Ontdek › Plan

GezondeWijk door VoedselEducatie010

Aangemaakt: 06 juni 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Stichting VoedselEducatie010 rolt een structureel educatief programma uit, over Voedselwijsheid, Gezonde Leefstijl en Taalvaardigheid, voor ouders en kinderen in de wijk Bloemhof.

VoedselEducatie010 beschikt over een unieke educatieve tuin en kas waarin we een grote diversiteit aan groenten, vruchten en kruiden kweken. Van de oogst maken we in de aangrenzende keuken lekkere, gezonde gerechten tijdens kook- en smaaklessen voor wijkbewoners en hun kinderen. Met 10 jaar ervaring in voedseleducatie en wijkparticipatie binnen het innovatieve onderwijsproject van Rotterdam Vakmanstad gaan we in op smaakontwikkeling, gezonde voeding en leefstijl, productkennis en communicatie om ecologisch burgerschap te bevorderen. Al samenwerkend komt de invloed van voeding op lichaam en hersenen, kook- en snijtechnieken, hygiëne, recepten/etiketten lezen, groenten in de tuin verzorgen en snij-afval tot soep of compost verwerken, aan de orde. Taalgebruik bevorderen we door letterlijk overal woorden aan te plakken. We benoemen al het keukengerei, gereedschappen, producten, handelingen en praten vooral met elkaar over wat we doen. We sluiten af met een feestmaal voor de wijk.

Waarom goed voor Rotterdam?

Gezondheid is ongelijk verdeeld, in Rotterdam. In veel wijken is Obesitas bij kleuters een groot probleem. Ongezonde voeding in combinatie met sociale, culturele en economische barrières vergroten de kans dat wijkbewoners minder goed meekomen in de Rotterdamse samenleving en dat hun kinderen moeilijker leren op school. VoedselEducatie010 geeft deelnemers inzicht in hun voedselpatroon en maakt ze zo bewust van hun eetgedrag en leefstijl. We bieden handvatten om ongezonde patronen te veranderen.

Waarom vernieuwend?

VoedselEducatie010 heeft op het gebied van voeding en scholing de afgelopen 10 jaar een integrale aanpak ontwikkeld. We hebben in de wijken een fijnmazig sociaal netwerk opgezet vanuit ouderbetrokkenheid bij de OBS Bloemhof. Als verbinder kunnen wij met andere partijen het buurtweefsel versterken. Door onze ketenaanpak, met ons netwerk, worden deelnemers zich niet alleen bewust van wat er allemaal bij voedselproductie en consumptie komt kijken, maar leren ze ook hun eigen positie te versterken.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Gezondewijk2

Doe mee

Organisatie: stichting VoedselEducatie010

Contactpersoon: Ralph van Meijgaard

Wij zoeken

ontwikkelingssubsidie en contact met meer samenwerkingspartners in de wijk Bloemhof

Gerelateerde Plannen

Popupstadspark

Pop Up Stadspark Grotekerkplein

Het toekomstig stadspark Grotekerkplein nu al tot leven laten komen en uitproberen wat voor Rotterdammers het ideale stadspark is.

Bekijk dit plan
Groengoed!

Kansrijke Tuinen

Gezamenlijk tuinieren in de wijk voor een mooie, veilige en kindvriendelijke buitenruimte

Bekijk dit plan
Picture rudolf teunissen lunetten

Social citylights

We gaan de openbare ruimte beleving verbeteren met ecologisch verantwoord lichtdesign wat een straat aantrekkelijk en veilig maakt in beleving en identiteit. Het versterkt de beleving en identiteit van de buurt.

Bekijk dit plan

"Hout van Rotterdam"

"De eerste wereldstad die zijn eigen gekapte hout inzet als gemeengoed, samen met zijn inwoners, binnen de buitenruimte!"

Bekijk dit plan
Verborgen tuin

'De Tuin van de Koning'

“Het verwaarloosde schoolplein aan de Koningsveldestraat omvormen tot een nieuw, groen hart van de buurt, om te ontmoeten, werken, leren en een platform te bieden aan cultuur, duurzaamheid en gezonde levensstijl.”

Bekijk dit plan
2016 05 26

De Taal, Spangen, Onderstebovenglijbaan/Taalachtbaan

In Spangen een nieuw taalspeelobject plaatsen in De Taaltuin. Een Taalachtbaan of Onderstebovenglijbaan.

Bekijk dit plan
1

Crooswijksebocht ""Groenpoort naar de Rottemeren"'

Een groene Stadspoort naar het natuurgebied de Rottemeren

Bekijk dit plan
Straatkijkers2

De Rotterdamse Straatkijkers

100 dagen uitkijken op 1 lijn. De straten maken Rotterdam! Deze willen wij in de kijker zetten als onderdeel van de stad!

Bekijk dit plan
Meer plannen