Ontdek › Plan

De Heilige Meeuw - ObeCity -

Aangemaakt: 26 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De Heilige Meeuw is een gezonde impuls voor de wijk Beverwaard. Lokale basisschoolkinderen maakten dit ontwerp om buitenspelen in de buurt te stimuleren en Beverwaard op de kaart te zetten.

Binnen het project Gezond in IJsselmonde is aan basisschoolkinderen in Beverwaard gevraagd hoe de buurt eruit moet zien om mensen gezonder te maken en buitenspelen te stimuleren. De kinderen ontwierpen een hele grote vogel, waardoor iedereen zich volgens de kinderen blij en gezond ging voelen. Dit ontwerp noemden zij De Heilige Meeuw.

ObeCity heeft het ontwerp De Heilige Meeuw verder gebracht in drie lijnen: productie, campagne en onderzoek. Voor de productie werken we samen met de Staalslagerij, die de constructie op een hoogwaardige manier ontwikkelt. De campagne betrekt de bewoners in Beverwaard bij de meeuw en daagt kinderen uit om fantasierijk te spelen. De laatste lijn is het onderzoek naar het effect van de meeuw op sociale verbinding en positieve gezondheid. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met TU Delft. ObeCity en (lokale) partners werken nu hard om De Heilige Meeuw in Beverwaard te laten landen en het jaar van de meeuw in te luiden.

Waarom goed voor Rotterdam?

De Heilige Meeuw is een idee van kinderen in Beverwaard wat bijdraagt aan gezonde inwoners en de wijk daarin een stap vooruit kan helpen. Gezondheid, sociale verbinding en gelukkig opgroeien staan hoog op de wijkagenda in Beverwaard en de gebiedsmanager ziet deze interventie dan ook als een kans voor de buurt. Rotterdam scoort niet goed op gezondheidsgebied in vergelijking met andere steden en dit type interventie draagt op een vernieuwende manier bij aan de oplossing voor dat vraagstuk.

Waarom vernieuwend?

De Rotterdamse startup ObeCity beantwoordt de vraag hoe stedenbouw kan bijdragen aan gezonde inwoners. We combineren communicatie, sociale epidemiologie en stadsontwerp in het stedelijk gezondheidsvraagstuk. Het basismodel bevat 40 interventies die overgewicht terugdringen. Samen met bewoners uit de omgeving gaan we op zoek naar welke interventie past bij hun buurt. Nu is het onderzoek al in Beverwaard uitgevoerd en kan hier interventie worden geplaatst die de buurt helpt gezond te blijven.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Img 1214 meeuw

Doe mee

Organisatie: ObeCity

Contactpersoon: Lisa ten Brug

E-mail: lisa@obecity.nl

Telefoon: +31634123247

Wij zoeken

ObeCity is op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van de drie lijnen rond De Heilige Meeuw: productie, campagne en onderzoek. We zijn hard op zoek naar financiële middelen het project in Beverwaard te laten slagen. Ook zijn we op zoek naar creatief talent wat kan bijdragen aan de campagne, het verhaal van De Heilige Meeuw en de programmering van evenementen in Beverwaard. Wil je meedenken? We werken graag met je samen!

Gerelateerde Plannen

STADSSTUKKEN (City Pieces)

City Pieces maakt de diversiteit van stedelijke omgeving zichtbaar middels interactieve installaties die een verbinding maken met de omgeving en haar bewoners.

Bekijk dit plan
Impressie website

Recycled park Rotterdam

Een drijvend landschap, gemaakt van gerecycled plastic. Zo stimuleren we drijvend groen en de circulaire economie!

Bekijk dit plan
Banner rec def

Healing Places - Prototypes

Healing Places is a cross-disciplinary project that aims to create in Rotterdam West prototypes of sensory and therapeutic spaces in the city to improve the population’s physical and mental health.

Bekijk dit plan
Brick met fiets

BRICK! De deelfiets parkeertegel.

BRICK! De deelfiets parkeertegel waar de deelfietsen netjes gestald kunnen worden.

Bekijk dit plan
Inside swings

Schommelpark

Het schommelpark is een plek waar generaties samenkomen, waar je elkaar ontmoet en waar je samen plezier hebt. Er zijn schommels voor jong en oud, voor iedereen is er plek.

Bekijk dit plan
12186260 985097854864770 775381055880705094 o

Veilige Buurt

Een communicatie app die het makkelijker maakt elkaar te leren kennen en contact te houden.

Bekijk dit plan
12095074 1563914070514491 3124467014853026157 o

BroodNodig

No bread to waste! - BroodNodig haalt het brood van straat en uit de vuilnisbak!

Bekijk dit plan
Verborgen tuin

'De Tuin van de Koning'

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

Bekijk dit plan
Meer plannen