Ontdek › Plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Aangemaakt: 22 mei 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Gebouw De Heuvel vernieuwt zijn maatschappelijke functie door een cultuur van transformatie op ecologisch en sociaal vlak: het ontwikkelt zowel groene, gele, blauwe daken als een rood dak en bouwt een PLEK voor GESPREK, waar communicatieve cultuur geoefend kan worden. Het opent zijn plint aan het Grotekerkplein o.a. door uitnodigende horeca en stelt zich zo dienstbaar op aan de “genius loci”. Door de expertise van de bewoners van het pand en de pleinpartners bij de doelrealisatie te betrekken wordt een programmatisch voor Rotterdam uniek concept ontwikkeld t.a.v. ruimte bieden aan verschil. D.w.z. letterlijk en figuurlijk ruimte bieden aan individuen, groepen en organisaties die zich willen verhouden tot de vier Unescothema’s: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat het een unieke inspirerende en veilige oefenruimte biedt de luister- en ontmoetingsbereidheid te beoefenen die voorwaarde is voor het dichterbij brengen van
vrede, mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.
Omdat het een voorbeeldfunctie biedt voor een samenwerkingsverband van partijen zowel in gebouw De Heuvel als om het gebouw op het Grotekerkplein.
Omdat het een bijdrage levert aan de “Wij-samenleving” door oefenen van luisteren, ontmoeten en samenwerken.

Waarom vernieuwend?

De kunst van het luisteren als noodzakelijk begin van het gesprek nadrukkelijk als CULTUUR gepresenteerd wordt. Duidelijk wordt dat luisteren als beschavingskenmerk voor Rotterdam voorwaarde is voor sociale samenhang. Het potentieel van de PLEK, De Heuvel aan het Grotekerkplein uitgebuit wordt. Het ontwikkelen van een nieuwe luister-cultuur dagelijks geoefend wordt in WOORDEN die DADEN zijn. Ecologische en sociale weerbaarheid zichtbaar gekoppeld worden door Dakenproject en PLEK voor GESPREK.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: Stichting Gebouw de Heuvel

Contactpersoon: Irene Smit

Gerelateerde Plannen

FashionLab Rotterdam

Fashion Lab Rotterdam is een innovatieve en creatieve werkplaats voor verschillende doelgroepen om elkaar te versterken, ondersteunen, samen te werken en ervaring op kunnen doen.

Bekijk dit plan
Untitled 1

The International Museum of Political Violence

The International Museum of Political Violence in Rotterdam explores the wide spectrum of political violence throughout history through visual arts, design, multimedia, and (educational) technology.

Bekijk dit plan
Mi4h crowdfunding site

5 Fair Design Labs

Materieel voor 5 prototyping en productie faciliteiten. Voor hét Rotterdamse stadslab voor lokale design productie in 4Havens Rotterdam.

Bekijk dit plan
Shooters paradise front

Shooters Paradise

Shooters Paradise is een Rotterdamse galerie die fotografen met een grote online following op socialmedia een platform biedt om hun werk zichtbaar te maken aan de stad.

Bekijk dit plan
Madieke josefien01

Meekit Teams

Makerspaces en scholen verbinden aan jonge makers, zodat zij met techniek en creativiteit aan de slag gaan én aan de slag blijven!

Bekijk dit plan
Sfa008002854

BunkBed

Met ’BunkBed’ kunnen bunkers langs de kust worden herbestemd voor culturele doeleinden, waaronder historische overnachtingen.

Bekijk dit plan
161107 abri disclaimer

ABRI: the Future of Making

De nieuwste 3D maaktechnologie wordt levensgroot toegepast in een Rotterdams pioniersproject: een 3D betongeprinte watertaxi halte. Deze revolutionaire, duurzame bouwmethode heeft een grote invloed op de bouw, infrastructuur en architectuur.

Bekijk dit plan
Culture campsite image 02b

Culture Campsite

Culture Campsite is een duurzame stadscamping en publieke tentoonstelling inéén. Een plek waar je slaapt in kleinschalige architectuur tussen geurige planten op een steenworp afstand van de Maas en nog geen tien minuten van het centrum van Rotterdam.

Bekijk dit plan
Meer plannen