Ontdek › Plan

BeweegPlus School

Aangemaakt: 18 februari 2017

Sport beweegt Rotterdam

De school waar voor-, tijdens- en na schooltijd bewogen wordt!

Een kwart van de kinderen in de leeftijd tussen de 12 en 17/20 jaar behalen de Nederlandse Norm Gezond Bewegen, daarnaast brengen deze kinderen gemiddeld 10,4 uur per dag zitten door. Gezondheidsproblemen die de oorzaak zijn van te veel zitten en te weinig bewegen hebben naast fysieke gevolgen ook maatschappelijke- en economische gevolgen op onder andere Rotterdam en Nederland.

Door een BeweegPlus School te creëren zullen kinderen minstens 3 momenten per dag uitgedaagd worden om te bewegen. Zo zal er voorschooltijd een warming-up plaatsvinden, tijdens schooltijd zullen leerlingen zowel in de pauzes als in het klaslokaal uitgedaagd worden om te bewegen en naschooltijd zullen de kinderen, in samenwerking met sportverenigingen en de docenten LO, uitgedaagd worden te sporten bij een vereniging.

Door het BeweegPlus plan zullen meer kinderen de NNGB norm halen, zich fitter voelen, gezonder zijn en raken ze gewend aan een gezonde levensstijl!

Waarom goed voor Rotterdam?

Kijkend naar Rotterdam is het opvallend dat diabetes voorkomt bij 5% van de 19 tot 65 -jarigen en 19% van de ouderen. Dit is hoger dan gemiddeld in Nederland. Er zijn wijken binnen Rotterdam waar het aandeel ouderen met diabetes oploopt tot 30%. Daarnaast is in Rotterdam 23% van de kinderen van 4 tot 12 jaar te zwaar. Dit is hoger dan gemiddeld in Nederland.
Het aantal ongezonde levensjaren als gevolg van overgewicht vergroot de maatschappelijke kosten van zowel Rotterdam als heel Nederland.

Waarom vernieuwend?

De afgelopen jaren zijn er verschillende soorten plannen/interventies ontwikkeld met als doel leerlingen/kinderen meer te laten bewegen. Het BeweegPlus plan is vernieuwend, omdat het alle losse onderdelen combineert. Het focust zich niet alleen op voorschooltijd of naschooltijd maar kijkt naar de volledige schooldag van een kind... dat een kind teveel zit en weinig kans krijgt om te bewegen is namelijk voor het grootste deel de oorzaak van school.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Goed idee

Doe mee

Organisatie: Avicenna College / HAN Master Sport & Beweeginnovatie

Contactpersoon: Néné van Essen

Wij zoeken

Criticus, sportverenigingen in Rotterdam, vormgevers, experts op sport & beweeggebied, sportartikel leveranciers, scholen met interesse, financiële bijdragers en mensen die werken in de S&B sector van de gemeente Rotterdam.

Gerelateerde Plannen

Dsc04393

Wandelen in Schiebroek

Tot maximaal 10 km wekelijks wandelen in een rustig tempo door de wijk.. Dit plan is al in werking gedurende 60 wandelingen!

Bekijk dit plan
Dance

Challenge

Jongeren met problemen helpen om hun eigen leven op orde te krijgen met hulp om zich voor te bereiden op een mooie toekomst.

Bekijk dit plan
Logo zuiderpark frisbee experience

Zuiderpark Frisbee Experience

Een innovatief en sportief nieuw Frisbee plan.

Bekijk dit plan
Electro

Verfraaiing elektriciteitshuisjes

Het op betonnen en metalen elektriciteitshuisjes aanbrengen en afcoaten van full colour printwerk.

Bekijk dit plan
Kangoo jumps atletiekbaan

Kangoo Jumps Running - Project

Veilig hardlopen zonder blessures

Bekijk dit plan
Thumbnail logo 4 %28aangepaste skyline   felle groen%29

CLEAN AIR RUNNING 010

Clean air running 010 helpt de Rotterdammer om te sporten in schone lucht. We maken op een slimme en innovatieve wijze gebruik van data om hardlopers beter te informeren over de luchtkwaliteit in hun stad.

Bekijk dit plan
Meer plannen