Ontdek › Plan

GezondeWijk door VoedselEducatie010

Aangemaakt: 06 juni 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Stichting VoedselEducatie010 rolt een structureel educatief programma uit, over Voedselwijsheid, Gezonde Leefstijl en Taalvaardigheid, voor ouders en kinderen in de wijk Bloemhof.

VoedselEducatie010 beschikt over een unieke educatieve tuin en kas waarin we een grote diversiteit aan groenten, vruchten en kruiden kweken. Van de oogst maken we in de aangrenzende keuken lekkere, gezonde gerechten tijdens kook- en smaaklessen voor wijkbewoners en hun kinderen. Met 10 jaar ervaring in voedseleducatie en wijkparticipatie binnen het innovatieve onderwijsproject van Rotterdam Vakmanstad gaan we in op smaakontwikkeling, gezonde voeding en leefstijl, productkennis en communicatie om ecologisch burgerschap te bevorderen. Al samenwerkend komt de invloed van voeding op lichaam en hersenen, kook- en snijtechnieken, hygiëne, recepten/etiketten lezen, groenten in de tuin verzorgen en snij-afval tot soep of compost verwerken, aan de orde. Taalgebruik bevorderen we door letterlijk overal woorden aan te plakken. We benoemen al het keukengerei, gereedschappen, producten, handelingen en praten vooral met elkaar over wat we doen. We sluiten af met een feestmaal voor de wijk.

Waarom goed voor Rotterdam?

Gezondheid is ongelijk verdeeld, in Rotterdam. In veel wijken is Obesitas bij kleuters een groot probleem. Ongezonde voeding in combinatie met sociale, culturele en economische barrières vergroten de kans dat wijkbewoners minder goed meekomen in de Rotterdamse samenleving en dat hun kinderen moeilijker leren op school. VoedselEducatie010 geeft deelnemers inzicht in hun voedselpatroon en maakt ze zo bewust van hun eetgedrag en leefstijl. We bieden handvatten om ongezonde patronen te veranderen.

Waarom vernieuwend?

VoedselEducatie010 heeft op het gebied van voeding en scholing de afgelopen 10 jaar een integrale aanpak ontwikkeld. We hebben in de wijken een fijnmazig sociaal netwerk opgezet vanuit ouderbetrokkenheid bij de OBS Bloemhof. Als verbinder kunnen wij met andere partijen het buurtweefsel versterken. Door onze ketenaanpak, met ons netwerk, worden deelnemers zich niet alleen bewust van wat er allemaal bij voedselproductie en consumptie komt kijken, maar leren ze ook hun eigen positie te versterken.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Gezondewijk2

Doe mee

Organisatie: stichting VoedselEducatie010

Contactpersoon: Ralph van Meijgaard

Wij zoeken

ontwikkelingssubsidie en contact met meer samenwerkingspartners in de wijk Bloemhof

Gerelateerde Plannen

12095074 1563914070514491 3124467014853026157 o

BroodNodig

No bread to waste! - BroodNodig haalt het brood van straat en uit de vuilnisbak!

Bekijk dit plan
Route    initiatieven groen recreatie

De Groene Marathon Rotterdam

De Groene Marathon is een recreatieve natuurroute van meer dan veertig kilometer dwars door Rotterdam die de mooiste stukken stadsnatuur met elkaar verbindt.

Bekijk dit plan

Gezonde Hotspots Delfshaven

Gedurende een jaar transformeren we een openbaar plein in Delfshaven in een helende, stressverlichtende omgeving.

Bekijk dit plan
Jan metz fenomena

Water Fenomena 2019 Rotterdam Prins Alexander

Op het Prins Alexanderplein, in het hart van de laagst gelegen bebouwde polder van Europa, wordt een Water Fenomena georganiseerd; een publieksevenement voor jong en oud dat het Nederlandse thema ‘water en waterbeheer’ onder de aandacht brengt.

Bekijk dit plan
Voorbeeld container bijplaatsing

AI foto analyse buitenruimte

Het ontwikkelen van een algoritme waarmee foto's van de buitenruimte geanalyseerd kunnen worden, zodat automatisch bepaald kan worden of er misstanden in de omgeving aanwezig zijn.

Bekijk dit plan
Picture rudolf teunissen lunetten

Social citylights

We gaan de openbare ruimte beleving verbeteren met ecologisch verantwoord lichtdesign wat een straat aantrekkelijk en veilig maakt in beleving en identiteit. Het versterkt de beleving en identiteit van de buurt.

Bekijk dit plan
Pieterdehoochbrugbrug impressiecitylab010

OPEN DICHT bruggedichten.

Wachten was nog nooit zo leuk! De onderkant van bruggen over de Delfshavense Schie wordt verfraaid met poëzie en de bijbehorende website met DIY programma overbrugt de weg naar school en thuis.

Bekijk dit plan

Afrikaandermarkt grondstoffen station

Het plaatsen van een afvalinzamel- en verwerkingsstation voor de Afrikaandermarkt, om meer restafval hoogwaardig te kunnen hergebruiken, zwerfafval te voorkomen en te communiceren over afval is grondstof.

Bekijk dit plan
Meer plannen