Ontdek › Plan

Distributieplatform voor Rotterdam

Aangemaakt: 11 december 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Fysieke locatie waar we alle voedseloverschotten samenbrengen, sorteren, herverdelen en vervolgens bezorgen bij alle sociale organisaties in Rotterdam die voedsel doorgeven aan minderbedeelden in de stad.

Wij willen zoveel mogelijk voedsel redden van vernietiging.
De bestaande infrastructuur van lokale charitatieve instellingen in Nederland is te klein om alle voedseloverschotten te verwerken die voor humane voeding kunnen worden gebruikt. Er zijn veel lokale initiatieven die te klein zijn om alle surplus van een winkel op te nemen of geen vervoers- of transportmogelijkheden hebben.
In ons omringende landen zijn er organisaties die regionale distributieplatformen hebben opgericht. Deze platformen halen voedsel op bij donerende bedrijven, herverdelen dit zo dat het aangeboden voedsel aansluit bij de behoefte van de ontvangers en transporteren het naar de sociale organisaties. Het gezamenlijk transporteren en herverdelen maakt het mogelijk dat er veel grotere volumes kunnen worden verwerkt. Veel minder voedsel wordt verspild en de druk op inkoopbudgetten van sociale organisaties wordt verminderd.
Zo kan er een grote vooruitgang gemaakt worden in het gebruik van voedselsurplus.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam kan als eerste gemeente in Nederland meewerken aan de opzet van een distributieplatform en echt iets betekenen in de strijd tegen voedselverspilling.
Wat kerngetallen van dit project, na 1 jaar op jaarbasis;
- voedsel redden voor 180.000 en 240.000 maaltijden per jaar;
- sociale organisaties besparen € 380.000 aan inkopen voedsel;
- 8 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden er gedetacheerd;
- 400 ton CO2-reductie wordt gerealiseerd.

Waarom vernieuwend?

In Nederland bestaan deze lokale regionale distributieplatformen niet. Dit plan bevat de opstart van het eerste regionale distributieplatform in Nederland. Bij bewezen succes kunnen een aantal van deze regionale platformen in Nederland ook landelijk opererende bedrijven een goede oplossing bieden om hun voedseloverschotten te laten herdistribueren.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Slide1

Doe mee

Organisatie: Stichting Community & Voedselsurplus

Contactpersoon: Petra Dongelmans

Wij zoeken

Wij zoeken financiële steun voor dit project waarbij we op grote schaal voedselsurplus kunnen redden van destructie.

Gerelateerde Plannen

Slow mill wake

Duurzame oevers

Oeverbescherming d.m.v. golfenergie generatoren die golven dempen, biodiversiteit stimuleren, lokaal elektriciteit opwekken en aan een breder publiek demonstreren dat golfenergie ook op kleine schaal mogelijk is.

Bekijk dit plan
Cirkel logo

CIRKEL

Cirkel is een kleinschalig burgerinitiatief dat een nieuwe bewustzijn wil helpen groeien en verspreiden binnen de samenleving, de

Bekijk dit plan
Introductietraining 1024x682

KlimaatGesprekken

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Bekijk dit plan
Download

Urban thermen Rotterdam

Een volledig duurzaam thermen complex (met als hoofdbad een zoutwaterbad) in een stedelijke omgeving.

Bekijk dit plan
Logo get rid

"Get Rid" organiseert: "Homey"

Get Rid blaast gebruikte materialen een nieuw leven in.

Bekijk dit plan
Ecoeuros

Ecoeuros innamemachine voor lege flesjes en blikjes

Rotterdammers die flesjes inleveren bij de ecoeuro machine verdienen een beloning. Het ingeleverde plastic wordt hergebruikt.

Bekijk dit plan
Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan
Mtm knikkertegel 16 9slide

PlasticLabs

Lokale productie- en kenniscentra voor de verwerking van post-consumer plastics tot hoogwaardige nieuwe producten voor in de wijk

Bekijk dit plan
Meer plannen