Ontdek › Plan

KunstenLab voor Futurologie

Aangemaakt: 31 oktober 2016

Cultuur als vernieuwende kracht

Het Laatste Nieuws over de Toekomst: 10 burgers laten zich een intensieve week lang informeren, inspireren en geven hun eigen visie op de toekomst

Onder leiding van kunstenaar Jean Michel Crapanzano nodigen wij 10 tot 12 deelnemers uit gedurende één intensieve week met ons op avontuur te gaan richting toekomst. Door onze deelnemers te informeren en hen de gereedschappen aan te rijken om de toekomst te verbeelden, vormen zij een redactieteam dat op zoek gaat naar uiteenlopende vraagstukken: hoe vormen wij met elkaar de Samenleving 3.0? Welke technologie zal er beschikbaar zijn? Wat omarmen wij wel en wat niet? Hoe zit het met privacy? Biotechnologie? Wat betekent werk in de toekomst? etc. Met behulp van fotografie, film en animatie verbeelden wij als team de toekomst in reportages, verhalen en beelden.

Het Kunstenlab voor Futurologie reist vooralsnog door Nederland, België en Frankrijk. Naast Rotterdam staan voor nu op ons lijstje: Utrecht, Groningen, Leiden, Venlo, Heerlen, Maastricht, Luik (BE) en Straatsburg (FR). In al deze steden, inclusief Rotterdam, strijken wij minimaal tweemaal een week lang neer...

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam bereid zich op vele fronten reeds voor op de toekomst. Water-management, het sluiten van de kolencentrales, het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor het verwerken en recyclen van afval, duurzaamheid staat hoog op de agenda, etc. Het is daarom voor de hand liggend om dit project van start te laten gaan in Rotterdam: stad van de blik op de wereld, de stad die nooit af is, altijd op weg naar nieuwe vergezichten...

Waarom vernieuwend?

Als we over technologie, vooruitgang en futurologie spreken, denken we al snel aan knappe koppen, nerds en beleidsmakers. Je hoort dagelijks over vernieuwende en duurzame start-ups. Wetenschappers spreken voor velen een taal die wij niet lijken te verstaan en alleen bestuurders bedienen zich nog van de laatste nieuwtjes. Maar die samenleving 3.0 moeten wij met elkaar vorm gaan geven? De deelnemers aan dit project zijn scholieren, studenten, ouderen, werkelozen, etc.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Schermafbeelding 2016 10 31 om 11.48.36

Doe mee

Organisatie: Stichting Creative Action Now en Rotterdam Kantelt

Contactpersoon: Jean-Michel Crapanzano en Nancy Hoffmann

E-mail: info@creativeactionnow.nl

Wij zoeken

Wij zoeken uiteraard deelnemers die een week lang volledige toewijding aan deze workshop kunnen waarmaken: 5 dagen lang van 9:00 uur tot 17:00 uur. Daarnaast zoeken wij partners die onze deelnemers een kijkje in de keuken van de toekomst kunnen laten zien. Tot slot: wil je ons assisteren als vrijwilliger: fantastisch! Laat het ons weten!

Gerelateerde Plannen

Cover

Multiform

Multiform is an innovative tool to challenge the issue of inclusivity in our 21st century, diverse society. Multiform proposes games in the context of the sport class at school to teach openness and empathy, which will then filter into wider society.

Bekijk dit plan
12144913 493646767476386 4740432954770592212 n

Hackerspace Pixelbar

Een plek om deze community te huisvesten om dingen te veranderen ter verbetering, voor de fun of om ervan te leren.

Bekijk dit plan
Madieke josefien01

Meekit Teams

Makerspaces en scholen verbinden aan jonge makers, zodat zij met techniek en creativiteit aan de slag gaan én aan de slag blijven!

Bekijk dit plan

FashionLab Rotterdam

Fashion Lab Rotterdam is een innovatieve en creatieve werkplaats voor verschillende doelgroepen om elkaar te versterken, ondersteunen, samen te werken en ervaring op kunnen doen.

Bekijk dit plan
Uitzwaai visual

de uit(Z)waai

Innovatief landmark in de buitenruimte om uit te waaien, welkom te heten, te ontmoeten, te bewegen dus te beleven.

Bekijk dit plan
Cliq jij mee 1 638

CLIQ - Connecting Culture & Business

Een nieuw netwerk voor ‘challengers en game changers’ in cultuur en bedrijfsleven

Bekijk dit plan
Center afbeelding

MEC Center

De jonge creatieve ondernemers krijgen een plek om zich te ontwikkelen in hun vakgebied. Joran en Richard willen met het MEC Center een vriendengroep creëren en zo het beste bij de jonge ondernemers naar boven brengen!

Bekijk dit plan
Verstopt pand

Bouwplaats Brienenoord

Bouwplaats Brienenoord is een sociaal, artistiek en duurzaam herontwikkelingsproject van het oude zomerkampgebouw op het Eiland van Brienenoord.

Bekijk dit plan
Meer plannen