Ontdek › Plan

Creating on the Block

Aangemaakt: 26 april 2018

Cultuur als vernieuwende kracht

Een drietal blockchain experimenten voor zelfstandigen in de Rotterdamse creatieve industrie. Kunnen we met een gedecentraliseerd platform hookups, samenwerking en uitbesteding van werk faciliteren?

Een platform gebouwd op de blockchain, voor zelfstandigen in de creatieve industrie, dat drie dingen faciliteert:

1) Via-via hookups. Voor het vinden van goede freelancers wordt doorgaans bij voorkeur het eigen netwerk aangesproken. Door dit op een decentraal platform te faciliteren kan de verbindende partij beloond worden en worden lokale samenwerkingen gestimuleerd.
2) Samenwerking. Als je een groter project wil opzetten of aannemen dan je zelf kan vervullen, kun je op het platform gemakkelijk een decentrale organisatie oprichten. Dit kan in een open (iedereen kan meedoen) of gesloten (opdrachtnemers worden geselecteerd) vorm zijn. Voor de bouw van het platform zelf zal eenzelfde open organisatie opgericht worden, zodat het in handen blijft de gebruikers.
3) Geschillen. Wanneer er tussen opdrachtgever en opdrachtnemer of binnen een organisatie een geschil ontstaat over het geleverde werk, kan dit via het platform worden opgelost met een stemming door een groep buitenstaanders.

Waarom goed voor Rotterdam?

De Rotterdamse creatieve industrie bestaat uit een grote verzameling zzp'ers en kleine bedrijven die elkaar weten te vinden en in te huren. Dit past in een hedendaagse trend: steeds meer mensen werken zelfstandig of in kleine startups. Maar wordt op deze manier ieders potentieel optimaal benut? Als zelfstandige zijn er veel opdrachten die je niet kunt aannemen omdat ze te groot zijn of expertise op externe gebieden vereisen. Daarnaast is het lastig de steeds schommelende werkdruk te balanceren.

Waarom vernieuwend?

Er wordt verondersteld dat de blockchain op korte termijn grote veranderingen gaat teweegbrengen in de economie en hoe mensen en organisaties samenwerken. Wij zien graag dat Rotterdam daar een pioniersrol in neemt en begint met een veld experiment. De beste manier om uit te vinden of en hoe we decentrale systemen kunnen opzetten om de lokale creatieve- en maakindustrie te bevorderen is door het te doen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Creating on the block

Doe mee

Organisatie: Jan Bijster (voorheen Deel & Heers)

Contactpersoon: Jan Bijster

Wij zoeken

- Sparringpartners met kennis van de Rotterdamse creatieve industrie om het plan verder uit te diepen en alle valkuilen en voorwaarden boven water te krijgen
- Hulp bij het opbouwen van een community
- Subsidie

Gerelateerde Plannen

Cliq jij mee 1 638

CLIQ - Connecting Culture & Business

Een nieuw netwerk voor ‘challengers en game changers’ in cultuur en bedrijfsleven

Bekijk dit plan
The commune background

TheCommune

The Commune is Rotterdam’s first design community dedicated to social innovation in the city.

Bekijk dit plan
Samenleven van dale

Op weg naar Samen Stad

Het Nieuwe Instituut wil samen met partners in de stad en met haar achterban van ontwerpers, denkers en makers de ambitie om ‘samen te leven’ in Rotterdam handen en voeten geven. We gaan daarom werken aan een actieagenda voor een 'inclusieve' stad.

Bekijk dit plan

LABELTJUHH

De kracht van muziek

Bekijk dit plan
Sweet spot

From Black Spot to Sweet Spot

10 bedrijven worden gekoppeld aan 10 kunstenaars. Samen onderzoeken ze creativiteit en ondernemerschap.

Bekijk dit plan
Uitzwaai visual

de uit(Z)waai

Innovatief landmark in de buitenruimte om uit te waaien, welkom te heten, te ontmoeten, te bewegen dus te beleven.

Bekijk dit plan
Stadslab

Duizel Stadslab

Duizel Stadslab gaat samen met kunstenaars, ontwerpers en bewoners toekomstgericht werken aan duurzaamheid. Ons platform is het bruisende festival Duizel in het Park, drukbezocht en opgebouwd in en met Rotterdam Noord

Bekijk dit plan
Meer plannen