Ontdek › Plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Aangemaakt: 22 mei 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Gebouw De Heuvel vernieuwt zijn maatschappelijke functie door een cultuur van transformatie op ecologisch en sociaal vlak: het ontwikkelt zowel groene, gele, blauwe daken als een rood dak en bouwt een PLEK voor GESPREK, waar communicatieve cultuur geoefend kan worden. Het opent zijn plint aan het Grotekerkplein o.a. door uitnodigende horeca en stelt zich zo dienstbaar op aan de “genius loci”. Door de expertise van de bewoners van het pand en de pleinpartners bij de doelrealisatie te betrekken wordt een programmatisch voor Rotterdam uniek concept ontwikkeld t.a.v. ruimte bieden aan verschil. D.w.z. letterlijk en figuurlijk ruimte bieden aan individuen, groepen en organisaties die zich willen verhouden tot de vier Unescothema’s: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat het een unieke inspirerende en veilige oefenruimte biedt de luister- en ontmoetingsbereidheid te beoefenen die voorwaarde is voor het dichterbij brengen van
vrede, mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.
Omdat het een voorbeeldfunctie biedt voor een samenwerkingsverband van partijen zowel in gebouw De Heuvel als om het gebouw op het Grotekerkplein.
Omdat het een bijdrage levert aan de “Wij-samenleving” door oefenen van luisteren, ontmoeten en samenwerken.

Waarom vernieuwend?

De kunst van het luisteren als noodzakelijk begin van het gesprek nadrukkelijk als CULTUUR gepresenteerd wordt. Duidelijk wordt dat luisteren als beschavingskenmerk voor Rotterdam voorwaarde is voor sociale samenhang. Het potentieel van de PLEK, De Heuvel aan het Grotekerkplein uitgebuit wordt. Het ontwikkelen van een nieuwe luister-cultuur dagelijks geoefend wordt in WOORDEN die DADEN zijn. Ecologische en sociale weerbaarheid zichtbaar gekoppeld worden door Dakenproject en PLEK voor GESPREK.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: Stichting Gebouw de Heuvel

Contactpersoon: Irene Smit

Gerelateerde Plannen

Katendrecht.obr properstock   fenix loodsen vogelvlucht

De Kracht van Katendrecht

Een stedelijke manifestatie op en over Katendrecht als voorbeeld van Rotterdamse vernieuwing, waarin het oude karakter, nieuwbouw en attracties gezamenlijk bijdragen tot een nieuwe culturele hotspot in de stad.

Bekijk dit plan
Buildingthecity010

Building "The City"

Een landmark die Rotterdam nog meer op de wereldkaart zet, net als de Euromast, de kubuswoningen de Markthal en de Kuip.

Bekijk dit plan

FashionLab Rotterdam

Fashion Lab Rotterdam is een innovatieve en creatieve werkplaats voor verschillende doelgroepen om elkaar te versterken, ondersteunen, samen te werken en ervaring op kunnen doen.

Bekijk dit plan
Vt museum rdam 01 web

Cultuurwerkplaats

Het ontwikkelen van het product cultuurwerkplaats middels 2 pilots: Bewoners en culturele ondernemers uit de buurt werken samen aan het verbeteren van de sociale en economische situatie van de wijk en hun bewoners.

Bekijk dit plan
Mediaring rotterdam logo

Mediaring: ‘Rotterdam in Beeld’

Mediaring Rotterdam is een platform waarmee Rotterdam zich met meerdere hoogwaardige tv-opname locaties op de kaart zet en waarbinnen de lokale podia zich kunnen versterken met nieuwe digitale mediadiensten.

Bekijk dit plan
Vb medium

Vernieuwende vertelvormen voor journalistiek

Online tijdschrift Vers Beton brengt Rotterdamse onderzoeksjournalistiek naar een groter publiek door middel van een vernieuwende manier van online storytelling, in samenwerking met de Rotterdamse creatieve industrie.

Bekijk dit plan
18402183 313462979090328 4514116040855299248 o

MAKERDAM

Makerdam is een makers platform bestaande uit kantoorruimten met een gedeelde Fablab.

Bekijk dit plan
Meer plannen