Ontdek › Plan

IMC Basis Rotterdam

Subsidie toegekend € 50.000,00

Aangemaakt: 26 april 2018

Heb hart voor onderwijs

Op school leer je voor later, bij IMC Basis leer nú wat later is

IMC Basis brengt motivatiegericht aanvullend onderwijs in de klas aan leerlingen van groep 7 & 8 van de basisschool. Vakken als Journalistiek, Recht, Wetenschap, Beeldende Kunst, Horeca, Archeologie, Geneeskunde, Podiumkunst, Politiek. Bevlogen beroepsprofessionals laten leerlingen nú ervaren hoe later eruit kan zien.
"Dit gun je alle kinderen, maar vooral hen die dit het hardst nodig hebben”…

De komende 3 jaar wil IMC Basis gaan opschalen van 1 naar 5 scholen in Rotterdam. Met een substantieel aantal voorbeeldscholen kunnen we laten zien dat het IMC Basis concept in de praktijk werkt en nodigen we uit tot een kwaliteitsimpuls in het onderwijs met groot maatschappelijk rendement. Op de voorbeeldscholen kan daarmee nagedacht worden over hoe een systeemverandering eruit kan zien. De voorbeeldscholen dienen tevens als expertisecentrum voor IMC Basis en zullen ook bijdragen als inspiratiebron voor anderen.

Waarom goed voor Rotterdam?

De basisscholen die wij zullen kiezen zullen kennen allen een hoog leerlinggewicht, de diversiteit en sociaal-economische positie van de wijk verdient aandacht. Het merendeel van de schoolpopulatie heeft van huis uit niet de mogelijkheid om zich breed te oriënteren. Het IMC Basis programma zal een bijdrage leveren aan duurzame verbetering van de wijk door het creëren van betere toekomstperspectieven voor de jongeren en hen te verbinden met gastdocenten als rolmodellen in hun directe omgeving.

Waarom vernieuwend?

De scholen zelf zijn niet in staat om de leerlingen te voorzien in een vergelijkbaar programma.Het project vindt plaats IN de geselecteerde basisscholen, TIJDENS reguliere lestijd. Het lesprogramma van IMC Basis wordt jaarlijks vastgesteld in samenwerking met de scholen en wordt door vrijwillige gastdocenten uitgevoerd in aanwezigheid van de groepsleerkrachten en de IMC Basiscoördinator. De IMC Basiscoördinator draagt samen met de leerkrachten zorg voor integratie met het reguliere lesprogramma.

Bijlagen:

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Imc basis logo

Doe mee

Organisatie: Stichting IMC Weekendschool

Contactpersoon: Jesje Schalm

Wij zoeken

Draag bij aan het inspireren van jongeren van 10-13 jaar in hun basisschool. Word gastdocent, vrijwilliger of begunstiger van IMC Basis in een van de te selecteren basisscholen bij jou in de buurt.

Gerelateerde Plannen

Website sbwr l

Samen bouwen we Rotterdam

Kansen van jongeren vergroten door te investeren in hun ‘human & social capital’; door het koppelen van jongeren aan oom & tante's en bedrijven

Bekijk dit plan
Mijn boek boek

Mijn boek - Verhalen uit Rotterdam

Rotterdamse verhalen voor leerlingen van alle Rotterdamse basisscholen. Omdat lezen leuk is!

Bekijk dit plan
Infographic archiklas

ArchiKlas - architectuurlessen voor kinderen

Kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs de 21e-eeuwse vaardigheden bijbrengen door middel van een reeks van architectuurlessen, waarin creativiteit en onderzoekend en ontwerpend leren een grote rol speelt.

Bekijk dit plan

BuurtBizKids

In BuurtBizKids leren basisschoolkinderen hun mening te vormen en te uiten en gaan de dialoog aan met elkaar en buurtbewoners.

Bekijk dit plan

Flippen in Rotterdam; actieve leerlingen in de klas!

De leerling en docent creëren samen in een theaterlab kunstgeschiedenis instructiefilmpjes voor het voortgezet onderwijs.

Bekijk dit plan

Mentale Veerkracht als pijler van de Hef

Ons plan is om mentale veerkracht en welbevinden tot belangrijke pijlers van ons schoolbeleid te maken

Bekijk dit plan
Meer plannen