Ontdek › Plan

Kansrijke Tuinen

Subsidie toegekend

Aangemaakt: 18 mei 2017

Onderwerpen: Fijne Rotterdamse buitenruimte (€ 42.000,00) en Prettig wonen voor gezinnen: droomstraten (€ 10.000,00)

Gezamenlijk tuinieren in de wijk voor een mooie, veilige en kindvriendelijke buitenruimte

Op een netwerk van zes buurtmoestuinen wordt door Rotterdammers gewerkt aan een mooie, groene leefomgeving en het verbouwen van gezond voedsel. De tuinen worden de afgelopen jaren meer en meer ingezet als platform voor aanvullende effecten. Hierbij valt te denken aan de positieve effecten die de buurttuinen hebben op het gebied van een schone, hele en veilige buitenruimte, en op de rol die de buurttuinen spelen in het creëren van een kansrijke, kindvriendelijke omgeving. Gezien de positieve resultaten, is het plan ontstaan een organisatie ‘GroenGoed’ te ontwikkelen die zich gericht en professioneel richt op het nastreven van deze effecten.

Waarom goed voor Rotterdam?

Samen tuinieren heeft veel mooie effecten op het leven en samenleven in de stad. Het levert meer levendigheid en positieve aanwezigheid op straat op, een sterkere sociale cohesie, een vriendelijke vorm van sociale controle en veiligheid. Door samen met buurtbewoners in de buitenruimte te tuinieren wordt men actiever, meer betrokken bij wat er speelt in de wijk en men gaat duurzamer leven. Zo ontstaan gezinsvriendelijke wijken waar het prettig wonen en werken is voor alle generaties.

Waarom vernieuwend?

De tuinen inzetten als gericht middel om de buitenruimte schoon, veilig en kindvriendelijk te maken is een vernieuwend gebruik van de tuinen. Zo ontstaat een innovatieve mix van: een netwerk van laagdrempelige
‘tuinen van de wijk’, waar fysiek werk in de buitenruimte ingezet wordt voor een groene en kindvriendelijke omgeving, en waar een unieke combinatie bestaat van professionele
begeleiding én zelfbeheer door buurtbewoners én goede samenwerking met het
wijknetwerk van organisaties.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Groengoed!

Doe mee

Organisatie: GroenGoed

Contactpersoon: Daniel Opbroek

Wij zoeken

Een buurttuin valt of staat bij een bruisende groep deelnemers. Kom langs op een van de tuinen om mee te tuinieren, of misschien vind je het leuk om een activiteit te organiseren? Oogst gegarandeerd.

Gerelateerde Plannen

Sam 5522

Rondje Coolhaven

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

Bekijk dit plan
Levendlicht concept

Levend Licht

Het project brengt door interactief licht de brugwachtershuisjes van Rotterdam tijdens zonsondergang tot leven. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan een levendig, poetisch en menselijk straatbeeld in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Urbanmining jvdt

Urban Mining with Credits

Wij introduceren een nieuwe vorm van crowdfunden. Met als inzet de waarde van afval en het circulair toepassen van grondstoffen.

Bekijk dit plan
Laat rotterdam je rotterdam vertellen

Laat Rotterdam je Rotterdam vertellen

Kunst, cultuur, stadsgeschiedenis, innovativiteit en techniek komen samen in de vorm van bankjes, tafels, prullenbakken en grondpanelen met een typisch herkenbaar Rotterdams-custom-made design, afgestemd op het stadsgedeelte waar het geplaatst is

Bekijk dit plan
Sk de kas logo liggend

Stadskwekerij De Kas

De omvorming van een binnenterrein met Kas in hartje Rotterdam tot een multifunctioneel kenniscentrum over ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer. We gaan dit doen vanuit onze leidende waarden biodiversiteit, toegankelijkheid en verbinding

Bekijk dit plan
Route    initiatieven groen recreatie

De Groene Marathon Rotterdam

De Groene Marathon is een recreatieve natuurroute van meer dan veertig kilometer dwars door Rotterdam die de mooiste stukken stadsnatuur met elkaar verbindt.

Bekijk dit plan
Afbeelding poort van hoop 1

Poort van Hoop

De poort van Hoop is een reële tastbare poort die gesitueerd is op Maasvlakte 2. Een nieuw landmark voor de stad en voor het land.

Bekijk dit plan
Highresscreenshot00007

recycling robotica

robotica fabrieken die huishoudelijk afval sorteren

Bekijk dit plan
Meer plannen