Ontdek › Plan

'De Tuin van de Koning'

Aangemaakt: 24 mei 2017

Fijne Rotterdamse buitenruimte

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

In het Liskwartier staat een leegstaand schoolgebouw uit 1912, erachter ligt een verwaarloosd plein. Wij maken dit tot een plek voor álle buurtbewoners, waar ontmoeting en activiteit tot verbinding leiden. Dit wordt ondersteund door de gebiedscommissie, zij wil dat: ‘gebruikers op de begane grond verbinding aangaan met plein en omgeving’ (gebiedsplan Noord 2017).
‘De Tuinman’ legt een mooie tuin aan, die ontmoeting in de buurt faciliteert, ongeacht leeftijd, sociaal milieu of afkomst. Buurtbewoners helpen in het onderhoud en worden ‘geactiveerd’. Kinderen en stagiairs leren over natuur en tuinieren. De tuin biedt een podium aan cultuur, kunstenaars in het pand kunnen in de tuin werken en exposeren. Duurzaamheid m.b.t. waterbeheer, kringlopen en voedselteelt staat centraal. Geteelde groente wordt verwerkt door ‘De Kok’, die in de school een sociale horecaonderneming begint, leer- werkplekken biedt, gezonde voeding promoot maar bovenal mensen ander tot elkaar brengt

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat het sociale samenhang, kind vriendelijkheid en aantrekkelijkheid van de wijk vergroot en kunst en samenleving verbindt. Er komt een groene long in de wijk die ‘ecosysteemdiensten’ levert met groot sociaal en financieel rendement. O.a. de waardestijging van het vastgoed, de verminderde rioleringskosten en hittestress, de verbeterde luchtkwaliteit en (mentale) gezondheid, hittestress zijn concrete financiële baten. In onze bijlage leest u bij welke CityLab thema’s dit in onze ogen aansluit.

Waarom vernieuwend?

De sociaal-maatschappelijke waarde van de multifunctionele buurttuin, is een vrij nieuwe aanname, die wordt getest in het Liskwartier, waarvoor geldt dat “…product of dienst (wordt) aangeboden waar het nog niet is in Rotterdam”. We bieden een platform aan innovatieve oplossingen in o.a. water- en groenbeheer, energie, educatie en de koppeling van cultuur en maatschappij. Verbinding, tussen diverse CityLab thema’s, buurtbewoners en theorie en praktijk, is het sleutelwoord. Zie toelichting

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Verborgen tuin

Doe mee

Organisatie: Tuin van de Koning - R&S Management

Contactpersoon: Rens Labadie

Wij zoeken

Wij zoeken hulp bij de financiering van ons plan. Daarnaast zijn wij altijd geinteresseerd in partijen, gemeentelijk, commercieel of particulier, die ons helpen ons initiatief te versterken en/of waardevoller te maken.

Gerelateerde Plannen

Inside swings

Schommelpark

Het schommelpark is een plek waar generaties samenkomen, waar je elkaar ontmoet en waar je samen plezier hebt. Er zijn schommels voor jong en oud, voor iedereen is er plek.

Bekijk dit plan
Trp background

TROEP-COUP

Rotterdamse kinderen plegen een coup om een schonere stad te maken.

Bekijk dit plan
Img 20180225 151557

ROTTERDAM'S PURE ARTERIES AND VEINS.

Houd waterlichamen en de omliggende gebieden vrij van menselijke afvalstoffen en natuurlijk afval. Verbeter de ecologie voor zwemvogels en het uiterlijk van de stad.

Bekijk dit plan

Kinderen maken de stad

Een ontmoetingsplek waar generaties samen kunnen spelen en waar sociale barrières worden doorbroken.

Bekijk dit plan
Pieterdehoochbrugbrug impressiecitylab010

OPEN DICHT bruggedichten.

Wachten was nog nooit zo leuk! De onderkant van bruggen over de Delfshavense Schie wordt verfraaid met poëzie en de bijbehorende website met DIY programma overbrugt de weg naar school en thuis.

Bekijk dit plan
Gezondewijk2

GezondeWijk door VoedselEducatie010

Stichting VoedselEducatie010 rolt een structureel educatief programma uit, over Voedselwijsheid, Gezonde Leefstijl en Taalvaardigheid, voor ouders en kinderen in de wijk Bloemhof.

Bekijk dit plan
Sk de kas logo liggend

Stadskwekerij De Kas

De omvorming van een binnenterrein met Kas in hartje Rotterdam tot een multifunctioneel kenniscentrum over ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer. We gaan dit doen vanuit onze leidende waarden biodiversiteit, toegankelijkheid en verbinding

Bekijk dit plan
Citylab010 voorstelspeeltuintjeplaatje

Mooi Mooier Middelland Speeltuintje

De bewoners van de Hondiusstraat en de omliggende straten willen de verwaarloosde speelplek op de hoek graag herinrichten, zodat alle kinderen dicht bij huis weer lekker buiten kunnen spelen en de plek weer een vrolijke en verzorgde aanblik biedt.

Bekijk dit plan
Meer plannen