Ontdek › Plan

Drijvend park

Aangemaakt: 03 april 2017

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Rotterdam heeft veel ‘oude’ havens die steeds minder gebruikt worden door economische scheepvaart. Door het bouwen van drijvende parken betrekken we de stad bij het water richten we stad optimaal in voor het gebruik door zijn bewoners

Water bij land betrekken is iets waar wij als Nederlanders al jaar en dag goed in zijn. Het heeft onze economie groot gemaakt en vandaag de dag dag draaien de maasvlakte’s op volle stoom. Door deze welvaart zijn onze steden compact geworden en zoeken we nu naar een goede sociale kwaliteit voor de inwoners van de grote steden.
Drijvende parken borduren voort op deze eenwenoude transitie van land naar water, ditmaal niet om de economie een boost te geven maar om zowel natuur als mens van behoeften te voorzien.
Drijvende parken dragen bij aan de waterkwaliteit voor het onderwaterleven in de rivier, zorgen voor meer biodiversiteit boven water en in de juiste verhouding kan ook de mens er en goede plek vinden om te recreeren. Denk bij dit laatste aan de mogelijkheid voor sport en spel op het eiland en de aanwezigheid van een horeca gelegenheid. Een plek middinin de stad waar je heen wilt gaan om de drukte van de stad toch even te ontwijken.
kijk op: https://vimeo.com/178871507

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam is een stad van iconen en daar is het groot mee geworden. Wil het deze positie behouden dan moet het zorgen voor vernieuwing. Met het oog op het rap toenemende aantal toeristen is het belangrijk dat de stad een onvergetelijke uitstraling heeft. Drijvende bomen en planten en de mogelijkheid op het water te recreeren dragen bij aan dit gedachtegoed.

Waarom vernieuwend?

Naast de noodzaak van recreatie voor de inwoners van de stad is het net zo belangrijk dat we de natuur niet vergeten. De waterkwaliteit is een groot probleem in stedelijk gebied en eerdere innovatieve testen hebben reeds laten zien dat het plaatsen van drijvende parken met waterplanten een zeer positieve noodzakelijke bijdrage leveren aan de vishabitat en macrofauna. Dit is vastgelegd in de KRW wet en zodoende voor Rijkswaterstaat een verplichting om na te leven. Het combineren van belangen werk

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Schermafbeelding 2017 04 03 om 13.56.20

Doe mee

Organisatie: Urban Deltas

Contactpersoon: Tieme Haddeman

Wij zoeken

Het verzamelen van de nodige stakeholders heeft de afgelopen jaren plaats gevonden. Een financiering vanuit de gemeente maakt het business model rond en kan een groen licht zijn voor realisatie

Gerelateerde Plannen

Verborgen tuin

'De Tuin van de Koning'

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

Bekijk dit plan
Afbeelding poort van hoop 1

Poort van Hoop

De poort van Hoop is een reële tastbare poort die gesitueerd is op Maasvlakte 2. Een nieuw landmark voor de stad en voor het land.

Bekijk dit plan
Noahs park concept 2a crop

Noah ‘s Park

Noah droomt van rust, groen en water. Een varend park waar verweesde bomen en planten, mensen en verhalen hun toevluchtsoord vinden te midden van een snel verdichtende stad.

Bekijk dit plan
27540907 1654057537993505 4442018546364373022 n

Rotterdamse Academie voor Stadsastronauten (RASA)

RASA is een multidisciplinair project van schrijfster en theatermaker Marjolijn van Heemstra en futurologiestudio Monnik. De missie van RASA is om de sterrenhemel zichtbaar te maken boven de Blaak.

Bekijk dit plan
Gezondewijk2

GezondeWijk door VoedselEducatie010

Stichting VoedselEducatie010 rolt een structureel educatief programma uit, over Voedselwijsheid, Gezonde Leefstijl en Taalvaardigheid, voor ouders en kinderen in de wijk Bloemhof.

Bekijk dit plan
Groengoed!

Kansrijke Tuinen

Gezamenlijk tuinieren in de wijk voor een mooie, veilige en kindvriendelijke buitenruimte

Bekijk dit plan
Logo sb

De Stadsboswachter

De Stadsboswachter zorgt voor beheer, behoud en beleven van het stadsbos. Hij bouwt het stadsboswachtershuis als ontmoetingsplek en werkplaats voor de makers, bewoners, ondernemers en beheerders van de stad.

Bekijk dit plan

Gezonde Hotspots Delfshaven

Gedurende een jaar transformeren we een openbaar plein in Delfshaven in een helende, stressverlichtende omgeving.

Bekijk dit plan
Meer plannen