Ontdek › Plan

Ecoeuros innamemachine voor lege flesjes en blikjes

Aangemaakt: 27 februari 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Rotterdammers die flesjes inleveren bij de ecoeuro machine verdienen een beloning. Het ingeleverde plastic wordt hergebruikt.

De ecoeuro machine werkt als volgt: Op het videoscherm van de ecoeuro innamemachine drukt de gebruiker op de startknop. Het inleverluik opent zich en neemt de fles in. Een lopende band zorgt ervoor dat fles en blik gescheiden opgeslagen worden. Hierna krijgt de gebruiker de keuze om zijn inworp te doneren aan een goed doel of een ecoeuro-kortingsbon te printen die in te leveren is bij 100 partners in Rotterdam. Door Rotterdammers te belonen voor het scheiden van zijn afval zal er minder afval op straat terecht komen. Wat leidt tot minder schoonmaakkosten. Het uiteindelijke doel is een circulaire economie creëren en van het recyclede materiaal weer nieuwe producten te maken, zoals tegels van PET en skateboards van HDPE, wat wij doen met enkele partners. Door ecoeuros te introduceren op scholen leren kinderen al op jonge leeftijd het belang van bewuste afvalverwerking.

Waarom goed voor Rotterdam?

Het opruimen van een flesje van de straat kost ongeveer €1 terwijl dit in het water al oploopt tot €10 per fles. De ecoeuro machine zorgt ervoor dat dit wordt voorkomen en de kosten voor schoonmaak dalen. Een schone openbare ruimte draagt ook bij een veilig gevoel. In een enquête van de RET werd afval op stations geassocieerd met onveiligheid. Door hergebruik van het afval kan Rotterdam een eigen circulaire economie creëren.

Waarom vernieuwend?

Het vernieuwende aan ecoeuros is de beleving. Het interactieve onderdeel zorgt ervoor dat de consument aangespoord wordt om juist hier flesjes en blikjes te deponeren. In de huidige opzet in samenwerking met de RET kan de gebruiker na inlevering kiezen tussen een donatie van €0.15 aan Blijdorp of een kortingsbon voor een van de 100 partners. De flesjes en blikjes zouden normaal in de “gewone” afbak terecht komen, maar nu is er een alternatief wat ook nog wat oplevert.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Ecoeuros

Doe mee

Organisatie: Ecoeuros

Contactpersoon: Daniel Touw

E-mail: daniel@ecoeuros.nl

Wij zoeken

Wij zoeken financiële steun om het project op te starten, aangezien de machines een investering zijn. Ook zijn suggesties welkom voor de locaties, waar vind jij dat absoluut de ecoeuro machine moet staan?

Gerelateerde Plannen

 1x 1

Sluiting van de laatste Rotterdamse kolencentrale

Dankzij de financiële bijdrage van Citylab010 kunnen we de laatste kolencentrale in Rotterdam sluiten per juli 2018.

Bekijk dit plan

Duurzaam Vesta Nano infraroodplanelen

Het verwarmen van de massa en niet meer de lucht. Zeer zuinig waardoor een huishouden tussen de 40-60% bespaart.

Bekijk dit plan
Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan
Sdg event september

Rotterdam voor de 17 global SDG's

Het event lanceert de 17 SDG's voor Rotterdam, door Rotterdam en met Rotterdam. Het event creërt verbindingen, synergiën tussen- en een overzicht van alle duurzame initiatieven die Rotterdam rijk is.

Bekijk dit plan
18951302 1824207254561981 1589704468107003175 n

Autovrije dagen Rotterdam

Maandelijks autovrije dagen in Rotterdam.

Bekijk dit plan

aangename buitenwijken, milieubeleid en voorzieningen

overal waar de metro komt uniek en speciaal maken. Integraal milieubeleid met voorzieningen voor aangenamer leven.

Bekijk dit plan
Treewifi

Treewifi010

TreeWiFi010 is een slim vogelhuisje dat lokaal de luchtkwaliteit meet, is de lucht schoon, dan krijgt de hele straat gratis wifi!

Bekijk dit plan
Img 0336

Energie uit de Maas

Met het plaatsen van turbines energie opwekken uit de stroming van de Maas.

Bekijk dit plan
Meer plannen