Ontdek › Plan

IMC Weekendschool Delfshaven & Rotterdam Zuid

Aangemaakt: 10 november 2016

Heb hart voor onderwijs

Bij IMC Weekendschool laten wij nieuwsgierige jongeren kennismaken met enthousiaste professionals uit uiteenlopende vakgebieden.

Bij IMC Weekendschool geloven wij dat elk kind van elk niveau zijn plek hoort te vinden binnen onze maatschappij. Wij proberen dit mogelijk te maken door jongeren in de leeftijd van 10-14 jaar drie jaar lang kennis te laten maken met een breed scala aan disciplines, beroepen en algemene vaardigheden. Het curriculum omvat vakken als Journalistiek, Recht, Filosofie, Geneeskunde, Theater, Ondernemen, Film, Sterrenkunde en Beeldende Kunst. Alle vakken worden gegeven door bevlogen professionals (vrijwilligers). Op deze manier krijgen de jongeren een breed beeld van de wereld, werken zij aan belangrijke vaardigheden, zoals samenwerken, en komen zij bovendien in contact met mensen die zij in hun dagelijks leven niet snel tegen zouden komen. Ook voor de gastdocenten en begeleiders blijken dit waardevolle ontmoetingen te zijn, die de sociale cohesie versterken.

De weekendschool wordt breed gedragen door de jongeren, maar ook door ouders, basisscholen en het bedrijfsleven.

Waarom goed voor Rotterdam?

IMC Weekendschool Rotterdam Zuid is in 2013 opgericht en staat in een wijk waar weekendschool onderwijs hard nodig is. Men komt hier vele uitersten tegen: welvaart en armoede, werkloosheid naast grote bedrijven, schooluitval naast de Hogeschool. De wijk telt ongeveer 200.000 inwoners van ruim 150 nationaliteiten en diverse sociale klassen. De leerlingen komen vaak niet in aanraking met hun welgestelde buurtgenoten of culturele voorzieningen. De weekendschool brengt deze ontmoetingen tot stand.

Waarom vernieuwend?

Op de reguliere basisscholen leren de leerlingen over later. Zij moeten keuzes maken en leren vaardigheden die zij later nodig hebben. Op de weekendschool laten we de jongeren zien wat dat later precies is. Zij zien hoeveel mogelijkheden er bestaan en welke weg de professionals hebben moeten doorlopen om op die plek te komen. We stimuleren het lef van onze leerlingen en bieden hen een ijzersterk netwerk. Zo geven we hun de bagage mee om te kunnen worden wie ze willen zijn.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Diploma uitreiking

Doe mee

Organisatie: IMC Weekendschool Rotterdam Zuid

Contactpersoon: Roexana Abdoella

Wij zoeken

Een bijdrage ter ondersteuning van de vestigingen voor het schooljaar 2016-2017. De bijdrage heeft ten doel de activiteiten van IMC Weekendschool Rotterdam Zuid en Delfshaven en het weekendschoolconcept te versterken en verder te ontwikkelen.

Gerelateerde Plannen

Vieze handen

Tuintje Tono

Groene, (maatschappelijk) duurzame Peuterplus opvang voor kwetsbare kinderen en gezinnen met Hoofd, Hart en Handen.

Bekijk dit plan
Shutterstock 113457850

ONDERWIJSLAB & TALENTSCOUTPROGRAMMA

Het realiseren van een voltijds onderwijsvoorziening voor hoog-intelligente én hoog-sensitieve leerlingen, waarbij de school op een innovatieve manier als onderwijslab en talentscoutprogramma wordt ingericht.

Bekijk dit plan
Bij artikel

"Samen voor Taal"

Samen met ouders de (taal)ontwikkeling van kinderen in de plusopvang stimuleren. Een aantrekkelijk, eenvoudig en vooral LEUK programma ontwikkelen waarin samen oefenen en voorbeeld gedrag voorop staan.

Bekijk dit plan
Knikkergek

KnikkerGEK

Experimenteren, leren in het basisonderwijs met en door knikkers: knettergek van knikkers.

Bekijk dit plan

Uit Grootmoeders Keuken

'Uit Grootmoeders Keuken' is een Rotterdams productlabel met de smaak van 'toen', de producten worden gemaakt met de hulp van Rotterdamse oma's en opa's.

Bekijk dit plan
Dsc 0054

Nieuwe technologie in Rotterdams primair onderwijs

Rotterdamse scholen worden klaargestoomd voor de 21e eeuw met onze lessen en workshops in nieuwe technologie en programmeren in het primair onderwijs. Voor kind èn leerkracht.

Bekijk dit plan
Gedije aan de maas green copper

Gedijen aan de Maas

Jongerencoachen in een warme, positieve motiverende omgeving.Natuurlijk opvoeden in een tweede thuishuis.

Bekijk dit plan
Engels

Na onderwijs komt wereldwijs

Met een actief naschools programma kinderen klaarstomen voor een kansrijke toekomst

Bekijk dit plan
Meer plannen