Ontdek › Plan

Een medialab voor kinderen

Aangemaakt: 30 mei 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

Iedere vakantie keuze uit een serie workshops waar creativiteit met digitale media centraal staat. Werken aan je 21e eeuwse vaardigheden was nog nooit zo leuk!

We realiseren een medialab met een breed en vernieuwend aanbod voor kinderen van 8 – 14 jaar met interesse in computers en digitale zaken. Het medialab is een plek waar je gelijkgestemden ontmoet en samen nieuwe dingen leert, trots bent op wat je kan en dat laat zien. Show your talent, net als bij de voetbal of op het podium.

De komende 2 jaar willen we iedere schoolvakantie events organiseren met telkens weer nieuw aanbod. Denk aan programmeren, animatie, 3D ontwerp, VR, gamedesign, etc. Het is onze ambitie om vanuit deze events verdiepende weekendcursussen op te zetten. De kinderen komen in aanraking met (nieuwe) digitale media en ontdekken hun creatieve vermogen.

Een continu vernieuwend programma bieden is essentieel, anders haken de kinderen af. De locatie en materialen zijn aanwezig. Het netwerk en het clubhuis is er al. Met ontwikkelbudget en ruimte derden in te huren kunnen we met een bijdrage van € 100.000 voor twee jaar het medialab realiseren.

Waarom goed voor Rotterdam?

Er is zowel een behoefte als een noodzaak om een medialab voor kinderen van 8 – 14 jaar in Rotterdam te starten. Kinderen van nu groeien op met media. Er is een groep kinderen die een bovenmatige interesse toont in de mogelijkheden daarvan. We zien ze in onze schoolworkshops, we komen ze tegen in de plusklassen in het PO. Wie nu opgroeit zal met digitale media werken of zich in ieder geval moeten kunnen redden in een steeds verder gedigitaliseerde wereld. Er is nu geen plek voor digitaal talent.

Waarom vernieuwend?

Het medialab voor kinderen is geen makerspace. Er wordt geen techniekonderwijs gegeven. Er zijn wel goede initiatieven en er is kennis en enthousiasme bij mensen die begrijpen dat kinderen dingen willen maken met digitale middelen. Zij missen een verdienmodel om activiteiten voor kinderen rendabel te maken, kunnen niet opschalen, werken binnenschools of hebben een wijkfunctie. Wij hebben de ruimte voor een stadsfunctie en kunnen direct openen als we de mogelijkheid krijgen om dit te organiseren.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Voorkantfoto

Doe mee

Organisatie: Digital Playground

Contactpersoon: Henry Vorselman

Wij zoeken

Feedback op het plan en partijen die willen aansluiten om samen aanbod voor het medialab voor kinderen te ontwikkelen en uit te voeren.

Gerelateerde Plannen

Stadspodium knitting in the city 28 augustus fotografie joline van den oever dsc 0497

Een Granny's Finest club in iedere wijk van Rotterdam

De handwerkclub en het designermerk van Granny's Finest zijn middelen om ouderen maar ook generaties op laagdrempelige wijze bij elkaar te brengen. Hierdoor wordt eenzaamheid onder ouderen voorkomen.

Bekijk dit plan
161107 abri disclaimer

ABRI: the Future of Making

De nieuwste 3D maaktechnologie wordt levensgroot toegepast in een Rotterdams pioniersproject: een 3D betongeprinte watertaxi halte. Deze revolutionaire, duurzame bouwmethode heeft een grote invloed op de bouw, infrastructuur en architectuur.

Bekijk dit plan
Creating on the block

Creating on the Block

Een drietal blockchain experimenten voor zelfstandigen in de Rotterdamse creatieve industrie. Kunnen we met een gedecentraliseerd platform hookups, samenwerking en uitbesteding van werk faciliteren?

Bekijk dit plan
Tourbuzz

TOUR-BUZZ

Met een groeiende groep ondernemende Rotterdammers gaat Voz di Rua de kansen en mogelijkheden voor Rotterdam als superdiverse stad onderzoeken. De resultaten worden in samenwerking met Museum Rotterdam gepresenteerd.

Bekijk dit plan
Sfa008002854

BunkBed

Met ’BunkBed’ kunnen bunkers langs de kust worden herbestemd voor culturele doeleinden, waaronder historische overnachtingen.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 02 06 om 12.18.26

Experiencing Rotterdam

Een app die bewoners en toeristen in Rotterdam bewuster maakt van de stad. Speciaal uitgezette fiets- en wandelroutes met verschillende thema's.

Bekijk dit plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Bekijk dit plan
Uitzwaai visual

de uit(Z)waai

Innovatief landmark in de buitenruimte om uit te waaien, welkom te heten, te ontmoeten, te bewegen dus te beleven.

Bekijk dit plan
Meer plannen