Ontdek › Plan

PlasticLabs

Aangemaakt: 30 oktober 2016

Een duurzame en bereikbare stad

Lokale productie- en kenniscentra voor de verwerking van post-consumer plastics tot hoogwaardige nieuwe producten voor in de wijk

De relatie met ons afval, en specifiek met plastic afval, is ernstig verstoord. Plastic wordt eenvoudig weggegooid en is een niet circulaire materiaalstroom.

De oplossing voor grote maatschappelijke uitdagingen (zoals het plastic afval probleem) ligt in het terugbrengen tot de menselijke maat. Met PlasticLabs maken we de cyclus klein, tastbaar, circulair en inzichtelijk: “van, voor en door de wijk”. Wijkbewoners verwerken in de wijk verzameld plastic afval ter plekke tot nieuwe, relevante, producten voor de wijk en daarbuiten. Dit alles in een netwerk van plastic werkplaatsen (de PlasticLabs) in diverse wijken in Rotterdam.

Hiermee ontstaat een tastbare en waardevolle materiaalcyclus. Plastic kan op deze manier een grondstof worden die de basis vormt voor het verbeteren (van het aanzien) van de wijk en zelfs de sociale samenhang. De bewoners krijgen hiermee een logische stimulans om mee te doen.

Waarom goed voor Rotterdam?

PlasticLabs is goed voor Rotterdam omdat onze aanpak zich richt zich op de preventie van het ontstaan van plastic afval in plaats van het opruimen ervan. Via ons proces verwerken we post-consumer plastics tot een schone grondstofstroom (plastic granulaat), die bruikbaar is voor nieuwe producten. Hiermee kunnen we mensen mobiliseren en kan Rotterdam als eerste stad een circulaire plastic economie worden waarin haar bewoners plastic als bouwmateriaal inzetten om hun eigen stad te verbeteren.

Waarom vernieuwend?

PlasticLabs is vernieuwend vanwege de schaalgrootte van het proces. Waar plastic voorheen via een grootschalig en industrieel proces hergebruikt moest worden, kan dat nu op kleine en lokale schaal (in de wijk). Dit maakt plastic tot een ambachtelijk en toegankelijk materiaal. Het volledige proces van inzameling tot aan productie zal plaatsvinden in PlasticLabs, lokale productie- en kenniscentra voor het hergebruik van plastic.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Mtm knikkertegel 16 9slide

Doe mee

Organisatie: Masters that Matter

Contactpersoon: Geert van den Boogaard

E-mail: geert@mastersthatmatter.com

Adres: Maasboulevard 100, 3063NS Rotterdam

Wij zoeken

We zoeken hulp bij het realiseren van nieuwe PlasticLabs in Rotterdam.

Gerelateerde Plannen

12901368 1031865426894843 851048262647949262 o

De BMX Fietsschool

Praktijkgerichte verkeerseducatie voor basisschoolleerlingen en/of buurtkinderen met de BMX fiets

Bekijk dit plan
A west

ZOOMDAK GROEN

We gaan het Zoomdak vergroenen met en door bewoners. Zo wordt het dak een fijne groene plek om te gebruiken voor de buurt.

Bekijk dit plan

"ode" aan de BioDiversiteit

Het bedenken en maken van een "monument" /standbeeld ter ere van de Biodiversiteit

Bekijk dit plan
Agora tech lab

Agora Tech Lab (www.agoratechlab.com)

Agora Tech Lab wil een belongingssysteem bouwen op blockchain waarmee burgers beloond kunnen worden voor het recyclen van afval.

Bekijk dit plan
Blue vespa?1525098465

Blue Vespa – circle scooter company; 100% circulair

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bouwen vervuilende Vespa’s om tot zero-emissie elektrisch, halen vervuilende scooters van alle merken op, verwerken ze en geven restproducten een nieuwe functie.

Bekijk dit plan
Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan
Everybike010

Everybike010

De deelfiets voor alle Rotterdammers!

Bekijk dit plan
Cover

Schoon Schip

Van A naar B over de Maas, zonder uitstoot van schadelijke emissies. Varend naar een schoner Rotterdam

Bekijk dit plan
Meer plannen