Ontdek › Plan

Jeugdgemeenteraad Rotterdam

Subsidie toegekend € 11.345,00

Aangemaakt: 26 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

Kinderen leren de kunst van het democratisch samenleven onder leiding van acteurs in de raadszaal van het stadhuis.

Kinder- en Jeugdburgemeester Achbouleb is de gastheer van de klas in de Raadszaal. Hij wordt hierbij geholpen door wethouder Punt en stagiaire Marieke de Vries. Zij vertellen op leuke, theatrale wijze wie de burgemeester is, wat de burgemeester doet, wie en wat wethouders zijn en doen en wat de functie is van de gemeenteraad. Bij al te moeilijke woorden grijpt de stagiaire in. De leerlingen spelen de rol van gemeenteraadslid en dienen hun zelfbedachte plannen voor de stad in. Van tevoren maken zij op school de plannen en de (visuele) presentatie. Elke groep leerlingen verdedigt deze plannen achter de microfoon in de Raadzaal. Vervolgens komt er een vragenronde en komen wijzigingen en compromissen tot stand.

De scholen ontvangen een lesbrief met suggesties voor de voorbereiding, voordat zij naar het stadhuis komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

In het huidige gepolariseerde politieke en maatschappelijk klimaat is het van groot belang dat de Rotterdamse jeugd leren om redelijk en fatsoenlijk met elkaar van gedachten te wisselen. Juist als we het niet eens zijn met elkaar.

Waarom vernieuwend?

Het programma ligt op het snijvlak van burgerschapsvorming en kunst. Kinderen krijgen toegang tot het formele gemeentelijke besluitvormingsproces en ervaren aan den lijve dat het zin heeft om je in te spannen voor de stad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Img 1149

Doe mee

Organisatie: Kunst4all

Contactpersoon: Mieke de Wit

Gerelateerde Plannen

Rekenen in beweging app 2

Reken in Beweging

Met onze Webapp kunnen leerlingen en docenten actief rekenen in het klaslokaal!

Bekijk dit plan

4 YOU

Kinderen een kans geven op eigen ontplooiing in cultuur,dans,toneel,muziek en ouders/verzorgers ondersteuning bieden bij de opvoeding

Bekijk dit plan
Burgerschapsvorming1

Het voordeel van de twijfel

Met dit project willen we pabo-studenten en leraren in het primair onderwijs in Rotterdam verder professionaliseren in het versterken van burgerschap van leerlingen.

Bekijk dit plan
Mamacafe

Mamacafé

Het Mamacafé is een plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar in dialoog kunnen gaan en waar kinderen kunnen spelen. Tegelijkertijd wordt bijdrage geleverd aan opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering.

Bekijk dit plan
Logo dit is talent

DIT IS TALENT

Versneld afgestudeerd HBO-ers opleiden tot startbekwaam groepsleerkracht in het basisonderwijs voor de gemeente Rotterdam.

Bekijk dit plan
Beweeglokaal

BeweegPlus School

Minder zitten - meer bewegen!

Bekijk dit plan
Bij artikel

"Samen voor Taal"

Samen met ouders de (taal)ontwikkeling van kinderen in de plusopvang stimuleren. Een aantrekkelijk, eenvoudig en vooral LEUK programma ontwikkelen waarin samen oefenen en voorbeeld gedrag voorop staan.

Bekijk dit plan
Edu logo citylab

Het Rotterdamse sociale innovatie & educatie platform

Futureskills is een platform dat lespakketten (modules) en workshops ontwikkelt. Futureskills ontwikkelt deze educatieve programma’s rondom de vierde industriële revolutie.

Bekijk dit plan
Meer plannen