Ontdek › Plan

Van biomassa naar bioplastic

Subsidie toegekend € 204.780,00

Aangemaakt: 17 december 2015

Onderwerpen: Rotterdam economisch vooruit, Een duurzame en bereikbare stad en Fijne Rotterdamse buitenruimte

MetroMining gaat voedselresten van Rotterdamse bedrijven converteren naarenergie en in een volgende fase naarbioplastics.

Het doel is een modulaire opzet te verkrijgen die herhaalbaar is naar anderelocaties in stedelijke gebieden of met inpassing in bestaande bedrijven zelfstandig een product vormen. De gekozen vergistingsopzet is ontwikkeld in Rotterdam door MetroMining in samenwerking met diverse partners en experts op het gebied van engineering, afvalmanagement, biogasproductie en bio-plastics. De demo-installatie gaat naast de commerciële haalbaarheid ook de technische werking onderzoeken van kleinschalige bioplastics productie.. De demo-fabriek van MetroMining zal in 2017starten met de verwerking van organische voedselresten. De installatie is een innovatieve bio-vergisting installatie met een geintegreerd duurzaam energieproductie systeem. Het eindresultaat is een proces dat veelzijdig ingezet kan worden in stedelijke omgeving met eenvoudige mogelijkheden voor opschaling en een hoge mate van herhalingspotentieel.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met dit project wordt een begin gemaakt met de circulaire economie en worden afvalstromen, in de nabijheid van haar ontstaan, omgezet naar energie en nieuwe grondstoffen. De productie wordt ondersteund met de modernste productie middelen zoals, bioreactoren en diverse conversietechnieken in een nieuwe constellatie, waarmee het een innovatief technologisch project is en een visitekaartje voor het Vierhavengebied.

Waarom vernieuwend?

De innovatieve installatie van MetroMiningdraagt bij aan een circulaire economie. Tijdens de demonstratie wordt onderzoek gedaan naar de productie van bio-plastics door het Innovatiecentrum Kunststoffen. De productie van bioplastics uit methaangas moet gaan zorgen voor een afname van kunststoffen uit niet-duurzame bronnen die voortkomen uit de wijze van gebruik van voedselresten.
MetroMining
Voorheen was het CityLab010 project “MetroMining” bekend onder de naam “Stadsgas”.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Logo metromining

Doe mee

Organisatie: MetroMining

Contactpersoon: Gilbert Curtessi

Wij zoeken

Alle expertise is in het afgelopen jaar aangetrokken, zowel op technisch, biologisch en regelgevingsgebied. Wellicht dat de ROTEB een kans heeft hier op in te spelen om hun eigen kosten te verlagen.

Gerelateerde Plannen

Viapunten drone beeld

ViaTim

De wijk verbinden door een netwerk van ViaPunten. Een ViaPunt is een buurtgenoot die pakketten voor zijn/haar buurt ontvangt.

Bekijk dit plan
Logo

ZomerOndernemer

ZomerOndernemer helpt jongeren tussen de 15 en 22 jaar met het opzetten van een eigen bedrijf in de zomervakantie. In korte tijd leren de jongeren de basiselementen van het ondernemerschap kennen door daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Bekijk dit plan
L45 finaldesign

Line 45

Een zipline in hartje Rotterdam

Bekijk dit plan
Foodkrant cover 2017

FOODKRANT ROTTERDAM

Gratis krant voor Rotterdam over gezond, duurzaam & plantaardig(er) eten

Bekijk dit plan
Cover 5 march

Work-Life Balance Conference

De leidinggevende gezondheidsexperts, ondernemers en relatieexperts naar Rotterdam te brengen om een Utopia te creëren van kennis.

Bekijk dit plan

SB/ Stunning B

Zelf ontworpen babyproducten met een pedagogische visie.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 05 15 om 19.50.27

Big Data Rotterdam

Onafhankelijk ecosysteem waar bedrijven de juiste kennis krijgen om succes te hebben met Big Data en Wetenschap.

Bekijk dit plan
Iam

IAM

Dromenjagers ondersteunen bij het waarmaken van hun dromen met multimedia! Startend met unieke CV video’s of foto portretten en een aansluitend, inspirerend online blog die het gezicht toont van dromenjagers in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Meer plannen