Ontdek › Plan

Brugwachtershuisjes Lab 010

Aangemaakt: 31 mei 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

experiment voor collectief hergebruik van 7 eenzame Rotterdamse brugwachtershuisjes

Steeds meer Rotterdamse bruggen worden op afstand bediend of er komt nog maar af en toe een brugwachter. Daardoor is de brugwachter steeds minder aanwezig en staan de huisjes er eenzaam bij. Deze kleine gebouwtjes bieden mooie kansen om de stad te verfraaien en te beleven.

Het project 'Brugwachtershuisjes Lab Rotterdam' experimenteert daarom gedurende 2 jaar met een ensemble van 7 brugwachtershuisjes met als doel ze actief onderdeel te laten zijn van de ruimte en de samenleving. Het overkoepelende thema is water in de breedste zin van het woord. Ook een ontwerpend onderzoek, het onderzoeken van de praktische mogelijkheden van de huisjes en (tijdelijke) oplossingen voor technische en toegankelijkheidsaspecten krijgen hierin een plek. Het lange termijn doel: nieuwe gebruik van deze huisjes met een collectieve functie.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam verdient het om net als Amsterdam, Zwolle en Den Bosch haar unieke brugwachtershuisjes als collectief toegankelijk en beleefbaar te maken voor het publiek. Rotterdam doet het goed qua architectuur, maar qua erfgoedbeleving en -verbeelding is er nog een wereld te winnen, zo bleek onlangs nog uit onderzoek (Atlas Nederlandse gemeenten).

Waarom vernieuwend?

- geen plan voor één huisje, maar voor een collectief van Rotterdamse brugwachtershuisjes;
- koppeling met een belangrijk Rotterdams thema als havenstad: leven en werken met water;
- afdelingsoverstijgend project voor gemeente: het project laat zien dat de beperkingen van techniek en veilige toegankelijkheid oplosbaar zijn en dat dubbel ruimtegebruik mogelijk is;
- de huisjes gaan frequenter gebruikt worden en daardoor weer een actieve bijdrage aan de stad en de samenleving leveren.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Collage bwh

Doe mee

Organisatie: Stichting Brugwachtershuisjes

Contactpersoon: Lotti Hesper

E-mail: lotti@brugwachtershuisjes.nl

Telefoon: 06-4421 5656

Wij zoeken

- We zoeken medewerking van de eigenaren van de betreffende huisjes.
- We zoeken samenwerkingen met organisaties of personen die hergebruik van brugwachtershuisjes een warm hart toedragen en/of iets met water doen en/of gevestigd zijn in de omgeving van de betreffende huisjes brugwachtershuisjes
- We zoeken een co-projectleider die in het gebied van de betreffende huisjes woont en het project samen met ons wil vormgeven en realiseren
- We zoeken lokale makers die de huisjes met thema water nieuw leven willen inblazen.

Gerelateerde Plannen

D1f17a 301c2965122c40d68d93f5bd191b42f6 mv2 d 3264 2034 s 2

Stadslab Hanze Route

De Hanze route is een initiatief om de ruimtelijke ordening in Nederland van een nieuwe decentrale integrale strategie te voorzien geïnspireerd op het Hanzemodel. Dit om zachte en harde beleidsdoelen te verbinden op alle niveau (micro, meso, macro)

Bekijk dit plan
Voorbeeld container bijplaatsing

AI foto analyse buitenruimte

Het ontwikkelen van een algoritme waarmee foto's van de buitenruimte geanalyseerd kunnen worden, zodat automatisch bepaald kan worden of er misstanden in de omgeving aanwezig zijn.

Bekijk dit plan
Image

Vondelpark in Rotterdam

Een leuk vondelpark (Amsterdam) in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Scan 35

De Taaltuin in Spangen Verrijkt!

De Taaltuin in Spangen wil spelen voor alle kinderen mogelijk maken, met een selectie van 8 nieuwe taalspeelleerobjecten!

Bekijk dit plan
Trp background

TROEP-COUP

Rotterdamse kinderen plegen een coup om een schonere stad te maken.

Bekijk dit plan

Parkeervergunningen wijgen m.b.v. app

Een app waarin je zowel als inwoner als ondernemer binnen Gemeente Rotterdam je parkeervergunning aan/uit kan zetten en wisselen van kentekens

Bekijk dit plan
Img 8114

Oostplein Verlicht!

Een lichtend voorbeeld hoe bewoners, ondernemers, kunstenaars en architecten van een doorgangsplein een verblijfsplein maken.

Bekijk dit plan
2012 800 impressie new web

rotstuin voor de buurt

Even vervallen loods moet worden afgebroken, op de puinhopen maken we samen met de buurt een rotstuin.

Bekijk dit plan
Meer plannen