Ontdek › Plan

BeweegPlus School

Aangemaakt: 18 februari 2017

Sport beweegt Rotterdam

De school waar voor-, tijdens- en na schooltijd bewogen wordt!

Een kwart van de kinderen in de leeftijd tussen de 12 en 17/20 jaar behalen de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, daarnaast brengen deze kinderen gemiddeld 10,4 uur per dag zitten door. Gezondheidsproblemen die de oorzaak zijn van te veel zitten en te weinig bewegen hebben naast fysieke gevolgen ook maatschappelijke- en economische gevolgen op onder andere Rotterdam en Nederland.

Door een BeweegPlus School te creëren zullen kinderen minstens 3 momenten per dag uitgedaagd worden om te bewegen. Zo zal er voorschooltijd een warming-up plaatsvinden, tijdens schooltijd zullen leerlingen zowel in de pauzes als in het klaslokaal uitgedaagd worden om te bewegen en naschooltijd zullen de kinderen, in samenwerking met sportverenigingen en de docenten LO, uitgedaagd worden te sporten bij een vereniging.

Door het BeweegPlus plan zullen meer kinderen de NNGB norm halen, zich fitter voelen, gezonder zijn en raken ze gewend aan een gezonde levensstijl!

Waarom goed voor Rotterdam?

Kijkend naar Rotterdam is het opvallend dat diabetes voorkomt bij 5% van de 19 tot 65 -jarigen en 19% van de ouderen. Dit is hoger dan gemiddeld in Nederland. Er zijn wijken binnen Rotterdam waar het aandeel ouderen met diabetes oploopt tot 30%. Daarnaast is in Rotterdam 23% van de kinderen van 4 tot 12 jaar te zwaar. Dit is hoger dan gemiddeld in Nederland.
Het aantal ongezonde levensjaren als gevolg van overgewicht vergroot de maatschappelijke kosten van zowel Rotterdam als heel Nederland.

Waarom vernieuwend?

De afgelopen jaren zijn er verschillende soorten plannen/interventies ontwikkeld met als doel leerlingen/kinderen meer te laten bewegen. Het BeweegPlus plan is vernieuwend, omdat het alle losse onderdelen combineert. Het focust zich niet alleen op voorschooltijd of naschooltijd maar kijkt naar de volledige schooldag van een kind... dat een kind teveel zit en weinig kans krijgt om te bewegen is namelijk voor het grootste deel de oorzaak van school.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Goed idee

Doe mee

Organisatie: Avicenna College / HAN Master Sport & Beweeginnovatie

Contactpersoon: Néné van Essen

Wij zoeken

Criticus, sportverenigingen in Rotterdam, vormgevers, experts op sport & beweeggebied, sportartikel leveranciers, scholen met interesse, financiële bijdragers en mensen die werken in de S&B sector van de gemeente Rotterdam.

Gerelateerde Plannen

Rotterdam trimt

Fit happens 010

Het zowel fysiek als virtueel zichtbaar maken van de manier waarop de hele buitenruimte als sportterrein kan worden gebruikt. Het plan beoogt op een ultiem laagdrempelige wijze beweging onder Rotterdammers te bevorderen.

Bekijk dit plan
Voorbeeldfoto

Golfen op de Kop

Een golfaccommodatie op het grasveldje naast het Nieuwe Luxor.

Bekijk dit plan
E sport 010

E-sport 010

De nieuwe wereld van E-sport is gigantisch aan het worden. De sport moet geacepteerd en gefaciliteerd worden, daarom dit plan!

Bekijk dit plan
P1960190

Witte Boten Plan

Het ‘Witte Botenplan’ maakt het mogelijk dat iedereen die wil gaan roeien op de Willem-Alexander Baan een boot kan pakken om plezier te hebben op het water. 10 sportieve roeiboten Volans4all worden gratis ter beschikking gesteld.

Bekijk dit plan
Tribune rotterdam united droombeeld

Rotterdam United: de missing link in het Essenburgpark

Integratie van sportcomplex vv Rotterdam United in het Essenburgpark en een Sportbuurthuis van de Toekomst waar sport, welzijn en cultuur samenkomen.

Bekijk dit plan
12507182 1710198765892216 4698722798878400859 n

Hockeyclub Delfshaven

We starten een hockeyclub in Rotterdam Delfshaven, een club waar ieder kind de ruimte krijgt om mee te spelen!

Bekijk dit plan
Logo sportschool 010

SportSchool 010

SportSchool 010 combineert sport en leren voor iedereen!

Bekijk dit plan
Meer plannen