Ontdek › Plan

Gegroeid in Rotterdam

Subsidie toegekend € 64.150,00

Aangemaakt: 22 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Het wetlab van BlueCity, een circulaire hub gevestigd in voormalig Tropicana, wordt zo ontwikkeld dat het mogelijk is om drie soorten onderzoek te doen in BlueCity Lab: bacterieel onderzoek, schimmels, en gisten.

Schimmels en bacteriën spelen een belangrijke rol in de natuur en in ons lichaam. Ze halen waardevolle stoffen uit afval, en produceren op een efficiënte manier grondstoffen. Een voorbeeld is spinnen van leer in een fermentatieproces. Gist maakt de smaak van het bier en kun je uit de lucht oogsten. Door het opkweken van gisten kun je je eigen unieke, Rotterdamse bier produceren.

Omdat er zo veel verschillende soorten zijn, kan je bijvoorbeeld van bodembacteriën een biologische inkt produceren, en van schimmels een verpakking groeien. Schimmels spelen ook een rol in ons voedsel: tempeh is namelijk gemaakt met een schimmel en fungeert als een voedzame vleesvervanger. De toepassing van micro organismen in de verwaarding van nutriëntrijke reststromen waar Rotterdam rijk aan is, heeft een R&D plek nodig om in Rotterdam meer circulaire dromen om te zetten in daden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Om een afvalvrije toekomst te realiseren, moeten producten en diensten radicaal anders ontworpen worden. Met behulp van biofabricatie kunnen Rotterdamse ondernemers de circulaire Rotterdamse economie versnellen met voorbeelden, kennis en het belangrijkste: schaalbare producten, gegroeid op een toegankelijke werkplek voor aanpakkers. Gegroeid in Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Dit wetlab wordt het eerste toegankelijk wetlab waar ook een keuken en werkplaats bij horen. Die combinatie is uniek voor zover wij weten. Het vakgebied biofabricatie groeit en staat tegelijk in de kinderschoenen: de beloften over eetbare verpakkingen en inzetten van natuurlijke processen om onze producten van de toekomst te groeien wordt op steeds meer plekken ter wereld realiteit. Rotterdam kan voorloper worden in dit vakgebied.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Wetlab

Doe mee

Organisatie: Stichting BlueCity

Contactpersoon: Nienke Binnendijk

Wij zoeken

- professionals die met biofabricatie aan de slag willen
- partners die mee willen ontwikkelen

Gerelateerde Plannen

Logo metromining

Van biomassa naar bioplastic

MetroMining gaat voedselresten van Rotterdamse bedrijven converteren naarenergie en in een volgende fase naarbioplastics.

Bekijk dit plan

Restart Network: We Rise By Lifting Others

In the heart of Rotterdam, we create a world class, tuition-free technology school for refugees and underprivileged people. Restart Network offers an empowering one year long experience and enables people to kickstart a career in the IT industry.

Bekijk dit plan

Rotterdam Connected

Door heel Rotterdam gefaseerd high speed internet aanleggen. Bij elke herinrichting van straten meteen een (loze) leiding opnemen waar glasvezel ingeblazen kan worden.

Bekijk dit plan
Bringo 23 bus

TOERISTENSHUTTLE ( ROTTERDAM SKYLINE TOUR )

Toeristen een rondrit aanbieden met ROTTERDAM SKYLINE TOUR langs de highlights van Rotterdam

Bekijk dit plan

Pincoffmarkt

Een buurtmarkt op het Lodewijkpincoffplein op de Kop van Zuid, door wijkgenoten en voor wijkgenoten

Bekijk dit plan
Coders at computer

Days of Code

Coding is the skill of the future. During our bootcamp, you will learn to code and build your own projects.

Bekijk dit plan
Letters yj

WYJzer 7mijlslaarzen plan

Ondernemers beter, slimmer, creatiever en rendabeler laten werken, zodat grote stappen mogelijk zijn met hun prachtige idee of dienst. Door opheffen van blokkades, omdenken van de problemen op het diverse gebieden.

Bekijk dit plan
Meer plannen