Ontdek › Plan

Van biomassa naar bioplastic

Subsidie toegekend € 204.780,00

Aangemaakt: 17 december 2015

Onderwerpen: Rotterdam economisch vooruit, Een duurzame en bereikbare stad en Fijne Rotterdamse buitenruimte

MetroMining gaat voedselresten van Rotterdamse bedrijven converteren naarenergie en in een volgende fase naarbioplastics.

Het doel is een modulaire opzet te verkrijgen die herhaalbaar is naar anderelocaties in stedelijke gebieden of met inpassing in bestaande bedrijven zelfstandig een product vormen. De gekozen vergistingsopzet is ontwikkeld in Rotterdam door MetroMining in samenwerking met diverse partners en experts op het gebied van engineering, afvalmanagement, biogasproductie en bio-plastics. De demo-installatie gaat naast de commerciële haalbaarheid ook de technische werking onderzoeken van kleinschalige bioplastics productie.. De demo-fabriek van MetroMining zal in 2017starten met de verwerking van organische voedselresten. De installatie is een innovatieve bio-vergisting installatie met een geintegreerd duurzaam energieproductie systeem. Het eindresultaat is een proces dat veelzijdig ingezet kan worden in stedelijke omgeving met eenvoudige mogelijkheden voor opschaling en een hoge mate van herhalingspotentieel.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met dit project wordt een begin gemaakt met de circulaire economie en worden afvalstromen, in de nabijheid van haar ontstaan, omgezet naar energie en nieuwe grondstoffen. De productie wordt ondersteund met de modernste productie middelen zoals, bioreactoren en diverse conversietechnieken in een nieuwe constellatie, waarmee het een innovatief technologisch project is en een visitekaartje voor het Vierhavengebied.

Waarom vernieuwend?

De innovatieve installatie van MetroMiningdraagt bij aan een circulaire economie. Tijdens de demonstratie wordt onderzoek gedaan naar de productie van bio-plastics door het Innovatiecentrum Kunststoffen. De productie van bioplastics uit methaangas moet gaan zorgen voor een afname van kunststoffen uit niet-duurzame bronnen die voortkomen uit de wijze van gebruik van voedselresten.
MetroMining
Voorheen was het CityLab010 project “MetroMining” bekend onder de naam “Stadsgas”.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Logo metromining

Doe mee

Organisatie: MetroMining

Contactpersoon: Gilbert Curtessi

Wij zoeken

Alle expertise is in het afgelopen jaar aangetrokken, zowel op technisch, biologisch en regelgevingsgebied. Wellicht dat de ROTEB een kans heeft hier op in te spelen om hun eigen kosten te verlagen.

Gerelateerde Plannen

Leapfunder 1

AirDnD

AirDnD.nl, voluit Air Drink ’n Dine, is het platform waar iedereen een huiskamerrestaurant kan starten en reserveren.

Bekijk dit plan
R0 69 600 450 269 tender varen rotterdam

Het water centraal

Breng het water terug en daarmee ook de mogelijkheden om het water te gebruiken. Vissen, zwemmen, varen, zeilen, toerisme, beroepsvaart en alle mogelijkheden die dat te bieden heeft.

Bekijk dit plan
13700146 548350882019941 6436243010701029569 n

Stadse Streekwinkel Rotterdam

De Stadse Streekwinkel combineert de dagelijkse beschikbaarheid en korte afstand tot de consument in de stad met een boerderijwinkel. Het is de plek waar boeren en makers uit de regio zichtbaar en dagelijks toegankelijk worden voor de stedeling.

Bekijk dit plan
Img 0471

Korte keten van bodem tot bord

Direct online producten kopen bij de boer uit jouw regio en afhalen bij een afhaalpunt bij jou in de wijk

Bekijk dit plan
Plaatje

Offcourse: on track towards Coderdam

Opzetten van een gratis toegankelijk fysiek en viruteel platform waar mensen samen komen om te leren programmeren en beter aansluiting te vinden op de arbeidsmarkt.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 04 06 om 14.21.27

Rotterdam Deelstad

‘Rotterdam Deelstad’ verzamelt alle Rotterdamse deelinitiatieven op een online platform. Zodat met deze kennis delen voor alle Rotterdammers makkelijker wordt en zij hun leven zo duurzamer en socialer maken, en geld besparen.

Bekijk dit plan

DS/ Dienst Samenwerking

je schulden overzicht van deurwaardes, gerechtelijke deurwaardes, schuldeisers via DS aanvragen, incassobureaus

Bekijk dit plan

Pincoffmarkt

Een buurtmarkt op het Lodewijkpincoffplein op de Kop van Zuid, door wijkgenoten en voor wijkgenoten

Bekijk dit plan
Meer plannen