Ontdek › Plan

Ecoeuros innamemachine voor lege flesjes en blikjes

Aangemaakt: 27 februari 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Rotterdammers die flesjes inleveren bij de ecoeuro machine verdienen een beloning. Het ingeleverde plastic wordt hergebruikt.

De ecoeuro machine werkt als volgt: Op het videoscherm van de ecoeuro innamemachine drukt de gebruiker op de startknop. Het inleverluik opent zich en neemt de fles in. Een lopende band zorgt ervoor dat fles en blik gescheiden opgeslagen worden. Hierna krijgt de gebruiker de keuze om zijn inworp te doneren aan een goed doel of een ecoeuro-kortingsbon te printen die in te leveren is bij 100 partners in Rotterdam. Door Rotterdammers te belonen voor het scheiden van zijn afval zal er minder afval op straat terecht komen. Wat leidt tot minder schoonmaakkosten. Het uiteindelijke doel is een circulaire economie creëren en van het recyclede materiaal weer nieuwe producten te maken, zoals tegels van PET en skateboards van HDPE, wat wij doen met enkele partners. Door ecoeuros te introduceren op scholen leren kinderen al op jonge leeftijd het belang van bewuste afvalverwerking.

Waarom goed voor Rotterdam?

Het opruimen van een flesje van de straat kost ongeveer €1 terwijl dit in het water al oploopt tot €10 per fles. De ecoeuro machine zorgt ervoor dat dit wordt voorkomen en de kosten voor schoonmaak dalen. Een schone openbare ruimte draagt ook bij een veilig gevoel. In een enquête van de RET werd afval op stations geassocieerd met onveiligheid. Door hergebruik van het afval kan Rotterdam een eigen circulaire economie creëren.

Waarom vernieuwend?

Het vernieuwende aan ecoeuros is de beleving. Het interactieve onderdeel zorgt ervoor dat de consument aangespoord wordt om juist hier flesjes en blikjes te deponeren. In de huidige opzet in samenwerking met de RET kan de gebruiker na inlevering kiezen tussen een donatie van €0.15 aan Blijdorp of een kortingsbon voor een van de 100 partners. De flesjes en blikjes zouden normaal in de “gewone” afbak terecht komen, maar nu is er een alternatief wat ook nog wat oplevert.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Ecoeuros

Doe mee

Organisatie: Ecoeuros

Contactpersoon: Daniel Touw

E-mail: daniel@ecoeuros.nl

Wij zoeken

Wij zoeken financiële steun om het project op te starten, aangezien de machines een investering zijn. Ook zijn suggesties welkom voor de locaties, waar vind jij dat absoluut de ecoeuro machine moet staan?

Gerelateerde Plannen

Agora tech lab

Agora Tech Lab (www.agoratechlab.com)

Agora Tech Lab wil een belongingssysteem bouwen op blockchain waarmee burgers beloond kunnen worden voor het recyclen van afval.

Bekijk dit plan
A west

ZOOMDAK GROEN

We gaan het Zoomdak vergroenen met en door bewoners. Zo wordt het dak een fijne groene plek om te gebruiken voor de buurt.

Bekijk dit plan
12901368 1031865426894843 851048262647949262 o

De BMX Fietsschool

Praktijkgerichte verkeerseducatie voor basisschoolleerlingen en/of buurtkinderen met de BMX fiets

Bekijk dit plan
010lab met logo

Innovil

Drie aspecten voor duurzame en zelfvoorziende leven op één locatie: de Marconistrip in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H).

Bekijk dit plan
Blue vespa?1525098465

Blue Vespa – circle scooter company; 100% circulair

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bouwen vervuilende Vespa’s om tot zero-emissie elektrisch, halen vervuilende scooters van alle merken op, verwerken ze en geven restproducten een nieuwe functie.

Bekijk dit plan
Spouwfonds

Revolverend Spouwmuurfonds

Rotterdam een stuk duurzamer maken (het scheelt uiteindelijk 42 kiloton CO2) per jaar, zonder noemenswaardige kosten. Het kan door het collectief aan te pakken via een revolverend spouwmuurfonds.

Bekijk dit plan
Plantengang 3

Moss Air Filter

Het realiseren van een natuurlijk luchtfilter van levend mos in het innovatieve BlueCity, waardoor buitenlucht gezuiverd van fijnstof in de werkruimtes geleid wordt. Dit stelt ons in staat de optimale opstelling voor zo'n mosfilter te onderzoeken.

Bekijk dit plan
20161006 je ken t dak op logo def

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Bekijk dit plan
Meer plannen