Ontdek › Plan

'De Tuin van de Koning'

Aangemaakt: 24 mei 2017

Fijne Rotterdamse buitenruimte

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

In het Liskwartier staat een leegstaand schoolgebouw uit 1912, erachter ligt een verwaarloosd plein. Wij maken dit tot een plek voor álle buurtbewoners, waar ontmoeting en activiteit tot verbinding leiden. Dit wordt ondersteund door de gebiedscommissie, zij wil dat: ‘gebruikers op de begane grond verbinding aangaan met plein en omgeving’ (gebiedsplan Noord 2017).
‘De Tuinman’ legt een mooie tuin aan, die ontmoeting in de buurt faciliteert, ongeacht leeftijd, sociaal milieu of afkomst. Buurtbewoners helpen in het onderhoud en worden ‘geactiveerd’. Kinderen en stagiairs leren over natuur en tuinieren. De tuin biedt een podium aan cultuur, kunstenaars in het pand kunnen in de tuin werken en exposeren. Duurzaamheid m.b.t. waterbeheer, kringlopen en voedselteelt staat centraal. Geteelde groente wordt verwerkt door ‘De Kok’, die in de school een sociale horecaonderneming begint, leer- werkplekken biedt, gezonde voeding promoot maar bovenal mensen ander tot elkaar brengt

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat het sociale samenhang, kind vriendelijkheid en aantrekkelijkheid van de wijk vergroot en kunst en samenleving verbindt. Er komt een groene long in de wijk die ‘ecosysteemdiensten’ levert met groot sociaal en financieel rendement. O.a. de waardestijging van het vastgoed, de verminderde rioleringskosten en hittestress, de verbeterde luchtkwaliteit en (mentale) gezondheid, hittestress zijn concrete financiële baten. In onze bijlage leest u bij welke CityLab thema’s dit in onze ogen aansluit.

Waarom vernieuwend?

De sociaal-maatschappelijke waarde van de multifunctionele buurttuin, is een vrij nieuwe aanname, die wordt getest in het Liskwartier, waarvoor geldt dat “…product of dienst (wordt) aangeboden waar het nog niet is in Rotterdam”. We bieden een platform aan innovatieve oplossingen in o.a. water- en groenbeheer, energie, educatie en de koppeling van cultuur en maatschappij. Verbinding, tussen diverse CityLab thema’s, buurtbewoners en theorie en praktijk, is het sleutelwoord. Zie toelichting

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Verborgen tuin

Doe mee

Organisatie: Tuin van de Koning - R&S Management

Contactpersoon: Rens Labadie

Wij zoeken

Wij zoeken hulp bij de financiering van ons plan. Daarnaast zijn wij altijd geinteresseerd in partijen, gemeentelijk, commercieel of particulier, die ons helpen ons initiatief te versterken en/of waardevoller te maken.

Gerelateerde Plannen

Botanische Tuin Afrikaanderwijk

We willen graag van onze tuin een plek maken waar ieder mens met al zijn zintuigen natuur kan beleven.

Bekijk dit plan
Bef aft lunetten r

Sociaal lichtfabrikaat voor de stad van idee tot markt

Als lichtarchitecten verbeteren we met visie en techniek openbare ruimten en maken deze aantrekkelijk voor verblijf, wandeling en veilige sociale plek.

Bekijk dit plan
Picture rudolf teunissen lunetten

Social citylights

We gaan de openbare ruimte beleving verbeteren met ecologisch verantwoord lichtdesign wat een straat aantrekkelijk en veilig maakt in beleving en identiteit. Het versterkt de beleving en identiteit van de buurt.

Bekijk dit plan
Dsc 8506

PleinPark 't Landje Cool-Zuid

Plein 't Landje in Cool-Zuid is nu een stenig en monofunctioneel sport- en speelplein. Stadslab Cool-Zuid wil samen met gebruikers en betrokkenen van plein 't Landje het plein transformeren tot een zachter en groener PleinPark voor de hele buurt.

Bekijk dit plan
20180415 151926

Rotterdam: Print Your City!

In the project Print Your City!, Rotterdam residents upcycle their plastic waste into their public space with the use of robotic 3D printing. In this way Rotterdam uses citizen involvement to become more circular!

Bekijk dit plan
Water fenomena slide

Water Fenomena Rotterdam Prins Alexander

Op het Prins Alexanderplein, in het hart van de laagst gelegen bebouwde polder van Europa, wordt een Water Fenomena georganiseerd; een publieksevenement voor jong en oud dat het Nederlandse thema ‘water en waterbeheer’ onder de aandacht brengt.

Bekijk dit plan
Fao infographic urbantrees en

Smart Urban Forest, de waarde van bomen

Iedereen houdt van bomen. Wij willen Rotterdam vergroenen met meer en mooiere bomen door omwonenden en bedrijven via blockchain en nieuwe business modellen mede-eigenaar te maken

Bekijk dit plan
Logo sb

De Stadsboswachter

De Stadsboswachter zorgt voor beheer, behoud en beleven van het stadsbos. Hij bouwt het stadsboswachtershuis als ontmoetingsplek en werkplaats voor de makers, bewoners, ondernemers en beheerders van de stad.

Bekijk dit plan
Meer plannen