Ontdek › Plan

Creating on the Block

Aangemaakt: 26 april 2018

Cultuur als vernieuwende kracht

Een drietal blockchain experimenten voor zelfstandigen in de Rotterdamse creatieve industrie. Kunnen we met een gedecentraliseerd platform hookups, samenwerking en uitbesteding van werk faciliteren?

Een platform gebouwd op de blockchain, voor zelfstandigen in de creatieve industrie, dat drie dingen faciliteert:

1) Via-via hookups. Voor het vinden van goede freelancers wordt doorgaans bij voorkeur het eigen netwerk aangesproken. Door dit op een decentraal platform te faciliteren kan de verbindende partij beloond worden en worden lokale samenwerkingen gestimuleerd.
2) Samenwerking. Als je een groter project wil opzetten of aannemen dan je zelf kan vervullen, kun je op het platform gemakkelijk een decentrale organisatie oprichten. Dit kan in een open (iedereen kan meedoen) of gesloten (opdrachtnemers worden geselecteerd) vorm zijn. Voor de bouw van het platform zelf zal eenzelfde open organisatie opgericht worden, zodat het in handen blijft de gebruikers.
3) Geschillen. Wanneer er tussen opdrachtgever en opdrachtnemer of binnen een organisatie een geschil ontstaat over het geleverde werk, kan dit via het platform worden opgelost met een stemming door een groep buitenstaanders.

Waarom goed voor Rotterdam?

De Rotterdamse creatieve industrie bestaat uit een grote verzameling zzp'ers en kleine bedrijven die elkaar weten te vinden en in te huren. Dit past in een hedendaagse trend: steeds meer mensen werken zelfstandig of in kleine startups. Maar wordt op deze manier ieders potentieel optimaal benut? Als zelfstandige zijn er veel opdrachten die je niet kunt aannemen omdat ze te groot zijn of expertise op externe gebieden vereisen. Daarnaast is het lastig de steeds schommelende werkdruk te balanceren.

Waarom vernieuwend?

Er wordt verondersteld dat de blockchain op korte termijn grote veranderingen gaat teweegbrengen in de economie en hoe mensen en organisaties samenwerken. Wij zien graag dat Rotterdam daar een pioniersrol in neemt en begint met een veld experiment. De beste manier om uit te vinden of en hoe we decentrale systemen kunnen opzetten om de lokale creatieve- en maakindustrie te bevorderen is door het te doen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Creating on the block

Doe mee

Organisatie: Jan Bijster (voorheen Deel & Heers)

Contactpersoon: Jan Bijster

Wij zoeken

- Sparringpartners met kennis van de Rotterdamse creatieve industrie om het plan verder uit te diepen en alle valkuilen en voorwaarden boven water te krijgen
- Hulp bij het opbouwen van een community
- Subsidie

Gerelateerde Plannen

Healthy People Lab: casus 2

Healthy People is een Citylab waarin de Maasstad Academie, The Patching Zone uitnodigt als aanjager voor transitie in de zorgopleiding, dit doen we aan de hand van casus 2..

Bekijk dit plan
Img 8863

Kunst & Dementie (bij Kunstuitleen Rotterdam)

Een positieve kunstervaring voor mensen met dementie en hun naaste(n).

Bekijk dit plan
Momv3 800px

Miracles of Music

In Miracles of Music leren mantelzorgers hoe zij muziek kunnen inzetten tijdens de zorg voor hun kwetsbare naaste. Om daarmee het eigen leven en dat van hun kind, ouder of partner plezieriger en aangenamer te maken.

Bekijk dit plan
Madieke josefien01

Meekit Teams

Makerspaces en scholen verbinden aan jonge makers, zodat zij met techniek en creativiteit aan de slag gaan én aan de slag blijven!

Bekijk dit plan
12144913 493646767476386 4740432954770592212 n

Hackerspace Pixelbar

Een plek om deze community te huisvesten om dingen te veranderen ter verbetering, voor de fun of om ervan te leren.

Bekijk dit plan
Flow

FLOW

Ontwikkeling een serious game gericht op verlichting van problemen van kinderen met autisme spectrum problemen (ASP).

Bekijk dit plan
Participatory theater

Atelier Buiten: Actie in De Groene Connectie

We're experimenting with innovative ways to co-create in public space with citizens through Participatory Arts.

Bekijk dit plan
Stadspodium knitting in the city 28 augustus fotografie joline van den oever dsc 0497

Een Granny's Finest club in iedere wijk van Rotterdam

De handwerkclub en het designermerk van Granny's Finest zijn middelen om ouderen maar ook generaties op laagdrempelige wijze bij elkaar te brengen. Hierdoor wordt eenzaamheid onder ouderen voorkomen.

Bekijk dit plan
Meer plannen