Ontdek › Plan

Ecoeuros innamemachine voor lege flesjes en blikjes

Aangemaakt: 27 februari 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Rotterdammers die flesjes inleveren bij de ecoeuro machine verdienen een beloning. Het ingeleverde plastic wordt hergebruikt.

De ecoeuro machine werkt als volgt: Op het videoscherm van de ecoeuro innamemachine drukt de gebruiker op de startknop. Het inleverluik opent zich en neemt de fles in. Een lopende band zorgt ervoor dat fles en blik gescheiden opgeslagen worden. Hierna krijgt de gebruiker de keuze om zijn inworp te doneren aan een goed doel of een ecoeuro-kortingsbon te printen die in te leveren is bij 100 partners in Rotterdam. Door Rotterdammers te belonen voor het scheiden van zijn afval zal er minder afval op straat terecht komen. Wat leidt tot minder schoonmaakkosten. Het uiteindelijke doel is een circulaire economie creëren en van het recyclede materiaal weer nieuwe producten te maken, zoals tegels van PET en skateboards van HDPE, wat wij doen met enkele partners. Door ecoeuros te introduceren op scholen leren kinderen al op jonge leeftijd het belang van bewuste afvalverwerking.

Waarom goed voor Rotterdam?

Het opruimen van een flesje van de straat kost ongeveer €1 terwijl dit in het water al oploopt tot €10 per fles. De ecoeuro machine zorgt ervoor dat dit wordt voorkomen en de kosten voor schoonmaak dalen. Een schone openbare ruimte draagt ook bij een veilig gevoel. In een enquête van de RET werd afval op stations geassocieerd met onveiligheid. Door hergebruik van het afval kan Rotterdam een eigen circulaire economie creëren.

Waarom vernieuwend?

Het vernieuwende aan ecoeuros is de beleving. Het interactieve onderdeel zorgt ervoor dat de consument aangespoord wordt om juist hier flesjes en blikjes te deponeren. In de huidige opzet in samenwerking met de RET kan de gebruiker na inlevering kiezen tussen een donatie van €0.15 aan Blijdorp of een kortingsbon voor een van de 100 partners. De flesjes en blikjes zouden normaal in de “gewone” afbak terecht komen, maar nu is er een alternatief wat ook nog wat oplevert.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Ecoeuros

Doe mee

Organisatie: Ecoeuros

Contactpersoon: Daniel Touw

E-mail: daniel@ecoeuros.nl

Wij zoeken

Wij zoeken financiële steun om het project op te starten, aangezien de machines een investering zijn. Ook zijn suggesties welkom voor de locaties, waar vind jij dat absoluut de ecoeuro machine moet staan?

Gerelateerde Plannen

Zepp gpu citylab010

Zero Emission Ground Power voor Rotterdam Airport

Het creëren van een gezondere omgeving voor personeel en passagiers door het ontwerpen, produceren en inzetten van een zero-emission Ground Power Unit (GPU).

Bekijk dit plan
Download

Urban thermen Rotterdam

Een volledig duurzaam thermen complex (met als hoofdbad een zoutwaterbad) in een stedelijke omgeving.

Bekijk dit plan
Cirkel logo

CIRKEL

Cirkel is een kleinschalig burgerinitiatief dat een nieuwe bewustzijn wil helpen groeien en verspreiden binnen de samenleving, de

Bekijk dit plan
20161006 je ken t dak op logo def

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Bekijk dit plan
Collageentree

De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Bekijk dit plan
Cover

Schoon Schip

Van A naar B over de Maas, zonder uitstoot van schadelijke emissies. Varend naar een schoner Rotterdam

Bekijk dit plan
Treewifi

Treewifi010

TreeWiFi010 is een slim vogelhuisje dat lokaal de luchtkwaliteit meet, is de lucht schoon, dan krijgt de hele straat gratis wifi!

Bekijk dit plan
Aloha tuin1

Van bord naar plant: voedselkringlopen in Rotterdam

Door een composteermachine te plaatsen midden in restaurant Aloha, leveren we compost aan Rotterdamse tuinen, sluiten de lokale voedselkringloop en brengen duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer.

Bekijk dit plan
Meer plannen