Ontdek › Plan

AI foto analyse buitenruimte

Aangemaakt: 29 mei 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Het ontwikkelen van een algoritme waarmee foto's van de buitenruimte geanalyseerd kunnen worden, zodat automatisch bepaald kan worden of er misstanden in de omgeving aanwezig zijn.

Het doel van dit plan is om het proces van buitenruimte meldingen te verbeteren door het toevoegen van een automatische analyse van foto’s van meldingen op basis van Artificial Intelligence (AI). Het idee is dat een melder op basis van een gemaakte foto direct suggesties ontvangt voor alle informatie die deze dient mee te sturen. Hierdoor zal het gebruiksgemak voor de burger aanzienlijk verhogen. De verwachting is dat dit zal leiden tot een toename in het aantal meldingen dat wordt gedaan, en daarmee een toename van de kwaliteit van de buitenruimte gerealiseerd kan worden. Een dergelijke software kan daarnaast ook gebruikt worden om automatisch het opgenomen beeldmateriaal van scanauto’s te analyseren. Hierdoor kan bijvoorbeeld bijplaatsing van vuil naast de container automatisch worden herkend terwijl de scanauto langs rijdt, waarna dit direct verholpen kan worden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Om de kwaliteit van de buitenruimte zo hoog mogelijk te houden, is de gemeente Rotterdam continue bezig om problemen die hierin ontstaan zo snel mogelijk op te lossen. Door het ontwikkelen van automatische foto analyse, wordt het mogelijk om de benodigde stroom aan informatie over ontstane problemen te vergroten, door het verhogen van zowel het aantal ‘actieve’ meldingen door burgers, alsook het aantal ‘passieve’ meldingen via bijvoorbeeld scanauto's.

Waarom vernieuwend?

Het doel is om de nieuwste technologie op het gebied van AI en computer vision te gebruiken om het huidige meldingsproces te verbeteren en vooral makkelijker te maken. Burgers worden nu namelijk gevraagd meldingen te maken door in meerdere keuzemenu's categorieën te selecteren en/of een begeleidende tekst te schrijven, terwijl ze ook alleen een foto zouden kunnen opsturen. Ook maakt dit mogelijk dat andere opgenomen camerabeelden in de buitenruimte automatisch geanalyseerd kunnen worden.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Voorbeeld container bijplaatsing

Doe mee

Organisatie: Clockworks

Contactpersoon: Noelle Fischer

E-mail: noelle.fischer@clockworks.co

Adres: Stationsplein 45, A4.004 CIC, 3013AK Rotterdam

Wij zoeken

- Datapartnerschap: grote hoeveelheid beeld data van meldingen buitenruimte
- Financiering: voor ontwikkeling van prototype

Gerelateerde Plannen

23137.1587.2b1d 1

Unieke Rotterdamse Zebrapaden

Zebrapaden Uniek Rotterdams maken

Bekijk dit plan
Picture rudolf teunissen lunetten

Social citylights

We gaan de openbare ruimte beleving verbeteren met ecologisch verantwoord lichtdesign wat een straat aantrekkelijk en veilig maakt in beleving en identiteit. Het versterkt de beleving en identiteit van de buurt.

Bekijk dit plan
Fao infographic urbantrees en

Smart Urban Forest, de waarde van bomen

Iedereen houdt van bomen. Wij willen Rotterdam vergroenen met meer en mooiere bomen door omwonenden en bedrijven via blockchain en nieuwe business modellen mede-eigenaar te maken

Bekijk dit plan
Img 8114

Oostplein Verlicht!

Een lichtend voorbeeld hoe bewoners, ondernemers, kunstenaars en architecten van een doorgangsplein een verblijfsplein maken.

Bekijk dit plan
Groengoed!

Kansrijke Tuinen

Gezamenlijk tuinieren in de wijk voor een mooie, veilige en kindvriendelijke buitenruimte

Bekijk dit plan
Scan 35

De Taaltuin in Spangen Verrijkt!

De Taaltuin in Spangen wil spelen voor alle kinderen mogelijk maken, met een selectie van 8 nieuwe taalspeelleerobjecten!

Bekijk dit plan
27540907 1654057537993505 4442018546364373022 n

Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten (RASA)

RASA is een multidisciplinair project van schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en futurologiestudio Monnik. De missie van RASA is om de sterrenhemel zichtbaar te maken boven de Blaak.

Bekijk dit plan
Bohlogo

Tuin Ben Oude NijHuis

Het inrichten van een veilige tuin voor (dementerende) ouderen met een laag inkomen; een tuin die ook voor buurtbewoners toegankelijk is en waar allerlei buurtactiviteiten gehouden zullen worden.

Bekijk dit plan
Meer plannen