Ontdek › Plan

ArchiKlas - architectuurlessen voor kinderen

Subsidie toegekend € 14.000,00

Aangemaakt: 30 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs de 21e-eeuwse vaardigheden bijbrengen door middel van een reeks van architectuurlessen, waarin creativiteit en onderzoekend en ontwerpend leren een grote rol speelt.

ArchiKlas komt langs op de midden- en bovenbouw van basisscholen en BSO’s om een reeks architectuurlessen te verzorgen. Een reeks bestaat uit 8 lessen van minimaal 1,5 uur en hanteert een vaststaande volgorde, gebruikelijk voor een ontwerpproces: analyse, schets- en ontwerpfase, experiment- en bouwfase en presentatie.
Aan de hand van dit ontwerpproces worden de 21e-eeuwse vaardigheden zoals kritisch en creatief denken, samenwerken en communiceren, informatie verwerken, problemen oplossen en reflecteren aangeleerd.
Hiernaast wordt -binnen diverse thema’s- kennisgemaakt met ontwerpbeginselen als schetsen, tekenen op schaal, het maken van een constructie, perspectiefleer en het bouwen van een maquette. Aan het eind van elk thema presenteren de leerlingen hun proces en eindproduct, waarbij de eindproducten samen een groter geheel vormen.
Een greep uit mogelijke thema’s: Wonen op water, Tiny houses, Fantasiestad, Ecodorp of School van de toekomst.

Waarom goed voor Rotterdam?

In Rotterdam zijn veel gezinnen met een beperkt netwerk, waarbij creativiteit niet van huis uit wordt meegegeven. Tijdens ArchiKlas krijgen kinderen uit deze gezinnen een kans om in aanraking te komen met creatieve activiteiten en rolmodellen. Hiermee kunnen ze hun praktische en theoretische talenten ontdekken en ontplooien. Omdat Rotterdam dé architectuurstad van Nederland is, zijn herkenbare voorbeelden van de gebouwde omgeving evenals inspirerende architectenbureaus altijd in de buurt.

Waarom vernieuwend?

In het huidige schoolsysteem wordt met name gebruik gemaakt van verbaal-linguïstische informatieoverdracht, terwijl leerlingen op zoveel verschillende manieren kunnen leren, informatie onthouden en over kunnen dragen. Door de focus te leggen op onderzoekend en ontwerpend leren en ook visuele middelen te bieden voor informatieoverdracht -zoals schetsen en maquettes- biedt ArchiKlas een aanvulling op de huidige lesmethodes.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Infographic archiklas

Doe mee

Contactpersoon: Thera Huijsmans

E-mail: thera@archiklas.nl

Wij zoeken

Basisscholen en/of BSO's die mee willen doen aan een pilot.

Gerelateerde Plannen

Afbeelding1

YCADEMY010 | gerse koppen

Openbare academie voor het versterken van (over)levensvaardigheden

Bekijk dit plan
1218 rotterdam marketing

Smart port, meiden aan boord

Wij stimuleren meiden te kiezen voor een carrière in de Rotterdamse haven en industrie. Dit doen we met een magazine vol rolmodellen, voor en door meiden, de "Havenskills"-netwerktraining en praktijkbezoeken.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 05 31 om 16.28.55

De Gamer 010

De Gamer is een interactieve energie-opwekkende speelvloer voor schoolpleinen. Met hulp van CityLab010 ontwikkelen we een lesprogramma voor Rotterdamse scholen waarbij kinderen al bewegend leren over duurzaamheid, wetenschap en techniek.

Bekijk dit plan
Logo schoolkassa

SchoolKassa

SchoolKassa is een digitaal incasseringssysteem voor het innen van betaalopdrachten naar ouders (denk hierbij aan het innen van de vrijwillige ouderbijdrage, schoolreisjes en TSO).

Bekijk dit plan
Images 1

Fawaka Naschools Ondernemen

Kinderen maken op jonge leeftijd kennis met duurzaam ondernemen. En daarmee zicht op een aantrekkelijk toekomstperspectief.

Bekijk dit plan
Noa

Robotics

Leerlingen leren de onderwijsrobot programmeren om hem te laten dansen op eigen geprogrammeerde muziek. In dit plan wordt techniek verbonden met muziek en dans.

Bekijk dit plan
Imc basis logo

IMC Basis Rotterdam

Op school leer je voor later, bij IMC Basis leer nú wat later is

Bekijk dit plan
Sportschool 010   citylab

Educatieve ondersteuning en sport in Rotterdam Noord

Het aanbieden van educatieve ondersteuning en sport in Rotterdam Noord en dit beschikbaar maken voor iedereen.

Bekijk dit plan
Meer plannen