Ontdek › Plan

KunstenLab voor Futurologie

Aangemaakt: 31 oktober 2016

Cultuur als vernieuwende kracht

Het Laatste Nieuws over de Toekomst: 10 burgers laten zich een intensieve week lang informeren, inspireren en geven hun eigen visie op de toekomst

Onder leiding van kunstenaar Jean Michel Crapanzano nodigen wij 10 tot 12 deelnemers uit gedurende één intensieve week met ons op avontuur te gaan richting toekomst. Door onze deelnemers te informeren en hen de gereedschappen aan te rijken om de toekomst te verbeelden, vormen zij een redactieteam dat op zoek gaat naar uiteenlopende vraagstukken: hoe vormen wij met elkaar de Samenleving 3.0? Welke technologie zal er beschikbaar zijn? Wat omarmen wij wel en wat niet? Hoe zit het met privacy? Biotechnologie? Wat betekent werk in de toekomst? etc. Met behulp van fotografie, film en animatie verbeelden wij als team de toekomst in reportages, verhalen en beelden.

Het Kunstenlab voor Futurologie reist vooralsnog door Nederland, België en Frankrijk. Naast Rotterdam staan voor nu op ons lijstje: Utrecht, Groningen, Leiden, Venlo, Heerlen, Maastricht, Luik (BE) en Straatsburg (FR). In al deze steden, inclusief Rotterdam, strijken wij minimaal tweemaal een week lang neer...

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam bereid zich op vele fronten reeds voor op de toekomst. Water-management, het sluiten van de kolencentrales, het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor het verwerken en recyclen van afval, duurzaamheid staat hoog op de agenda, etc. Het is daarom voor de hand liggend om dit project van start te laten gaan in Rotterdam: stad van de blik op de wereld, de stad die nooit af is, altijd op weg naar nieuwe vergezichten...

Waarom vernieuwend?

Als we over technologie, vooruitgang en futurologie spreken, denken we al snel aan knappe koppen, nerds en beleidsmakers. Je hoort dagelijks over vernieuwende en duurzame start-ups. Wetenschappers spreken voor velen een taal die wij niet lijken te verstaan en alleen bestuurders bedienen zich nog van de laatste nieuwtjes. Maar die samenleving 3.0 moeten wij met elkaar vorm gaan geven? De deelnemers aan dit project zijn scholieren, studenten, ouderen, werkelozen, etc.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Schermafbeelding 2016 10 31 om 11.48.36

Doe mee

Organisatie: Stichting Creative Action Now en Rotterdam Kantelt

Contactpersoon: Jean-Michel Crapanzano en Nancy Hoffmann

E-mail: info@creativeactionnow.nl

Wij zoeken

Wij zoeken uiteraard deelnemers die een week lang volledige toewijding aan deze workshop kunnen waarmaken: 5 dagen lang van 9:00 uur tot 17:00 uur. Daarnaast zoeken wij partners die onze deelnemers een kijkje in de keuken van de toekomst kunnen laten zien. Tot slot: wil je ons assisteren als vrijwilliger: fantastisch! Laat het ons weten!

Gerelateerde Plannen

Mhl rotterdam happylist

MyHappyList

Houd jouw lijst bij met activiteiten die jij nog graag wilt doen in Rotterdam, deel deze lijst met je goede vrienden en collega's en beleef de happy momenten samen!

Bekijk dit plan

Gebouw De Heuvel ‘PLEK voor GESPREK’

Gebouw De Heuvel heeft de ambitie om een PLEK voor GESPREK te ontwikkelen waar de vier Unesco-thema’s aan de orde komen. Ondersteund door gastvrije horeca kan zowel binnen als buiten de kunst van het luisteren en spreken geoefend worden.

Bekijk dit plan

Maasstad Fotowedstrijd

Met de Fotowedstrijd willen fotografen uit heel Nederland oproepen om de Nieuwe Maas, haar oevers, de havens op een creatieve wijze in beeld te brengen.

Bekijk dit plan
Tunnelvisie01

Tunnelvisie

Tunnelvisie is een lange reeks aaneengeschakelde schermen in de metrotunnel, die door de snelheid van de metro een geanimeerd verhaal vertellen.

Bekijk dit plan

RE GENERATE

REGENERATE is een tweejarig project gericht op de doorontwikkeling van het online platform voor beginnend creatief ondernemers.

Bekijk dit plan
Artzone 010 artlab

ARTZONE-010

Semi-permanent kunstlaboratorium als experimentele vrijplaats en proeftuin voor beeldende kunst en design.

Bekijk dit plan
Tourbuzz

TOUR-BUZZ

Met een groeiende groep ondernemende Rotterdammers gaat Voz di Rua de kansen en mogelijkheden voor Rotterdam als superdiverse stad onderzoeken. De resultaten worden in samenwerking met Museum Rotterdam gepresenteerd.

Bekijk dit plan
161107 abri disclaimer

ABRI: the Future of Making

De nieuwste 3D maaktechnologie wordt levensgroot toegepast in een Rotterdams pioniersproject: een 3D betongeprinte watertaxi halte. Deze revolutionaire, duurzame bouwmethode heeft een grote invloed op de bouw, infrastructuur en architectuur.

Bekijk dit plan
Meer plannen