Ontdek › Plan

Distributieplatform voor Rotterdam

Aangemaakt: 11 december 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Fysieke locatie waar we alle voedseloverschotten samenbrengen, sorteren, herverdelen en vervolgens bezorgen bij alle sociale organisaties in Rotterdam die voedsel doorgeven aan minderbedeelden in de stad.

Wij willen zoveel mogelijk voedsel redden van vernietiging.
De bestaande infrastructuur van lokale charitatieve instellingen in Nederland is te klein om alle voedseloverschotten te verwerken die voor humane voeding kunnen worden gebruikt. Er zijn veel lokale initiatieven die te klein zijn om alle surplus van een winkel op te nemen of geen vervoers- of transportmogelijkheden hebben.
In ons omringende landen zijn er organisaties die regionale distributieplatformen hebben opgericht. Deze platformen halen voedsel op bij donerende bedrijven, herverdelen dit zo dat het aangeboden voedsel aansluit bij de behoefte van de ontvangers en transporteren het naar de sociale organisaties. Het gezamenlijk transporteren en herverdelen maakt het mogelijk dat er veel grotere volumes kunnen worden verwerkt. Veel minder voedsel wordt verspild en de druk op inkoopbudgetten van sociale organisaties wordt verminderd.
Zo kan er een grote vooruitgang gemaakt worden in het gebruik van voedselsurplus.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam kan als eerste gemeente in Nederland meewerken aan de opzet van een distributieplatform en echt iets betekenen in de strijd tegen voedselverspilling.
Wat kerngetallen van dit project, na 1 jaar op jaarbasis;
- voedsel redden voor 180.000 en 240.000 maaltijden per jaar;
- sociale organisaties besparen € 380.000 aan inkopen voedsel;
- 8 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden er gedetacheerd;
- 400 ton CO2-reductie wordt gerealiseerd.

Waarom vernieuwend?

In Nederland bestaan deze lokale regionale distributieplatformen niet. Dit plan bevat de opstart van het eerste regionale distributieplatform in Nederland. Bij bewezen succes kunnen een aantal van deze regionale platformen in Nederland ook landelijk opererende bedrijven een goede oplossing bieden om hun voedseloverschotten te laten herdistribueren.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Slide1

Doe mee

Organisatie: Stichting Community & Voedselsurplus

Contactpersoon: Petra Dongelmans

Wij zoeken

Wij zoeken financiële steun voor dit project waarbij we op grote schaal voedselsurplus kunnen redden van destructie.

Gerelateerde Plannen

Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan
Slide1

Samen voor Rotterdam

We redden voedselsurplus door het te doneren aan liefdadigheidsinstellingen. We zetten ons hiermee in voor de buurt en tegen voedselverspilling.

Bekijk dit plan
Cover

Schoon Schip

Van A naar B over de Maas, zonder uitstoot van schadelijke emissies. Varend naar een schoner Rotterdam

Bekijk dit plan
20161006 je ken t dak op logo def

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Bekijk dit plan

"ode" aan de BioDiversiteit

Het bedenken en maken van een "monument" /standbeeld ter ere van de Biodiversiteit

Bekijk dit plan
Spouwfonds

Revolverend Spouwmuurfonds

Rotterdam een stuk duurzamer maken (het scheelt uiteindelijk 42 kiloton CO2) per jaar, zonder noemenswaardige kosten. Het kan door het collectief aan te pakken via een revolverend spouwmuurfonds.

Bekijk dit plan
Materiaal met logo

Van plastic naar PLASTICIET

Plasticiet is een initiatief dat inspeelt op een van de grootste afvalstromen die het minst benut wordt namelijk: plastic. Wij geloven dat we met een sterk materiaal, design en kleinschalige gemeenschappen de wereld een beetje beter kunnen maken.

Bekijk dit plan
Rotterdamplasticfree

RotterdamPlasticfree

Rotterdamplasticfree is een samenwerkingsverband van Rotterdamse organisaties die de hoeveelheid plastic in de stad stevig terugdringen. Zij voeren op lokaal niveau acties uit om de problematiek die plastic veroorzaakt een halt toe te roepen.

Bekijk dit plan
Meer plannen