Ontdek › Plan

Blue Harvest Nederland

Aangemaakt: 21 mei 2017

Rotterdam economisch vooruit

Blue Harvest gaat een heel speciaal soort zeewier kweken in Blue City. Dit speciale tropische zeewier kan de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen.

Samen met onze partners gaan we proberen om een plaag te creëren in Blue City Rotterdam. Een plaag van een bepaald soort tropisch zeewier. Als dit specifieke zeewier in kleine hoeveelheden wordt toegevoegd aan regulier veevoer, kan het de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen (dit is onderzocht en gepatenteerd door de James Cook Universiteit in Australië).
Methaan is een broeikasgas, en met name koeien kunnen er wat van als het om uitstoot van methaan gaat. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is het erg belangrijk dat we de uitstoot van methaan naar beneden brengen. Omdat we willen dat (biologische) koeien lekker door kunnen boeren, moet dit zeewier zo snel mogelijk beschikbaar komen. Het is te duur om het zeewier in het wild in zee te verzamelen, en we gaan daarom proberen het te kweken. Als het ons lukt om een plaag te creëren dan gaan we opschalen, uiteraard als eerste in Rotterdam met gebruik van restwarmte van bedrijven in de regio.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met een kleine initiële investering kan een belangrijke stap worden gezet in het tegengaan van global warming, en Rotterdam kan hierin een hoofdrol spelen. Het kweken en oogsten van zeewier levert banen op in de regio, en ook zijn Rotterdamse bedrijven gebaat bij gebruik van hun restwarmte. Boeren kunnen voldoen aan strenge milieunormen omdat hun vee minder methaan uitstoot. Bijkomend voordeel is dat het product en de kennis makkelijk vanuit Rotterdam kan worden geëxporteerd.

Waarom vernieuwend?

Blue Harvest is vernieuwend omdat we een nieuwe, natuurlijke methode gebruiken om methaanuitstoot door vee drastisch te verminderen. De zeewier wordt nog nergens ter wereld gekweekt, maar er zijn sterke indicaties dat dit mogelijk moet zijn. Als het lukt om een stabiele plaag te creëren, dan gaan we de kweek van dit specifieke zeewier uitrollen. Allereerst in bassins in Rotterdam en omstreken, en wellicht later ook in tropische wateren, waardoor ook werkgelegenheid ontstaat in arme landen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Infantes e 2015 asparagopsis taxiformis ojoinvasoras 20 10 2016

Doe mee

Organisatie: Goodget

Contactpersoon: Elvira de Rooij

Wij zoeken

* Hulp op het gebied van werktuigbouwkunde, (zee-) aquariumtechniek, marine biologie. Zowel professionals (mede-ondernemers) als stagiairs en gepensioneerden (uit het vakgebied).

Gerelateerde Plannen

Spireaux header7 01

Verse Spirulina productie in het centrum van Rotterdam

Het produceren van verse Spirulina in zelf ontworpen, hoog efficiënte, fotobioreactoren in het oude Tropicana zwembad

Bekijk dit plan
Iam

IAM

Dromenjagers ondersteunen bij het waarmaken van hun dromen met multimedia! Startend met unieke CV video’s of foto portretten en een aansluitend, inspirerend online blog die het gezicht toont van dromenjagers in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Rotterdamse tegelbakkerij

De Rotterdamse Tegelbakkerij

Dit is onze droom, een echte Rotterdamse tegelbakkerij. Waar we tegels maken van oud stads plastic. Zo maken we de circulaire economie tastbaar, begrijpbaar en praktisch.

Bekijk dit plan
Viapunten drone beeld

ViaTim

De wijk verbinden door een netwerk van ViaPunten. Een ViaPunt is een buurtgenoot die pakketten voor zijn/haar buurt ontvangt.

Bekijk dit plan
Vpro tegenlicht   aerofarms in newark 02

Rotterdamse Boerin zoekt Voedselflat

Bloemkool in het Oude Noorden, boontjes in Charlois, tomaten in het Nieuwe Westen

Bekijk dit plan
Blue food gr 10

Zero Foodwaste Rotterdam

Zero foodwaste Rotterdam werkt aan minder voedselverspilling. In 2018 al 5% minder tot 90% in 2030 en daarna naar 0 in 010!

Bekijk dit plan
Capture

Datalab

Het data-lab dat ondernemers gaat ondersteunen bij het werken met data.Hiermee is het doel om elke organisatie naar een hoger plan

Bekijk dit plan
Meer plannen