Ontdek › Plan

De Heilige Meeuw - ObeCity -

Subsidie toegekend € 150.000,00

Aangemaakt: 26 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

De Heilige Meeuw is een gezonde impuls voor de wijk Beverwaard. Lokale basisschoolkinderen maakten dit ontwerp om buitenspelen in de buurt te stimuleren en Beverwaard op de kaart te zetten.

Binnen het project Gezond in IJsselmonde is aan basisschoolkinderen in Beverwaard gevraagd hoe de buurt eruit moet zien om mensen gezonder te maken en buitenspelen te stimuleren. De kinderen ontwierpen een hele grote vogel, waardoor iedereen zich volgens de kinderen blij en gezond ging voelen. Dit ontwerp noemden zij De Heilige Meeuw.

ObeCity heeft het ontwerp De Heilige Meeuw verder gebracht in drie lijnen: productie, campagne en onderzoek. Voor de productie werken we samen met de Staalslagerij, die de constructie op een hoogwaardige manier ontwikkelt. De campagne betrekt de bewoners in Beverwaard bij de meeuw en daagt kinderen uit om fantasierijk te spelen. De laatste lijn is het onderzoek naar het effect van de meeuw op sociale verbinding en positieve gezondheid. Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met TU Delft. ObeCity en (lokale) partners werken nu hard om De Heilige Meeuw in Beverwaard te laten landen en het jaar van de meeuw in te luiden.

Waarom goed voor Rotterdam?

De Heilige Meeuw is een idee van kinderen in Beverwaard wat bijdraagt aan gezonde inwoners en de wijk daarin een stap vooruit kan helpen. Gezondheid, sociale verbinding en gelukkig opgroeien staan hoog op de wijkagenda in Beverwaard en de gebiedsmanager ziet deze interventie dan ook als een kans voor de buurt. Rotterdam scoort niet goed op gezondheidsgebied in vergelijking met andere steden en dit type interventie draagt op een vernieuwende manier bij aan de oplossing voor dat vraagstuk.

Waarom vernieuwend?

De Rotterdamse startup ObeCity beantwoordt de vraag hoe stedenbouw kan bijdragen aan gezonde inwoners. We combineren communicatie, sociale epidemiologie en stadsontwerp in het stedelijk gezondheidsvraagstuk. Het basismodel bevat 40 interventies die overgewicht terugdringen. Samen met bewoners uit de omgeving gaan we op zoek naar welke interventie past bij hun buurt. Nu is het onderzoek al in Beverwaard uitgevoerd en kan hier interventie worden geplaatst die de buurt helpt gezond te blijven.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Img 1214 meeuw

Doe mee

Organisatie: ObeCity

Contactpersoon: Lisa ten Brug

E-mail: lisa@obecity.nl

Wij zoeken

ObeCity is op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van de drie lijnen rond De Heilige Meeuw: productie, campagne en onderzoek. We zijn hard op zoek naar financiële middelen het project in Beverwaard te laten slagen. Ook zijn we op zoek naar creatief talent wat kan bijdragen aan de campagne, het verhaal van De Heilige Meeuw en de programmering van evenementen in Beverwaard. Wil je meedenken? We werken graag met je samen!

Gerelateerde Plannen

1

Crooswijksebocht ""Groenpoort naar de Rottemeren"'

Een groene Stadspoort naar het natuurgebied de Rottemeren

Bekijk dit plan
Picture rudolf teunissen lunetten

Social citylights

We gaan de openbare ruimte beleving verbeteren met ecologisch verantwoord lichtdesign wat een straat aantrekkelijk en veilig maakt in beleving en identiteit. Het versterkt de beleving en identiteit van de buurt.

Bekijk dit plan
D1f17a 301c2965122c40d68d93f5bd191b42f6 mv2 d 3264 2034 s 2

Stadslab Hanze Route

De Hanze route is een initiatief om de ruimtelijke ordening in Nederland van een nieuwe decentrale integrale strategie te voorzien geïnspireerd op het Hanzemodel. Dit om zachte en harde beleidsdoelen te verbinden op alle niveau (micro, meso, macro)

Bekijk dit plan
Trp background

TROEP-COUP

Rotterdamse kinderen plegen een coup om een schonere stad te maken.

Bekijk dit plan
Collage bwh

Brugwachtershuisjes Lab 010

experiment voor collectief hergebruik van 7 eenzame Rotterdamse brugwachtershuisjes

Bekijk dit plan
27540907 1654057537993505 4442018546364373022 n

Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten (RASA)

RASA is een multidisciplinair project van schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en futurologiestudio Monnik. De missie van RASA is om de sterrenhemel zichtbaar te maken boven de Blaak.

Bekijk dit plan
Voorbeeld container bijplaatsing

AI foto analyse buitenruimte

Het ontwikkelen van een algoritme waarmee foto's van de buitenruimte geanalyseerd kunnen worden, zodat automatisch bepaald kan worden of er misstanden in de omgeving aanwezig zijn.

Bekijk dit plan
Meer plannen