Ontdek › Plan

BeweegPlus School

Aangemaakt: 18 februari 2017

Sport beweegt Rotterdam

Minder zitten - meer bewegen!

Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je leest 'zitten is het nieuwe roken'. Niet alleen tijdschriften als tijdschrift voor psychotherapie (Oprel, 2015) maar ook hoogleraar Erik Scherder (Scherder, 2014) publiceert artikelen met deze slogan erin. Met deze uitspraak wordt gedoeld op de schadelijke effecten dat zitten heeft op de gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek van Wilmot et al. (2012) dat zit gedrag geassocieerd wordt met risicofactoren zoals diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten die resulteren in overlijden.

De leefstijlmonitor (CBS, VeiligheidNL & RIVM, 2015) laat zien dat kinderen tussen de 12 en 20 jaar gemiddeld 10,4 uur per dag zitten.
Activiteiten die een belangrijke bijdrage leveren aan het hoge aantal uren zitten zijn
huiswerk maken, computeren en zitten tijdens de les (RIVM, 2017). Kortom, een typische schooldag.
Een interventie in het onderwijs om de negatieve effecten van zitgedrag te verminderen of zelfs te voorkomen moet dan ook komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat Rotterdam vernieuwing van het beweegaanbod, die inspelen op de behoeften van de Rotterdammer, wilt stimuleren en Rotterdammers (meer) wilt laten bewegen is de BeweegPlus School hiervoor de perfecte interventie.
Kijkend naar de cijfers is het opvallend dat zowel het aantal diabetici als het aantal mensen met overgewicht in Rotterdam hoger ligt dan in de rest van Nederland. Het aantal ongezonde levensjaren als gevolg van overgewicht vergroot de maatschappelijke kosten van Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Op een BeweegPlus School wordt er op minimaal drie momenten per dag minder gezeten en meer bewogen. Deze momenten zullen plaatsvinden voor, tijdens en na schooltijd. De BeweegPlus School kan meerdere sport- en beweeginterventie plannen combineren.

Daarnaast wordt de doelgroep; de Rotterdammers (in een bepaalde levensfase), snel en effectief bereikt door een aanpassing te doen in de omgeving waar deze doelgroep dagelijks actief is.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Beweeglokaal

Doe mee

Organisatie: Avicenna College (pilot school) & BeweegPlus School

Contactpersoon: Néné van Essen

E-mail: nenevanessen@gmail.com

Wij zoeken

Om deze interventie het meest effect te laten hebben is de BeweegPlus School opzoek naar Rotterdamse ondernemers, organisaties en (gemeentelijke)
financieringsbronnen.

Gerelateerde Plannen

Dsc 7266 als slim object1

Sport Events & People Connected

Mensen pro-actief en laagdrempelig verbinden met sport events, activiteiten en faciliteiten in de buurt die aansluiten op hun persoonlijke interesse profiel.

Bekijk dit plan
12507182 1710198765892216 4698722798878400859 n

Hockeyclub Delfshaven

We starten een hockeyclub in Rotterdam Delfshaven, een club waar ieder kind de ruimte krijgt om mee te spelen!

Bekijk dit plan
Voorbeeldfoto

Golfen op de Kop

Een golfaccommodatie op het grasveldje naast het Nieuwe Luxor.

Bekijk dit plan
Quake

QUAKE

Quake is een applicatie waarmee jongeren uit aandachtswijken worden gestimuleerd om meer gebruik te maken van outdoor sportvelden en pleintjes in hun wijk.

Bekijk dit plan
Rebel youngsters

Rebel Youngster Programm

Kinderen / jongeren uit Rotterdam letterlijk en figuurlijk in beweging brengen. Letterlijk voor ‘een leven lang (sport)actief en vitaal’. Figuurlijk om competente, maatschappelijk betrokken burgers te helpen ontwikkelen.

Bekijk dit plan
Dance

Challenge

Jongeren met problemen helpen om hun eigen leven op orde te krijgen met hulp om zich voor te bereiden op een mooie toekomst.

Bekijk dit plan
E sport 010

E-sport 010

De nieuwe wereld van E-sport is gigantisch aan het worden. De sport moet geacepteerd en gefaciliteerd worden, daarom dit plan!

Bekijk dit plan
01 logo

De Doorlopert - uitdagende sportroutes

De ‘DooRlopert’ is een initiatief dat sporten in de buitenlucht spannend en laagdrempelig maakt.

Bekijk dit plan
Meer plannen