Ontdek › Plan

De Heilige Meeuw - ObeCity -

Subsidie toegekend € 150.000,00

Aangemaakt: 26 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De Heilige Meeuw is een gezonde impuls voor de wijk Beverwaard. Lokale basisschoolkinderen maakten dit ontwerp om buitenspelen in de buurt te stimuleren en Beverwaard op de kaart te zetten.

Binnen het project Gezond in IJsselmonde is aan basisschoolkinderen in Beverwaard gevraagd hoe de buurt eruit moet zien om mensen gezonder te maken en buitenspelen te stimuleren. De kinderen ontwierpen een hele grote vogel, waardoor iedereen zich volgens de kinderen blij en gezond ging voelen. Dit ontwerp noemden zij De Heilige Meeuw.

ObeCity heeft het ontwerp De Heilige Meeuw verder gebracht in drie lijnen: productie, campagne en onderzoek. Voor de productie werken we samen met de Staalslagerij, die de constructie op een hoogwaardige manier ontwikkelt. De campagne betrekt de bewoners in Beverwaard bij de meeuw en daagt kinderen uit om fantasierijk te spelen. De laatste lijn is het onderzoek naar het effect van de meeuw op sociale verbinding en positieve gezondheid. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met TU Delft. ObeCity en (lokale) partners werken nu hard om De Heilige Meeuw in Beverwaard te laten landen en het jaar van de meeuw in te luiden.

Waarom goed voor Rotterdam?

De Heilige Meeuw is een idee van kinderen in Beverwaard wat bijdraagt aan gezonde inwoners en de wijk daarin een stap vooruit kan helpen. Gezondheid, sociale verbinding en gelukkig opgroeien staan hoog op de wijkagenda in Beverwaard en de gebiedsmanager ziet deze interventie dan ook als een kans voor de buurt. Rotterdam scoort niet goed op gezondheidsgebied in vergelijking met andere steden en dit type interventie draagt op een vernieuwende manier bij aan de oplossing voor dat vraagstuk.

Waarom vernieuwend?

De Rotterdamse startup ObeCity beantwoordt de vraag hoe stedenbouw kan bijdragen aan gezonde inwoners. We combineren communicatie, sociale epidemiologie en stadsontwerp in het stedelijk gezondheidsvraagstuk. Het basismodel bevat 40 interventies die overgewicht terugdringen. Samen met bewoners uit de omgeving gaan we op zoek naar welke interventie past bij hun buurt. Nu is het onderzoek al in Beverwaard uitgevoerd en kan hier interventie worden geplaatst die de buurt helpt gezond te blijven.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Img 1214 meeuw

Doe mee

Organisatie: ObeCity

Contactpersoon: Lisa ten Brug

E-mail: lisa@obecity.nl

Wij zoeken

ObeCity is op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van de drie lijnen rond De Heilige Meeuw: productie, campagne en onderzoek. We zijn hard op zoek naar financiële middelen het project in Beverwaard te laten slagen. Ook zijn we op zoek naar creatief talent wat kan bijdragen aan de campagne, het verhaal van De Heilige Meeuw en de programmering van evenementen in Beverwaard. Wil je meedenken? We werken graag met je samen!

Gerelateerde Plannen

Fao infographic urbantrees en

Smart Urban Forest, de waarde van bomen

Iedereen houdt van bomen. Wij willen Rotterdam vergroenen met meer en mooiere bomen door omwonenden en bedrijven via blockchain en nieuwe business modellen mede-eigenaar te maken

Bekijk dit plan
Route    initiatieven groen recreatie

De Groene Marathon Rotterdam

De Groene Marathon is een recreatieve natuurroute van meer dan veertig kilometer dwars door Rotterdam die de mooiste stukken stadsnatuur met elkaar verbindt.

Bekijk dit plan
Scan 25

De Muizentrapstraat in De Taaltuin in Spangen

De Muizentrapstraat is een nieuw concept voor De Taaltuin in Spangen! Kinderen met of zonder fysieke beperking lopen, rollen, klimmen, klauteren of kruipen over en onder de stijgende en dalende vlonders, waarop ook fragmenten van gedichten staan.

Bekijk dit plan
Inside swings

Schommelpark

Het schommelpark is een plek waar generaties samenkomen, waar je elkaar ontmoet en waar je samen plezier hebt. Er zijn schommels voor jong en oud, voor iedereen is er plek.

Bekijk dit plan
Highresscreenshot00007

recycling robotica

robotica fabrieken die huishoudelijk afval sorteren

Bekijk dit plan
Levendlicht concept

Levend Licht

Het project brengt door interactief licht de brugwachtershuisjes van Rotterdam tijdens zonsondergang tot leven. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een levendig, poetisch en menselijk straatbeeld in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Rattrap

Het Rattenparadijs

Het rattenparadijs is een plan om de rattenoverlast in het groen te verminderen. We doen dit met een nieuwe observatie- en vangmethode waarbij grote aantrekkelijke kooien als observatie- en vangmethode worden gebruikt.

Bekijk dit plan
Meer plannen