatbeeld op marktdagen en een heldere communicatie van het ‘afval is grondstof’ gedachtegoed.

Waarom vernieuwend?

De markt die doorgaans tonnen restafval per dag voortbrengt, krijgt nu een plek om waardevolle reststromen gescheiden in te zamelen en te verwerken. Het Afrikaandermarkt grondstoffen station communiceert tegelijkertijd aan bezoekers en personeel over de waarde van restmateriaal, door een platform te zijn voor Rotterdamse ondernemers om producten van restmateriaal te presenteren en verkopen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Grondstoffen station schetsontwerp

Doe mee

Organisatie: Superuse Studios

Contactpersoon: Lizanne Dirkx

E-mail: lizanne.superuse@gmail.com

Wij zoeken

Rotterdamse ondernemers die groente-, fruit-, papier-, karton-, plasticafval van de Afrikaandermarkt kunnen verwerken tot nieuwe producten.

Gerelateerde Plannen

Fao infographic urbantrees en

Smart Urban Forest, de waarde van bomen

Iedereen houdt van bomen. Wij willen Rotterdam vergroenen met meer en mooiere bomen door omwonenden en bedrijven via blockchain en nieuwe business modellen mede-eigenaar te maken

Bekijk dit plan

"Hout van Rotterdam"

"De eerste wereldstad die zijn eigen gekapte hout inzet als gemeengoed, samen met zijn inwoners, binnen de buitenruimte!"

Bekijk dit plan
Pretotype 1  city sky temple met uitleg

City Sky Temple

Door middel van het intrigeren van een therapeutische rooftop stilte tuin hebben de overprikkelde Rotterdammers een toevluchtsoord van groenvoorziening te midden van de stad waar zij tot rust kunnen komen en kunnen ontspannen.

Bekijk dit plan
Sam 5522

Rondje Coolhaven

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

Bekijk dit plan
Image

Vondelpark in Rotterdam

Een leuk vondelpark (Amsterdam) in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Fullsizeoutput 951e

BTA: De Gezondste Beleef en Leef tuin van Rotterdam

Het opzetten van een organisatie waarbij wij het volgende willen bereiken: De Botanische Tuin Afrikaanderwijk groeit uit tot een (inter)nationaal bekende en financieel onafhankelijke tuin.

Bekijk dit plan
20180415 151926

Rotterdam: Print Your City!

In the project Print Your City!, Rotterdam residents upcycle their plastic waste into their public space with the use of robotic 3D printing. In this way Rotterdam uses citizen involvement to become more circular!

Bekijk dit plan
Bef aft lunetten r

Sociaal lichtfabrikaat voor de stad van idee tot markt

Als lichtarchitecten verbeteren we met visie en techniek openbare ruimten en maken deze aantrekkelijk voor verblijf, wandeling en veilige sociale plek.

Bekijk dit plan
Meer plannen