Ontdek › Plan

KunstenLab voor Futurologie

Aangemaakt: 31 oktober 2016

Cultuur als vernieuwende kracht

Het Laatste Nieuws over de Toekomst: 10 burgers laten zich een intensieve week lang informeren, inspireren en geven hun eigen visie op de toekomst

Onder leiding van kunstenaar Jean Michel Crapanzano nodigen wij 10 tot 12 deelnemers uit gedurende één intensieve week met ons op avontuur te gaan richting toekomst. Door onze deelnemers te informeren en hen de gereedschappen aan te rijken om de toekomst te verbeelden, vormen zij een redactieteam dat op zoek gaat naar uiteenlopende vraagstukken: hoe vormen wij met elkaar de Samenleving 3.0? Welke technologie zal er beschikbaar zijn? Wat omarmen wij wel en wat niet? Hoe zit het met privacy? Biotechnologie? Wat betekent werk in de toekomst? etc. Met behulp van fotografie, film en animatie verbeelden wij als team de toekomst in reportages, verhalen en beelden.

Het Kunstenlab voor Futurologie reist vooralsnog door Nederland, België en Frankrijk. Naast Rotterdam staan voor nu op ons lijstje: Utrecht, Groningen, Leiden, Venlo, Heerlen, Maastricht, Luik (BE) en Straatsburg (FR). In al deze steden, inclusief Rotterdam, strijken wij minimaal tweemaal een week lang neer...

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam bereid zich op vele fronten reeds voor op de toekomst. Water-management, het sluiten van de kolencentrales, het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor het verwerken en recyclen van afval, duurzaamheid staat hoog op de agenda, etc. Het is daarom voor de hand liggend om dit project van start te laten gaan in Rotterdam: stad van de blik op de wereld, de stad die nooit af is, altijd op weg naar nieuwe vergezichten...

Waarom vernieuwend?

Als we over technologie, vooruitgang en futurologie spreken, denken we al snel aan knappe koppen, nerds en beleidsmakers. Je hoort dagelijks over vernieuwende en duurzame start-ups. Wetenschappers spreken voor velen een taal die wij niet lijken te verstaan en alleen bestuurders bedienen zich nog van de laatste nieuwtjes. Maar die samenleving 3.0 moeten wij met elkaar vorm gaan geven? De deelnemers aan dit project zijn scholieren, studenten, ouderen, werkelozen, etc.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Schermafbeelding 2016 10 31 om 11.48.36

Doe mee

Organisatie: Stichting Creative Action Now en Rotterdam Kantelt

Contactpersoon: Jean-Michel Crapanzano en Nancy Hoffmann

E-mail: info@creativeactionnow.nl

Wij zoeken

Wij zoeken uiteraard deelnemers die een week lang volledige toewijding aan deze workshop kunnen waarmaken: 5 dagen lang van 9:00 uur tot 17:00 uur. Daarnaast zoeken wij partners die onze deelnemers een kijkje in de keuken van de toekomst kunnen laten zien. Tot slot: wil je ons assisteren als vrijwilliger: fantastisch! Laat het ons weten!

Gerelateerde Plannen

Vt museum rdam 01 web

Cultuurwerkplaats

Het ontwikkelen van het product cultuurwerkplaats middels 2 pilots: Bewoners en culturele ondernemers uit de buurt werken samen aan het verbeteren van de sociale en economische situatie van de wijk en hun bewoners.

Bekijk dit plan
Img 8863

Kunst & Dementie (bij Kunstuitleen Rotterdam)

Een positieve kunstervaring voor mensen met dementie en hun naaste(n).

Bekijk dit plan
Skarlokaal kids

SKARlokaal

SKARlokaal is een vorm van “embedded kunstenaarschap”: kunstenaars huren leegstaande ruimten in of nabij een school, en gaan vandaaruit een langdurige relatie aan met school en omgeving.

Bekijk dit plan
Whatsapp image 2017 05 24 at 2.46.17 am

The Art Academy

Met actieve artiesten leiden wij jonge talenten op in hun kunst en brengen hen in contact met grote opdrachtgevers uit ons netwerk.

Bekijk dit plan

FashionLab Rotterdam

Fashion Lab Rotterdam is een innovatieve en creatieve werkplaats voor verschillende doelgroepen om elkaar te versterken, ondersteunen, samen te werken en ervaring op kunnen doen.

Bekijk dit plan
Voorkantfoto

Een medialab voor kinderen

Iedere vakantie keuze uit een serie workshops waar creativiteit met digitale media centraal staat. Werken aan je 21e eeuwse vaardigheden was nog nooit zo leuk!

Bekijk dit plan

HéWi

HéWi is een project om Rotterdammers uit de anonimiteit te halen en op een creatieve manier aan elkaar te introduceren.

Bekijk dit plan
Meer plannen