Ontdek › Plan

Jan van der Ploeg meets Piet Roovers

Subsidie toegekend € 22.000,00

Aangemaakt: 29 mei 2018

Eenzaamheid bestrijden we samen

Het project behelst de realisatie van een creatief centrum in het Jan van der Ploeghuis waarbij de culturele ontmoeting van bewoners, omwonenden en oudere kunstenaars centraal staat

De Stichting Woonwerkplaats Piet Roovershuis die bemiddelt bij de huisvesting van oudere kunstenaars organiseert in samenwerking met de Bewonerscommissie Jan van der Ploeghuis, de Stichting Prasino en de Christelijke Gemeenschap Bless Oude Noorden het cultuurproject Jan van der Ploeg meets Piet Roovers t.b.v. huidige en toekomstige bewoners van het Oude Noorden,huidige en toekomstige bewoners van het Jan van der Ploeghuis en toekomstige bewoners te weten oudere (55+) Rotterdamse kunstenaars (beeldend kunstenaars, schrijvers, musici e.a.). De activiteiten richten zich op het bestrijden van de eenzaamheid, het gebruik van de kantine als wijkontmoetingsplaats en de inrichting als creatieve werkplaats, waarbij de ontmoeting van oudere kunstenaars met bewoners centraal staat. De ruime kantine zal worden ingericht als ontmoetingscentrum en podium voor voorstellingen, exposities door oudere en jonge kunstenaars, met een buurtatelier en een cursus- en workshopruimte.

Waarom goed voor Rotterdam?

Het huis heeft met dit plan de potentie een creatieve broedplaats te worden voor senioren waarbij er aansluiting is met de wijk en de huidige samenstelling van de verschillende soorten bewoners die in het Jan van der Ploeghuis wonen. Door dit plan komen zowel de huidige bewoners als de toekomstige oudere kunstenaars uit hun isolement, kunnen zij participeren en nieuwe contacten leggen.

Waarom vernieuwend?

De inzet van kunst en cultuur om de samenhang in een typisch Rotterdamse woonwijk te bevorderen en daarmee de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan is wellicht niet volledig nieuw, maar de wijze waarop de initiatiefnemers van dit project dit trachten te realiseren is op zich wel nieuw. Oudere Rotterdamse kunstenaars zetten hun vaardigheden in om samenhang en verbinding tussen bewoners te realiseren. Kunst en kunstenaars als bindend element.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

1 img 6227

Doe mee

Organisatie: Stichting Woonwerkplaats Piet Roovershuis

Contactpersoon: Leks Verzijlbergh

Gerelateerde Plannen

Senioren koppel vermaakt zich in de tuin

Smaak en vermaaktuin

Vereenzaming tegengaan door "ouderen" uit huis te halen en lekker te gaan tuinieren.

Bekijk dit plan
Rvh foodfestival alkmaar 9547

heelroffakookt

Alle Rotterdamse sociale eetinitiatieven koken samen voor de stad. Heel roffa kookt is voor iedereen: alle Rotterdammer eten hier samen en ontmoeten elkaar

Bekijk dit plan
Dsci0358

RoadTour Next Economy

Inspireren, motiveren om te leren participeren dmv de Sustainable Development Goals en the Roadmap Next Economy

Bekijk dit plan
181002 dippie test1lyceum 16

Dippie

Zelfhulpboekje voor jongeren uit middelbaar onderwijs, dat helpt om te gaan met gevoelens van somberheid en eenzaamheid en een gesprekstool om jongeren over deze gevoelige onderwerpen in gesprek te brengen.

Bekijk dit plan
Logo dijkhuis

Het Dijkhuis

Het Dijkhuis doorbreekt het isolement en de eenzaamheid van kwetsbare mensen. Wij betrekken ouderen bij ons Moeder & Kindhuis, een 24uurs opvang voor kwetsbare zwangere vrouwen en moeders met kinderen. Een win-win situatie voor jong en oud!

Bekijk dit plan
Scoot rotterdam

Scoot in de buurt

Het begeleiden en stimuleren van scootmobielgebruik door mensen met mobiliteitsproblemen

Bekijk dit plan
20170526 211003

MIndfulness voor mensen met LVB

Mindfulness leert je te leven in het hier en nu zonderdaar over te oordelen. Ook beinvloed het de primaire reactie op sommige situatie welke voor mensen met LVB als bedreigend kunnen worden ervaren.

Bekijk dit plan

Op eigenkracht naar een betere toekomst

Doorbreken van isolement, zelfredzaamheid, en bruggen slaan tussen ouderen en jongeren

Bekijk dit plan
Meer plannen