Ontdek › Plan

"Maak je eigen vliegplan"

Subsidie toegekend € 9.770,00

Aangemaakt: 01 mei 2018

Heb hart voor onderwijs

Innovatief en uniek onderwijsproject luchtvaart voor de Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen binnen het vak Technologie & Toepassing!

Unieke praktijkopdracht binnen het vak Technologie & Toepassing!

AeroplaneCruise Rotterdam (ACR) wil een vlucht met een sportvliegtuig over Rotterdam maken. VMBO leerlingen geven advies hoeveel gewicht (brandstof, bagage, personen) meegenomen kan worden. Voorafgaand aan de opdracht vormen leerlingen groepjes om na onderzoek tot een goed advies te komen. Hierbij worden de groepjes begeleid door studenten van het MBO. Zij zullen hen leren welke factoren hierbij een rol spelen en welke berekeningen voorafgaand aan de vlucht gemaakt moeten worden om het vliegtuig zo efficiënt en veilig mogelijk te laten vliegen. De leerlingen maken hierdoor op een praktische manier kennis met begrippen uit de theorie zoals krachtenevenwicht en balans. De groep die de opdracht het beste heeft voltooid gaat daadwerkelijk een vlucht (20 min.) over hun eigen school in Rotterdam maken onder begeleiding van een vlieginstructeur!

Waarom goed voor Rotterdam?

Op het VMBO in Rotterdam zien we door demografische krimp maar ook door het imago van het vmbo en techniek bij jongeren en hun ouders het aandeel leerlingen in bètatechniek verder afnemen. Scholen worstelen met het gebrek aan motivatie bij leerlingen en de problematiek van voortijdig schoolverlaten. Gebleken is dat door het inzetten van verschillende praktijk programma’s meer jongeren op het vmbo voor bètatechniek kiezen en aansluitend succesvol doorstromen naar een bètatechnische mbo-opleiding

Waarom vernieuwend?

Binnen het VMBO vak Technologie en Toepassing (T&T) is veel aandacht voor 21ste-eeuwse vaardigheden. Leerlingen orienteren zich op bètawerelden door levensechte praktijkopdrachten. Loopbaanoriëntatie en begeleiding (LOB) vormt een belangrijk onderdeel in “maak je eigen vliegplan”. Niets spreekt zo tot de verbeelding om onderdeel te zijn van een ‘echt’ vliegplan en te vliegen boven je eigen school in Rotterdam! Uniek in de wereld en alleen in Rotterdam!

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Projc

Doe mee

Organisatie: AeroplaneCruise Rotterdam

Contactpersoon: Django Boer

Wij zoeken

De ambitie van AeroplaneCruise Rotterdam (ACR) is om dit innovatieve onderwijsproject de komende schooljaren (met behulp van een financiele impuls van Citylab010) verder uit te werken en zich volledig te richten op alle Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen en 'maak je eigen vliegplan' een vast onderdeel te laten zijn binnen het vak Technologie & Toepassing. ACR roept alle VMBO scholen op die interesse hebben om contact op te nemen.

AeroplaneCruise Rotterdam, mei '18

Gerelateerde Plannen

Artikel ad 20 maart 2018

Spel-IQoké-activiteiten voor (hoog) begaafde kinderen!

Spelactiviteiten voor (hoog) begaafde kinderen en hun familie met uitleen uitdagende spellen en boeken rondom thema hoogbegaafdheid in combinatie met ontmoetingen voor de ouders.

Bekijk dit plan
Download

Leren voor de toekomst

Het tegengaan van ongelijkheid in het onderwijs door meer dan alleen huiswerkbegeleiding aan te bieden. Zoals het bespreken van obstakels die functioneren in de Rotterdamse samenleving kunnen belemmeren en het aanmoedigen van ouderbetrokkenheid.

Bekijk dit plan
Engels

Na onderwijs komt wereldwijs

Met een actief naschools programma kinderen klaarstomen voor een kansrijke toekomst

Bekijk dit plan
Ikbenwij5ktransp

IK BEN WIJ

Binden en verbinden door middel van creativiteit en dialoog met als slogan; Vier de verschillen en benut de overeenkomsten.

Bekijk dit plan
Klaar voor de toekomst

010010 010 Klaar voor de toekomst

We zitten aan de vooravond van een enorme technologische versnelling. Willen we daar als Rotterdam op voorbereid zijn dan moeten we zorgen dat onze kinderen daarop zijn voorbereid anders missen we de boot!

Bekijk dit plan

Speel het Challenge the future-game!

Met een creatief spel zetten bewoners zelf hun wijk ‘op de kaart’. Kinderen/buurtbewoners spelen het spel. Doel is om hen bewust te maken van uitdagingen en keuzes in hun wijk, en via ‘Right to Challenge’ budget te genereren.

Bekijk dit plan
Rekenen in beweging app 2

Reken in Beweging

Met onze Webapp kunnen leerlingen en docenten actief rekenen in het klaslokaal!

Bekijk dit plan

Vreedzame wijk 3036

Het uitrollen van de Vreedzame school naar Vreedzame wijk

Bekijk dit plan
Meer plannen