Ontdek › Plan

BeweegPlus School

Aangemaakt: 18 februari 2017

Heb hart voor onderwijs

Minder zitten - meer bewegen!

Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je leest 'zitten is het nieuwe roken'. Niet alleen tijdschriften als tijdschrift voor psychotherapie (Oprel, 2015) maar ook hoogleraar Erik Scherder (Scherder, 2014) publiceert artikelen met deze slogan erin. Met deze uitspraak wordt gedoeld op de schadelijke effecten dat zitten heeft op de gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek van Wilmot et al. (2012) dat zit gedrag geassocieerd wordt met risicofactoren zoals diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten die resulteren in overlijden.

De leefstijlmonitor (CBS, VeiligheidNL & RIVM, 2015) laat zien dat kinderen tussen de 12 en 20 jaar gemiddeld 10,4 uur per dag zitten.
Activiteiten die een belangrijke bijdrage leveren aan het hoge aantal uren zitten zijn
huiswerk maken, computeren en zitten tijdens de les (RIVM, 2017). Kortom, een typische schooldag.
Een interventie in het onderwijs om de negatieve effecten van zitgedrag te verminderen of zelfs te voorkomen moet dan ook komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat Rotterdam vernieuwing van het beweegaanbod, die inspelen op de behoeften van de Rotterdammer, wilt stimuleren en Rotterdammers (meer) wilt laten bewegen is de BeweegPlus School hiervoor de perfecte interventie.
Kijkend naar de cijfers is het opvallend dat zowel het aantal diabetici als het aantal mensen met overgewicht in Rotterdam hoger ligt dan in de rest van Nederland. Het aantal ongezonde levensjaren als gevolg van overgewicht vergroot de maatschappelijke kosten van Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Op een BeweegPlus School wordt er op minimaal drie momenten per dag minder gezeten en meer bewogen. Deze momenten zullen plaatsvinden voor, tijdens en na schooltijd. De BeweegPlus School kan meerdere sport- en beweeginterventie plannen combineren.

Daarnaast wordt de doelgroep; de Rotterdammers (in een bepaalde levensfase), snel en effectief bereikt door een aanpassing te doen in de omgeving waar deze doelgroep dagelijks actief is.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Beweeglokaal

Doe mee

Organisatie: Avicenna College (pilot school) & BeweegPlus School

Contactpersoon: Néné van Essen

E-mail: nenevanessen@gmail.com

Wij zoeken

Om deze interventie het meest effect te laten hebben is de BeweegPlus School opzoek naar Rotterdamse ondernemers, organisaties en (gemeentelijke)
financieringsbronnen.

Gerelateerde Plannen

Knikkergek

KnikkerGEK

Experimenteren, leren in het basisonderwijs met en door knikkers: knettergek van knikkers.

Bekijk dit plan
Rekenen in beweging app 2

Reken in Beweging

Met onze Webapp kunnen leerlingen en docenten actief rekenen in het klaslokaal!

Bekijk dit plan
Bars.00 08 53 03.still061

Niet mijn schuld!

Rondom de korte documentaire ‘BARS’ zetten wij een educatief project op waarmee wij jongeren bereiken die zich binnen de zogenaamde schuld risicogroep bevinden of zich daarin dreigen te begeven.

Bekijk dit plan

AL DOENDE, LEER JE

Het voorkomen van vroegtijdig schooluitval en het werken aan een beter toekomstperspectief voor leerlingen van het Mbo door het bieden van een baan of hen te begeleiden naar een voor hun passend onderwijs.

Bekijk dit plan
2016 10 13 photo 00000230

ROoster10

Meer jongeren haken af bij het reguliere onderwijs om sociale, emotionele, economische of culturele redenen. ROoster10 is hun huiskamer, luisterend oor en huiswerkbegeleiding.

Bekijk dit plan
Vg logo

Verticale Groep

Verticale Groep voegt een leeftijdsgemengde groep toe aan het basisonderwijs om kinderen weerbaarder te maken. Er wordt ook gewerkt aan 21st eeuwse vaardigheden die kinderen leren omgaan met anderen.

Bekijk dit plan
Engels

Na onderwijs komt wereldwijs

Met een actief naschools programma kinderen klaarstomen voor een kansrijke toekomst

Bekijk dit plan
Kleuters

In Ontwikkeling Bedreigde Kleuters (IOBK) 2.0

Het opzetten van een voorziening voor startende kleuters, die door specifiek gedrag nog niet kunnen functioneren in een reguliere kleutergroep. Deze kinderen krijgen een intensieve begeleiding zodat zij wel goed kunnen instromen/functioneren.

Bekijk dit plan
Meer plannen