Ontdek › Plan

De Rotterdamse Tegelbakkerij

Aangemaakt: 15 mei 2017

Rotterdam economisch vooruit

Dit is onze droom, een echte Rotterdamse tegelbakkerij. Waar we tegels maken van oud stads plastic. Zo maken we de circulaire economie tastbaar, begrijpbaar en praktisch.

Zowel toeristen en Rotterdammers kunnen bij de bakkerij terecht om hun gebruikte drinkflesjes in te leveren. Deze worden direct verwerkt door de tegelbakkers. Het plastic wordt gewassen en versnipperd waarna ze in de ovens tot tegels gebakken worden. De vers gebakken tegels kunnen kunnen digitaal bewerkt worden dmv een lasersnijder met iconische Rotterdamse afbeeldingen en spreuken zoals: ‘Niet lullen maar poetsen’. Ook kan er op bestelling een eigen tekst op de tegel gegraveerd worden. De toeristen kopen hun eigen afval weer terug in de vorm van een iconisch aandenken. Er word veel gesproken over circulaire economie maar hier kan je de circulaire economie in de praktijk gaan ervaren. In deze bakkerij krijgen jongeren en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans ervaring op te doen in de productie van tegels en digitale technieken. De bakkerij biedt een platform om getalenteerden uit te dagen door ook tegelzetters te gaan opleiden, waar een tekort aan is.

Waarom goed voor Rotterdam?

Hoe werkt de circulaire economie nou in de praktijk? Dit kunnen wij middenin Rotterdam gaan laten zien aan de Rotterdammers en aan de groeiende stroom toeristen. Rotterdam als stad laten zien waar innovatie aan de slag gaat. Mogelijk gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die de kans krijgen zinvol werk aan te pakken en hun talenten te ontwikkelen.

Waarom vernieuwend?

Dit nieuwe marmer is gemaakt van 100% gerecycled plastic maar ook veilig om te produceren en brandveilig om binnenshuis toe te passen. Het biedt niet alleen een oplossing voor de drinkflesjes in de stad maar ook voor de 12.000.000 kilo plastic afval van voedseltrays die op dit moment in Rotterdam ligt opgeslagen omdat niemand het kan verwerken.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Rotterdamse tegelbakkerij

Doe mee

Organisatie: Better Future Factory BV

Contactpersoon: Bart Bleijerveld

Wij zoeken

Wij zoeken Rotterdamse ontwerpers om met de tegeldesigns aan de slag te gaan. En ontwerpen voor het toepassen van de tegels als mozaïek.

Gerelateerde Plannen

Leapfunder 1

AirDnD

AirDnD.nl, voluit Air Drink ’n Dine, is het platform waar iedereen een huiskamerrestaurant kan starten en reserveren.

Bekijk dit plan
Spireaux header7 01

Verse Spirulina productie in het centrum van Rotterdam

Het produceren van verse Spirulina in zelf ontworpen, hoog efficiënte, fotobioreactoren in het oude Tropicana zwembad

Bekijk dit plan
13700146 548350882019941 6436243010701029569 n

Stadse Streekwinkel Rotterdam

De Stadse Streekwinkel combineert de dagelijkse beschikbaarheid en korte afstand tot de consument in de stad met een boerderijwinkel. Het is de plek waar boeren en makers uit de regio zichtbaar en dagelijks toegankelijk worden voor de stedeling.

Bekijk dit plan
Vpro tegenlicht   aerofarms in newark 02

Rotterdamse Boerin zoekt Voedselflat

Bloemkool in het Oude Noorden, boontjes in Charlois, tomaten in het Nieuwe Westen

Bekijk dit plan
Letters yj

WYJzer 7mijlslaarzen plan

Ondernemers beter, slimmer, creatiever en rendabeler laten werken, zodat grote stappen mogelijk zijn met hun prachtige idee of dienst. Door opheffen van blokkades, omdenken van de problemen op het diverse gebieden.

Bekijk dit plan
Logo metromining

Van biomassa naar bioplastic

MetroMining gaat voedselresten van Rotterdamse bedrijven converteren naarenergie en in een volgende fase naarbioplastics.

Bekijk dit plan
24 6 2017

Meal under water

Het is een origineel idee van een restaurant wat mensen zal aantrekken omdat het heel anders is dan normaal. Het restaurant bevat glazen bollen die in een meer bewegen.

Bekijk dit plan
Meer plannen