Ontdek › Plan

KlimaatGesprekken

Aangemaakt: 06 februari 2018

Een duurzame en bereikbare stad

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Onderzoek laat zien dat 74% van de Nederlanders zich zorgen maakt over klimaatverandering. Tegelijkertijd blijkt ook dat deze zorgen zich niet automatisch vertalen in het ondernemen van actie. Slechts 13% onderneemt veel actie als het gaat om duurzamer leven.
Gebruikmakend van inzichten uit de psychologie heeft KlimaatGesprekken een aanpak ontwikkeld om mensen te helpen bij het maken van klimaatvriendelijke keuzes. Deze methode bestaat uit een reeks van 6 sessies met thema's als wonen, reizen, voeding en consumeren. Een van de belangrijkste doelen is het bespreekbaar maken van dilemma’s van deelnemers als ze hun impact willen verkleinen waarbij de focus ligt op wat wél kan. En dat werkt! Ruim driekwart van de deelnemers maakt klimaatvriendelijkere keuzes, ook op langere termijn.
In 2006 is de organisatie opgezet in de UK; in 2016 is de methode naar Nederland overgewaaid. Na een succesvolle start van de 1e groep in Rotterdam, willen wij KlimaatGesprekken verder opschalen in de stad

Waarom goed voor Rotterdam?

Een beter milieu is goed voor Rotterdam en zijn inwoners. Wij geloven dat de verduurzaming van de stad voor een groot deel te maken heeft met de keuzes van mensen. Met onze workshops geven we Rotterdammers handvatten bij het verkleinen van hun voetafdruk en het vergroten van hun invloed op hun omgeving. Zo dragen we bij aan een schonere stad. Ook verbinden we mensen aan duurzame initiatieven in hun eigen stad. Daarmee dragen we bij aan het versnellen van de klimaattransitie op lokaal niveau.

Waarom vernieuwend?

De innovatie van ons initiatief ligt in onze aanpak. Er is veel onderzoek gedaan naar de redenen waarom mensen zo weinig actie ondernemen tegen klimaatverandering.

Daaruit is gebleken dat het vaak psychologische effecten zijn die mensen ervan weerhouden om in beweging te komen. Gedragsverandering en verandering in waarden kosten tijd en gaan in eerste instantie vaak gepaard met verzet. KlimaatGesprekken houdt rekening met deze aspecten om mensen in beweging te krijgen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Introductietraining 1024x682

Doe mee

Organisatie: Stichting KlimaatGesprekken

Contactpersoon: Lynn Vanheule

Wij zoeken

- Coaches die zich willen aansluiten bij KlimaatGesprekken.
- Netwerk met andere duurzaam projecten en initiatieven in de stad.
- En uiteraard: deelnemers die graag een stap willen zetten richting een duurzamer leven

Gerelateerde Plannen

Collageentree

De Bron van Middelland: weerbare, waterrijke wijk

Bewoners ontwerpen duurzaam plan voor Oostervant en omgeving

Bekijk dit plan
Balloonbridgeopening

BallonBrug

De BallonBrug ontsluit Heijplaat, jaagt ontwikkeling van voormalig RDM-gebied aan, en trekt veel toeristen naar Rotterdam.

Bekijk dit plan
Aloha tuin1

Van bord naar plant: voedselkringlopen in Rotterdam

Door een composteermachine te plaatsen midden in restaurant Aloha, leveren we compost aan Rotterdamse tuinen, sluiten de lokale voedselkringloop en brengen duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer.

Bekijk dit plan
11187269 987457891266654 2411585231865091523 o

Meer (Schone) Lucht voor de Rotterdammers.

Met 25 Bandenpompen schonere lucht, minder ongelukken & vervuiling voor de Rotterdammers (& 100 euro besparing per auto per jaar).

Bekijk dit plan
2016 09 16 12.44.44

Dakgaard

Het beheren van de boomgaard op het dak van het treinstation Hofplein met bijenstand en compostwormenboerdeij.

Bekijk dit plan
Dakakker

Slimdak

Een proefopstelling van een dak dat 7 x meer water buffert dan een gewoon groendak, bovenop het dakpaviljoen van Het Schieblock

Bekijk dit plan
Blueroof team

BlueRoof - Circulaire Groene Daken

BlueRoof ontwikkelt de toepassing van restmaterialen voor de aanleg van groene daken. Op deze manier worden echt duurzame groene daken toegankelijk gemaakt voor elke Rotterdammer.

Bekijk dit plan
Slide1

Samen voor Rotterdam

We redden voedselsurplus door het te doneren aan liefdadigheidsinstellingen. We zetten ons hiermee in voor de buurt en tegen voedselverspilling.

Bekijk dit plan
Meer plannen