Ontdek › Plan

Jeugdgemeenteraad Rotterdam

Subsidie toegekend € 11.345,00

Aangemaakt: 26 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

Kinderen leren de kunst van het democratisch samenleven onder leiding van acteurs in de raadszaal van het stadhuis.

Kinder- en Jeugdburgemeester Achbouleb is de gastheer van de klas in de Raadszaal. Hij wordt hierbij geholpen door wethouder Punt en stagiaire Marieke de Vries. Zij vertellen op leuke, theatrale wijze wie de burgemeester is, wat de burgemeester doet, wie en wat wethouders zijn en doen en wat de functie is van de gemeenteraad. Bij al te moeilijke woorden grijpt de stagiaire in. De leerlingen spelen de rol van gemeenteraadslid en dienen hun zelfbedachte plannen voor de stad in. Van tevoren maken zij op school de plannen en de (visuele) presentatie. Elke groep leerlingen verdedigt deze plannen achter de microfoon in de Raadzaal. Vervolgens komt er een vragenronde en komen wijzigingen en compromissen tot stand.

De scholen ontvangen een lesbrief met suggesties voor de voorbereiding, voordat zij naar het stadhuis komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

In het huidige gepolariseerde politieke en maatschappelijk klimaat is het van groot belang dat de Rotterdamse jeugd leren om redelijk en fatsoenlijk met elkaar van gedachten te wisselen. Juist als we het niet eens zijn met elkaar.

Waarom vernieuwend?

Het programma ligt op het snijvlak van burgerschapsvorming en kunst. Kinderen krijgen toegang tot het formele gemeentelijke besluitvormingsproces en ervaren aan den lijve dat het zin heeft om je in te spannen voor de stad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Img 1149

Doe mee

Organisatie: Kunst4all

Contactpersoon: Mieke de Wit

Gerelateerde Plannen

31123296 s %281%29.jpg

De Gelukkige Driehoek

De Gelukkige Driehoek zorgt voor een school waar kinderen graag naar toe gaan. Een school waar het pedagogische klimaat voorop staat en alle kinderen mogen zijn wie ze zijn.

Bekijk dit plan
Bizzy b. uitsnede titel   bijtje

Bizzy B. - voor veerkrachtige jongeren

Een trainingsprogramma voor talentontwikkeling op het middelbare onderwijs, gericht op verhoging van de mentale veerkracht en de emotionele intelligentie. Jongeren stimuleren tot het ontwikkelen en eigen maken van de 21-eeuwse vaardigheden.

Bekijk dit plan
Beweeglokaal

BeweegPlus School

Minder zitten - meer bewegen!

Bekijk dit plan
Logo

The Science Tour & Junior ScienceBattle

Middelbare scholieren helpen bij hun profielkeuze en hun profielwerkstuk laten presenteren voor een publiek in het theater.

Bekijk dit plan
Buitenspelen

De Buitenwereld

We breiden de lesruimte van OBS De Kleine Wereld uit naar het plein en de buurt, zodat kinderen uitdagingen aan kunnen gaan in een veilige omgeving. Nieuwsgierigheid, ontmoeting en zorg voor de omgeving zijn sleutelwoorden van De Buitenruimte.

Bekijk dit plan
Bars.00 08 53 03.still061

Niet mijn schuld!

Rondom de korte documentaire ‘BARS’ zetten wij een educatief project op waarmee wij jongeren bereiken die zich binnen de zogenaamde schuld risicogroep bevinden of zich daarin dreigen te begeven.

Bekijk dit plan
Makerspace

Makerspace in de bieb!

Bibliotheek Rotterdam heeft met de Makerspace het primaire doel om jeugd en jongeren in aanraking te brengen met nieuwe (maak)technieken, hen door (o.a.) workshops kennis te laten maken met en enthousiasmeren voor moderne techniek en maakcultuur.

Bekijk dit plan
Gelukshuislogo

Gelukkige scholen op Zuid

Geluk implementeren op de basisscholen in Zuid door middel van de gelukskoffermethodiek.

Bekijk dit plan
Meer plannen