Ontdek › Plan

BeweegPlus School

Aangemaakt: 18 februari 2017

Heb hart voor onderwijs

Minder zitten - meer bewegen!

Het zal vast niet de eerste keer zijn dat je leest 'zitten is het nieuwe roken'. Niet alleen tijdschriften als tijdschrift voor psychotherapie (Oprel, 2015) maar ook hoogleraar Erik Scherder (Scherder, 2014) publiceert artikelen met deze slogan erin. Met deze uitspraak wordt gedoeld op de schadelijke effecten dat zitten heeft op de gezondheid. Zo blijkt uit onderzoek van Wilmot et al. (2012) dat zit gedrag geassocieerd wordt met risicofactoren zoals diabetes, overgewicht en hart- en vaatziekten die resulteren in overlijden.

De leefstijlmonitor (CBS, VeiligheidNL & RIVM, 2015) laat zien dat kinderen tussen de 12 en 20 jaar gemiddeld 10,4 uur per dag zitten.
Activiteiten die een belangrijke bijdrage leveren aan het hoge aantal uren zitten zijn
huiswerk maken, computeren en zitten tijdens de les (RIVM, 2017). Kortom, een typische schooldag.
Een interventie in het onderwijs om de negatieve effecten van zitgedrag te verminderen of zelfs te voorkomen moet dan ook komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat Rotterdam vernieuwing van het beweegaanbod, die inspelen op de behoeften van de Rotterdammer, wilt stimuleren en Rotterdammers (meer) wilt laten bewegen is de BeweegPlus School hiervoor de perfecte interventie.
Kijkend naar de cijfers is het opvallend dat zowel het aantal diabetici als het aantal mensen met overgewicht in Rotterdam hoger ligt dan in de rest van Nederland. Het aantal ongezonde levensjaren als gevolg van overgewicht vergroot de maatschappelijke kosten van Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Op een BeweegPlus School wordt er op minimaal drie momenten per dag minder gezeten en meer bewogen. Deze momenten zullen plaatsvinden voor, tijdens en na schooltijd. De BeweegPlus School kan meerdere sport- en beweeginterventie plannen combineren.

Daarnaast wordt de doelgroep; de Rotterdammers (in een bepaalde levensfase), snel en effectief bereikt door een aanpassing te doen in de omgeving waar deze doelgroep dagelijks actief is.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Beweeglokaal

Doe mee

Organisatie: Avicenna College (pilot school) & BeweegPlus School

Contactpersoon: Néné van Essen

E-mail: nenevanessen@gmail.com

Wij zoeken

Om deze interventie het meest effect te laten hebben is de BeweegPlus School opzoek naar Rotterdamse ondernemers, organisaties en (gemeentelijke)
financieringsbronnen.

Gerelateerde Plannen

Banner kiesjekoers

Kies Je Koers

Achttienjarige studenten worden met behulp van onze online tool “Kies je koers” beter voorbereid op hun leven na school!

Bekijk dit plan
Aware online   training bewust op het internet voor ouders3

Rotterdam: bewust en veilig op het internet

Rotterdamse jeugd, ouders en professionals bewuster en veiliger op het internet maken.

Bekijk dit plan
Vg logo

Verticale Groep

Verticale Groep voegt een leeftijdsgemengde groep toe aan het basisonderwijs om kinderen weerbaarder te maken. Er wordt ook gewerkt aan 21st eeuwse vaardigheden die kinderen leren omgaan met anderen.

Bekijk dit plan
15027785 1453632861328632 8517574308174883803 n

De onderneming, dat ben jij!

De leerlingen van Rotterdam-Zuid willen wij ondernemende vaardigheden mee geven, zodat zij niet alleen nu, maar ook in de toekomst in staat zijn onze wijk naar “the next level” te tillen.

Bekijk dit plan
Diploma uitreiking

IMC Weekendschool Delfshaven & Rotterdam Zuid

Bij IMC Weekendschool laten wij nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals uit uiteenlopende vakgebieden.

Bekijk dit plan
Ms 1op1 coaching challengesports 1793

Time-out, Rebound!

Schooluitval voorkomen d.m.v. van een Time-Out Traject voor leerlingen van Rotterdamse MBO Startcolleges en voortgezet onderwijs.

Bekijk dit plan
Ruimtereis 2016

Ruimtemissie voor leerlingen

Leerlingen van het Vreewijk Lyceum organiseren en maken hun eigen ruimtereis! Iedereen kan mee doen vanwege de verschillende disciplines.

Bekijk dit plan
Noa

Robotics

Leerlingen leren de onderwijsrobot programmeren om hem te laten dansen op eigen geprogrammeerde muziek. In dit plan wordt techniek verbonden met muziek en dans.

Bekijk dit plan
Meer plannen