Ontdek › Plan

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

Aangemaakt: 26 maart 2017

Een duurzame en bereikbare stad

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! wordt een informatief en inspirerend koffietafelboek over platte daken in Rotterdam. In het boek komen visionairs aan het woord over het benutten van platte daken in Rotterdam op het gebied van wonen, werken en recreatie (rood), regenopvang (blauw), vergroening (groen) en energie (geel). De kleuren worden geïllustreerd met circa 20 (multifunctionele) voorbeelddaken. Ook geeft het boek een doorkijkje naar toekomstige stadsontwikkelingen.
De inhoudsopgave van het boek is tot stand gekomen samen met dakenspecialisten van de gemeente Rotterdam, de Rotterdamse Dakendagen en de Urbanisten. Het boek wordt geschreven, gefotografeerd, vormgegeven en gedrukt door makers van Gers! magazine. Het wordt gelanceerd tijdens het Binnenstadsymposium of het Stadmakerscongres in november 2017.

Waarom goed voor Rotterdam?

De gemeente Rotterdam experimenteert al met daken voor natuur, verkoeling en de opvang van regenwater. Horeca-ondernemers organiseren evenementen op daken of verbouwen er hun eigen kruiden en groenten. Gezinnen die in de binnenstad willen wonen zoeken bij gebrek aan een tuin hun buitenruimte hogerop. En platte daken kunnen fantastisch gebruikt worden om energie op te wekken. Kansen te over dus om Rotterdam in de toekomst nog groener, duurzamer, leefbaarder en leuker te maken.

Waarom vernieuwend?

Het boek laat de kansen van platte daken zien in een resilient (toekomstbestendig) Rotterdam. Het informeert en inspireert Rotterdammers met als doel ze enthousiast te maken voor de mogelijkheden van (hun) daken. Het is een Rotterdams boek en behandelt alleen Rotterdamse daken. De teksten worden kort, menselijk en toegankelijk. Met het boek profileert Rotterdam zich (inter)nationaal als voorbeeldstad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

20161006 je ken t dak op logo def

Doe mee

Organisatie: Esther Wienese, schrijver en gids

Contactpersoon: Esther Wienese

Wij zoeken

Sponsoren/afnemers voor het boek.

Gerelateerde Plannen

 1x 1

Sluiting van de laatste Rotterdamse kolencentrale

Dankzij de financiële bijdrage van Citylab010 kunnen we de laatste kolencentrale in Rotterdam sluiten per juli 2018.

Bekijk dit plan
Materiaal met logo

Van plastic naar PLASTICIET

Plasticiet is een initiatief dat inspeelt op een van de grootste afvalstromen die het minst benut wordt namelijk: plastic. Wij geloven dat we met een sterk materiaal, design en kleinschalige gemeenschappen de wereld een beetje beter kunnen maken.

Bekijk dit plan
Blueroof team

BlueRoof - Circulaire Groene Daken

BlueRoof ontwikkelt de toepassing van restmaterialen voor de aanleg van groene daken. Op deze manier worden echt duurzame groene daken toegankelijk gemaakt voor elke Rotterdammer.

Bekijk dit plan
Aloha tuin1

Van bord naar plant: voedselkringlopen in Rotterdam

Door een composteermachine te plaatsen midden in restaurant Aloha, leveren we compost aan Rotterdamse tuinen, sluiten de lokale voedselkringloop en brengen duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer.

Bekijk dit plan
Zepp gpu citylab010

Zero Emission Ground Power voor Rotterdam Airport

Het creëren van een gezondere omgeving voor personeel en passagiers door het ontwerpen, produceren en inzetten van een zero-emission Ground Power Unit (GPU).

Bekijk dit plan
1486 rotterdam marketing

ZERO EMISSION TRANSPORT voor Rotterdam!

Zero Emissie transportdienst voor de Rotterdamse binnenstad - stadslogistiek met 19 tons elektrische vrachtwagens

Bekijk dit plan

Stadswindenergie010

Mijn plan is dat Rotterdam centrum gebruik gaat maken van zijn stadswind om horeca, cultuur- en andere openbare gebouwen energie-zelfvoorzienend te maken.

Bekijk dit plan
Dsc 0030

look-a-luik

Een nieuwe alternatieve, recyclebare en vooral duurzame vorm van buitenzonwering!

Bekijk dit plan
Meer plannen