Ontdek › Plan

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

Aangemaakt: 26 maart 2017

Een duurzame en bereikbare stad

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! wordt een informatief en inspirerend koffietafelboek over platte daken in Rotterdam. In het boek komen visionairs aan het woord over het benutten van platte daken in Rotterdam op het gebied van wonen, werken en recreatie (rood), regenopvang (blauw), vergroening (groen) en energie (geel). De kleuren worden geïllustreerd met circa 20 (multifunctionele) voorbeelddaken. Ook geeft het boek een doorkijkje naar toekomstige stadsontwikkelingen.
De inhoudsopgave van het boek is tot stand gekomen samen met dakenspecialisten van de gemeente Rotterdam, de Rotterdamse Dakendagen en de Urbanisten. Het boek wordt geschreven, gefotografeerd, vormgegeven en gedrukt door makers van Gers! magazine. Het wordt gelanceerd tijdens het Binnenstadsymposium of het Stadmakerscongres in november 2017.

Waarom goed voor Rotterdam?

De gemeente Rotterdam experimenteert al met daken voor natuur, verkoeling en de opvang van regenwater. Horeca-ondernemers organiseren evenementen op daken of verbouwen er hun eigen kruiden en groenten. Gezinnen die in de binnenstad willen wonen zoeken bij gebrek aan een tuin hun buitenruimte hogerop. En platte daken kunnen fantastisch gebruikt worden om energie op te wekken. Kansen te over dus om Rotterdam in de toekomst nog groener, duurzamer, leefbaarder en leuker te maken.

Waarom vernieuwend?

Het boek laat de kansen van platte daken zien in een resilient (toekomstbestendig) Rotterdam. Het informeert en inspireert Rotterdammers met als doel ze enthousiast te maken voor de mogelijkheden van (hun) daken. Het is een Rotterdams boek en behandelt alleen Rotterdamse daken. De teksten worden kort, menselijk en toegankelijk. Met het boek profileert Rotterdam zich (inter)nationaal als voorbeeldstad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

20161006 je ken t dak op logo def

Doe mee

Organisatie: Esther Wienese, schrijver en gids

Contactpersoon: Esther Wienese

Wij zoeken

Sponsoren/afnemers voor het boek.

Gerelateerde Plannen

Ecoeuros

Ecoeuros innamemachine voor lege flesjes en blikjes

Rotterdammers die flesjes inleveren bij de ecoeuro machine verdienen een beloning. Het ingeleverde plastic wordt hergebruikt.

Bekijk dit plan
010lab met logo

Innovil

Drie aspecten voor duurzame en zelfvoorziende leven op één locatie: de Marconistrip in het Merwe-Vierhavensgebied (M4H).

Bekijk dit plan
Blueroof team

BlueRoof - Circulaire Groene Daken

BlueRoof ontwikkelt de toepassing van restmaterialen voor de aanleg van groene daken. Op deze manier worden echt duurzame groene daken toegankelijk gemaakt voor elke Rotterdammer.

Bekijk dit plan
 1x 1

Sluiting van de laatste Rotterdamse kolencentrale

Dankzij de financiële bijdrage van Citylab010 kunnen we de laatste kolencentrale in Rotterdam sluiten per juli 2018.

Bekijk dit plan
Hoofdafbeelding zids

Zon in de Stad

Zon in de Stad laat Rotterdammers warmlopen voor zonne-energie. We combineren communicatie, technologie en sociale innovatie en zetten Rotterdam op de kaart als zonne-energiestad, om te beginnen in de wijk Middelland.

Bekijk dit plan
Test image skyecho v1

HD Weather and Storm surveillance on your doorstep

Our plan is to offer Rotterdam high resolution (street level) weather surveillance products that helps citizens and local companies becoming more resilient to storm and weather disruptive events.

Bekijk dit plan
Agora tech lab

Agora Tech Lab (www.agoratechlab.com)

Agora Tech Lab wil een belongingssysteem bouwen op blockchain waarmee burgers beloond kunnen worden voor het recyclen van afval.

Bekijk dit plan

Stadswindenergie010

Mijn plan is dat Rotterdam centrum gebruik gaat maken van zijn stadswind om horeca, cultuur- en andere openbare gebouwen energie-zelfvoorzienend te maken.

Bekijk dit plan
Meer plannen