Ontdek › Plan

ArchiKlas - architectuurlessen voor kinderen

Aangemaakt: 30 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs de 21e-eeuwse vaardigheden bijbrengen door middel van een reeks van architectuurlessen, waarin creativiteit en onderzoekend en ontwerpend leren een grote rol speelt.

ArchiKlas komt langs op de midden- en bovenbouw van basisscholen en BSO’s om een reeks architectuurlessen te verzorgen. Een reeks bestaat uit 8 lessen van minimaal 1,5 uur en hanteert een vaststaande volgorde, gebruikelijk voor een ontwerpproces: analyse, schets- en ontwerpfase, experiment- en bouwfase en presentatie.
Aan de hand van dit ontwerpproces worden de 21e-eeuwse vaardigheden zoals kritisch en creatief denken, samenwerken en communiceren, informatie verwerken, problemen oplossen en reflecteren aangeleerd.
Hiernaast wordt -binnen diverse thema’s- kennisgemaakt met ontwerpbeginselen als schetsen, tekenen op schaal, het maken van een constructie, perspectiefleer en het bouwen van een maquette. Aan het eind van elk thema presenteren de leerlingen hun proces en eindproduct, waarbij de eindproducten samen een groter geheel vormen.
Een greep uit mogelijke thema’s: Wonen op water, Tiny houses, Fantasiestad, Ecodorp of School van de toekomst.

Waarom goed voor Rotterdam?

In Rotterdam zijn veel gezinnen met een beperkt netwerk, waarbij creativiteit niet van huis uit wordt meegegeven. Tijdens ArchiKlas krijgen kinderen uit deze gezinnen een kans om in aanraking te komen met creatieve activiteiten en rolmodellen. Hiermee kunnen ze hun praktische en theoretische talenten ontdekken en ontplooien. Omdat Rotterdam dé architectuurstad van Nederland is, zijn herkenbare voorbeelden van de gebouwde omgeving evenals inspirerende architectenbureaus altijd in de buurt.

Waarom vernieuwend?

In het huidige schoolsysteem wordt met name gebruik gemaakt van verbaal-linguïstische informatieoverdracht, terwijl leerlingen op zoveel verschillende manieren kunnen leren, informatie onthouden en over kunnen dragen. Door de focus te leggen op onderzoekend en ontwerpend leren en ook visuele middelen te bieden voor informatieoverdracht -zoals schetsen en maquettes- biedt ArchiKlas een aanvulling op de huidige lesmethodes.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Infographic archiklas

Doe mee

Contactpersoon: Thera Huijsmans

E-mail: thera_huijsmans@hotmail.com

Wij zoeken

Basisscholen en/of BSO's die mee willen doen aan een pilot.

Gerelateerde Plannen

Beeld voor internet

Taal voor Mekaar

We zetten kinderen met een taalachterstand in hun kracht door gelijkere kansen te bieden op een succesvolle toekomst in onze samenleving.

Bekijk dit plan
Banner citylab010

JONGEREN & TECHNIEK

In ons werk zien wij regelmatig het enthousiasme onder jongeren met betrekking tot techniek. Ons doel is informeel leren stimuleren en te combineren met de arbeidsmarkt, dit plan is een onderzoek naar de mogelijkheden en de haalbaarheid.

Bekijk dit plan
Picture

Artship - Supports a creative life

Artship wil een revolutie ontketenen in de manier waarop kunst wordt onderwezen. We geven toegang tot creativiteit, helpen leraren hun passie te delen en bieden hen de beste en meest efficiënte infrastructuur, tools en diensten.

Bekijk dit plan
F83ad43a c548 494b 97ee fe3273fa6c37

Schoolschaken op alle basisscholen in Rotterdam

Schaken op school. In het lesprogramma of na schooltijd in de groepen 3 t/m 6 van alle basisscholen in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Futureflextaglined

Future Flex

Willen we ons onderwijs verbeteren en met de tijd mee laten gaan, dan valt of staat dit met voldoende professionele ruimte voor leraren om hiermee aan de slag te gaan. Daar zetten we op in met de pilot 'Future Flex'.

Bekijk dit plan
P3220093

Onderzoekend leren op de Zalmplaatschool

Onderzoekend en ontwerpend leren op de Zalmplaatschool ! 21 ste Century Skills

Bekijk dit plan
Diploma uitreiking

IMC Weekendschool Delfshaven & Rotterdam Zuid

Bij IMC Weekendschool laten wij nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals uit uiteenlopende vakgebieden.

Bekijk dit plan
Super schoool

Super Schoool

De ambitie van Super Schoool is om reguliere basisscholen de keuze te bieden een excellente school te worden in het toepassen van de Wet Passend Onderwijs.

Bekijk dit plan
Meer plannen