Ontdek › Plan

MIndfulness voor mensen met LVB

Aangemaakt: 22 maart 2018

Eenzaamheid bestrijden we samen

Mindfulness leert je te leven in het hier en nu zonderdaar over te oordelen. Ook beinvloed het de primaire reactie op sommige situatie welke voor mensen met LVB als bedreigend kunnen worden ervaren.

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben veelal te maken met een opeenstapeling van verschillende biologische, psychologische en sociale factoren, waardoor zij vijf tot zes keer meer kans hebben op het ontwikkelen van psychopathologie dan normaal begaafden
Het gaat hierbij zowel om interne als externe problematiek, zoals stress, angst, depressie en agressie.
Daarnaast is bekend dat mensen met een lvb vaker in moeilijke situaties terechtkomen en meer moeite hebben met het reguleren van emoties en frustraties.
Het is daarom van belang mensen met een LVB strategieën aan te leren om beter om te gaan met deze problemen en het psychologisch welzijn te vergroten. Een mindfulnesstraining kan hier mogelijk een bijdrage aan leveren

Waarom goed voor Rotterdam?

De verwachting is dat een aangepaste mindfulnesstraining voor volwassenen met een LVB behulpzaam kan zijn om de aandacht te versterken, vroegtijdig signalen van stress, spanningen en emoties op te merken, en meer bewust in plaats van automatisch te reageren. Het weer als gevolg heeft dat de kosten voor de gezondheidszorg omlaag gaan. Rotterdammers met een een verstandelijke beperking minder hulp nodig zullen hebben in de toekomst.

Waarom vernieuwend?

MIndfulness voor LVB staat nu nog in de kinderschoenen en wordt voor namelijk, op individuele basis geven en niet in een klein groepsverband, mede omdat dit als bedreigend kan worden ervaren.
MIndfulness is nu vooral gericht op normaalbegaafden.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

20170526 211003

Doe mee

Organisatie: Mountain Mind

Contactpersoon: Henk de Berg

Wij zoeken

Hoe bereik ik mijn doel groep,
Hoe houd ik de doelgroep vast
Financiële ondersteuning
Marketing

Gerelateerde Plannen

Citylab010 praatjesmaker

De Praatjesmaker

Het doel is het verminderen en voorkomen van eenzaamheid of sociaal isolement door middel van gezelligheid on demand.

Bekijk dit plan
Detoffekatert

De Toffe Katert

Wij bieden een dagbestedingsplek aan mét katten! Deze laagdrempelige dagbesteding bieden wij aan kwetsbare Rotterdammers, waaronder mensen met een psychiatrische stoornis, maar ook voor buurtbewoners.

Bekijk dit plan
Depositphotos 24185955 stockillustratie koorzang

Popkoor PLUS!

een spetterend popkoor van statushouders PLUS enthousiaste Nederlanders, die daar graag aan meedoen en een handje bij helpen.

Bekijk dit plan

uitgaansgelegenheid voor door mindervaliden

Niet bestaande en waar enorme behoefte aan is door dit doelgroep

Bekijk dit plan
Senioren koppel vermaakt zich in de tuin

Smaak en vermaaktuin

Vereenzaming tegengaan door "ouderen" uit huis te halen en lekker te gaan tuinieren.

Bekijk dit plan
181002 dippie test1lyceum 16

Dippie

Zelfhulpboekje voor jongeren uit middelbaar onderwijs, dat helpt om te gaan met gevoelens van somberheid en eenzaamheid en een gesprekstool om jongeren over deze gevoelige onderwerpen in gesprek te brengen.

Bekijk dit plan
Rvh utrecht 1384 citylab

De Buur(t)tafel in Rotterdam

De Buur(t)tafel© is een platform voor sociale eetinitiatieven met als doel meer verbinding te creëren in Rotterdam. Via Buur(t)tafel en de bijbehorende website met reserveringssysteem vinden wijkbewoners het eetinitiatief bij hen in de buurt.

Bekijk dit plan
Meer plannen