Ontdek › Plan

De Heilige Meeuw - ObeCity -

Subsidie toegekend € 150.000,00

Aangemaakt: 26 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De Heilige Meeuw is een gezonde impuls voor de wijk Beverwaard. Lokale basisschoolkinderen maakten dit ontwerp om buitenspelen in de buurt te stimuleren en Beverwaard op de kaart te zetten.

Binnen het project Gezond in IJsselmonde is aan basisschoolkinderen in Beverwaard gevraagd hoe de buurt eruit moet zien om mensen gezonder te maken en buitenspelen te stimuleren. De kinderen ontwierpen een hele grote vogel, waardoor iedereen zich volgens de kinderen blij en gezond ging voelen. Dit ontwerp noemden zij De Heilige Meeuw.

ObeCity heeft het ontwerp De Heilige Meeuw verder gebracht in drie lijnen: productie, campagne en onderzoek. Voor de productie werken we samen met de Staalslagerij, die de constructie op een hoogwaardige manier ontwikkelt. De campagne betrekt de bewoners in Beverwaard bij de meeuw en daagt kinderen uit om fantasierijk te spelen. De laatste lijn is het onderzoek naar het effect van de meeuw op sociale verbinding en positieve gezondheid. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met TU Delft. ObeCity en (lokale) partners werken nu hard om De Heilige Meeuw in Beverwaard te laten landen en het jaar van de meeuw in te luiden.

Waarom goed voor Rotterdam?

De Heilige Meeuw is een idee van kinderen in Beverwaard wat bijdraagt aan gezonde inwoners en de wijk daarin een stap vooruit kan helpen. Gezondheid, sociale verbinding en gelukkig opgroeien staan hoog op de wijkagenda in Beverwaard en de gebiedsmanager ziet deze interventie dan ook als een kans voor de buurt. Rotterdam scoort niet goed op gezondheidsgebied in vergelijking met andere steden en dit type interventie draagt op een vernieuwende manier bij aan de oplossing voor dat vraagstuk.

Waarom vernieuwend?

De Rotterdamse startup ObeCity beantwoordt de vraag hoe stedenbouw kan bijdragen aan gezonde inwoners. We combineren communicatie, sociale epidemiologie en stadsontwerp in het stedelijk gezondheidsvraagstuk. Het basismodel bevat 40 interventies die overgewicht terugdringen. Samen met bewoners uit de omgeving gaan we op zoek naar welke interventie past bij hun buurt. Nu is het onderzoek al in Beverwaard uitgevoerd en kan hier interventie worden geplaatst die de buurt helpt gezond te blijven.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Img 1214 meeuw

Doe mee

Organisatie: ObeCity

Contactpersoon: Lisa ten Brug

E-mail: lisa@obecity.nl

Wij zoeken

ObeCity is op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van de drie lijnen rond De Heilige Meeuw: productie, campagne en onderzoek. We zijn hard op zoek naar financiële middelen het project in Beverwaard te laten slagen. Ook zijn we op zoek naar creatief talent wat kan bijdragen aan de campagne, het verhaal van De Heilige Meeuw en de programmering van evenementen in Beverwaard. Wil je meedenken? We werken graag met je samen!

Gerelateerde Plannen

Afbeelding poort van hoop 1

Poort van Hoop

De poort van Hoop is een reële tastbare poort die gesitueerd is op Maasvlakte 2. Een nieuw landmark voor de stad en voor het land.

Bekijk dit plan
Jan metz fenomena

Water Fenomena Rotterdam Prins Alexander

Op het Prins Alexanderplein, in het hart van de laagst gelegen bebouwde polder van Europa, wordt een Water Fenomena georganiseerd; een publieksevenement voor jong en oud dat het Nederlandse thema ‘water en waterbeheer’ onder de aandacht brengt.

Bekijk dit plan
Brick met fiets

BRICK! De deelfiets parkeertegel.

BRICK! De deelfiets parkeertegel waar de deelfietsen netjes gestald kunnen worden.

Bekijk dit plan
Fao infographic urbantrees en

Smart Urban Forest, de waarde van bomen

Iedereen houdt van bomen. Wij willen Rotterdam vergroenen met meer en mooiere bomen door omwonenden en bedrijven via blockchain en nieuwe business modellen mede-eigenaar te maken

Bekijk dit plan
Impressie website

Recycled park Rotterdam

Een drijvend landschap, gemaakt van gerecycled plastic. Zo stimuleren we drijvend groen en de circulaire economie!

Bekijk dit plan
D1f17a 301c2965122c40d68d93f5bd191b42f6 mv2 d 3264 2034 s 2

Stadslab Hanze Route

De Hanze route is een initiatief om de ruimtelijke ordening in Nederland van een nieuwe decentrale integrale strategie te voorzien geïnspireerd op het Hanzemodel. Dit om zachte en harde beleidsdoelen te verbinden op alle niveau (micro, meso, macro)

Bekijk dit plan

Gezonde Hotspots Delfshaven

Gedurende een jaar transformeren we een openbaar plein in Delfshaven in een helende, stressverlichtende omgeving.

Bekijk dit plan

Parkeervergunningen wijgen m.b.v. app

Een app waarin je zowel als inwoner als ondernemer binnen Gemeente Rotterdam je parkeervergunning aan/uit kan zetten en wisselen van kentekens

Bekijk dit plan
Meer plannen