Ontdek › Plan

KunstenLab voor Futurologie

Aangemaakt: 31 oktober 2016

Cultuur als vernieuwende kracht

Het Laatste Nieuws over de Toekomst: 10 burgers laten zich een intensieve week lang informeren, inspireren en geven hun eigen visie op de toekomst

Onder leiding van kunstenaar Jean Michel Crapanzano nodigen wij 10 tot 12 deelnemers uit gedurende één intensieve week met ons op avontuur te gaan richting toekomst. Door onze deelnemers te informeren en hen de gereedschappen aan te rijken om de toekomst te verbeelden, vormen zij een redactieteam dat op zoek gaat naar uiteenlopende vraagstukken: hoe vormen wij met elkaar de Samenleving 3.0? Welke technologie zal er beschikbaar zijn? Wat omarmen wij wel en wat niet? Hoe zit het met privacy? Biotechnologie? Wat betekent werk in de toekomst? etc. Met behulp van fotografie, film en animatie verbeelden wij als team de toekomst in reportages, verhalen en beelden.

Het Kunstenlab voor Futurologie reist vooralsnog door Nederland, België en Frankrijk. Naast Rotterdam staan voor nu op ons lijstje: Utrecht, Groningen, Leiden, Venlo, Heerlen, Maastricht, Luik (BE) en Straatsburg (FR). In al deze steden, inclusief Rotterdam, strijken wij minimaal tweemaal een week lang neer...

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam bereid zich op vele fronten reeds voor op de toekomst. Water-management, het sluiten van de kolencentrales, het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor het verwerken en recyclen van afval, duurzaamheid staat hoog op de agenda, etc. Het is daarom voor de hand liggend om dit project van start te laten gaan in Rotterdam: stad van de blik op de wereld, de stad die nooit af is, altijd op weg naar nieuwe vergezichten...

Waarom vernieuwend?

Als we over technologie, vooruitgang en futurologie spreken, denken we al snel aan knappe koppen, nerds en beleidsmakers. Je hoort dagelijks over vernieuwende en duurzame start-ups. Wetenschappers spreken voor velen een taal die wij niet lijken te verstaan en alleen bestuurders bedienen zich nog van de laatste nieuwtjes. Maar die samenleving 3.0 moeten wij met elkaar vorm gaan geven? De deelnemers aan dit project zijn scholieren, studenten, ouderen, werkelozen, etc.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Schermafbeelding 2016 10 31 om 11.48.36

Doe mee

Organisatie: Stichting Creative Action Now en Rotterdam Kantelt

Contactpersoon: Jean-Michel Crapanzano en Nancy Hoffmann

E-mail: info@creativeactionnow.nl

Wij zoeken

Wij zoeken uiteraard deelnemers die een week lang volledige toewijding aan deze workshop kunnen waarmaken: 5 dagen lang van 9:00 uur tot 17:00 uur. Daarnaast zoeken wij partners die onze deelnemers een kijkje in de keuken van de toekomst kunnen laten zien. Tot slot: wil je ons assisteren als vrijwilliger: fantastisch! Laat het ons weten!

Gerelateerde Plannen

Rotterdams Beeldfonds

Het Rotterdams Beeldfonds heeft het doel heel Rotterdam in beeld te brengen en te houden. Dit doen we door de stad fotografisch te documenteren en bestaand fotografisch materiaal te openbaren.

Bekijk dit plan
Katendrecht.obr properstock   fenix loodsen vogelvlucht

De Kracht van Katendrecht

Een stedelijke manifestatie op en over Katendrecht als voorbeeld van Rotterdamse vernieuwing, waarin het oude karakter, nieuwbouw en attracties gezamenlijk bijdragen tot een nieuwe culturele hotspot in de stad.

Bekijk dit plan
Architectuurroute 'rondje rotterdam' met leerlingen van accent 'de rotterdam.1

New Futuristic Minds

Een event over mode, lifestyl, kunst, innovatie, duurzaamheid, architectuur van Rotterdam en stad van mogelijkheden de boventoon voeren.

Bekijk dit plan
Cover

Multiform

Multiform is an innovative tool to challenge the issue of inclusivity in our 21st century, diverse society. Multiform proposes games in the context of the sport class at school to teach openness and empathy, which will then filter into wider society.

Bekijk dit plan
Tunnelvisie01

Tunnelvisie

Tunnelvisie is een lange reeks aaneengeschakelde schermen in de metrotunnel, die door de snelheid van de metro een geanimeerd verhaal vertellen.

Bekijk dit plan
Samenleven van dale

Op weg naar Samen Stad

Het Nieuwe Instituut wil samen met partners in de stad en met haar achterban van ontwerpers, denkers en makers de ambitie om ‘samen te leven’ in Rotterdam handen en voeten geven. We gaan daarom werken aan een actieagenda voor een 'inclusieve' stad.

Bekijk dit plan
Dsc 0983 foto

DanceforHealth, internationaal centrum Dans&Gezondheid

Een vruchtbare ontmoetingsplek waar experts op het vlak van dans & gezondheid hun creativiteit, kennis en kunde samenbrengen en in samenwerking met en voor mensen met Parkinson, Reuma, MS innovatieve bewegingsprogramma’s ontwikkelen.

Bekijk dit plan
Screen shot 2018 04 13 at 2.47.36 pm

pluswhat programma

Het pluswhat programma werkt met jongeren om hun talenten en ondernemersvaardigheden te ontwikkelen dmv (audio)visuele projecten.

Bekijk dit plan
Meer plannen