Ontdek › Plan

Gegroeid in Rotterdam

Subsidie toegekend € 64.150,00

Aangemaakt: 22 mei 2018

Rotterdam economisch vooruit

Het wetlab van BlueCity, een circulaire hub gevestigd in voormalig Tropicana, wordt zo ontwikkeld dat het mogelijk is om drie soorten onderzoek te doen in BlueCity Lab: bacterieel onderzoek, schimmels, en gisten.

Schimmels en bacteriën spelen een belangrijke rol in de natuur en in ons lichaam. Ze halen waardevolle stoffen uit afval, en produceren op een efficiënte manier grondstoffen. Een voorbeeld is spinnen van leer in een fermentatieproces. Gist maakt de smaak van het bier en kun je uit de lucht oogsten. Door het opkweken van gisten kun je je eigen unieke, Rotterdamse bier produceren.

Omdat er zo veel verschillende soorten zijn, kan je bijvoorbeeld van bodembacteriën een biologische inkt produceren, en van schimmels een verpakking groeien. Schimmels spelen ook een rol in ons voedsel: tempeh is namelijk gemaakt met een schimmel en fungeert als een voedzame vleesvervanger. De toepassing van micro organismen in de verwaarding van nutriëntrijke reststromen waar Rotterdam rijk aan is, heeft een R&D plek nodig om in Rotterdam meer circulaire dromen om te zetten in daden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Om een afvalvrije toekomst te realiseren, moeten producten en diensten radicaal anders ontworpen worden. Met behulp van biofabricatie kunnen Rotterdamse ondernemers de circulaire Rotterdamse economie versnellen met voorbeelden, kennis en het belangrijkste: schaalbare producten, gegroeid op een toegankelijke werkplek voor aanpakkers. Gegroeid in Rotterdam.

Waarom vernieuwend?

Dit wetlab wordt het eerste toegankelijk wetlab waar ook een keuken en werkplaats bij horen. Die combinatie is uniek voor zover wij weten. Het vakgebied biofabricatie groeit en staat tegelijk in de kinderschoenen: de beloften over eetbare verpakkingen en inzetten van natuurlijke processen om onze producten van de toekomst te groeien wordt op steeds meer plekken ter wereld realiteit. Rotterdam kan voorloper worden in dit vakgebied.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Wetlab

Doe mee

Organisatie: Stichting BlueCity

Contactpersoon: Nienke Binnendijk

Wij zoeken

- professionals die met biofabricatie aan de slag willen
- partners die mee willen ontwikkelen

Gerelateerde Plannen

Impact die je proeft

MOWGLI

Consumenten in staat stellen om een positieve impact te hebben op de wereld, gewoon via de dagelijkse boodschappen. Makkelijk, betaalbaar en verdomd lekker! Bij MOWGLI vind je plantaardige producten en ideeën voor heerlijke en verantwoorde maaltijden

Bekijk dit plan
Sparespace  locatie

SpareSpace; Co-retailing in Rotterdam

SpareSpace maakt verborgen ondernemers zichtbaar in vier wijken in Rotterdam. Webshops, ambachtslieden, startende bedrijven, ondernemende statushouders worden zichtbaar, verlevendigen de winkelstraten en helpen elkaar vooruit.

Bekijk dit plan
T shirt avocado 02

TOMATEN T-SHIRT Rotterdams textiel van reststromen

Kunnen we van plantaardige reststromen uit de regio textiel maken?

Bekijk dit plan
Logo cyberwerkplaats

De Cyberwerkplaats

De Cyberwerkplaats is een non-profit, collegegeld-vrij initiatief dat het tekort in cybersecurity-expertise op de arbeidsmarkt verkleint door Rotterdamse jongeren 21e-eeuwse ICT-vaardigheden bij te brengen en relevante werkervaring op te laten doen.

Bekijk dit plan
24 6 2017

Meal under water

Het is een origineel idee van een restaurant wat mensen zal aantrekken omdat het heel anders is dan normaal. Het restaurant bevat glazen bollen die in een meer bewegen.

Bekijk dit plan

DS/ Dienst Samenwerking

je schulden overzicht van deurwaardes, gerechtelijke deurwaardes, schuldeisers via DS aanvragen, incassobureaus

Bekijk dit plan
Vuilnis

Met BetterBeGreen op weg naar de cellulose economie

BetterBeGreen gaat met gangbare, simpele en kleinschalige apparatuur productie van cellulose bioplastic uit oud papier maken

Bekijk dit plan
Meer plannen