Ontdek › Plan

PlasticLabs

Aangemaakt: 30 oktober 2016

Een duurzame en bereikbare stad

Lokale productie- en kenniscentra voor de verwerking van post-consumer plastics tot hoogwaardige nieuwe producten voor in de wijk

De relatie met ons afval, en specifiek met plastic afval, is ernstig verstoord. Plastic wordt eenvoudig weggegooid en is een niet circulaire materiaalstroom.

De oplossing voor grote maatschappelijke uitdagingen (zoals het plastic afval probleem) ligt in het terugbrengen tot de menselijke maat. Met PlasticLabs maken we de cyclus klein, tastbaar, circulair en inzichtelijk: “van, voor en door de wijk”. Wijkbewoners verwerken in de wijk verzameld plastic afval ter plekke tot nieuwe, relevante, producten voor de wijk en daarbuiten. Dit alles in een netwerk van plastic werkplaatsen (de PlasticLabs) in diverse wijken in Rotterdam.

Hiermee ontstaat een tastbare en waardevolle materiaalcyclus. Plastic kan op deze manier een grondstof worden die de basis vormt voor het verbeteren (van het aanzien) van de wijk en zelfs de sociale samenhang. De bewoners krijgen hiermee een logische stimulans om mee te doen.

Waarom goed voor Rotterdam?

PlasticLabs is goed voor Rotterdam omdat onze aanpak zich richt zich op de preventie van het ontstaan van plastic afval in plaats van het opruimen ervan. Via ons proces verwerken we post-consumer plastics tot een schone grondstofstroom (plastic granulaat), die bruikbaar is voor nieuwe producten. Hiermee kunnen we mensen mobiliseren en kan Rotterdam als eerste stad een circulaire plastic economie worden waarin haar bewoners plastic als bouwmateriaal inzetten om hun eigen stad te verbeteren.

Waarom vernieuwend?

PlasticLabs is vernieuwend vanwege de schaalgrootte van het proces. Waar plastic voorheen via een grootschalig en industrieel proces hergebruikt moest worden, kan dat nu op kleine en lokale schaal (in de wijk). Dit maakt plastic tot een ambachtelijk en toegankelijk materiaal. Het volledige proces van inzameling tot aan productie zal plaatsvinden in PlasticLabs, lokale productie- en kenniscentra voor het hergebruik van plastic.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Mtm knikkertegel 16 9slide

Doe mee

Organisatie: Masters that Matter

Contactpersoon: Geert van den Boogaard

E-mail: geert@mastersthatmatter.com

Adres: Maasboulevard 100, 3063NS Rotterdam

Wij zoeken

We zoeken hulp bij het realiseren van nieuwe PlasticLabs in Rotterdam.

Gerelateerde Plannen

Download

Urban thermen Rotterdam

Een volledig duurzaam thermen complex (met als hoofdbad een zoutwaterbad) in een stedelijke omgeving.

Bekijk dit plan
 1x 1

Sluiting van de laatste Rotterdamse kolencentrale

Dankzij de financiële bijdrage van Citylab010 kunnen we de laatste kolencentrale in Rotterdam sluiten per juli 2018.

Bekijk dit plan
20161006 je ken t dak op logo def

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Bekijk dit plan
Flickbike

FlickBike: Find, Ride, Drop

Deelfiets oplossing zonder vaste stallingen: na gebruik hoeft fiets niet terug. Gebruikers vinden en openen een fiets met een app.

Bekijk dit plan
Dakakker

Slimdak

Een proefopstelling van een dak dat 7 x meer water buffert dan een gewoon groendak, bovenop het dakpaviljoen van Het Schieblock

Bekijk dit plan
Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan
Collageentree

De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Bekijk dit plan
Hoofdafbeelding zids

Zon in de Stad

Zon in de Stad laat Rotterdammers warmlopen voor zonne-energie. We combineren communicatie, technologie en sociale innovatie en zetten Rotterdam op de kaart als zonne-energiestad, om te beginnen in de wijk Middelland.

Bekijk dit plan
Meer plannen