Ontdek › Plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Aangemaakt: 22 mei 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Gebouw De Heuvel vernieuwt zijn maatschappelijke functie door een cultuur van transformatie op ecologisch en sociaal vlak: het ontwikkelt zowel groene, gele, blauwe daken als een rood dak en bouwt een PLEK voor GESPREK, waar communicatieve cultuur geoefend kan worden. Het opent zijn plint aan het Grotekerkplein o.a. door uitnodigende horeca en stelt zich zo dienstbaar op aan de “genius loci”. Door de expertise van de bewoners van het pand en de pleinpartners bij de doelrealisatie te betrekken wordt een programmatisch voor Rotterdam uniek concept ontwikkeld t.a.v. ruimte bieden aan verschil. D.w.z. letterlijk en figuurlijk ruimte bieden aan individuen, groepen en organisaties die zich willen verhouden tot de vier Unescothema’s: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat het een unieke inspirerende en veilige oefenruimte biedt de luister- en ontmoetingsbereidheid te beoefenen die voorwaarde is voor het dichterbij brengen van
vrede, mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.
Omdat het een voorbeeldfunctie biedt voor een samenwerkingsverband van partijen zowel in gebouw De Heuvel als om het gebouw op het Grotekerkplein.
Omdat het een bijdrage levert aan de “Wij-samenleving” door oefenen van luisteren, ontmoeten en samenwerken.

Waarom vernieuwend?

De kunst van het luisteren als noodzakelijk begin van het gesprek nadrukkelijk als CULTUUR gepresenteerd wordt. Duidelijk wordt dat luisteren als beschavingskenmerk voor Rotterdam voorwaarde is voor sociale samenhang. Het potentieel van de PLEK, De Heuvel aan het Grotekerkplein uitgebuit wordt. Het ontwikkelen van een nieuwe luister-cultuur dagelijks geoefend wordt in WOORDEN die DADEN zijn. Ecologische en sociale weerbaarheid zichtbaar gekoppeld worden door Dakenproject en PLEK voor GESPREK.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: Stichting Gebouw de Heuvel

Contactpersoon: Irene Smit

Gerelateerde Plannen

Creating on the block

Creating on the Block

Een drietal blockchain experimenten voor zelfstandigen in de Rotterdamse creatieve industrie. Kunnen we met een gedecentraliseerd platform hookups, samenwerking en uitbesteding van werk faciliteren?

Bekijk dit plan
Uitzwaai visual

de uit(Z)waai

Innovatief landmark in de buitenruimte om uit te waaien, welkom te heten, te ontmoeten, te bewegen dus te beleven.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 02 06 om 12.18.26

Experiencing Rotterdam

Een app die bewoners en toeristen in Rotterdam bewuster maakt van de stad. Speciaal uitgezette fiets- en wandelroutes met verschillende thema's.

Bekijk dit plan
Samenleven van dale

Op weg naar Samen Stad

Het Nieuwe Instituut wil samen met partners in de stad en met haar achterban van ontwerpers, denkers en makers de ambitie om ‘samen te leven’ in Rotterdam handen en voeten geven. We gaan daarom werken aan een actieagenda voor een 'inclusieve' stad.

Bekijk dit plan
18402183 313462979090328 4514116040855299248 o

MAKERDAM

Makerdam is een makers platform bestaande uit kantoorruimten met een gedeelde Fablab.

Bekijk dit plan
Mediaring rotterdam logo

Mediaring: ‘Rotterdam in Beeld’

Mediaring Rotterdam is een platform waarmee Rotterdam zich met meerdere hoogwaardige tv-opname locaties op de kaart zet en waarbinnen de lokale podia zich kunnen versterken met nieuwe digitale mediadiensten.

Bekijk dit plan
Untitled 1

The International Museum of Political Violence

The International Museum of Political Violence in Rotterdam explores the wide spectrum of political violence throughout history through visual arts, design, multimedia, and (educational) technology.

Bekijk dit plan
Thumbnail img 3800

KUNSTBUS

Het brengen van Kunst & Cultuur naar de mensen TOE, en dan met name kinderen en mensen met een beperking, denk aan geen geld, de nl taal, geestelijk, lichamelijk of wat dan ook. Daarnaast ook voor alle andere, KUNST IS IMMERS VAN IEDEREEN

Bekijk dit plan
Meer plannen