Ontdek › Plan

Digitale geletterdheid in de wijk

Aangemaakt: 22 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

Leerlingen van de Haven Havo en kwetsbare bewoners van de wijk Feijenoord krijgen gezamenlijk les in Digitale Geletterdheid

Voor de leerlingen van de Haven Havo maakt digitale geletterdheid onderdeel uit van het curriculum. Woonstad is vanuit maatschappelijke betrokkenheid geïnteresseerd in een samenwerking met de Haven Havo op het gebied van digitale geletterdheid voor kwetsbare mensen in de wijk (grote afstand tot arbeidsmarkt, zeer beperkte deelname aan het maatschappelijk leven). De wijkagent, ook betrokken bij deze pilot, bereikt jongeren in de wijk die geen dagbesteding hebben en door beperkte digitale vaardigheden niet goed verder komen in het zoeken naar werk en/of opleiding. De handen worden ineen geslagen om achterstanden te verkleinen. In de pilot zullen de leerlingen van de Haven Havo samen met deze mensen uit de wijk leren en werken aan een project. Door de manier waarop het projectonderwijs is opgezet, werken de leerlingen van de Haven Havo naast aan digitale geletterdheid aan een breder scala aan sociale en 21e eeuwse vaardigheden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Leerlingen moeten niet opgeleid worden voor vandaag, maar voor morgen. Digitale geletterdheid is daarbij onontbeerlijk; het is van groot belang te investeren in het digitale denken, de digitale vaardigheid en de verantwoordelijkheid van leerlingen. En niet alleen voor leerlingen. Daarom is het waardevol voor Rotterdam dat de Haven Havo door dit project ook investeert in de digitale geletterdheid van geïsoleerde en kwetsbare volwassenen in de wijk.

Waarom vernieuwend?

In de pilot wordt het leren verplaatst van het klaslokaal naar de wijk en wordt een unieke verbinding gelegd tussen leerlingen en wijkbewoners. Door de insteek van het onderwijs zal in bredere zin aan (sociale en 21e eeuwse) vaardigheden worden gewerkt door zowel leerlingen als wijkbewoners.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: Haven Havo (STC / Vreewijk Lyceum)

Contactpersoon: Marcel Zwolle

Gerelateerde Plannen

Campus hoogvliet ai exterieur 1

Projectplan Campus Academie Hoogvliet

Het doel is om bassischoolleerlingen uit groep 8 in Hoogvliet extra aandacht, ondersteuning en huiswerkbegeleiding aan te bieden.

Bekijk dit plan
2016 10 13 photo 00000230

ROoster10

Meer jongeren haken af bij het reguliere onderwijs om sociale, emotionele, economische of culturele redenen. ROoster10 is hun huiskamer, luisterend oor en huiswerkbegeleiding.

Bekijk dit plan
Yp2

Naar nieuwe comfort zones

Jongeren met verschillende achtergrond, kennis en vaardigheden werken internationaal samen aan de stad van morgen.

Bekijk dit plan

BuurtBizKids

In BuurtBizKids leren basisschoolkinderen hun mening te vormen en te uiten en gaan de dialoog aan met elkaar en buurtbewoners.

Bekijk dit plan
Grupo

Veerkracht Huis

Een compleet programma voor ouders die hun integrale persoonlijke groei zal ondersteunen om veilige gezinnen te versterken

Bekijk dit plan
Calvijn business school rgb

Versterk je netwerk

Wij willen de leerlingen van Calvijn Business school nog beter voorbereiden op de toekomst. Dat willen wij, naast het bieden van een sterk onderwijscurriculum, doen door onze leerlingen, op structurele basis, kennis te laten maken met het werkveld.

Bekijk dit plan
Lampje

Wij-maken-Rotterdam: jouw licht op vragen van de stad!

Rotterdamse leerlingen laten hun licht schijnen over sociaal-maatschappelijke vraagstukken van de stad in contextrijk onderwijs & een gemeenschap te creëren die bijdragen aan een duurzame wij-samenleving

Bekijk dit plan
1383758 1421285188084569 1395309728 n

Onderwijs van de 21e eeuw!

Een onderwijsysteem invoeren waarin ieder kind zich maximaal ontplooit, talent mag ontwikkelen en klaar is voor de toekomst.

Bekijk dit plan
Meer plannen