Ontdek › Plan

"Maak je eigen vliegplan"

Aangemaakt: 01 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

Innovatief en uniek onderwijsproject luchtvaart voor de Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen binnen het vak Technologie & Toepassing!

Unieke praktijkopdracht binnen het vak Technologie & Toepassing!

AeroplaneCruise Rotterdam (ACR) wil een vlucht met een sportvliegtuig over Rotterdam maken. VMBO leerlingen geven advies hoeveel gewicht (brandstof, bagage, personen) meegenomen kan worden. Voorafgaand aan de opdracht vormen leerlingen groepjes om na onderzoek tot een goed advies te komen. Hierbij worden de groepjes begeleid door studenten van het MBO. Zij zullen hen leren welke factoren hierbij een rol spelen en welke berekeningen voorafgaand aan de vlucht gemaakt moeten worden om het vliegtuig zo efficiënt en veilig mogelijk te laten vliegen. De leerlingen maken hierdoor op een praktische manier kennis met begrippen uit de theorie zoals krachtenevenwicht en balans. De groep die de opdracht het beste heeft voltooid gaat daadwerkelijk een vlucht (20 min.) over hun eigen school in Rotterdam maken onder begeleiding van een vlieginstructeur!

Waarom goed voor Rotterdam?

Op het VMBO in Rotterdam zien we door demografische krimp maar ook door het imago van het vmbo en techniek bij jongeren en hun ouders het aandeel leerlingen in bètatechniek verder afnemen. Scholen worstelen met het gebrek aan motivatie bij leerlingen en de problematiek van voortijdig schoolverlaten. Gebleken is dat door het inzetten van verschillende praktijk programma’s meer jongeren op het vmbo voor bètatechniek kiezen en aansluitend succesvol doorstromen naar een bètatechnische mbo-opleiding

Waarom vernieuwend?

Binnen het VMBO vak Technologie en Toepassing (T&T) is veel aandacht voor 21ste-eeuwse vaardigheden. Leerlingen orienteren zich op bètawerelden door levensechte praktijkopdrachten. Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) vormt een belangrijk onderdeel in “maak je eigen vliegplan”. Niets spreekt zo tot de verbeelding om onderdeel te zijn van een ‘echt’ vliegplan en te vliegen boven je eigen school in Rotterdam! Uniek in de wereld en alleen in Rotterdam!

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Projc

Doe mee

Organisatie: AeroplaneCruise Rotterdam

Contactpersoon: Django Boer

Wij zoeken

De ambitie van AeroplaneCruise Rotterdam (ACR) is om dit innovatieve onderwijsproject de komende schooljaren (met behulp van een financiele impuls van Citylab010) verder uit te werken en zich volledig te richten op alle Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen en 'maak je eigen vliegplan' een vast onderdeel te laten zijn binnen het vak Technologie & Toepassing. ACR roept alle VMBO scholen op die interesse hebben om contact op te nemen.

AeroplaneCruise Rotterdam, mei '18

Gerelateerde Plannen

15027785 1453632861328632 8517574308174883803 n

De onderneming, dat ben jij!

De leerlingen van Rotterdam-Zuid willen wij ondernemende vaardigheden mee geven, zodat zij niet alleen nu, maar ook in de toekomst in staat zijn onze wijk naar “the next level” te tillen.

Bekijk dit plan
Ct 001 ava p1

ConnecTeach010– Hét Rotterdamse lerarenplatform

ConnecTeach010 is een online en offline platform voor de Rotterdamse leerkracht. ConnecTeach010 brengt leerkrachten van VVE tot WO met elkaar in verbinding zonder tussenkomst van besturen.

Bekijk dit plan
Veerkracht010 gr

VEERKRACHT010

Onze jongeren van nu, zijn de Rotterdammers van morgen. Samen bouwen wij aan hun veerkracht en zelfredzaamheid

Bekijk dit plan
Image

debat010

Rotterdamse leerlingen uit verschillende culturen, religies en lagen van de bevolking gaan met elkaar in debat.

Bekijk dit plan
Sportschool 010   citylab

Educatieve ondersteuning en sport in Rotterdam Noord

Het aanbieden van educatieve ondersteuning en sport in Rotterdam Noord en dit beschikbaar maken voor iedereen.

Bekijk dit plan
Bizzy b. uitsnede titel   bijtje

Bizzy B. - voor veerkrachtige jongeren

Een trainingsprogramma voor talentontwikkeling op het middelbare onderwijs, gericht op verhoging van de mentale veerkracht en de emotionele intelligentie. Jongeren stimuleren tot het ontwikkelen en eigen maken van de 21-eeuwse vaardigheden.

Bekijk dit plan
02abdb93 23c1 4680 919e a4476c0379e1 374 00000033c0b1cbf5

Sterke gelukkige kinderen

Kinderen die hun talenten ontwikkelen die zij nodig hebben om gelukkige mensen te worden

Bekijk dit plan
Picture

Artship - Supports a creative life

Artship wil een revolutie ontketenen in de manier waarop kunst wordt onderwezen. We geven toegang tot creativiteit, helpen leraren hun passie te delen en bieden hen de beste en meest efficiënte infrastructuur, tools en diensten.

Bekijk dit plan
Meer plannen