Ontdek › Plan

Kansrijke Tuinen

Subsidie toegekend

Aangemaakt: 18 mei 2017

Onderwerpen: Fijne Rotterdamse buitenruimte (€ 42.000,00) en Prettig wonen voor gezinnen: droomstraten (€ 10.000,00)

Gezamenlijk tuinieren in de wijk voor een mooie, veilige en kindvriendelijke buitenruimte

Op een netwerk van zes buurtmoestuinen wordt door Rotterdammers gewerkt aan een mooie, groene leefomgeving en het verbouwen van gezond voedsel. De tuinen worden de afgelopen jaren meer en meer ingezet als platform voor aanvullende effecten. Hierbij valt te denken aan de positieve effecten die de buurttuinen hebben op het gebied van een schone, hele en veilige buitenruimte, en op de rol die de buurttuinen spelen in het creëren van een kansrijke, kindvriendelijke omgeving. Gezien de positieve resultaten, is het plan ontstaan een organisatie ‘GroenGoed’ te ontwikkelen die zich gericht en professioneel richt op het nastreven van deze effecten.

Waarom goed voor Rotterdam?

Samen tuinieren heeft veel mooie effecten op het leven en samenleven in de stad. Het levert meer levendigheid en positieve aanwezigheid op straat op, een sterkere sociale cohesie, een vriendelijke vorm van sociale controle en veiligheid. Door samen met buurtbewoners in de buitenruimte te tuinieren wordt men actiever, meer betrokken bij wat er speelt in de wijk en men gaat duurzamer leven. Zo ontstaan gezinsvriendelijke wijken waar het prettig wonen en werken is voor alle generaties.

Waarom vernieuwend?

De tuinen inzetten als gericht middel om de buitenruimte schoon, veilig en kindvriendelijk te maken is een vernieuwend gebruik van de tuinen. Zo ontstaat een innovatieve mix van: een netwerk van laagdrempelige
‘tuinen van de wijk’, waar fysiek werk in de buitenruimte ingezet wordt voor een groene en kindvriendelijke omgeving, en waar een unieke combinatie bestaat van professionele
begeleiding én zelfbeheer door buurtbewoners én goede samenwerking met het
wijknetwerk van organisaties.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Groengoed!

Doe mee

Organisatie: GroenGoed

Contactpersoon: Daniel Opbroek

Wij zoeken

Een buurttuin valt of staat bij een bruisende groep deelnemers. Kom langs op een van de tuinen om mee te tuinieren, of misschien vind je het leuk om een activiteit te organiseren? Oogst gegarandeerd.

Gerelateerde Plannen

Banner rec def

Healing Places - Prototypes

Healing Places is a cross-disciplinary project that aims to create in Rotterdam West prototypes of sensory and therapeutic spaces in the city to improve the population’s physical and mental health.

Bekijk dit plan
20180415 151926

Rotterdam: Print Your City!

In the project Print Your City!, Rotterdam residents upcycle their plastic waste into their public space with the use of robotic 3D printing. In this way Rotterdam uses citizen involvement to become more circular!

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2017 04 03 om 13.56.20

Drijvend park

Rotterdam heeft veel ‘oude’ havens die steeds minder gebruikt worden door economische scheepvaart. Door het bouwen van drijvende parken betrekken we de stad bij het water richten we stad optimaal in voor het gebruik door zijn bewoners

Bekijk dit plan
Img 20180225 151557

ROTTERDAM'S PURE ARTERIES AND VEINS.

Houd waterlichamen en de omliggende gebieden vrij van menselijke afvalstoffen en natuurlijk afval. Verbeter de ecologie voor zwemvogels en het uiterlijk van de stad.

Bekijk dit plan
Route    initiatieven groen recreatie

De Groene Marathon Rotterdam

De Groene Marathon is een recreatieve natuurroute van meer dan veertig kilometer dwars door Rotterdam die de mooiste stukken stadsnatuur met elkaar verbindt.

Bekijk dit plan
Laat rotterdam je rotterdam vertellen

Laat Rotterdam je Rotterdam vertellen

Kunst, cultuur, stadsgeschiedenis, innovativiteit en techniek komen samen in de vorm van bankjes, tafels, prullenbakken en grondpanelen met een typisch herkenbaar Rotterdams-custom-made design, afgestemd op het stadsgedeelte waar het geplaatst is

Bekijk dit plan
Noahs park concept 2a crop

Noah ‘s Park

Noah droomt van rust, groen en water. Een varend park waar verweesde bomen en planten, mensen en verhalen hun toevluchtsoord vinden te midden van een snel verdichtende stad.

Bekijk dit plan
Meer plannen