Ontdek › Plan

Gelukkige scholen op Zuid

Aangemaakt: 31 oktober 2016

Heb hart voor onderwijs

Geluk implementeren op de basisscholen in Zuid door middel van de gelukskoffermethodiek.

Geluk is een belangrijk thema en vanuit de positieve psychologie is er veel bekend wat kan bijdragen aan het vergroten van je eigen (en andermans) geluk. Carla de Boer heeft hier een wetenschappelijk onderbouwde lesmethode van gemaakt voor basisscholen, de gelukskoffer. De scholen op Zuid werken hier nog niet mee en dat is eeuwig zonde. Naast dat het zorgt voor leuke lesstof zet het ook tot denken en veranderen bij de leerkracht. De leerlingen gaan leren welke interventies je kunt inzetten en gaan ook iets doen voor de ander.

Waarom goed voor Rotterdam?

Gelukkige scholen zorgen voor gelukkige leerlingen en dit draagt bij tot een gelukkiger Rotterdam. Geluk werkt preventief tegen pesten, uitsluiting (radicalisering), schooluitval, etc. Daarnaast bevordert het de samenwerking, niet alleen in de klas, maar juist ook daarbuiten. Daarnaast vergroot het de ouderbetrokkenheid (ouders worden actief betrokken bij het traject op school).

Waarom vernieuwend?

De gelukskoffer wordt op dit moment maar op 2 basisscholen in Rotterdam gebruikt en nog op geen enkele school in Rotterdam-Zuid. Het past ook in de onderwijsvernieuwing onderwijs2020 en draagt bij aan het vergroten van de 21st centery skills.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Gelukshuislogo

Doe mee

Organisatie: Alacritas

Contactpersoon: Anna-Maria Carbonaro

Wij zoeken

Geluksambassadeurs, financiele ondersteuning en nog meer scholen op Zuid die interesse hebben om deel te nemen

Gerelateerde Plannen

Yp2

Naar nieuwe comfort zones

Jongeren met verschillende achtergrond, kennis en vaardigheden werken internationaal samen aan de stad van morgen.

Bekijk dit plan
Img 6344

"Maak nieuwsgierig onderwijs"

Een nieuw onderwijsconcept. Binnen -en buitenschools worden nieuwe kennis en vaardigheden gekoppeld aan innovatie op alle gebieden

Bekijk dit plan
Website sbwr l

Samen bouwen we Rotterdam

Kansen van jongeren vergroten door te investeren in hun ‘human & social capital’; door het koppelen van jongeren aan oom & tante's en bedrijven

Bekijk dit plan
Thought 2123970 960 720

Onderwijsaanbod010

Een slimme verbinding tussen het Rotterdamse onderwijsaanbod en Rotterdamse onderwijsprofessional

Bekijk dit plan
Bizzy b. uitsnede titel   bijtje

Bizzy B. - voor veerkrachtige jongeren

Een trainingsprogramma voor talentontwikkeling op het middelbare onderwijs, gericht op verhoging van de mentale veerkracht en de emotionele intelligentie. Jongeren stimuleren tot het ontwikkelen en eigen maken van de 21-eeuwse vaardigheden.

Bekijk dit plan
Bars.00 08 53 03.still061

Niet mijn schuld!

Rondom de korte documentaire ‘BARS’ zetten wij een educatief project op waarmee wij jongeren bereiken die zich binnen de zogenaamde schuld risicogroep bevinden of zich daarin dreigen te begeven.

Bekijk dit plan

Teach de Teacher-blijvend professionaliseren.

Alle leerkrachten, zowel pabo als zittende krijgen een actuele LAB omgeving waarin voldoende ontwikkel- en professionaliserings- en opleidingsmogelijkheden gecreëerd kunnen worden voor zowel leerlingen als leraren.

Bekijk dit plan
Meer plannen