Ontdek › Plan

KlimaatGesprekken

Aangemaakt: 06 februari 2018

Een duurzame en bereikbare stad

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Onderzoek laat zien dat 74% van de Nederlanders zich zorgen maakt over klimaatverandering. Tegelijkertijd blijkt ook dat deze zorgen zich niet automatisch vertalen in het ondernemen van actie. Slechts 13% onderneemt veel actie als het gaat om duurzamer leven.
Gebruikmakend van inzichten uit de psychologie heeft KlimaatGesprekken een aanpak ontwikkeld om mensen te helpen bij het maken van klimaatvriendelijke keuzes. Deze methode bestaat uit een reeks van 6 sessies met thema's als wonen, reizen, voeding en consumeren. Een van de belangrijkste doelen is het bespreekbaar maken van dilemma’s van deelnemers als ze hun impact willen verkleinen waarbij de focus ligt op wat wél kan. En dat werkt! Ruim driekwart van de deelnemers maakt klimaatvriendelijkere keuzes, ook op langere termijn.
In 2006 is de organisatie opgezet in de UK; in 2016 is de methode naar Nederland overgewaaid. Na een succesvolle start van de 1e groep in Rotterdam, willen wij KlimaatGesprekken verder opschalen in de stad

Waarom goed voor Rotterdam?

Een beter milieu is goed voor Rotterdam en zijn inwoners. Wij geloven dat de verduurzaming van de stad voor een groot deel te maken heeft met de keuzes van mensen. Met onze workshops geven we Rotterdammers handvatten bij het verkleinen van hun voetafdruk en het vergroten van hun invloed op hun omgeving. Zo dragen we bij aan een schonere stad. Ook verbinden we mensen aan duurzame initiatieven in hun eigen stad. Daarmee dragen we bij aan het versnellen van de klimaattransitie op lokaal niveau.

Waarom vernieuwend?

De innovatie van ons initiatief ligt in onze aanpak. Er is veel onderzoek gedaan naar de redenen waarom mensen zo weinig actie ondernemen tegen klimaatverandering.

Daaruit is gebleken dat het vaak psychologische effecten zijn die mensen ervan weerhouden om in beweging te komen. Gedragsverandering en verandering in waarden kosten tijd en gaan in eerste instantie vaak gepaard met verzet. KlimaatGesprekken houdt rekening met deze aspecten om mensen in beweging te krijgen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Introductietraining 1024x682

Doe mee

Organisatie: Stichting KlimaatGesprekken

Contactpersoon: Lynn Vanheule

Wij zoeken

- Coaches die zich willen aansluiten bij KlimaatGesprekken.
- Netwerk met andere duurzaam projecten en initiatieven in de stad.
- En uiteraard: deelnemers die graag een stap willen zetten richting een duurzamer leven

Gerelateerde Plannen

Balloonbridgeopening

BallonBrug

De BallonBrug ontsluit Heijplaat, jaagt ontwikkeling van voormalig RDM-gebied aan, en trekt veel toeristen naar Rotterdam.

Bekijk dit plan
Concept pick up website

Dirt-E

Het opzetten van een gratis ophaaldienst van elektronisch afval bij bedrijven en particulieren binnen regio Rotterdam.

Bekijk dit plan
Armoede kinderen e1449100904908

Suspended Rotterdam

Participatie 2.0, verdeling van kapitaal en waste tegen gaan

Bekijk dit plan
Blue vespa?1525098465

Blue Vespa – circle scooter company; 100% circulair

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bouwen vervuilende Vespa’s om tot zero-emissie elektrisch, halen vervuilende scooters van alle merken op, verwerken ze en geven restproducten een nieuwe functie.

Bekijk dit plan
Agora tech lab

Agora Tech Lab (www.agoratechlab.com)

Agora Tech Lab wil een belongingssysteem bouwen op blockchain waarmee burgers beloond kunnen worden voor het recyclen van afval.

Bekijk dit plan
Test image skyecho v1

HD Weather and Storm surveillance on your doorstep

Our plan is to offer Rotterdam high resolution (street level) weather surveillance products that helps citizens and local companies becoming more resilient to storm and weather disruptive events.

Bekijk dit plan
Innovaties

,,Energy and Fuel,,!

Schone voordelige energie en maak zelf waterstof uit water.

Bekijk dit plan
Meer plannen