Ontdek › Plan

Blue Harvest Nederland

Aangemaakt: 21 mei 2017

Rotterdam economisch vooruit

Blue Harvest gaat een heel speciaal soort zeewier kweken in Blue City. Dit speciale tropische zeewier kan de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen.

Samen met onze partners gaan we proberen om een plaag te creëren in Blue City Rotterdam. Een plaag van een bepaald soort tropisch zeewier. Als dit specifieke zeewier in kleine hoeveelheden wordt toegevoegd aan regulier veevoer, kan het de methaanuitstoot van vee met wel 99% verminderen (dit is onderzocht en gepatenteerd door de James Cook Universiteit in Australië).
Methaan is een broeikasgas, en met name koeien kunnen er wat van als het om uitstoot van methaan gaat. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan is het erg belangrijk dat we de uitstoot van methaan naar beneden brengen. Omdat we willen dat (biologische) koeien lekker door kunnen boeren, moet dit zeewier zo snel mogelijk beschikbaar komen. Het is te duur om het zeewier in het wild in zee te verzamelen, en we gaan daarom proberen het te kweken. Als het ons lukt om een plaag te creëren dan gaan we opschalen, uiteraard als eerste in Rotterdam met gebruik van restwarmte van bedrijven in de regio.

Waarom goed voor Rotterdam?

Met een kleine initiële investering kan een belangrijke stap worden gezet in het tegengaan van global warming, en Rotterdam kan hierin een hoofdrol spelen. Het kweken en oogsten van zeewier levert banen op in de regio, en ook zijn Rotterdamse bedrijven gebaat bij gebruik van hun restwarmte. Boeren kunnen voldoen aan strenge milieunormen omdat hun vee minder methaan uitstoot. Bijkomend voordeel is dat het product en de kennis makkelijk vanuit Rotterdam kan worden geëxporteerd.

Waarom vernieuwend?

Blue Harvest is vernieuwend omdat we een nieuwe, natuurlijke methode gebruiken om methaanuitstoot door vee drastisch te verminderen. De zeewier wordt nog nergens ter wereld gekweekt, maar er zijn sterke indicaties dat dit mogelijk moet zijn. Als het lukt om een stabiele plaag te creëren, dan gaan we de kweek van dit specifieke zeewier uitrollen. Allereerst in bassins in Rotterdam en omstreken, en wellicht later ook in tropische wateren, waardoor ook werkgelegenheid ontstaat in arme landen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Infantes e 2015 asparagopsis taxiformis ojoinvasoras 20 10 2016

Doe mee

Organisatie: Goodget

Contactpersoon: Elvira de Rooij

Wij zoeken

* Hulp op het gebied van werktuigbouwkunde, (zee-) aquariumtechniek, marine biologie. Zowel professionals (mede-ondernemers) als stagiairs en gepensioneerden (uit het vakgebied).

Gerelateerde Plannen

Logo wm

WEmove - Economie van de Vriendschap

Mensen met een minimuminkomen en weinig kansen op de arbeidsmarkt vormen zelfregiegroepen en gaan op kleine schaal ondernemen.

Bekijk dit plan

SB/ Stunning B

Zelf ontworpen babyproducten met een pedagogische visie.

Bekijk dit plan
Logo hotel in eigen stad

Hotel in eigen stad

’Hotel in eigen stad’ is een on-line concept dat bewoners wil stimuleren in de eigen stad een hotelkamer te boeken.

Bekijk dit plan
Vpro tegenlicht   aerofarms in newark 02

Rotterdamse Boerin zoekt Voedselflat

Bloemkool in het Oude Noorden, boontjes in Charlois, tomaten in het Nieuwe Westen

Bekijk dit plan
Rotterdam flexpackerz city

Rotterdam Flexpackerz City

Maak van Rotterdam 1 grote coworking space! Met de Flexpackerz app brengen we alle flexwerkplekken in kaart, verbinden we zzp'ers, ondernemers, professionals en studenten face to face, creëren waardevolle connecties en maken Rotterdam nog gerser!

Bekijk dit plan
L45 finaldesign

Line 45

Een zipline in hartje Rotterdam

Bekijk dit plan
Meer plannen