Ontdek › Plan

Blue Harvest Nederland

Aangemaakt: 21 mei 2017

Rotterdam economisch vooruit

Blue Harvest gaat een heel speciaal soort zeewier kweken in Blue City. Dit speciale tropische zeewier kan de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen.

Samen met onze partners gaan we proberen om een plaag te creëren in Blue City Rotterdam. Een plaag van een bepaald soort tropisch zeewier. Als dit specifieke zeewier in kleine hoeveelheden wordt toegevoegd aan regulier veevoer, kan het de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen (dit is onderzocht en gepatenteerd door de James Cook Universiteit in Australië).
Methaan is een broeikasgas, en met name koeien kunnen er wat van als het om uitstoot van methaan gaat. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is het erg belangrijk dat we de uitstoot van methaan naar beneden brengen. Omdat we willen dat (biologische) koeien lekker door kunnen boeren, moet dit zeewier zo snel mogelijk beschikbaar komen. Het is te duur om het zeewier in het wild in zee te verzamelen, en we gaan daarom proberen het te kweken. Als het ons lukt om een plaag te creëren dan gaan we opschalen, uiteraard als eerste in Rotterdam met gebruik van restwarmte van bedrijven in de regio.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met een kleine initiële investering kan een belangrijke stap worden gezet in het tegengaan van global warming, en Rotterdam kan hierin een hoofdrol spelen. Het kweken en oogsten van zeewier levert banen op in de regio, en ook zijn Rotterdamse bedrijven gebaat bij gebruik van hun restwarmte. Boeren kunnen voldoen aan strenge milieunormen omdat hun vee minder methaan uitstoot. Bijkomend voordeel is dat het product en de kennis makkelijk vanuit Rotterdam kan worden geëxporteerd.

Waarom vernieuwend?

Blue Harvest is vernieuwend omdat we een nieuwe, natuurlijke methode gebruiken om methaanuitstoot door vee drastisch te verminderen. De zeewier wordt nog nergens ter wereld gekweekt, maar er zijn sterke indicaties dat dit mogelijk moet zijn. Als het lukt om een stabiele plaag te creëren, dan gaan we de kweek van dit specifieke zeewier uitrollen. Allereerst in bassins in Rotterdam en omstreken, en wellicht later ook in tropische wateren, waardoor ook werkgelegenheid ontstaat in arme landen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Infantes e 2015 asparagopsis taxiformis ojoinvasoras 20 10 2016

Doe mee

Organisatie: Goodget

Contactpersoon: Elvira de Rooij

Wij zoeken

* Hulp op het gebied van werktuigbouwkunde, (zee-) aquariumtechniek, marine biologie. Zowel professionals (mede-ondernemers) als stagiairs en gepensioneerden (uit het vakgebied).

Gerelateerde Plannen

Logo metromining

Van biomassa naar bioplastic

MetroMining gaat voedselresten van Rotterdamse bedrijven converteren naarenergie en in een volgende fase naarbioplastics.

Bekijk dit plan
Rustaurant

Rustaurant Rotterdam

Een akoestisch aangename setting (rust) kan restaurantbezoekers met een gehoorprobleem helpen het sociale karakter van een gezamenlijk etentje op een prettige manier te ervaren.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 05 15 om 19.50.27

Big Data Rotterdam

Onafhankelijk ecosysteem waar bedrijven de juiste kennis krijgen om succes te hebben met Big Data en Wetenschap.

Bekijk dit plan
Logo

ZomerOndernemer

ZomerOndernemer helpt jongeren tussen de 15 en 22 jaar met het opzetten van een eigen bedrijf in de zomervakantie. In korte tijd leren de jongeren de basiselementen van het ondernemerschap kennen door daadwerkelijk aan de slag te gaan.

Bekijk dit plan
Logo hotel in eigen stad

Hotel in eigen stad

’Hotel in eigen stad’ is een on-line concept dat bewoners wil stimuleren in de eigen stad een hotelkamer te boeken.

Bekijk dit plan
Rotterdamse tegelbakkerij

De Rotterdamse Tegelbakkerij

Dit is onze droom, een echte Rotterdamse tegelbakkerij. Waar we tegels maken van oud stads plastic. Zo maken we de circulaire economie tastbaar, begrijpbaar en praktisch.

Bekijk dit plan
Paint design

Rotterdams likkie verf

De Maas en onze prachtige stad liggen vol met plastic afval. Laten we dit waardeloze plastic afval transformeren naar een waardevol Rotterdams likkie verf.

Bekijk dit plan
Meer plannen