Ontdek › Plan

'De Tuin van de Koning'

Aangemaakt: 24 mei 2017

Fijne Rotterdamse buitenruimte

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

In het Liskwartier staat een leegstaand schoolgebouw uit 1912, erachter ligt een verwaarloosd plein. Wij maken dit tot een plek voor álle buurtbewoners, waar ontmoeting en activiteit tot verbinding leiden. Dit wordt ondersteund door de gebiedscommissie, zij wil dat: ‘gebruikers op de begane grond verbinding aangaan met plein en omgeving’ (gebiedsplan Noord 2017).
‘De Tuinman’ legt een mooie tuin aan, die ontmoeting in de buurt faciliteert, ongeacht leeftijd, sociaal milieu of afkomst. Buurtbewoners helpen in het onderhoud en worden ‘geactiveerd’. Kinderen en stagiairs leren over natuur en tuinieren. De tuin biedt een podium aan cultuur, kunstenaars in het pand kunnen in de tuin werken en exposeren. Duurzaamheid m.b.t. waterbeheer, kringlopen en voedselteelt staat centraal. Geteelde groente wordt verwerkt door ‘De Kok’, die in de school een sociale horecaonderneming begint, leer- werkplekken biedt, gezonde voeding promoot maar bovenal mensen ander tot elkaar brengt

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat het sociale samenhang, kind vriendelijkheid en aantrekkelijkheid van de wijk vergroot en kunst en samenleving verbindt. Er komt een groene long in de wijk die ‘ecosysteemdiensten’ levert met groot sociaal en financieel rendement. O.a. de waardestijging van het vastgoed, de verminderde rioleringskosten en hittestress, de verbeterde luchtkwaliteit en (mentale) gezondheid, hittestress zijn concrete financiële baten. In onze bijlage leest u bij welke CityLab thema’s dit in onze ogen aansluit.

Waarom vernieuwend?

De sociaal-maatschappelijke waarde van de multifunctionele buurttuin, is een vrij nieuwe aanname, die wordt getest in het Liskwartier, waarvoor geldt dat “…product of dienst (wordt) aangeboden waar het nog niet is in Rotterdam”. We bieden een platform aan innovatieve oplossingen in o.a. water- en groenbeheer, energie, educatie en de koppeling van cultuur en maatschappij. Verbinding, tussen diverse CityLab thema’s, buurtbewoners en theorie en praktijk, is het sleutelwoord. Zie toelichting

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Tuin van de koning herontwerp  wadi 10 05 2017

Doe mee

Organisatie: Tuin van de Koning - R&S Management

Contactpersoon: Rens Labadie

Wij zoeken

Wij zoeken hulp bij de financiering van ons plan. Daarnaast zijn wij altijd geinteresseerd in partijen, gemeentelijk, commercieel of particulier, die ons helpen ons initiatief te versterken en/of waardevoller te maken.

Gerelateerde Plannen

Popupstadspark

Pop Up Stadspark Grotekerkplein

Het toekomstig stadspark Grotekerkplein nu al tot leven laten komen en uitproberen wat voor Rotterdammers het ideale stadspark is.

Bekijk dit plan
Senioren koppel vermaakt zich in de tuin

Smaak en vermaaktuin

Vereenzaming tegengaan door "ouderen" uit huis te halen en lekker te gaan tuinieren.

Bekijk dit plan
Referenties subsidieaanvraag pag 1

Groen sportpark voor Rotterdam-West

Binnenkort is Rotterdam wet een speel- en urban sportspark rijker. Een buitenruimte die bijdraagt aan een fysiek en mentaal fitte stad.

Bekijk dit plan

Kinderen maken de stad

Een ontmoetingsplek waar generaties samen kunnen spelen en waar sociale barrières worden doorbroken.

Bekijk dit plan
Straatkijkers2

De Rotterdamse Straatkijkers

100 dagen uitkijken op 1 lijn. De straten maken Rotterdam! Deze willen wij in de kijker zetten als onderdeel van de stad!

Bekijk dit plan
Scan 35

De Taaltuin in Spangen Verrijkt!

De Taaltuin in Spangen wil spelen voor alle kinderen mogelijk maken, met een selectie van 8 nieuwe taalspeelleerobjecten!

Bekijk dit plan
2012 800 impressie new web

rotstuin voor de buurt

Even vervallen loods moet worden afgebroken, op de puinhopen maken we samen met de buurt een rotstuin.

Bekijk dit plan
Groengoed!

Kansrijke Tuinen

Gezamenlijk tuinieren in de wijk voor een mooie, veilige en kindvriendelijke buitenruimte

Bekijk dit plan
Meer plannen