Ontdek › Plan

Distributieplatform voor Rotterdam

Aangemaakt: 11 december 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Fysieke locatie waar we alle voedseloverschotten samenbrengen, sorteren, herverdelen en vervolgens bezorgen bij alle sociale organisaties in Rotterdam die voedsel doorgeven aan minderbedeelden in de stad.

Wij willen zoveel mogelijk voedsel redden van vernietiging.
De bestaande infrastructuur van lokale charitatieve instellingen in Nederland is te klein om alle voedseloverschotten te verwerken die voor humane voeding kunnen worden gebruikt. Er zijn veel lokale initiatieven die te klein zijn om alle surplus van een winkel op te nemen of geen vervoers- of transportmogelijkheden hebben.
In ons omringende landen zijn er organisaties die regionale distributieplatformen hebben opgericht. Deze platformen halen voedsel op bij donerende bedrijven, herverdelen dit zo dat het aangeboden voedsel aansluit bij de behoefte van de ontvangers en transporteren het naar de sociale organisaties. Het gezamenlijk transporteren en herverdelen maakt het mogelijk dat er veel grotere volumes kunnen worden verwerkt. Veel minder voedsel wordt verspild en de druk op inkoopbudgetten van sociale organisaties wordt verminderd.
Zo kan er een grote vooruitgang gemaakt worden in het gebruik van voedselsurplus.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam kan als eerste gemeente in Nederland meewerken aan de opzet van een distributieplatform en echt iets betekenen in de strijd tegen voedselverspilling.
Wat kerngetallen van dit project, na 1 jaar op jaarbasis;
- voedsel redden voor 180.000 en 240.000 maaltijden per jaar;
- sociale organisaties besparen € 380.000 aan inkopen voedsel;
- 8 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden er gedetacheerd;
- 400 ton CO2-reductie wordt gerealiseerd.

Waarom vernieuwend?

In Nederland bestaan deze lokale regionale distributieplatformen niet. Dit plan bevat de opstart van het eerste regionale distributieplatform in Nederland. Bij bewezen succes kunnen een aantal van deze regionale platformen in Nederland ook landelijk opererende bedrijven een goede oplossing bieden om hun voedseloverschotten te laten herdistribueren.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Slide1

Doe mee

Organisatie: Stichting Community & Voedselsurplus

Contactpersoon: Petra Dongelmans

Wij zoeken

Wij zoeken financiële steun voor dit project waarbij we op grote schaal voedselsurplus kunnen redden van destructie.

Gerelateerde Plannen

Flickbike

FlickBike: Find, Ride, Drop

Deelfiets oplossing zonder vaste stallingen: na gebruik hoeft fiets niet terug. Gebruikers vinden en openen een fiets met een app.

Bekijk dit plan
Banner ctylab0100

Don't waste it

Polyester maken van Rotterdams plastic afval. Dat is het idee.

Bekijk dit plan
Logo makkiebike

MakkieBike

Bij MakkieBike lease je een fiets. Zo ben je altijd voorzien van een fiets voor een laag bedrag per maand, inclusief reparaties!

Bekijk dit plan
Hoofdafbeelding zids

Zon in de Stad

Zon in de Stad laat Rotterdammers warmlopen voor zonne-energie. We combineren communicatie, technologie en sociale innovatie en zetten Rotterdam op de kaart als zonne-energiestad, om te beginnen in de wijk Middelland.

Bekijk dit plan
Slide1

Samen voor Rotterdam

We redden voedselsurplus door het te doneren aan liefdadigheidsinstellingen. We zetten ons hiermee in voor de buurt en tegen voedselverspilling.

Bekijk dit plan
Agora tech lab

Agora Tech Lab (www.agoratechlab.com)

Agora Tech Lab wil een belongingssysteem bouwen op blockchain waarmee burgers beloond kunnen worden voor het recyclen van afval.

Bekijk dit plan
Test image skyecho v1

HD Weather and Storm surveillance on your doorstep

Our plan is to offer Rotterdam high resolution (street level) weather surveillance products that helps citizens and local companies becoming more resilient to storm and weather disruptive events.

Bekijk dit plan

Duurzaam Vesta Nano infraroodplanelen

Het verwarmen van de massa en niet meer de lucht. Zeer zuinig waardoor een huishouden tussen de 40-60% bespaart.

Bekijk dit plan
Meer plannen