Ontdek › Plan

KlimaatGesprekken

Aangemaakt: 06 februari 2018

Een duurzame en bereikbare stad

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Onderzoek laat zien dat 74% van de Nederlanders zich zorgen maakt over klimaatverandering. Tegelijkertijd blijkt ook dat deze zorgen zich niet automatisch vertalen in het ondernemen van actie. Slechts 13% onderneemt veel actie als het gaat om duurzamer leven.
Gebruikmakend van inzichten uit de psychologie heeft KlimaatGesprekken een aanpak ontwikkeld om mensen te helpen bij het maken van klimaatvriendelijke keuzes. Deze methode bestaat uit een reeks van 6 sessies met thema's als wonen, reizen, voeding en consumeren. Een van de belangrijkste doelen is het bespreekbaar maken van dilemma’s van deelnemers als ze hun impact willen verkleinen waarbij de focus ligt op wat wél kan. En dat werkt! Ruim driekwart van de deelnemers maakt klimaatvriendelijkere keuzes, ook op langere termijn.
In 2006 is de organisatie opgezet in de UK; in 2016 is de methode naar Nederland overgewaaid. Na een succesvolle start van de 1e groep in Rotterdam, willen wij KlimaatGesprekken verder opschalen in de stad

Waarom goed voor Rotterdam?

Een beter milieu is goed voor Rotterdam en zijn inwoners. Wij geloven dat de verduurzaming van de stad voor een groot deel te maken heeft met de keuzes van mensen. Met onze workshops geven we Rotterdammers handvatten bij het verkleinen van hun voetafdruk en het vergroten van hun invloed op hun omgeving. Zo dragen we bij aan een schonere stad. Ook verbinden we mensen aan duurzame initiatieven in hun eigen stad. Daarmee dragen we bij aan het versnellen van de klimaattransitie op lokaal niveau.

Waarom vernieuwend?

De innovatie van ons initiatief ligt in onze aanpak. Er is veel onderzoek gedaan naar de redenen waarom mensen zo weinig actie ondernemen tegen klimaatverandering.

Daaruit is gebleken dat het vaak psychologische effecten zijn die mensen ervan weerhouden om in beweging te komen. Gedragsverandering en verandering in waarden kosten tijd en gaan in eerste instantie vaak gepaard met verzet. KlimaatGesprekken houdt rekening met deze aspecten om mensen in beweging te krijgen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Introductietraining 1024x682

Doe mee

Organisatie: Stichting KlimaatGesprekken

Contactpersoon: Lynn Vanheule

Wij zoeken

- Coaches die zich willen aansluiten bij KlimaatGesprekken.
- Netwerk met andere duurzaam projecten en initiatieven in de stad.
- En uiteraard: deelnemers die graag een stap willen zetten richting een duurzamer leven

Gerelateerde Plannen

1486 rotterdam marketing

ZERO EMISSION TRANSPORT voor Rotterdam!

Zero Emissie transportdienst voor de Rotterdamse binnenstad - stadslogistiek met 19 tons elektrische vrachtwagens

Bekijk dit plan
Armoede kinderen e1449100904908

Suspended Rotterdam

Participatie 2.0, verdeling van kapitaal en waste tegen gaan

Bekijk dit plan
Concept pick up website

Dirt-E

Het opzetten van een gratis ophaaldienst van elektronisch afval bij bedrijven en particulieren binnen regio Rotterdam.

Bekijk dit plan

Stadswindenergie010

Mijn plan is dat Rotterdam centrum gebruik gaat maken van zijn stadswind om horeca, cultuur- en andere openbare gebouwen energie-zelfvoorzienend te maken.

Bekijk dit plan
Balloonbridgeopening

BallonBrug

De BallonBrug ontsluit Heijplaat, jaagt ontwikkeling van voormalig RDM-gebied aan, en trekt veel toeristen naar Rotterdam.

Bekijk dit plan
Sgrw cover 's gravendijkwasstraat

's Gravendijkwasstraat

De langste autowasstraat ter wereld! Met een fijne waternevel in combinatie met groen de schadelijke fijnstof en roet te lijf.

Bekijk dit plan
20161006 je ken t dak op logo def

Het Rotterdamse Dakenboek Je ken 't dak op!

In Rotterdam ligt 14,5 miljoen vierkante meter plat dak smachtend te wachten op invulling. Het Rotterdamse Dakenboek Je ken ‘t dak op! laat zien wat er al wordt gedaan met platte daken in Rotterdam en wat de ambities in de stad zijn.

Bekijk dit plan
Dsc 0030

look-a-luik

Een nieuwe alternatieve, recyclebare en vooral duurzame vorm van buitenzonwering!

Bekijk dit plan
Meer plannen