Ontdek › Plan

AI foto analyse buitenruimte

Aangemaakt: 29 mei 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Het ontwikkelen van een algoritme waarmee foto's van de buitenruimte geanalyseerd kunnen worden, zodat automatisch bepaald kan worden of er misstanden in de omgeving aanwezig zijn.

Het doel van dit plan is om het proces van buitenruimte meldingen te verbeteren door het toevoegen van een automatische analyse van foto’s van meldingen op basis van Artificial Intelligence (AI). Het idee is dat een melder op basis van een gemaakte foto direct suggesties ontvangt voor alle informatie die deze dient mee te sturen. Hierdoor zal het gebruiksgemak voor de burger aanzienlijk verhogen. De verwachting is dat dit zal leiden tot een toename in het aantal meldingen dat wordt gedaan, en daarmee een toename van de kwaliteit van de buitenruimte gerealiseerd kan worden. Een dergelijke software kan daarnaast ook gebruikt worden om automatisch het opgenomen beeldmateriaal van scanauto’s te analyseren. Hierdoor kan bijvoorbeeld bijplaatsing van vuil naast de container automatisch worden herkend terwijl de scanauto langs rijdt, waarna dit direct verholpen kan worden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Om de kwaliteit van de buitenruimte zo hoog mogelijk te houden, is de gemeente Rotterdam continue bezig om problemen die hierin ontstaan zo snel mogelijk op te lossen. Door het ontwikkelen van automatische foto analyse, wordt het mogelijk om de benodigde stroom aan informatie over ontstane problemen te vergroten, door het verhogen van zowel het aantal ‘actieve’ meldingen door burgers, alsook het aantal ‘passieve’ meldingen via bijvoorbeeld scanauto's.

Waarom vernieuwend?

Het doel is om de nieuwste technologie op het gebied van AI en computer vision te gebruiken om het huidige meldingsproces te verbeteren en vooral makkelijker te maken. Burgers worden nu namelijk gevraagd meldingen te maken door in meerdere keuzemenu's categorieën te selecteren en/of een begeleidende tekst te schrijven, terwijl ze ook alleen een foto zouden kunnen opsturen. Ook maakt dit mogelijk dat andere opgenomen camerabeelden in de buitenruimte automatisch geanalyseerd kunnen worden.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Voorbeeld container bijplaatsing

Doe mee

Organisatie: Clockworks

Contactpersoon: Noelle Fischer

E-mail: noelle.fischer@clockworks.co

Adres: Stationsplein 45, A4.004 CIC, 3013AK Rotterdam

Wij zoeken

- Datapartnerschap: grote hoeveelheid beeld data van meldingen buitenruimte
- Financiering: voor ontwikkeling van prototype

Gerelateerde Plannen

"Hout van Rotterdam"

"De eerste wereldstad die zijn eigen gekapte hout inzet als gemeengoed, samen met zijn inwoners, binnen de buitenruimte!"

Bekijk dit plan
Bohlogo

Tuin Ben Oude NijHuis

Het inrichten van een veilige tuin voor (dementerende) ouderen met een laag inkomen; een tuin die ook voor buurtbewoners toegankelijk is en waar allerlei buurtactiviteiten gehouden zullen worden.

Bekijk dit plan
Afbeelding1

Boomtoppers: alle Rotterdammers kunnen de boom in!

Boomtoppers wil een outdoor sportprogramma rond boomklimmen in een stedelijke omgeving ontwikkelen dat geschikt is voor alle doelgroepen.

Bekijk dit plan
Kindervuurwerk

Nationale Kinder Vuurwerk Rotterdam

Een groot vuurwerk bij de Erasmusbrug om 19.00 uur op 31 december om het oude jaar mee af te sluiten en het nieuwe mee te beginnen. Speciaal voor kinderen en gezinnen om hen op te laten groeien met een traditie van groot georganiseerd vuurwerk.

Bekijk dit plan
Retrieval platform

Recycled Park: plastic winningsplatform

Plastic zwerfvuil hoort niet in de stadshavens. Recycled Park realiseert een opvangsysteem om zwerfvuil structureel op te vangen.

Bekijk dit plan
Urbanmining jvdt

Urban Mining with Credits

Wij introduceren een nieuwe vorm van crowdfunden. Met als inzet de waarde van afval en het circulair toepassen van grondstoffen.

Bekijk dit plan
Kaartje zuid driehoek

ROAR

Een kunstproject rondom de steunpilaren van metrolijn D/E in Rotterdam Zuid.

Bekijk dit plan
1

Crooswijksebocht ""Groenpoort naar de Rottemeren"'

Een groene Stadspoort naar het natuurgebied de Rottemeren

Bekijk dit plan
Meer plannen