Ontdek › Plan

"Maak je eigen vliegplan"

Subsidie toegekend € 9.770,00

Aangemaakt: 01 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

Innovatief en uniek onderwijsproject luchtvaart voor de Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen binnen het vak Technologie & Toepassing!

Unieke praktijkopdracht binnen het vak Technologie & Toepassing!

AeroplaneCruise Rotterdam (ACR) wil een vlucht met een sportvliegtuig over Rotterdam maken. VMBO leerlingen geven advies hoeveel gewicht (brandstof, bagage, personen) meegenomen kan worden. Voorafgaand aan de opdracht vormen leerlingen groepjes om na onderzoek tot een goed advies te komen. Hierbij worden de groepjes begeleid door studenten van het MBO. Zij zullen hen leren welke factoren hierbij een rol spelen en welke berekeningen voorafgaand aan de vlucht gemaakt moeten worden om het vliegtuig zo efficiënt en veilig mogelijk te laten vliegen. De leerlingen maken hierdoor op een praktische manier kennis met begrippen uit de theorie zoals krachtenevenwicht en balans. De groep die de opdracht het beste heeft voltooid gaat daadwerkelijk een vlucht (20 min.) over hun eigen school in Rotterdam maken onder begeleiding van een vlieginstructeur!

Waarom goed voor Rotterdam?

Op het VMBO in Rotterdam zien we door demografische krimp maar ook door het imago van het vmbo en techniek bij jongeren en hun ouders het aandeel leerlingen in bètatechniek verder afnemen. Scholen worstelen met het gebrek aan motivatie bij leerlingen en de problematiek van voortijdig schoolverlaten. Gebleken is dat door het inzetten van verschillende praktijk programma’s meer jongeren op het vmbo voor bètatechniek kiezen en aansluitend succesvol doorstromen naar een bètatechnische mbo-opleiding

Waarom vernieuwend?

Binnen het VMBO vak Technologie en Toepassing (T&T) is veel aandacht voor 21ste-eeuwse vaardigheden. Leerlingen orienteren zich op bètawerelden door levensechte praktijkopdrachten. Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) vormt een belangrijk onderdeel in “maak je eigen vliegplan”. Niets spreekt zo tot de verbeelding om onderdeel te zijn van een ‘echt’ vliegplan en te vliegen boven je eigen school in Rotterdam! Uniek in de wereld en alleen in Rotterdam!

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Projc

Doe mee

Organisatie: AeroplaneCruise Rotterdam

Contactpersoon: Django Boer

Wij zoeken

De ambitie van AeroplaneCruise Rotterdam (ACR) is om dit innovatieve onderwijsproject de komende schooljaren (met behulp van een financiele impuls van Citylab010) verder uit te werken en zich volledig te richten op alle Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen en 'maak je eigen vliegplan' een vast onderdeel te laten zijn binnen het vak Technologie & Toepassing. ACR roept alle VMBO scholen op die interesse hebben om contact op te nemen.

AeroplaneCruise Rotterdam, mei '18

Gerelateerde Plannen

Foto citylab010

The Next School

The Next School organiseert evenementen waar docenten samen met mensen uit de beroepspraktijk een opdracht ontwikkelen voor leerlingen. We matchen docent en professional en begeleiden ze in het ontwikkelen van een goede opdracht.

Bekijk dit plan
Bij artikel

"Samen voor Taal"

Samen met ouders de (taal)ontwikkeling van kinderen in de plusopvang stimuleren. Een aantrekkelijk, eenvoudig en vooral LEUK programma ontwikkelen waarin samen oefenen en voorbeeld gedrag voorop staan.

Bekijk dit plan
Coolll

COOLLL (werknaam)

Experimentele vaardigheden en techniek voor VO-leerlingen. Serieus werk maken van verbinding van VO- en PO-scholen, inhoudelijke aanbieders, bedrijfsleven en kennisinstellingen.

Bekijk dit plan
15027785 1453632861328632 8517574308174883803 n

De onderneming, dat ben jij!

De leerlingen van Rotterdam-Zuid willen wij ondernemende vaardigheden mee geven, zodat zij niet alleen nu, maar ook in de toekomst in staat zijn onze wijk naar “the next level” te tillen.

Bekijk dit plan
Knikkergek

KnikkerGEK

Experimenteren, leren in het basisonderwijs met en door knikkers: knettergek van knikkers.

Bekijk dit plan
Makerspace

Makerspace in de bieb!

Bibliotheek Rotterdam heeft met de Makerspace het primaire doel om jeugd en jongeren in aanraking te brengen met nieuwe (maak)technieken, hen door (o.a.) workshops kennis te laten maken met en enthousiasmeren voor moderne techniek en maakcultuur.

Bekijk dit plan
Shutterstock 113457850

ONDERWIJSLAB & TALENTSCOUTPROGRAMMA

Het realiseren van een voltijds onderwijsvoorziening voor hoog-intelligente én hoog-sensitieve leerlingen, waarbij de school op een innovatieve manier als onderwijslab en talentscoutprogramma wordt ingericht.

Bekijk dit plan
Meer plannen