Ontdek › Plan

'De Tuin van de Koning'

Aangemaakt: 24 mei 2017

Fijne Rotterdamse buitenruimte

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

In het Liskwartier staat een leegstaand schoolgebouw uit 1912, erachter ligt een verwaarloosd plein. Wij maken dit tot een plek voor álle buurtbewoners, waar ontmoeting en activiteit tot verbinding leiden. Dit wordt ondersteund door de gebiedscommissie, zij wil dat: ‘gebruikers op de begane grond verbinding aangaan met plein en omgeving’ (gebiedsplan Noord 2017).
‘De Tuinman’ legt een mooie tuin aan, die ontmoeting in de buurt faciliteert, ongeacht leeftijd, sociaal milieu of afkomst. Buurtbewoners helpen in het onderhoud en worden ‘geactiveerd’. Kinderen en stagiairs leren over natuur en tuinieren. De tuin biedt een podium aan cultuur, kunstenaars in het pand kunnen in de tuin werken en exposeren. Duurzaamheid m.b.t. waterbeheer, kringlopen en voedselteelt staat centraal. Geteelde groente wordt verwerkt door ‘De Kok’, die in de school een sociale horecaonderneming begint, leer- werkplekken biedt, gezonde voeding promoot maar bovenal mensen ander tot elkaar brengt

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat het sociale samenhang, kind vriendelijkheid en aantrekkelijkheid van de wijk vergroot en kunst en samenleving verbindt. Er komt een groene long in de wijk die ‘ecosysteemdiensten’ levert met groot sociaal en financieel rendement. O.a. de waardestijging van het vastgoed, de verminderde rioleringskosten en hittestress, de verbeterde luchtkwaliteit en (mentale) gezondheid, hittestress zijn concrete financiële baten. In onze bijlage leest u bij welke CityLab thema’s dit in onze ogen aansluit.

Waarom vernieuwend?

De sociaal-maatschappelijke waarde van de multifunctionele buurttuin, is een vrij nieuwe aanname, die wordt getest in het Liskwartier, waarvoor geldt dat “…product of dienst (wordt) aangeboden waar het nog niet is in Rotterdam”. We bieden een platform aan innovatieve oplossingen in o.a. water- en groenbeheer, energie, educatie en de koppeling van cultuur en maatschappij. Verbinding, tussen diverse CityLab thema’s, buurtbewoners en theorie en praktijk, is het sleutelwoord. Zie toelichting

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Verborgen tuin

Doe mee

Organisatie: Tuin van de Koning - R&S Management

Contactpersoon: Rens Labadie

Wij zoeken

Wij zoeken hulp bij de financiering van ons plan. Daarnaast zijn wij altijd geinteresseerd in partijen, gemeentelijk, commercieel of particulier, die ons helpen ons initiatief te versterken en/of waardevoller te maken.

Gerelateerde Plannen

Image

Vondelpark in Rotterdam

Een leuk vondelpark (Amsterdam) in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Levendlicht concept

Levend Licht

Het project brengt door interactief licht de brugwachtershuisjes van Rotterdam tijdens zonsondergang tot leven. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een levendig, poetisch en menselijk straatbeeld in Rotterdam.

Bekijk dit plan

Parkeervergunningen wijgen m.b.v. app

Een app waarin je zowel als inwoner als ondernemer binnen Gemeente Rotterdam je parkeervergunning aan/uit kan zetten en wisselen van kentekens

Bekijk dit plan
Pieterdehoochbrugbrug impressiecitylab010

OPEN DICHT bruggedichten.

Wachten was nog nooit zo leuk! De onderkant van bruggen over de Delfshavense Schie wordt verfraaid met poëzie en de bijbehorende website met DIY programma overbrugt de weg naar school en thuis.

Bekijk dit plan
Sam 5522

Rondje Coolhaven

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

Bekijk dit plan
Grondstoffen station schetsontwerp

Afrikaandermarkt grondstoffen station

Het plaatsen van een afvalinzamel- en verwerkingsstation voor de Afrikaandermarkt, om meer restafval hoogwaardig te kunnen hergebruiken, zwerfafval te voorkomen en te communiceren over afval is grondstof.

Bekijk dit plan
Inside swings

Schommelpark

Het schommelpark is een plek waar generaties samenkomen, waar je elkaar ontmoet en waar je samen plezier hebt. Er zijn schommels voor jong en oud, voor iedereen is er plek.

Bekijk dit plan
Dsc 8506

PleinPark 't Landje Cool-Zuid

Plein 't Landje in Cool-Zuid is nu een stenig en monofunctioneel sport- en speelplein. Stadslab Cool-Zuid wil samen met gebruikers en betrokkenen van plein 't Landje het plein transformeren tot een zachter en groener PleinPark voor de hele buurt.

Bekijk dit plan
Meer plannen