Ontdek › Plan

Gegroeid in Rotterdam

Aangemaakt: 22 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Het wetlab van BlueCity, een circulaire hub gevestigd in voormalig Tropicana, wordt zo ontwikkeld dat het mogelijk is om drie soorten onderzoek te doen in BlueCity Lab: bacterieel onderzoek, schimmels, en gisten.

Schimmels en bacteriën spelen een belangrijke rol in de natuur en in ons lichaam. Ze halen waardevolle stoffen uit afval, en produceren op een efficiënte manier grondstoffen. Een voorbeeld is spinnen van leer in een fermentatieproces. Gist maakt de smaak van het bier en kun je uit de lucht oogsten. Door het opkweken van gisten kun je je eigen unieke, Rotterdamse bier produceren.

Omdat er zo veel verschillende soorten zijn, kan je bijvoorbeeld van bodembacteriën een biologische inkt produceren, en van schimmels een verpakking groeien. Schimmels spelen ook een rol in ons voedsel: tempeh is namelijk gemaakt met een schimmel en fungeert als een voedzame vleesvervanger. De toepassing van micro organismen in de verwaarding van nutriëntrijke reststromen waar Rotterdam rijk aan is, heeft een R&D plek nodig om in Rotterdam meer circulaire dromen om te zetten in daden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Om een afvalvrije toekomst te realiseren, moeten producten en diensten radicaal anders ontworpen worden. Met behulp van biofabricatie kunnen Rotterdamse ondernemers de circulaire Rotterdamse economie versnellen met voorbeelden, kennis en het belangrijkste: schaalbare producten, gegroeid op een toegankelijke werkplek voor aanpakkers. Gegroeid in Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Dit wetlab wordt het eerste toegankelijk wetlab waar ook een keuken en werkplaats bij horen. Die combinatie is uniek voor zover wij weten. Het vakgebied biofabricatie groeit en staat tegelijk in de kinderschoenen: de beloften over eetbare verpakkingen en inzetten van natuurlijke processen om onze producten van de toekomst te groeien wordt op steeds meer plekken ter wereld realiteit. Rotterdam kan voorloper worden in dit vakgebied.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Wetlab

Doe mee

Organisatie: Stichting BlueCity

Contactpersoon: Nienke Binnendijk

Wij zoeken

- professionals die met biofabricatie aan de slag willen
- partners die mee willen ontwikkelen

Gerelateerde Plannen

Rotterdam Connected

Door heel Rotterdam gefaseerd high speed internet aanleggen. Bij elke herinrichting van straten meteen een (loze) leiding opnemen waar glasvezel ingeblazen kan worden.

Bekijk dit plan
Logo cyberwerkplaats

De Cyberwerkplaats

De Cyberwerkplaats is een non-profit, collegegeld-vrij initiatief dat het tekort in cybersecurity-expertise op de arbeidsmarkt verkleint door Rotterdamse jongeren 21e-eeuwse ICT-vaardigheden bij te brengen en relevante werkervaring op te laten doen.

Bekijk dit plan
Rotterdam flexpackerz city

Rotterdam Flexpackerz City

Maak van Rotterdam 1 grote coworking space! Met de Flexpackerz app brengen we alle flexwerkplekken in kaart, verbinden we zzp'ers, ondernemers, professionals en studenten face to face, creëren waardevolle connecties en maken Rotterdam nog gerser!

Bekijk dit plan
R0 69 600 450 269 tender varen rotterdam

Het water centraal

Breng het water terug en daarmee ook de mogelijkheden om het water te gebruiken. Vissen, zwemmen, varen, zeilen, toerisme, beroepsvaart en alle mogelijkheden die dat te bieden heeft.

Bekijk dit plan

SB/ Stunning B

Zelf ontworpen babyproducten met een pedagogische visie.

Bekijk dit plan
Paint design

Rotterdams likkie verf

De Maas en onze prachtige stad liggen vol met plastic afval. Laten we dit waardeloze plastic afval transformeren naar een waardevol Rotterdams likkie verf.

Bekijk dit plan
Impact die je proeft

MOWGLI

Consumenten in staat stellen om een positieve impact te hebben op de wereld, gewoon via de dagelijkse boodschappen. Makkelijk, betaalbaar en verdomd lekker! Bij MOWGLI vind je plantaardige producten en ideeën voor heerlijke en verantwoorde maaltijden

Bekijk dit plan
Meer plannen