Ontdek › Plan

BeweegPlus School

Aangemaakt: 18 februari 2017

Heb hart voor onderwijs

Minder zitten - meer bewegen!

Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je leest 'zitten is het nieuwe roken'. Niet alleen tijdschriften als tijdschrift voor psychotherapie (Oprel, 2015) maar ook hoogleraar Erik Scherder (Scherder, 2014) publiceert artikelen met deze slogan erin. Met deze uitspraak wordt gedoeld op de schadelijke effecten dat zitten heeft op de gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek van Wilmot et al. (2012) dat zit gedrag geassocieerd wordt met risicofactoren zoals diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten die resulteren in overlijden.

De leefstijlmonitor (CBS, VeiligheidNL & RIVM, 2015) laat zien dat kinderen tussen de 12 en 20 jaar gemiddeld 10,4 uur per dag zitten.
Activiteiten die een belangrijke bijdrage leveren aan het hoge aantal uren zitten zijn
huiswerk maken, computeren en zitten tijdens de les (RIVM, 2017). Kortom, een typische schooldag.
Een interventie in het onderwijs om de negatieve effecten van zitgedrag te verminderen of zelfs te voorkomen moet dan ook komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat Rotterdam vernieuwing van het beweegaanbod, die inspelen op de behoeften van de Rotterdammer, wilt stimuleren en Rotterdammers (meer) wilt laten bewegen is de BeweegPlus School hiervoor de perfecte interventie.
Kijkend naar de cijfers is het opvallend dat zowel het aantal diabetici als het aantal mensen met overgewicht in Rotterdam hoger ligt dan in de rest van Nederland. Het aantal ongezonde levensjaren als gevolg van overgewicht vergroot de maatschappelijke kosten van Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Op een BeweegPlus School wordt er op minimaal drie momenten per dag minder gezeten en meer bewogen. Deze momenten zullen plaatsvinden voor, tijdens en na schooltijd. De BeweegPlus School kan meerdere sport- en beweeginterventie plannen combineren.

Daarnaast wordt de doelgroep; de Rotterdammers (in een bepaalde levensfase), snel en effectief bereikt door een aanpassing te doen in de omgeving waar deze doelgroep dagelijks actief is.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Beweeglokaal

Doe mee

Organisatie: Avicenna College (pilot school) & BeweegPlus School

Contactpersoon: Néné van Essen

E-mail: nenevanessen@gmail.com

Wij zoeken

Om deze interventie het meest effect te laten hebben is de BeweegPlus School opzoek naar Rotterdamse ondernemers, organisaties en (gemeentelijke)
financieringsbronnen.

Gerelateerde Plannen

Teach de Teacher-blijvend professionaliseren.

Alle leerkrachten, zowel pabo als zittende krijgen een actuele LAB omgeving waarin voldoende ontwikkel- en professionaliserings- en opleidingsmogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor zowel leerlingen als leraren.

Bekijk dit plan
Coolll

COOLLL (werknaam)

Experimentele vaardigheden en techniek voor VO-leerlingen. Serieus werk maken van verbinding van VO- en PO-scholen, inhoudelijke aanbieders, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Bekijk dit plan
Lampje

Wij-maken-Rotterdam: jouw licht op vragen van de stad!

Rotterdamse leerlingen laten hun licht schijnen over sociaal-maatschappelijke vraagstukken van de stad in contextrijk onderwijs & een gemeenschap te creëren die bijdragen aan een duurzame wij-samenleving

Bekijk dit plan
Shutterstock 113457850

ONDERWIJSLAB & TALENTSCOUTPROGRAMMA

Het realiseren van een voltijds onderwijsvoorziening voor hoog-intelligente én hoog-sensitieve leerlingen, waarbij de school op een innovatieve manier als onderwijslab en talentscoutprogramma wordt ingericht.

Bekijk dit plan
Projc

"Maak je eigen vliegplan"

Innovatief en uniek onderwijsproject luchtvaart voor de Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen binnen het vak Technologie & Toepassing!

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 05 31 om 16.28.55

De Gamer 010

De Gamer is een interactieve energie-opwekkende speelvloer voor schoolpleinen. Met hulp van CityLab010 ontwikkelen we een lesprogramma voor Rotterdamse scholen waarbij kinderen al bewegend leren over duurzaamheid, wetenschap en techniek.

Bekijk dit plan
Image gwk

GrowWizzKid Rotterdam

Met GrowWizzKid gebruikt de groeicyclus van planten als kapstok voor vakoverstijgend onderwijs dmv ontdekkend leren. De intrinsieke nieuwsgierigheid van kinderen wordt geprikkeld waardoor lesstof beter beklijft.

Bekijk dit plan
Banner citylab010

JONGEREN & TECHNIEK

In ons werk zien wij regelmatig het enthousiasme onder jongeren met betrekking tot techniek. Ons doel is informeel leren stimuleren en te combineren met de arbeidsmarkt, dit plan is een onderzoek naar de mogelijkheden en de haalbaarheid.

Bekijk dit plan
Meer plannen