Ontdek › Plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Aangemaakt: 22 mei 2017

Cultuur als vernieuwende kracht

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Gebouw De Heuvel vernieuwt zijn maatschappelijke functie door een cultuur van transformatie op ecologisch en sociaal vlak: het ontwikkelt zowel groene, gele, blauwe daken als een rood dak en bouwt een PLEK voor GESPREK, waar communicatieve cultuur geoefend kan worden. Het opent zijn plint aan het Grotekerkplein o.a. door uitnodigende horeca en stelt zich zo dienstbaar op aan de “genius loci”. Door de expertise van de bewoners van het pand en de pleinpartners bij de doelrealisatie te betrekken wordt een programmatisch voor Rotterdam uniek concept ontwikkeld t.a.v. ruimte bieden aan verschil. D.w.z. letterlijk en figuurlijk ruimte bieden aan individuen, groepen en organisaties die zich willen verhouden tot de vier Unescothema’s: vrede en mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.

Waarom goed voor Rotterdam?

Omdat het een unieke inspirerende en veilige oefenruimte biedt de luister- en ontmoetingsbereidheid te beoefenen die voorwaarde is voor het dichterbij brengen van
vrede, mensenrechten, intercultureel leren, wereldburgerschap en duurzaamheid.
Omdat het een voorbeeldfunctie biedt voor een samenwerkingsverband van partijen zowel in gebouw De Heuvel als om het gebouw op het Grotekerkplein.
Omdat het een bijdrage levert aan de “Wij-samenleving” door oefenen van luisteren, ontmoeten en samenwerken.

Waarom vernieuwend?

De kunst van het luisteren als noodzakelijk begin van het gesprek nadrukkelijk als CULTUUR gepresenteerd wordt. Duidelijk wordt dat luisteren als beschavingskenmerk voor Rotterdam voorwaarde is voor sociale samenhang. Het potentieel van de PLEK, De Heuvel aan het Grotekerkplein uitgebuit wordt. Het ontwikkelen van een nieuwe luister-cultuur dagelijks geoefend wordt in WOORDEN die DADEN zijn. Ecologische en sociale weerbaarheid zichtbaar gekoppeld worden door Dakenproject en PLEK voor GESPREK.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: Stichting Gebouw de Heuvel

Contactpersoon: Irene Smit

Gerelateerde Plannen

Stadspodium knitting in the city 28 augustus fotografie joline van den oever dsc 0497

Een Granny's Finest club in iedere wijk van Rotterdam

De handwerkclub en het designermerk van Granny's Finest zijn middelen om ouderen maar ook generaties op laagdrempelige wijze bij elkaar te brengen. Hierdoor wordt eenzaamheid onder ouderen voorkomen.

Bekijk dit plan

Maasstad Fotowedstrijd

Met de Fotowedstrijd willen fotografen uit heel Nederland oproepen om de Nieuwe Maas, haar oevers, de havens op een creatieve wijze in beeld te brengen.

Bekijk dit plan
12144913 493646767476386 4740432954770592212 n

Hackerspace Pixelbar

Een plek om deze community te huisvesten om dingen te veranderen ter verbetering, voor de fun of om ervan te leren.

Bekijk dit plan
 18

Little Wotan: Kunstlab voor stedelijke transitie

Little Wotan ontwikkelt kunstprojecten voor stedelijke transitie; in co-creatie met bewoners, kunstenaars en wetenschappers. We gebruiken daarvoor interactieve werkvormen waaronder serious games, met als doel: maatschappelijke impact realiseren.

Bekijk dit plan
161107 abri disclaimer

ABRI: the Future of Making

De nieuwste 3D maaktechnologie wordt levensgroot toegepast in een Rotterdams pioniersproject: een 3D betongeprinte watertaxi halte. Deze revolutionaire, duurzame bouwmethode heeft een grote invloed op de bouw, infrastructuur en architectuur.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 05 28 om 16.28.55

De Rotterdamse Podcast Fabriek

Dé online en offline locatie voor het produceren, distribueren, informeren en inspireren omtrent het medium podcast.

Bekijk dit plan
Momv3 800px

Miracles of Music

In Miracles of Music leren mantelzorgers hoe zij muziek kunnen inzetten tijdens de zorg voor hun kwetsbare naaste. Om daarmee het eigen leven en dat van hun kind, ouder of partner plezieriger en aangenamer te maken.

Bekijk dit plan
Meer plannen