Ontdek › Plan

BeweegPlus School

Aangemaakt: 18 februari 2017

Heb hart voor onderwijs

Minder zitten - meer bewegen!

Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je leest 'zitten is het nieuwe roken'. Niet alleen tijdschriften als tijdschrift voor psychotherapie (Oprel, 2015) maar ook hoogleraar Erik Scherder (Scherder, 2014) publiceert artikelen met deze slogan erin. Met deze uitspraak wordt gedoeld op de schadelijke effecten dat zitten heeft op de gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek van Wilmot et al. (2012) dat zit gedrag geassocieerd wordt met risicofactoren zoals diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten die resulteren in overlijden.

De leefstijlmonitor (CBS, VeiligheidNL & RIVM, 2015) laat zien dat kinderen tussen de 12 en 20 jaar gemiddeld 10,4 uur per dag zitten.
Activiteiten die een belangrijke bijdrage leveren aan het hoge aantal uren zitten zijn
huiswerk maken, computeren en zitten tijdens de les (RIVM, 2017). Kortom, een typische schooldag.
Een interventie in het onderwijs om de negatieve effecten van zitgedrag te verminderen of zelfs te voorkomen moet dan ook komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat Rotterdam vernieuwing van het beweegaanbod, die inspelen op de behoeften van de Rotterdammer, wilt stimuleren en Rotterdammers (meer) wilt laten bewegen is de BeweegPlus School hiervoor de perfecte interventie.
Kijkend naar de cijfers is het opvallend dat zowel het aantal diabetici als het aantal mensen met overgewicht in Rotterdam hoger ligt dan in de rest van Nederland. Het aantal ongezonde levensjaren als gevolg van overgewicht vergroot de maatschappelijke kosten van Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Op een BeweegPlus School wordt er op minimaal drie momenten per dag minder gezeten en meer bewogen. Deze momenten zullen plaatsvinden voor, tijdens en na schooltijd. De BeweegPlus School kan meerdere sport- en beweeginterventie plannen combineren.

Daarnaast wordt de doelgroep; de Rotterdammers (in een bepaalde levensfase), snel en effectief bereikt door een aanpassing te doen in de omgeving waar deze doelgroep dagelijks actief is.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Beweeglokaal

Doe mee

Organisatie: Avicenna College (pilot school) & BeweegPlus School

Contactpersoon: Néné van Essen

E-mail: nenevanessen@gmail.com

Wij zoeken

Om deze interventie het meest effect te laten hebben is de BeweegPlus School opzoek naar Rotterdamse ondernemers, organisaties en (gemeentelijke)
financieringsbronnen.

Gerelateerde Plannen

Mamacafe

Mamacafé

Het Mamacafé is een plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar in dialoog kunnen gaan en waar kinderen kunnen spelen. Tegelijkertijd wordt bijdrage geleverd aan opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering.

Bekijk dit plan
Gelukshuislogo

Gelukkige scholen op Zuid

Geluk implementeren op de basisscholen in Zuid door middel van de gelukskoffermethodiek.

Bekijk dit plan
Logo2 meesterlijk

Meesterlijk Rotterdam

Vakmanschap in Onderwijs! voor een betere aansluiting op het beroepsveld.

Bekijk dit plan
Picture

Artship - Supports a creative life

Artship wil een revolutie ontketenen in de manier waarop kunst wordt onderwezen. We geven toegang tot creativiteit, helpen leraren hun passie te delen en bieden hen de beste en meest efficiënte infrastructuur, tools en diensten.

Bekijk dit plan
Bizzy b. uitsnede titel   bijtje

Bizzy B. - voor veerkrachtige jongeren

Een trainingsprogramma voor talentontwikkeling op het middelbare onderwijs, gericht op verhoging van de mentale veerkracht en de emotionele intelligentie. Jongeren stimuleren tot het ontwikkelen en eigen maken van de 21-eeuwse vaardigheden.

Bekijk dit plan
Estudiar medicina

FLARE

Onderwijs instellingen en bewoners van Rotterdam bekend maken met het nieuwe leren d.m.v. Microsoft Hololens.

Bekijk dit plan
Family first

Super Family, gepassioneerde ondersteuning bij TOS

Een eerlijke kans voor kinderen met TOS in het reguliere onderwijs, gepassioneerde onderwijs- en opvoedingsondersteuning.

Bekijk dit plan
Meer plannen