Ontdek › Plan

De Toffe Katert

Aangemaakt: 28 mei 2018

Eenzaamheid bestrijden we samen

Wij bieden een dagbestedingsplek aan mét katten! Deze laagdrempelige dagbesteding bieden wij aan kwetsbare Rotterdammers, waaronder mensen met een psychiatrische stoornis, maar ook voor buurtbewoners.

De unieke combinatie tussen mens en dier is al sinds heugenis een bekend fenomeen. Door de aanwezigheid van onze 8 katten, die vrij rondlopen, voelen de deelnemers zich geborgen en veilig. Het zelfvertrouwen neemt toe, geeft het gevoel zinvol te zijn en draagt bij aan het dagritme. Ook kunnen deelnemers op een veilige manier oefenen met het leggen van sociale contacten, er is immers een gemeenschappelijke voorliefde.
Daarnaast bieden wij natuurlijk ook een op maat gemaakt aanbod aan verschillende activiteiten, gericht op de ontwikkeling en doelen, die we gezamenlijk vastleggen in een ontwikkelingsplan.
In deze tijd waarbij het zaak is dat iedereen zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen, is het belangrijk dat mensen een zinvolle daginvulling hebben. Zodat mensen niet vereenzamen, het gevoel van eigenwaarde stijgt en zorgt voor meer socialisering en zingeving. Op onze toffe locatie in Rotterdam streven we er naar uniek en vernieuwend te zijn met ruimte voor ieders eigenheid.

Waarom goed voor Rotterdam?

De laagdrempelige dagbestedingsplek is er voor kwetsbare Rotterdammers, die (nog) niet in staat zijn te participeren op de arbeidsmarkt. Daarnaast willen we de verbinding maken met buurtbewoners. Juist door deze mix van mensen, willen we een actieve bijdrage leveren aan het inperken van de stigmatisering en oog hebben voor ieders kwaliteit en eigenheid. Wij willen een plek zijn waar mensen samen kunnen komen, voor een praatje, een kopje koffie met wat lekkers en de rust en gezelligheid ervaren.

Waarom vernieuwend?

Het betreft hier een uniek concept. Nu is er weinig aanbod voor dagbesteding voor psychiatrische cliënten gericht op individuele ontwikkeling, recreatie en samenzijn. Mensen zijn veelal eenzaam, en verkeren in sociaal isolement. Ook kunnen zij vaak zelf geen huisdier houden omdat dit in een instelling niet is toegestaan. Daarnaast verminderen spanningsklachten, depressieve klachten en angsten door omgang met de katten. We vragen geen bijdrage (zoals bij kattencafe’s).

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Detoffekatert

Doe mee

Contactpersoon: De Toffe Katert

E-mail: detoffekatert@gmail.com

Wij zoeken

- Wij zoeken organisaties die met ons willen samenwerken zodat we een zo breed mogelijk scala aan mensen kunnen bereiken.
- Wij zoeken Rotterdammers die het fijn zouden vinden om, met onze hulp, te kijken welke talenten er liggen om verder te ontwikkelingen.
- Ook zijn wij op zoek naar een starterssubsidie die ons project mogelijk kan maken.

Gerelateerde Plannen

Op eigenkracht naar een betere toekomst

Doorbreken van isolement, zelfredzaamheid, en bruggen slaan tussen ouderen en jongeren

Bekijk dit plan
20170526 211003

MIndfulness voor mensen met LVB

Mindfulness leert je te leven in het hier en nu zonderdaar over te oordelen. Ook beinvloed het de primaire reactie op sommige situatie welke voor mensen met LVB als bedreigend kunnen worden ervaren.

Bekijk dit plan
181002 dippie test1lyceum 16

Dippie

Zelfhulpboekje voor jongeren uit middelbaar onderwijs, dat helpt om te gaan met gevoelens van somberheid en eenzaamheid en een gesprekstool om jongeren over deze gevoelige onderwerpen in gesprek te brengen.

Bekijk dit plan
Citylab010 praatjesmaker

De Praatjesmaker

Het doel is het verminderen en voorkomen van eenzaamheid of sociaal isolement door middel van gezelligheid on demand.

Bekijk dit plan
Dsci0358

RoadTour Next Economy

Inspireren, motiveren om te leren participeren dmv de Sustainable Development Goals en the Roadmap Next Economy

Bekijk dit plan
Syncvr maasstad vpk

SyncVR Rotterdam

SyncVR is een virtual reality (VR) systeem dat door middel van unieke, fysiek gezamenlijke ervaringen waardevolle connecties schept tussen Rotterdamse patiënten en hun familie en naasten.

Bekijk dit plan
Scoot rotterdam

Scoot in de buurt

Het begeleiden en stimuleren van scootmobielgebruik door mensen met mobiliteitsproblemen

Bekijk dit plan
Meer plannen