Ontdek › Plan

Jeugdgemeenteraad Rotterdam

Subsidie toegekend € 11.345,00

Aangemaakt: 26 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

Kinderen leren de kunst van het democratisch samenleven onder leiding van acteurs in de raadszaal van het stadhuis.

Kinder- en Jeugdburgemeester Achbouleb is de gastheer van de klas in de Raadszaal. Hij wordt hierbij geholpen door wethouder Punt en stagiaire Marieke de Vries. Zij vertellen op leuke, theatrale wijze wie de burgemeester is, wat de burgemeester doet, wie en wat wethouders zijn en doen en wat de functie is van de gemeenteraad. Bij al te moeilijke woorden grijpt de stagiaire in. De leerlingen spelen de rol van gemeenteraadslid en dienen hun zelfbedachte plannen voor de stad in. Van tevoren maken zij op school de plannen en de (visuele) presentatie. Elke groep leerlingen verdedigt deze plannen achter de microfoon in de Raadzaal. Vervolgens komt er een vragenronde en komen wijzigingen en compromissen tot stand.

De scholen ontvangen een lesbrief met suggesties voor de voorbereiding, voordat zij naar het stadhuis komen.

Waarom goed voor Rotterdam?

In het huidige gepolariseerde politieke en maatschappelijk klimaat is het van groot belang dat de Rotterdamse jeugd leren om redelijk en fatsoenlijk met elkaar van gedachten te wisselen. Juist als we het niet eens zijn met elkaar.

Waarom vernieuwend?

Het programma ligt op het snijvlak van burgerschapsvorming en kunst. Kinderen krijgen toegang tot het formele gemeentelijke besluitvormingsproces en ervaren aan den lijve dat het zin heeft om je in te spannen voor de stad.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Img 1149

Doe mee

Organisatie: Kunst4all

Contactpersoon: Mieke de Wit

Gerelateerde Plannen

Mamacafe

Mamacafé

Het Mamacafé is een plek waar ouders elkaar kunnen ontmoeten, met elkaar in dialoog kunnen gaan en waar kinderen kunnen spelen. Tegelijkertijd wordt bijdrage geleverd aan opvoedingsondersteuning en ontwikkelingsstimulering.

Bekijk dit plan
Aware online   training bewust op het internet voor ouders3

Rotterdam: bewust en veilig op het internet

Rotterdamse jeugd, ouders en professionals bewuster en veiliger op het internet maken.

Bekijk dit plan
Infographic archiklas

ArchiKlas - architectuurlessen voor kinderen

Kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs de 21e-eeuwse vaardigheden bijbrengen door middel van een reeks van architectuurlessen, waarin creativiteit en onderzoekend en ontwerpend leren een grote rol speelt.

Bekijk dit plan
10615451 383301478491784 5498673520405854829 n

Mijn superpap

De burgerkracht van kinderen die een ouder moeten missen wordt vergroot doordat het sociaal netwerk preventief bewustwording creëert en het onderwerp oppakt met het kind, door middel van het boek 'mijn superpap'!

Bekijk dit plan
15027785 1453632861328632 8517574308174883803 n

De onderneming, dat ben jij!

De leerlingen van Rotterdam-Zuid willen wij ondernemende vaardigheden mee geven, zodat zij niet alleen nu, maar ook in de toekomst in staat zijn onze wijk naar “the next level” te tillen.

Bekijk dit plan
Burgerschapsvorming1

Het voordeel van de twijfel

Met dit project willen we pabo-studenten en leraren in het primair onderwijs in Rotterdam verder professionaliseren in het versterken van burgerschap van leerlingen.

Bekijk dit plan
Perpetual plastic

Perpetual Plastic 010

Waar lespakketten vaak in de schoolbanken blijven hangen willen wij de eerste interactieve recycle-les-machines in de klassen van Rotterdam introduceren zodat Rotterdams plastic afval een bron wordt voor een nieuwe ding.

Bekijk dit plan
Plaatje city lab

Thuis in Taal

Met Thuis in Taal werken we op o.a. peuterscholen samen met laaggeletterde ouders om overdracht van taalproblemen te voorkomen.

Bekijk dit plan
Meer plannen