Ontdek › Plan

Kansrijke Tuinen

Subsidie toegekend

Aangemaakt: 18 mei 2017

Onderwerpen: Fijne Rotterdamse buitenruimte (€ 42.000,00) en Prettig wonen voor gezinnen: droomstraten (€ 10.000,00)

Gezamenlijk tuinieren in de wijk voor een mooie, veilige en kindvriendelijke buitenruimte

Op een netwerk van zes buurtmoestuinen wordt door Rotterdammers gewerkt aan een mooie, groene leefomgeving en het verbouwen van gezond voedsel. De tuinen worden de afgelopen jaren meer en meer ingezet als platform voor aanvullende effecten. Hierbij valt te denken aan de positieve effecten die de buurttuinen hebben op het gebied van een schone, hele en veilige buitenruimte, en op de rol die de buurttuinen spelen in het creëren van een kansrijke, kindvriendelijke omgeving. Gezien de positieve resultaten, is het plan ontstaan een organisatie ‘GroenGoed’ te ontwikkelen die zich gericht en professioneel richt op het nastreven van deze effecten.

Waarom goed voor Rotterdam?

Samen tuinieren heeft veel mooie effecten op het leven en samenleven in de stad. Het levert meer levendigheid en positieve aanwezigheid op straat op, een sterkere sociale cohesie, een vriendelijke vorm van sociale controle en veiligheid. Door samen met buurtbewoners in de buitenruimte te tuinieren wordt men actiever, meer betrokken bij wat er speelt in de wijk en men gaat duurzamer leven. Zo ontstaan gezinsvriendelijke wijken waar het prettig wonen en werken is voor alle generaties.

Waarom vernieuwend?

De tuinen inzetten als gericht middel om de buitenruimte schoon, veilig en kindvriendelijk te maken is een vernieuwend gebruik van de tuinen. Zo ontstaat een innovatieve mix van: een netwerk van laagdrempelige
‘tuinen van de wijk’, waar fysiek werk in de buitenruimte ingezet wordt voor een groene en kindvriendelijke omgeving, en waar een unieke combinatie bestaat van professionele
begeleiding én zelfbeheer door buurtbewoners én goede samenwerking met het
wijknetwerk van organisaties.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Groengoed!

Doe mee

Organisatie: GroenGoed

Contactpersoon: Daniel Opbroek

Wij zoeken

Een buurttuin valt of staat bij een bruisende groep deelnemers. Kom langs op een van de tuinen om mee te tuinieren, of misschien vind je het leuk om een activiteit te organiseren? Oogst gegarandeerd.

Gerelateerde Plannen

Levendlicht concept

Levend Licht

Het project brengt door interactief licht de brugwachtershuisjes van Rotterdam tijdens zonsondergang tot leven. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een levendig, poetisch en menselijk straatbeeld in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Img 8114

Oostplein Verlicht!

Een lichtend voorbeeld hoe bewoners, ondernemers, kunstenaars en architecten van een doorgangsplein een verblijfsplein maken.

Bekijk dit plan

ketting ruimen

door middel van een ketting brief constructie mensen aansporen een keer per dag een stuks zwerfvuil oppakken en weggooien met hulp van een speciaal ontwikkelde app

Bekijk dit plan
Urbanmining jvdt

Urban Mining with Credits

Wij introduceren een nieuwe vorm van crowdfunden. Met als inzet de waarde van afval en het circulair toepassen van grondstoffen.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 04 03 om 13.56.20

Drijvend park

Rotterdam heeft veel ‘oude’ havens die steeds minder gebruikt worden door economische scheepvaart. Door het bouwen van drijvende parken betrekken we de stad bij het water richten we stad optimaal in voor het gebruik door zijn bewoners

Bekijk dit plan
Kindervuurwerk

Nationale Kinder Vuurwerk Rotterdam

Een groot vuurwerk bij de Erasmusbrug om 19.00 uur op 31 december om het oude jaar mee af te sluiten en het nieuwe mee te beginnen. Speciaal voor kinderen en gezinnen om hen op te laten groeien met een traditie van groot georganiseerd vuurwerk.

Bekijk dit plan
Kaartje zuid driehoek

ROAR

Een kunstproject rondom de steunpilaren van metrolijn D/E in Rotterdam Zuid.

Bekijk dit plan
Scan 35

De Taaltuin in Spangen Verrijkt!

De Taaltuin in Spangen wil spelen voor alle kinderen mogelijk maken, met een selectie van 8 nieuwe taalspeelleerobjecten!

Bekijk dit plan
Meer plannen