Ontdek › Plan

IMC Weekendschool Delfshaven & Rotterdam Zuid

Aangemaakt: 10 november 2016

Heb hart voor onderwijs

Bij IMC Weekendschool laten wij nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals uit uiteenlopende vakgebieden.

Bij IMC Weekendschool geloven wij dat elk kind van elk niveau zijn plek hoort te vinden binnen onze maatschappij. Wij proberen dit mogelijk te maken door jongeren in de leeftijd van 10-14 jaar drie jaar lang kennis te laten maken met een breed scala aan disciplines, beroepen en algemene vaardigheden. Het curriculum omvat vakken als Journalistiek, Recht, Filosofie, Geneeskunde, Theater, Ondernemen, Film, Sterrenkunde en Beeldende Kunst. Alle vakken worden gegeven door bevlogen professionals (vrijwilligers). Op deze manier krijgen de jongeren een breed beeld van de wereld, werken zij aan belangrijke vaardigheden, zoals samenwerken, en komen zij bovendien in contact met mensen die zij in hun dagelijks leven niet snel tegen zouden komen. Ook voor de gastdocenten en begeleiders blijken dit waardevolle ontmoetingen te zijn, die de sociale cohesie versterken.

De weekendschool wordt breed gedragen door de jongeren, maar ook door ouders, basisscholen en het bedrijfsleven.

Waarom goed voor Rotterdam?

IMC Weekendschool Rotterdam Zuid is in 2013 opgericht en staat in een wijk waar weekendschool onderwijs hard nodig is. Men komt hier vele uitersten tegen: welvaart en armoede, werkloosheid naast grote bedrijven, schooluitval naast de Hogeschool. De wijk telt ongeveer 200.000 inwoners van ruim 150 nationaliteiten en diverse sociale klassen. De leerlingen komen vaak niet in aanraking met hun welgestelde buurtgenoten of culturele voorzieningen. De weekendschool brengt deze ontmoetingen tot stand.

Waarom vernieuwend?

Op de reguliere basisscholen leren de leerlingen over later. Zij moeten keuzes maken en leren vaardigheden die zij later nodig hebben. Op de weekendschool laten we de jongeren zien wat dat later precies is. Zij zien hoeveel mogelijkheden er bestaan en welke weg de professionals hebben moeten doorlopen om op die plek te komen. We stimuleren het lef van onze leerlingen en bieden hen een ijzersterk netwerk. Zo geven we hun de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Diploma uitreiking

Doe mee

Organisatie: IMC Weekendschool Rotterdam Zuid

Contactpersoon: Roexana Abdoella

Wij zoeken

Een bijdrage ter ondersteuning van de vestigingen voor het schooljaar 2016-2017. De bijdrage heeft ten doel de activiteiten van IMC Weekendschool Rotterdam Zuid en Delfshaven en het weekendschoolconcept te versterken en verder te ontwikkelen.

Gerelateerde Plannen

Img 0470

Havenschool

Ondernemende, nieuwsgierige en betrokken jongeren opleiden die bewuste toekomstkeuzes kunnen maken

Bekijk dit plan
02abdb93 23c1 4680 919e a4476c0379e1 374 00000033c0b1cbf5

Sterke gelukkige kinderen

Kinderen die hun talenten ontwikkelen die zij nodig hebben om gelukkige mensen te worden

Bekijk dit plan
Noa

Robotics

Leerlingen leren de onderwijsrobot programmeren om hem te laten dansen op eigen geprogrammeerde muziek. In dit plan wordt techniek verbonden met muziek en dans.

Bekijk dit plan
Ms 1op1 coaching challengesports 1793

Time-out, Rebound!

Schooluitval voorkomen d.m.v. van een Time-Out Traject voor leerlingen van Rotterdamse MBO Startcolleges en voortgezet onderwijs.

Bekijk dit plan
Infographic archiklas

ArchiKlas - architectuurlessen voor kinderen

Kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs de 21e-eeuwse vaardigheden bijbrengen door middel van een reeks van architectuurlessen, waarin creativiteit en onderzoekend en ontwerpend leren een grote rol speelt.

Bekijk dit plan
Shutterstock 113457850

ONDERWIJSLAB & TALENTSCOUTPROGRAMMA

Het realiseren van een voltijds onderwijsvoorziening voor hoog-intelligente én hoog-sensitieve leerlingen, waarbij de school op een innovatieve manier als onderwijslab en talentscoutprogramma wordt ingericht.

Bekijk dit plan
Vg logo

Verticale Groep

Verticale Groep voegt een leeftijdsgemengde groep toe aan het basisonderwijs om kinderen weerbaarder te maken. Er wordt ook gewerkt aan 21st eeuwse vaardigheden die kinderen leren omgaan met anderen.

Bekijk dit plan
Projc

"Maak je eigen vliegplan"

Innovatief en uniek onderwijsproject luchtvaart voor de Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen binnen het vak Technologie & Toepassing!

Bekijk dit plan
Meer plannen