Ontdek › Plan

Digitale geletterdheid in de wijk

Aangemaakt: 22 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

Leerlingen van de Haven Havo en kwetsbare bewoners van de wijk Feijenoord krijgen gezamenlijk les in Digitale Geletterdheid

Voor de leerlingen van de Haven Havo maakt digitale geletterdheid onderdeel uit van het curriculum. Woonstad is vanuit maatschappelijke betrokkenheid geïnteresseerd in een samenwerking met de Haven Havo op het gebied van digitale geletterdheid voor kwetsbare mensen in de wijk (grote afstand tot arbeidsmarkt, zeer beperkte deelname aan het maatschappelijk leven). De wijkagent, ook betrokken bij deze pilot, bereikt jongeren in de wijk die geen dagbesteding hebben en door beperkte digitale vaardigheden niet goed verder komen in het zoeken naar werk en/of opleiding. De handen worden ineen geslagen om achterstanden te verkleinen. In de pilot zullen de leerlingen van de Haven Havo samen met deze mensen uit de wijk leren en werken aan een project. Door de manier waarop het projectonderwijs is opgezet, werken de leerlingen van de Haven Havo naast aan digitale geletterdheid aan een breder scala aan sociale en 21e eeuwse vaardigheden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Leerlingen moeten niet opgeleid worden voor vandaag, maar voor morgen. Digitale geletterdheid is daarbij onontbeerlijk; het is van groot belang te investeren in het digitale denken, de digitale vaardigheid en de verantwoordelijkheid van leerlingen. En niet alleen voor leerlingen. Daarom is het waardevol voor Rotterdam dat de Haven Havo door dit project ook investeert in de digitale geletterdheid van geïsoleerde en kwetsbare volwassenen in de wijk.

Waarom vernieuwend?

In de pilot wordt het leren verplaatst van het klaslokaal naar de wijk en wordt een unieke verbinding gelegd tussen leerlingen en wijkbewoners. Door de insteek van het onderwijs zal in bredere zin aan (sociale en 21e eeuwse) vaardigheden worden gewerkt door zowel leerlingen als wijkbewoners.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: Haven Havo (STC / Vreewijk Lyceum)

Contactpersoon: Marcel Zwolle

Gerelateerde Plannen

Citylab 2018

Huiswerkbegeleiding en sporten in samenwerking

Ouders / buurtbewoners worden in samenwerking met de Valentijnschool en SportSchool010 opgeleid tot huiswerkbegeleider van basisschoolkinderen. Huiswerk maken en sporten m.m.v. ouders zelf!

Bekijk dit plan
Aanvraag

Unitonderwijs voor Wereldburgers Mariaschool

Unit onderwijs waarin elk kind uniek is en uitgroeit tot levenskunstenaar en waar wij recht doen aan samen voor het talent van uw kind

Bekijk dit plan

Speel het Challenge the future-game!

Met een creatief spel zetten bewoners zelf hun wijk ‘op de kaart’. Kinderen/buurtbewoners spelen het spel. Doel is om hen bewust te maken van uitdagingen en keuzes in hun wijk, en via ‘Right to Challenge’ budget te genereren.

Bekijk dit plan
Img 0474

De Ouder en Kind Academie

‘Good parenting at home’ is de belangrijkste bijdrage van ouders aan schoolsucces

Bekijk dit plan
Vg logo

Verticale Groep

Verticale Groep voegt een leeftijdsgemengde groep toe aan het basisonderwijs om kinderen weerbaarder te maken. Er wordt ook gewerkt aan 21st eeuwse vaardigheden die kinderen leren omgaan met anderen.

Bekijk dit plan
Img 1149

Jeugdgemeenteraad Rotterdam

Kinderen leren de kunst van het democratisch samenleven onder leiding van acteurs in de raadszaal van het stadhuis.

Bekijk dit plan
Afbeelding1

YCADEMY010 | gerse koppen

Openbare academie voor het versterken van (over)levensvaardigheden

Bekijk dit plan
Meer plannen