Ontdek › Plan

De Kracht van Katendrecht

Aangemaakt: 05 maart 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

Een stedelijke manifestatie op en over Katendrecht als voorbeeld van Rotterdamse vernieuwing, waarin het oude karakter, nieuwbouw en attracties gezamenlijk bijdragen tot een nieuwe culturele hotspot in de stad.

De Kracht van Katendrecht is een stedelijke manifestatie die Katendrecht laat zien als de wijk die van een probleemwijk verandert in een wijk die een hotspot in de stad is geworden voor zowel bewoners, ondernemers en culturele manifestaties. We laten zien hoe dit proces zich heeft ontwikkeld en waar het oe leidt aan de hand van een thematijdschrift met onder meer interviews met bewoners en ondernemers, een expositie met fotografie en beeldende kunst over Katendrecht, een debat en activiteiten als een beeldpresentatie en een wijkwandelroute. Alle activiteiten benadrukken datgene waar Katendrechters, oud of nieuw, gezamenlijk trots op kunnen zijn. Hun wijk kan als voorbeeld dienen voor veranderingsprocessen zoals die zich ook in andere oude wijken afspelen. Lokaal erfgoed en vernieuwing gaan hand in hand en leiden samen tot een wijk waar het oude wordt gekoesterd maar waar tegelijk ruimte is voor (culturele) vernieuwing.

Waarom goed voor Rotterdam?

Het project is goed voor Rotterdam omdat het op een positieve manier de veranderingen laat zien die een voormalige probleemwijk ondergaat. De resultaten van die verandering, en de wijze waarop we dit met het project vastleggen, kan als voorbeeld gaan dienen. Tegelijk wordt met het project Katendrecht nog nadrukkelijker op de kaart gezet als een gebied met heel veel potentie, zowel cultureel als voor bewoners en ondernemers.

Waarom vernieuwend?

Het project is vernieuwend door het integraal gebruik maken van alle mogelijke media, activiteiten en communicatie, van een tijdschrift tot een beeldpresentatie, wandeling en debat. Centraal bij alle onderdelen staat de vernieuwende kracht die Katendrecht uitstraalt en de wijze waarop dit tot stand komt en een voorbeeld is voor andere stadswijken die in een veranderingsproces verkeren,

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Katendrecht.obr properstock   fenix loodsen vogelvlucht

Doe mee

Organisatie: Stichting Heilige Grond

Contactpersoon: Dik Vuik

Wij zoeken

Subsidie en advies over stedelijke promotie en publiciteit voor de manifestatie. Medestanders op Katendrecht gezocht.

Gerelateerde Plannen

 18

Little Wotan: Kunstlab voor stedelijke transitie

Little Wotan ontwikkelt kunstprojecten voor stedelijke transitie; in co-creatie met bewoners, kunstenaars en wetenschappers. We gebruiken daarvoor interactieve werkvormen waaronder serious games, met als doel: maatschappelijke impact realiseren.

Bekijk dit plan
Shooters paradise front

Shooters Paradise

Shooters Paradise is een Rotterdamse galerie die fotografen met een grote online following op socialmedia een platform biedt om hun werk zichtbaar te maken aan de stad.

Bekijk dit plan

Maasstad Fotowedstrijd

Met de Fotowedstrijd willen fotografen uit heel Nederland oproepen om de Nieuwe Maas, haar oevers, de havens op een creatieve wijze in beeld te brengen.

Bekijk dit plan
Whatsapp image 2017 05 24 at 2.46.17 am

The Art Academy

Met actieve artiesten leiden wij jonge talenten op in hun kunst en brengen hen in contact met grote opdrachtgevers uit ons netwerk.

Bekijk dit plan
Vt museum rdam 01 web

Cultuurwerkplaats

Het ontwikkelen van het product cultuurwerkplaats middels 2 pilots: Bewoners en culturele ondernemers uit de buurt werken samen aan het verbeteren van de sociale en economische situatie van de wijk en hun bewoners.

Bekijk dit plan
Vb medium

Vernieuwende vertelvormen voor journalistiek

Online tijdschrift Vers Beton brengt Rotterdamse onderzoeksjournalistiek naar een groter publiek door middel van een vernieuwende manier van online storytelling, in samenwerking met de Rotterdamse creatieve industrie.

Bekijk dit plan

RE GENERATE

REGENERATE is een tweejarig project gericht op de doorontwikkeling van het online platform voor beginnend creatief ondernemers.

Bekijk dit plan
Sweet spot

From Black Spot to Sweet Spot

10 bedrijven worden gekoppeld aan 10 kunstenaars. Samen onderzoeken ze creativiteit en ondernemerschap.

Bekijk dit plan
Meer plannen