Ontdek › Plan

Een oplossing voor 'Thuiszitters'

Aangemaakt: 21 februari 2018

Heb hart voor onderwijs

Stichting Bloemfleur wil graag een school starten voor 'thuiszitters' waar door middel van een combinatie van zorg, creatieve ontwikkeling en onderwijs, maatwerk wordt geleverd.

Stichting Bloemfleur heeft al een dagactiviteitencentrum voor jongeren met autisme en heeft inmiddels ook een aantal leerplichtige leerlingen onder haar dak. Thuiszitters dus.
Deze leerlingen komen van verschillende VSO scholen.

De Stichting wil nu een 'extraneusklas' oprichten waar zorg en onderwijs voor deze leerlingen verenigd zijn. Deze extraneusklas is gekoppeld aan één school. Een deel van het geld dat het samenwerkingsverband Koers-VO beschikbaar heeft voor deze leerlingen zou dan ten goede komen aan het onderwijs van deze leerlingen bij Stichting Bloemfleur en een deel gaat naar de school waaraan de extraneusklas gekoppeld is. Deze school zorgt voor studiemateriaal en toetsen en toezicht. De leerlingen staan ingeschreven op die school zodat aan leerplicht wordt voldaan. Een PGB betaalt de zorg en begeleiding van de leerlingen. Zo wordt een zuivere inzet van middelen gewaarborgd.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam kent net als de rest van Nederland het probleem van thuiszitters. De werkgroep Vanuit Autisme Bekeken stelde twee jaar geleden al vast dat bijna de helft van de thuiszitters een vorm van autisme hebben. Het is evident dat Rotterdam graag het probleem van de thuiztters wil oplossen. Afgelopen jaar is het aantal thuiszitters ondanks de invoering van Passend Onderwijs gelijk gebleven. Dit project zal voor een deel van de thuiszitters van Rotterdam een veilige en fijne oplossing bieden.

Waarom vernieuwend?

Een school als deze extraneusklas bestaat niet in Rotterdam. Jongeren met autisme die het niet redden in het reguliere onderwijs gaan naar het speciaal onderwijs. Als ze het daar niet redden houdt het op en dan komt zo'n leerling dus thuis te zitten. Stichting Bloemfleur laat die leerlingen in hun eigen tempo en op hun eigen niveau leren. Eén op één begeleiding en creatieve ontwikkeling zijn daarbij cruciaal.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Istock 538026338

Doe mee

Organisatie: Stichting Bloemfleur

Contactpersoon: Sas Boot

Wij zoeken

Wij zoeken een nieuwe ruimte want de ruimte van Stichting Bloemfleur wordt te klein. Dan hebben we ook financiering voor de verhuizing nodig en voorfinanciering voor de doorstart zodat we in ieder geval de eerste twee jaar de lasten kunnen dragen.

Gerelateerde Plannen

10615451 383301478491784 5498673520405854829 n

Mijn superpap

De burgerkracht van kinderen die een ouder moeten missen wordt vergroot doordat het sociaal netwerk preventief bewustwording creëert en het onderwerp oppakt met het kind, door middel van het boek 'mijn superpap'!

Bekijk dit plan
Engels

Na onderwijs komt wereldwijs

Met een actief naschools programma kinderen klaarstomen voor een kansrijke toekomst

Bekijk dit plan
Images

SKILLS op Zuid

SKILLS lessen met individuele coaching zodat de Rotterdam Zuid leerling zijn krachten en talenten beter leert kennen. De jongeren binnen het onderwijs 1 op 1 begeleiden zodat schooluitval en risicogedrag wordt tegengegaan.

Bekijk dit plan
Calvijn business school rgb

Versterk je netwerk

Wij willen de leerlingen van Calvijn Business school nog beter voorbereiden op de toekomst. Dat willen wij, naast het bieden van een sterk onderwijscurriculum, doen door onze leerlingen, op structurele basis, kennis te laten maken met het werkveld.

Bekijk dit plan
Edu logo citylab

Het Rotterdamse sociale innovatie & educatie platform

Futureskills is een platform dat lespakketten (modules) en workshops ontwikkelt. Futureskills ontwikkelt deze educatieve programma’s rondom de vierde industriële revolutie.

Bekijk dit plan
Img 0473

Plan Naschoolse Educatieve Activiteiten

Na school, op school en voor iedereen

Bekijk dit plan
Citylab afb

PROFESSIONELE LEERGEMEENSCHAP CKV, ROTTERDAM

Rotterdam is de eerste stad in NL waar docenten ckv en educatoren van culturele instellingen zelf, samen, hun professionalisering gaan versterken.

Bekijk dit plan
Meer plannen