Ontdek › Plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Aangemaakt: 22 mei 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Gebouw De Heuvel vernieuwt zijn maatschappelijke functie door een cultuur van transformatie op ecologisch en sociaal vlak: het ontwikkelt zowel groene, gele, blauwe daken als een rood dak en bouwt een PLEK voor GESPREK, waar communicatieve cultuur geoefend kan worden. Het opent zijn plint aan het Grotekerkplein o.a. door uitnodigende horeca en stelt zich zo dienstbaar op aan de “genius loci”. Door de expertise van de bewoners van het pand en de pleinpartners bij de doelrealisatie te betrekken wordt een programmatisch voor Rotterdam uniek concept ontwikkeld t.a.v. ruimte bieden aan verschil. D.w.z. letterlijk en figuurlijk ruimte bieden aan individuen, groepen en organisaties die zich willen verhouden tot de vier Unescothema’s: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat het een unieke inspirerende en veilige oefenruimte biedt de luister- en ontmoetingsbereidheid te beoefenen die voorwaarde is voor het dichterbij brengen van
vrede, mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.
Omdat het een voorbeeldfunctie biedt voor een samenwerkingsverband van partijen zowel in gebouw De Heuvel als om het gebouw op het Grotekerkplein.
Omdat het een bijdrage levert aan de “Wij-samenleving” door oefenen van luisteren, ontmoeten en samenwerken.

Waarom vernieuwend?

De kunst van het luisteren als noodzakelijk begin van het gesprek nadrukkelijk als CULTUUR gepresenteerd wordt. Duidelijk wordt dat luisteren als beschavingskenmerk voor Rotterdam voorwaarde is voor sociale samenhang. Het potentieel van de PLEK, De Heuvel aan het Grotekerkplein uitgebuit wordt. Het ontwikkelen van een nieuwe luister-cultuur dagelijks geoefend wordt in WOORDEN die DADEN zijn. Ecologische en sociale weerbaarheid zichtbaar gekoppeld worden door Dakenproject en PLEK voor GESPREK.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: Stichting Gebouw de Heuvel

Contactpersoon: Irene Smit

Gerelateerde Plannen

Schermafbeelding 2016 10 31 om 11.48.36

KunstenLab voor Futurologie

Het Laatste Nieuws over de Toekomst: 10 burgers laten zich een intensieve week lang informeren, inspireren en geven hun eigen visie op de toekomst

Bekijk dit plan
Flow

FLOW

Ontwikkeling een serious game gericht op verlichting van problemen van kinderen met autisme spectrum problemen (ASP).

Bekijk dit plan
Artzone 010 artlab

ARTZONE-010

Semi-permanent kunstlaboratorium als experimentele vrijplaats en proeftuin voor beeldende kunst en design.

Bekijk dit plan
Architectuurroute 'rondje rotterdam' met leerlingen van accent 'de rotterdam.1

New Futuristic Minds

Een event over mode, lifestyl, kunst, innovatie, duurzaamheid, architectuur van Rotterdam en stad van mogelijkheden de boventoon voeren.

Bekijk dit plan
Buildingthecity010

Building "The City"

Een landmark die Rotterdam nog meer op de wereldkaart zet, net als de Euromast, de kubuswoningen de Markthal en de Kuip.

Bekijk dit plan
18402183 313462979090328 4514116040855299248 o

MAKERDAM

Makerdam is een makers platform bestaande uit kantoorruimten met een gedeelde Fablab.

Bekijk dit plan

RE GENERATE

REGENERATE is een tweejarig project gericht op de doorontwikkeling van het online platform voor beginnend creatief ondernemers.

Bekijk dit plan
Meer plannen