Ontdek › Plan

AI foto analyse buitenruimte

Aangemaakt: 29 mei 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Het ontwikkelen van een algoritme waarmee foto's van de buitenruimte geanalyseerd kunnen worden, zodat automatisch bepaald kan worden of er misstanden in de omgeving aanwezig zijn.

Het doel van dit plan is om het proces van buitenruimte meldingen te verbeteren door het toevoegen van een automatische analyse van foto’s van meldingen op basis van Artificial Intelligence (AI). Het idee is dat een melder op basis van een gemaakte foto direct suggesties ontvangt voor alle informatie die deze dient mee te sturen. Hierdoor zal het gebruiksgemak voor de burger aanzienlijk verhogen. De verwachting is dat dit zal leiden tot een toename in het aantal meldingen dat wordt gedaan, en daarmee een toename van de kwaliteit van de buitenruimte gerealiseerd kan worden. Een dergelijke software kan daarnaast ook gebruikt worden om automatisch het opgenomen beeldmateriaal van scanauto’s te analyseren. Hierdoor kan bijvoorbeeld bijplaatsing van vuil naast de container automatisch worden herkend terwijl de scanauto langs rijdt, waarna dit direct verholpen kan worden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Om de kwaliteit van de buitenruimte zo hoog mogelijk te houden, is de gemeente Rotterdam continue bezig om problemen die hierin ontstaan zo snel mogelijk op te lossen. Door het ontwikkelen van automatische foto analyse, wordt het mogelijk om de benodigde stroom aan informatie over ontstane problemen te vergroten, door het verhogen van zowel het aantal ‘actieve’ meldingen door burgers, alsook het aantal ‘passieve’ meldingen via bijvoorbeeld scanauto's.

Waarom vernieuwend?

Het doel is om de nieuwste technologie op het gebied van AI en computer vision te gebruiken om het huidige meldingsproces te verbeteren en vooral makkelijker te maken. Burgers worden nu namelijk gevraagd meldingen te maken door in meerdere keuzemenu's categorieën te selecteren en/of een begeleidende tekst te schrijven, terwijl ze ook alleen een foto zouden kunnen opsturen. Ook maakt dit mogelijk dat andere opgenomen camerabeelden in de buitenruimte automatisch geanalyseerd kunnen worden.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Voorbeeld container bijplaatsing

Doe mee

Organisatie: Clockworks

Contactpersoon: Noelle Fischer

E-mail: noelle.fischer@clockworks.co

Adres: Stationsplein 45, A4.004 CIC, 3013AK Rotterdam

Wij zoeken

- Datapartnerschap: grote hoeveelheid beeld data van meldingen buitenruimte
- Financiering: voor ontwikkeling van prototype

Gerelateerde Plannen

Rotterdam   3d next level  v4

Rotterdam in 3D

Een eyecatcher en icoon voor onze stad: Rotterdam in 3D. Wij willen niet alleen in pop-up de letters “Rotterdam” in 3D realiseren, maar ook de belangrijkste gebouwen en eyecatchers van de stad erin verwerken, zodat iedereen ermee op de foto kan!

Bekijk dit plan
1

Crooswijksebocht ""Groenpoort naar de Rottemeren"'

Een groene Stadspoort naar het natuurgebied de Rottemeren

Bekijk dit plan
23137.1587.2b1d 1

Unieke Rotterdamse Zebrapaden

Zebrapaden Uniek Rotterdams maken

Bekijk dit plan
Dsc 8506

PleinPark 't Landje Cool-Zuid

Plein 't Landje in Cool-Zuid is nu een stenig en monofunctioneel sport- en speelplein. Stadslab Cool-Zuid wil samen met gebruikers en betrokkenen van plein 't Landje het plein transformeren tot een zachter en groener PleinPark voor de hele buurt.

Bekijk dit plan
12186260 985097854864770 775381055880705094 o

Veilige Buurt

Een communicatie app die het makkelijker maakt elkaar te leren kennen en contact te houden.

Bekijk dit plan
Citylab010 voorstelspeeltuintjeplaatje

Mooi Mooier Middelland Speeltuintje

De bewoners van de Hondiusstraat en de omliggende straten willen de verwaarloosde speelplek op de hoek graag herinrichten, zodat alle kinderen dicht bij huis weer lekker buiten kunnen spelen en de plek weer een vrolijke en verzorgde aanblik biedt.

Bekijk dit plan
Img 20180225 151557

ROTTERDAM'S PURE ARTERIES AND VEINS.

Houd waterlichamen en de omliggende gebieden vrij van menselijke afvalstoffen en natuurlijk afval. Verbeter de ecologie voor zwemvogels en het uiterlijk van de stad.

Bekijk dit plan
Urbanmining jvdt

Urban Mining with Credits

Wij introduceren een nieuwe vorm van crowdfunden. Met als inzet de waarde van afval en het circulair toepassen van grondstoffen.

Bekijk dit plan
Meer plannen