Ontdek › Plan

De Kracht van Katendrecht

Aangemaakt: 05 maart 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

Een stedelijke manifestatie op en over Katendrecht als voorbeeld van Rotterdamse vernieuwing, waarin het oude karakter, nieuwbouw en attracties gezamenlijk bijdragen tot een nieuwe culturele hotspot in de stad.

De Kracht van Katendrecht is een stedelijke manifestatie die Katendrecht laat zien als de wijk die van een probleemwijk verandert in een wijk die een hotspot in de stad is geworden voor zowel bewoners, ondernemers en culturele manifestaties. We laten zien hoe dit proces zich heeft ontwikkeld en waar het oe leidt aan de hand van een thematijdschrift met onder meer interviews met bewoners en ondernemers, een expositie met fotografie en beeldende kunst over Katendrecht, een debat en activiteiten als een beeldpresentatie en een wijkwandelroute. Alle activiteiten benadrukken datgene waar Katendrechters, oud of nieuw, gezamenlijk trots op kunnen zijn. Hun wijk kan als voorbeeld dienen voor veranderingsprocessen zoals die zich ook in andere oude wijken afspelen. Lokaal erfgoed en vernieuwing gaan hand in hand en leiden samen tot een wijk waar het oude wordt gekoesterd maar waar tegelijk ruimte is voor (culturele) vernieuwing.

Waarom goed voor Rotterdam?

Het project is goed voor Rotterdam omdat het op een positieve manier de veranderingen laat zien die een voormalige probleemwijk ondergaat. De resultaten van die verandering, en de wijze waarop we dit met het project vastleggen, kan als voorbeeld gaan dienen. Tegelijk wordt met het project Katendrecht nog nadrukkelijker op de kaart gezet als een gebied met heel veel potentie, zowel cultureel als voor bewoners en ondernemers.

Waarom vernieuwend?

Het project is vernieuwend door het integraal gebruik maken van alle mogelijke media, activiteiten en communicatie, van een tijdschrift tot een beeldpresentatie, wandeling en debat. Centraal bij alle onderdelen staat de vernieuwende kracht die Katendrecht uitstraalt en de wijze waarop dit tot stand komt en een voorbeeld is voor andere stadswijken die in een veranderingsproces verkeren,

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Katendrecht.obr properstock   fenix loodsen vogelvlucht

Doe mee

Organisatie: Stichting Heilige Grond

Contactpersoon: Dik Vuik

Wij zoeken

Subsidie en advies over stedelijke promotie en publiciteit voor de manifestatie. Medestanders op Katendrecht gezocht.

Gerelateerde Plannen

Madieke josefien01

Meekit Teams

Makerspaces en scholen verbinden aan jonge makers, zodat zij met techniek en creativiteit aan de slag gaan én aan de slag blijven!

Bekijk dit plan

Maasstad Fotowedstrijd

Met de Fotowedstrijd willen fotografen uit heel Nederland oproepen om de Nieuwe Maas, haar oevers, de havens op een creatieve wijze in beeld te brengen.

Bekijk dit plan
Buildingthecity010

Building "The City"

Een landmark die Rotterdam nog meer op de wereldkaart zet, net als de Euromast, de kubuswoningen de Markthal en de Kuip.

Bekijk dit plan

HéWi

HéWi is een project om Rotterdammers uit de anonimiteit te halen en op een creatieve manier aan elkaar te introduceren.

Bekijk dit plan
Unknown

Red De Hef!

Redt het monument De Hef van megalomane architecten en projectontwikkelaars die er een tourist trap van willen maken.

Bekijk dit plan
161107 abri disclaimer

ABRI: the Future of Making

De nieuwste 3D maaktechnologie wordt levensgroot toegepast in een Rotterdams pioniersproject: een 3D betongeprinte watertaxi halte. Deze revolutionaire, duurzame bouwmethode heeft een grote invloed op de bouw, infrastructuur en architectuur.

Bekijk dit plan

Made in Rotterdam

‘Made in Rotterdam’ is een platform en beurs ter bevordering van de zichtbaarheid van de Rotterdamse maakindustrie.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2016 10 31 om 11.48.36

KunstenLab voor Futurologie

Het Laatste Nieuws over de Toekomst: 10 burgers laten zich een intensieve week lang informeren, inspireren en geven hun eigen visie op de toekomst

Bekijk dit plan
Meer plannen