Ontdek › Plan

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

Aangemaakt: 26 maart 2017

Een duurzame en bereikbare stad

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! wordt een informatief en inspirerend koffietafelboek over platte daken in Rotterdam. In het boek komen visionairs aan het woord over het benutten van platte daken in Rotterdam op het gebied van wonen, werken en recreatie (rood), regenopvang (blauw), vergroening (groen) en energie (geel). De kleuren worden geïllustreerd met circa 20 (multifunctionele) voorbeelddaken. Ook geeft het boek een doorkijkje naar toekomstige stadsontwikkelingen.
De inhoudsopgave van het boek is tot stand gekomen samen met dakenspecialisten van de gemeente Rotterdam, de Rotterdamse Dakendagen en de Urbanisten. Het boek wordt geschreven, gefotografeerd, vormgegeven en gedrukt door makers van Gers! magazine. Het wordt gelanceerd tijdens het Binnenstadsymposium of het Stadmakerscongres in november 2017.

Waarom goed voor Rotterdam?

De gemeente Rotterdam experimenteert al met daken voor natuur, verkoeling en de opvang van regenwater. Horeca-ondernemers organiseren evenementen op daken of verbouwen er hun eigen kruiden en groenten. Gezinnen die in de binnenstad willen wonen zoeken bij gebrek aan een tuin hun buitenruimte hogerop. En platte daken kunnen fantastisch gebruikt worden om energie op te wekken. Kansen te over dus om Rotterdam in de toekomst nog groener, duurzamer, leefbaarder en leuker te maken.

Waarom vernieuwend?

Het boek laat de kansen van platte daken zien in een resilient (toekomstbestendig) Rotterdam. Het informeert en inspireert Rotterdammers met als doel ze enthousiast te maken voor de mogelijkheden van (hun) daken. Het is een Rotterdams boek en behandelt alleen Rotterdamse daken. De teksten worden kort, menselijk en toegankelijk. Met het boek profileert Rotterdam zich (inter)nationaal als voorbeeldstad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

20161006 je ken t dak op logo def

Doe mee

Organisatie: Esther Wienese, schrijver en gids

Contactpersoon: Esther Wienese

Wij zoeken

Sponsoren/afnemers voor het boek.

Gerelateerde Plannen

Hoofdafbeelding zids

Zon in de Stad

Zon in de Stad laat Rotterdammers warmlopen voor zonne-energie. We combineren communicatie, technologie en sociale innovatie en zetten Rotterdam op de kaart als zonne-energiestad, om te beginnen in de wijk Middelland.

Bekijk dit plan
Rotterdamplasticfree

RotterdamPlasticfree

Rotterdamplasticfree is een samenwerkingsverband van Rotterdamse organisaties die de hoeveelheid plastic in de stad stevig terugdringen. Zij voeren op lokaal niveau acties uit om de problematiek die plastic veroorzaakt een halt toe te roepen.

Bekijk dit plan
Cirkel logo

CIRKEL

Cirkel is een kleinschalig burgerinitiatief dat een nieuwe bewustzijn wil helpen groeien en verspreiden binnen de samenleving, de

Bekijk dit plan
Everybike010

Everybike010

De deelfiets voor alle Rotterdammers!

Bekijk dit plan
Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan
Innovaties

,,Energy and Fuel,,!

Schone voordelige energie en maak zelf waterstof uit water.

Bekijk dit plan
Dakakker

Slimdak

Een proefopstelling van een dak dat 7 x meer water buffert dan een gewoon groendak, bovenop het dakpaviljoen van Het Schieblock

Bekijk dit plan
Biocascade

Drijvende Afvalwaterrotonde

Ontwikkelen van een drijvende groenvoorziening, die ook dienst doet als afvalwaterzuivering.

Bekijk dit plan
Meer plannen