Ontdek › Plan

Ecoeuros innamemachine voor lege flesjes en blikjes

Aangemaakt: 27 februari 2017

Een duurzame en bereikbare stad

Rotterdammers die flesjes inleveren bij de ecoeuro machine verdienen een beloning. Het ingeleverde plastic wordt hergebruikt.

De ecoeuro machine werkt als volgt: Op het videoscherm van de ecoeuro innamemachine drukt de gebruiker op de startknop. Het inleverluik opent zich en neemt de fles in. Een lopende band zorgt ervoor dat fles en blik gescheiden opgeslagen worden. Hierna krijgt de gebruiker de keuze om zijn inworp te doneren aan een goed doel of een ecoeuro-kortingsbon te printen die in te leveren is bij 100 partners in Rotterdam. Door Rotterdammers te belonen voor het scheiden van zijn afval zal er minder afval op straat terecht komen. Wat leidt tot minder schoonmaakkosten. Het uiteindelijke doel is een circulaire economie creëren en van het recyclede materiaal weer nieuwe producten te maken, zoals tegels van PET en skateboards van HDPE, wat wij doen met enkele partners. Door ecoeuros te introduceren op scholen leren kinderen al op jonge leeftijd het belang van bewuste afvalverwerking.

Waarom goed voor Rotterdam?

Het opruimen van een flesje van de straat kost ongeveer €1 terwijl dit in het water al oploopt tot €10 per fles. De ecoeuro machine zorgt ervoor dat dit wordt voorkomen en de kosten voor schoonmaak dalen. Een schone openbare ruimte draagt ook bij een veilig gevoel. In een enquête van de RET werd afval op stations geassocieerd met onveiligheid. Door hergebruik van het afval kan Rotterdam een eigen circulaire economie creëren.

Waarom vernieuwend?

Het vernieuwende aan ecoeuros is de beleving. Het interactieve onderdeel zorgt ervoor dat de consument aangespoord wordt om juist hier flesjes en blikjes te deponeren. In de huidige opzet in samenwerking met de RET kan de gebruiker na inlevering kiezen tussen een donatie van €0.15 aan Blijdorp of een kortingsbon voor een van de 100 partners. De flesjes en blikjes zouden normaal in de “gewone” afbak terecht komen, maar nu is er een alternatief wat ook nog wat oplevert.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Ecoeuros

Doe mee

Organisatie: Ecoeuros

Contactpersoon: Daniel Touw

E-mail: daniel@ecoeuros.nl

Wij zoeken

Wij zoeken financiële steun om het project op te starten, aangezien de machines een investering zijn. Ook zijn suggesties welkom voor de locaties, waar vind jij dat absoluut de ecoeuro machine moet staan?

Gerelateerde Plannen

 1x 1

Sluiting van de laatste Rotterdamse kolencentrale

Dankzij de financiële bijdrage van Citylab010 kunnen we de laatste kolencentrale in Rotterdam sluiten per juli 2018.

Bekijk dit plan

Stadswindenergie010

Mijn plan is dat Rotterdam centrum gebruik gaat maken van zijn stadswind om horeca, cultuur- en andere openbare gebouwen energie-zelfvoorzienend te maken.

Bekijk dit plan
Img 0336

Energie uit de Maas

Met het plaatsen van turbines energie opwekken uit de stroming van de Maas.

Bekijk dit plan
Rotterdamplasticfree

RotterdamPlasticfree

Rotterdamplasticfree is een samenwerkingsverband van Rotterdamse organisaties die de hoeveelheid plastic in de stad stevig terugdringen. Zij voeren op lokaal niveau acties uit om de problematiek die plastic veroorzaakt een halt toe te roepen.

Bekijk dit plan
Slide1

Distributieplatform voor Rotterdam

Fysieke locatie waar we alle voedseloverschotten samenbrengen, sorteren, herverdelen en vervolgens bezorgen bij alle sociale organisaties in Rotterdam die voedsel doorgeven aan minderbedeelden in de stad.

Bekijk dit plan
18951302 1824207254561981 1589704468107003175 n

Autovrije dagen Rotterdam

Maandelijks autovrije dagen in Rotterdam.

Bekijk dit plan
12901368 1031865426894843 851048262647949262 o

De BMX Fietsschool

Praktijkgerichte verkeerseducatie voor basisschoolleerlingen en/of buurtkinderen met de BMX fiets

Bekijk dit plan
Dsc 7059

serVies

Stel je voor: een servies gekleurd met Rotterdamse fijnstof, de stofdeeltjes die we dagelijks inademen. Durf jij ervan te eten?

Bekijk dit plan
Meer plannen