Ontdek › Plan

Het Goede Gebeuren

Aangemaakt: 23 oktober 2016

Veilige stad

Het Goede Gebeuren wil de sociale cohesie in de stad Rotterdam versterken door meer aandacht te besteden aan vriendelijkheid en behulpzaamheid.

Om dit te bereiken hebben wij de Happy Map in het leven geroepen; een digitale plattegrond van Rotterdam met alle kleine en grote vriendelijke gebeurtenissen in kaart gebracht.
Vrijwel iedereen weet zich wel een Goede Gebeurtenis te herinneren, iemand bracht je telefoon of sleutels terug, je werd geholpen toen jouw boodschappen over straat rolden of je kreeg zomaar een compliment. Deze gebeurtenissen maken je blij en sterken je vertrouwen, Voortaan, dachten wij, deel je dit online. Al scrollend kun je de Happy Map bewandelen; in een oogopslag is duidelijk waar de vriendelijke mensen in Rotterdam wonen en welke buurten nog wat “goeds” kunnen gebruiken. Dus tegenover de misdaadmeters en negatieve buurtadviezen op Funda.nl presenteren wij de Happy Map, wars van pessimistische teneur, want kunnen we niet juist met een klein gebaar een groots effect bereiken? Ervoor zorgen dat mensen zich minder anoniem voelen en elkaar leren kennen?

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam kampt met het imago van een koude, kille, betonnen stad, zonder hart. Met problemen als misdaad, armoede en eenzaamheid. Burgers ervaren een gevoel van onveiligheid. HGG wil de stad ontdoen van deze negatieve typeringen door meer aandacht te besteden aan een zacht, vriendelijk en zorgzaam Rotterdam. Bovendien wil de overheid ook dat burgers gaan participeren, hoe gaan we dit doen als wij elkaar niet kennen, of zelfs bang zijn voor elkaar, niets voor elkaar willen doen?

Waarom vernieuwend?

Het Goede Gebeuren is voor iedereen en het is gratis. Je kunt beginnen met een glimlach! Goede gebeurtenissen liggen voor het oprapen. Behalve de Happy Map gaan we verder met ludieke acties om mensen bij elkaar te brengen zoals met Pop Up picknicks (RUN WITH NAS), Say Hello and Wave Goodbye (voor toeristen en nieuwkomers) en Het Romantisch Manifest voor De Dag van de Romantische Muziek.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Banner

Doe mee

Contactpersoon: Joke van Bilsen

Gerelateerde Plannen

Pond afbeelding

POND. Power of New Discoveries

POND. wordt wereldwijd het eerste verlichtingsnetwerk dat brandt op circulaire energie terwijl het de stad een stukje veiliger maakt.

Bekijk dit plan
Voorbeeld kenteken kenteken bewijs

kenteken bewijs en kenteken plaatje voor de fiets

het onmogelijk maken van gestolen fietsen door te verkopen. Iedere fiets een kenteken en de eigenaar een kentekenbewijs.

Bekijk dit plan
De toolkit

Durf te delen

De toolkit Durf te delen is er voor slachtoffers van seksueel misbruik en hun vertrouwenspersoon om het onzegbare spreekbaar te maken en van de ‘chaos’ een logisch verhaal te maken.

Bekijk dit plan
Sympfonie de veilige straat

Symfonie ‘De Veilige Straat’

Door het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband tussen partners op het gebied van veiligheid, onderwijs, radicalisering, welzijn en cultuur, willen we de overlast van jongeren op straat verhelpen en jongeren een nieuwe kans geven.

Bekijk dit plan
Beukelswij

BeukelsWij: Verleiden tot veiligheid

Een veiliger en prettiger leefomgeving rondom Beukelsweg en Beukelsdijk realiseren doort gedrag van verkeersdeelnemers met innovatieve maatregelen te beïnvloeden. Onze missie: het gevoel van een woonwijk creëren voor bewoners aan deze doorgaande weg.

Bekijk dit plan
Images

Vrij radicaal?

Preventie van radicalisering door inzet op de veerkracht van de sociale omgeving met ervaren ambassadeurs

Bekijk dit plan
Afbeelding1

MiRaS

Mitigatie van Radicalisering van jongeren door Self-empowerment

Bekijk dit plan
Meer plannen