Ontdek › Plan

Meekit Teams

Aangemaakt: 30 november 2016

Cultuur als vernieuwende kracht

Makerspaces en scholen verbinden aan jonge makers, zodat zij met techniek en creativiteit aan de slag gaan én aan de slag blijven!

Tijdens maakworkshops op basisscholen en bij makerspaces ziet Meekit hoe belangrijk het is voor kinderen om met hun handen bezig te zijn. Aan plannen en initiatieven om kinderen hierin te faciliteren is er dan ook geen gebrek in Rotterdam. In gesprek met de iniatiefnemers achter deze faciliteiten ziet Meekit dat er naast mogelijkheden, ook moeilijkheden naar voren komen. Hoe motiveren we bijvoorbeeld álle Rotterdamse kinderen om met techniek en creativiteit aan de slag te gaan, én aan de slag te blijven? Voor een langdurig effect zal de motivatie namelijk niet bij de leerkracht, beleidsmaker of initiatiefnemer moeten liggen, maar bij het kind zelf. Het antwoord van Meekit hierop is om de kinderen naast een offline, ook een online ontmoetingsplek te geven waar ze gestimuleerd worden samen aan de slag te gaan, kennis uit te wisselen en kunnen communiceren. Er worden teams van Rotterdamse jonge makers gevormd, die onder begeleiding van een rolmodel samen aan de slag gaan.

Waarom goed voor Rotterdam?

“Er is behoefte aan arbeidskrachten die kritisch denkvermogen hebben, ondernemend zijn en die adaptief, sociaal en digitaal vaardig zijn.” (Onderwijs010) De Meekit Teams spelen hierop in door de Rotterdamse maakfaciliteiten nóg toegankelijker te maken voor kinderen. Ook stimuleert het project de ontwikkeling van de creatieve, technische, ondernemende en sociale vaardigheden van kinderen. Het resultaat is een langdurig effect waar niet alleen de kinderen zelf, maar ook de stad profijt van heeft.

Waarom vernieuwend?

Het project “Meekit Teams” en het online platform van Meekit zijn geheel gericht op de jonge makers. Teamvorming is een belangrijke factor voor kinderen om zich ergens betrokken bij te voelen en actief deel te nemen. Hier maakt Meekit volop gebruik van door teams van jonge makers te vormen en hen een eigen plek aan te bieden, zowel online als offline. Hiermee onderscheidt het zich van andere platformen, zoals W&T Wijzer, die juist op de docenten, beleidsmakers en initiatiefnemers zijn gericht.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Madieke josefien01

Doe mee

Organisatie: Meekit

Contactpersoon: Joeke van der Veen

E-mail: info@joekevanderveen.com

Wij zoeken

De eerste stap is gezet: samen met 66 donateurs hebben wij een bedrag opgehaald via crowdfunding om een online platform en de basis van de teampagina's professioneel te laten programmeren. Hierop kunnen de jonge makers kennis en ideeën uitwisselen. De volgende stap is om zoveel mogelijk Rotterdamse jonge makers in contact te brengen met Rotterdamse maakinitiatieven en het online platform, en teams te vormen!

Gerelateerde Plannen

Momv3 800px

Miracles of Music

In Miracles of Music leren mantelzorgers hoe zij muziek kunnen inzetten tijdens de zorg voor hun kwetsbare naaste. Om daarmee het eigen leven en dat van hun kind, ouder of partner plezieriger en aangenamer te maken.

Bekijk dit plan
Buildingthecity010

Building "The City"

Een landmark die Rotterdam nog meer op de wereldkaart zet, net als de Euromast, de kubuswoningen de Markthal en de Kuip.

Bekijk dit plan
Skarlokaal kids

SKARlokaal

SKARlokaal is een vorm van “embedded kunstenaarschap”: kunstenaars huren leegstaande ruimten in of nabij een school, en gaan vandaaruit een langdurige relatie aan met school en omgeving.

Bekijk dit plan
Cover

Multiform

Multiform is an innovative tool to challenge the issue of inclusivity in our 21st century, diverse society. Multiform proposes games in the context of the sport class at school to teach openness and empathy, which will then filter into wider society.

Bekijk dit plan
Dsc 0983 foto

DanceforHealth, internationaal centrum Dans&Gezondheid

Een vruchtbare ontmoetingsplek waar experts op het vlak van dans & gezondheid hun creativiteit, kennis en kunde samenbrengen en in samenwerking met en voor mensen met Parkinson, Reuma, MS innovatieve bewegingsprogramma’s ontwikkelen.

Bekijk dit plan
Flow

FLOW

Ontwikkeling een serious game gericht op verlichting van problemen van kinderen met autisme spectrum problemen (ASP).

Bekijk dit plan
Meer plannen