Ontdek › Plan

Gegroeid in Rotterdam

Subsidie toegekend € 64.150,00

Aangemaakt: 22 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Het wetlab van BlueCity, een circulaire hub gevestigd in voormalig Tropicana, wordt zo ontwikkeld dat het mogelijk is om drie soorten onderzoek te doen in BlueCity Lab: bacterieel onderzoek, schimmels, en gisten.

Schimmels en bacteriën spelen een belangrijke rol in de natuur en in ons lichaam. Ze halen waardevolle stoffen uit afval, en produceren op een efficiënte manier grondstoffen. Een voorbeeld is spinnen van leer in een fermentatieproces. Gist maakt de smaak van het bier en kun je uit de lucht oogsten. Door het opkweken van gisten kun je je eigen unieke, Rotterdamse bier produceren.

Omdat er zo veel verschillende soorten zijn, kan je bijvoorbeeld van bodembacteriën een biologische inkt produceren, en van schimmels een verpakking groeien. Schimmels spelen ook een rol in ons voedsel: tempeh is namelijk gemaakt met een schimmel en fungeert als een voedzame vleesvervanger. De toepassing van micro organismen in de verwaarding van nutriëntrijke reststromen waar Rotterdam rijk aan is, heeft een R&D plek nodig om in Rotterdam meer circulaire dromen om te zetten in daden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Om een afvalvrije toekomst te realiseren, moeten producten en diensten radicaal anders ontworpen worden. Met behulp van biofabricatie kunnen Rotterdamse ondernemers de circulaire Rotterdamse economie versnellen met voorbeelden, kennis en het belangrijkste: schaalbare producten, gegroeid op een toegankelijke werkplek voor aanpakkers. Gegroeid in Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Dit wetlab wordt het eerste toegankelijk wetlab waar ook een keuken en werkplaats bij horen. Die combinatie is uniek voor zover wij weten. Het vakgebied biofabricatie groeit en staat tegelijk in de kinderschoenen: de beloften over eetbare verpakkingen en inzetten van natuurlijke processen om onze producten van de toekomst te groeien wordt op steeds meer plekken ter wereld realiteit. Rotterdam kan voorloper worden in dit vakgebied.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Wetlab

Doe mee

Organisatie: Stichting BlueCity

Contactpersoon: Nienke Binnendijk

Wij zoeken

- professionals die met biofabricatie aan de slag willen
- partners die mee willen ontwikkelen

Gerelateerde Plannen

Schermafbeelding 2017 04 06 om 14.21.27

Rotterdam Deelstad

‘Rotterdam Deelstad’ verzamelt alle Rotterdamse deelinitiatieven op een online platform. Zodat met deze kennis delen voor alle Rotterdammers makkelijker wordt en zij hun leven zo duurzamer en socialer maken, en geld besparen.

Bekijk dit plan
Logo wm

WEmove - Economie van de Vriendschap

Mensen met een minimuminkomen en weinig kansen op de arbeidsmarkt vormen zelfregiegroepen en gaan op kleine schaal ondernemen.

Bekijk dit plan
Afbeelding voor plan

Een stad zonder gas

De Nederlandse samenleving staat voor een grote opgave bij de verduurzaming van de woningvoorraad en het dagelijkse leven.

Bekijk dit plan

Webwinkelstraat

De Webwinkelstraat is een website/mobiele app waar je per winkelstraat precies kunt zien wat het assortiment, de aanbiedingen en de openingstijden zijn van de winkeliers.

Bekijk dit plan
13700146 548350882019941 6436243010701029569 n

Stadse Streekwinkel Rotterdam

De Stadse Streekwinkel combineert de dagelijkse beschikbaarheid en korte afstand tot de consument in de stad met een boerderijwinkel. Het is de plek waar boeren en makers uit de regio zichtbaar en dagelijks toegankelijk worden voor de stedeling.

Bekijk dit plan
Impact die je proeft

MOWGLI

Consumenten in staat stellen om een positieve impact te hebben op de wereld, gewoon via de dagelijkse boodschappen. Makkelijk, betaalbaar en verdomd lekker! Bij MOWGLI vind je plantaardige producten en ideeën voor heerlijke en verantwoorde maaltijden

Bekijk dit plan
62

Promocam

Wergevers en Werkzoekende op een unieke manier bijelkaar brengen.

Bekijk dit plan
Meer plannen