Ontdek › Plan

Dansen Tegen Eenzaamheid

Aangemaakt: 31 oktober 2018

Eenzaamheid bestrijden we samen

Het Danspaleis: tankstation van levensvreugde voor ouderen. ( foto: Gaby Jongenelen )

Dansen daar wordt iedereen gelukkig van.Het Danspaleis is een ouderwets gezellige dansmiddag voor ouderen in Rotterdam volledig afgestemd in de sfeer van de jaren '50 en '60, muziek uit vervlogen tijden, een PlaatjesDraaier en wordt begeleid door dansvrijwilligers in stijl. De danspaleizen zullen in 2019 in 4 Rotterdamse buurten worden georganiseerd. En er zijn twee nieuwe formules ontwikkeld: Een praatje en een plaatje en De Muzieksalon. Waar het Danspaleis 50 tot 150 mensen bereikt, is De Muzieksalon gericht op 8 tot 20 personen in huiskamersetting in de buurt en Een praatje en plaatje gericht op 1-op 1 contact in de huiskamer om de ouderen in de buurt en achter de voordeur te bereiken. Het Danspaleis heeft een pilotfase in R'dam afgerond en heeft een substantieel draagvlak onder ouderen en samenwerkingspartners: Zorgkoepel Laurens,Humanitas, Radar, Pit 010, Sol, Dock, Zorgkoepel Aafje en Bibliotheek Rotterdam.

Waarom goed voor Rotterdam?

Muziek en dans worden gebruikt als ijsbreker en als middel om ouderen te betrekken en te activeren. Ze heeft als doel het sociale netwerk om de ouderen te versterken en te verduurzamen. In Rotterdam was in 2016 45% van de 75-plussers matig eenzaam en 12% ernstig eenzaam. 52% daarvan is sociaal eenzaam, 41% emotioneel. (Feitenkaart eenzaamheid Gemeente Rotterdam).

Waarom vernieuwend?

Het Danspaleis heeft als doelstelling structureel onderdeel van de informele zorg te worden door plezier te brengen voor ouderen, hun familie, mantelzorgers, verzorgend personeel, buurtwerkers en buurtgenoten. Deze doelstelling vraagt om structurele aanwezigheid in de Rotterdamse buurten Ijsselmonde, Rotterdam Centrum, Zuidplein & Afrikaanderbuurten een intensieve samenwerking met partners rondom ouderen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Het danspaleis de parade rotterdam  18   fotografie gaby jongenelen

Doe mee

Organisatie: Stichting Het Danspaleis

Contactpersoon: Suna Duijf

Gerelateerde Plannen

uitgaansgelegenheid voor door mindervaliden

Niet bestaande en waar enorme behoefte aan is door dit doelgroep

Bekijk dit plan
Citylab010 praatjesmaker

De Praatjesmaker

Het doel is het verminderen en voorkomen van eenzaamheid of sociaal isolement door middel van gezelligheid on demand.

Bekijk dit plan
20170526 211003

MIndfulness voor mensen met LVB

Mindfulness leert je te leven in het hier en nu zonderdaar over te oordelen. Ook beinvloed het de primaire reactie op sommige situatie welke voor mensen met LVB als bedreigend kunnen worden ervaren.

Bekijk dit plan
1 img 6227

Jan van der Ploeg meets Piet Roovers

Het project behelst de realisatie van een creatief centrum in het Jan van der Ploeghuis waarbij de culturele ontmoeting van bewoners, omwonenden en oudere kunstenaars centraal staat

Bekijk dit plan
181002 dippie test1lyceum 16

Dippie

Zelfhulpboekje voor jongeren uit middelbaar onderwijs, dat helpt om te gaan met gevoelens van somberheid en eenzaamheid en een gesprekstool om jongeren over deze gevoelige onderwerpen in gesprek te brengen.

Bekijk dit plan
Syncvr maasstad vpk

SyncVR Rotterdam

SyncVR is een virtual reality (VR) systeem dat door middel van unieke, fysiek gezamenlijke ervaringen waardevolle connecties schept tussen Rotterdamse patiënten en hun familie en naasten.

Bekijk dit plan
Logo dijkhuis

Het Dijkhuis

Het Dijkhuis doorbreekt het isolement en de eenzaamheid van kwetsbare mensen. Wij betrekken ouderen bij ons Moeder & Kindhuis, een 24uurs opvang voor kwetsbare zwangere vrouwen en moeders met kinderen. Een win-win situatie voor jong en oud!

Bekijk dit plan
Dsci0358

RoadTour Next Economy

Inspireren, motiveren om te leren participeren dmv de Sustainable Development Goals en the Roadmap Next Economy

Bekijk dit plan
Meer plannen