Ontdek › Plan

Creating on the Block

Aangemaakt: 26 april 2018

Cultuur als vernieuwende kracht

Een drietal blockchain experimenten voor zelfstandigen in de Rotterdamse creatieve industrie. Kunnen we met een gedecentraliseerd platform hookups, samenwerking en uitbesteding van werk faciliteren?

Een platform gebouwd op de blockchain, voor zelfstandigen in de creatieve industrie, dat drie dingen faciliteert:

1) Via-via hookups. Voor het vinden van goede freelancers wordt doorgaans bij voorkeur het eigen netwerk aangesproken. Door dit op een decentraal platform te faciliteren kan de verbindende partij beloond worden en worden lokale samenwerkingen gestimuleerd.
2) Samenwerking. Als je een groter project wil opzetten of aannemen dan je zelf kan vervullen, kun je op het platform gemakkelijk een decentrale organisatie oprichten. Dit kan in een open (iedereen kan meedoen) of gesloten (opdrachtnemers worden geselecteerd) vorm zijn. Voor de bouw van het platform zelf zal eenzelfde open organisatie opgericht worden, zodat het in handen blijft de gebruikers.
3) Geschillen. Wanneer er tussen opdrachtgever en opdrachtnemer of binnen een organisatie een geschil ontstaat over het geleverde werk, kan dit via het platform worden opgelost met een stemming door een groep buitenstaanders.

Waarom goed voor Rotterdam?

De Rotterdamse creatieve industrie bestaat uit een grote verzameling zzp'ers en kleine bedrijven die elkaar weten te vinden en in te huren. Dit past in een hedendaagse trend: steeds meer mensen werken zelfstandig of in kleine startups. Maar wordt op deze manier ieders potentieel optimaal benut? Als zelfstandige zijn er veel opdrachten die je niet kunt aannemen omdat ze te groot zijn of expertise op externe gebieden vereisen. Daarnaast is het lastig de steeds schommelende werkdruk te balanceren.

Waarom vernieuwend?

Er wordt verondersteld dat de blockchain op korte termijn grote veranderingen gaat teweegbrengen in de economie en hoe mensen en organisaties samenwerken. Wij zien graag dat Rotterdam daar een pioniersrol in neemt en begint met een veld experiment. De beste manier om uit te vinden of en hoe we decentrale systemen kunnen opzetten om de lokale creatieve- en maakindustrie te bevorderen is door het te doen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Creating on the block

Doe mee

Organisatie: Jan Bijster (voorheen Deel & Heers)

Contactpersoon: Jan Bijster

Wij zoeken

- Sparringpartners met kennis van de Rotterdamse creatieve industrie om het plan verder uit te diepen en alle valkuilen en voorwaarden boven water te krijgen
- Hulp bij het opbouwen van een community
- Subsidie

Gerelateerde Plannen

Rotterdams Beeldfonds

Het Rotterdams Beeldfonds heeft het doel heel Rotterdam in beeld te brengen en te houden. Dit doen we door de stad fotografisch te documenteren en bestaand fotografisch materiaal te openbaren.

Bekijk dit plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2016 10 31 om 11.48.36

KunstenLab voor Futurologie

Het Laatste Nieuws over de Toekomst: 10 burgers laten zich een intensieve week lang informeren, inspireren en geven hun eigen visie op de toekomst

Bekijk dit plan
Participatory theater

Actie in De Groene Connectie

We're experimenting with innovative ways to co-create and plan public space with citizens. That's about exploring, playing and taking action together in De Groene Connectie through arts like theater, photography, music, storytelling and dance.

Bekijk dit plan
Verstopt pand

Bouwplaats Brienenoord

Bouwplaats Brienenoord is een sociaal, artistiek en duurzaam herontwikkelingsproject van het oude zomerkampgebouw op het Eiland van Brienenoord.

Bekijk dit plan
Unknown

Red De Hef!

Redt het monument De Hef van megalomane architecten en projectontwikkelaars die er een tourist trap van willen maken.

Bekijk dit plan
Skarlokaal kids

SKARlokaal

SKARlokaal is een vorm van “embedded kunstenaarschap”: kunstenaars huren leegstaande ruimten in of nabij een school, en gaan vandaaruit een langdurige relatie aan met school en omgeving.

Bekijk dit plan
Center afbeelding

MEC Center

De jonge creatieve ondernemers krijgen een plek om zich te ontwikkelen in hun vakgebied. Joran en Richard willen met het MEC Center een vriendengroep creëren en zo het beste bij de jonge ondernemers naar boven brengen!

Bekijk dit plan
Meer plannen