Ontdek › Plan

Moet ik me hiermee bemoeien? Doe ik hieraan mee!?

Subsidie toegekend € 76.580,00

Aangemaakt: 09 februari 2018

Veilige stad

Jongeren ervaren met behulp van VR-technologie hoe zij reageren in Rotterdamse concrete lastige situaties. Wat is hun ‘Freeze’, ‘Flight’ of ‘Fight’ reactie en is het altijd noodzakelijk om je ergens mee te bemoeien of ergens aan mee te doen?

In een split second moeten jonge Rotterdammers vaak bepalen hoe ze ergens op reageren. Grijpen ze in bij onrust in het OV? Reageren ze als ze zich beledigd voelen op straat? Wat doen ze als hun vrienden ze voorstellen om ergens in te breken? Dat weten ze vaak pas als ze echt in de situatie terechtkomen. Nadenken over hoe je zal reageren is slechts theorie, het echte doen is de praktijk. Geef je dan een ‘freeze’, ‘flight’ of een ‘fight’ reactie? Moet je je met die situatie bemoeien; moet je eraan meedoen? Dat gaan we in dit project levensecht uittesten door middel van VR-technologie. Door het inzetten van de VR-bril brengen we de jongeren echt in deze situatie. De films worden bekeken en besproken met elkaar op scholen. Daarnaast behandelen medewerkers van Halt deze film tijdens de individuele Halt-interventie. Het onderwerp van deze VR-film wordt in samenspraak met de jongeren bepaald, zodat het om levensechte en relevante situaties gaat.

Waarom goed voor Rotterdam?

We focussen ons in dit project op de jongeren uit het Rotterdamse Voortgezet Speciaal Onderwijs. Wij weten dat deze groep jongeren nog meer dan anderen emotioneel en impulsief reageert in het echt, maar juist ook in de trainingssituatie. Bij hen zal deze aanpak het sterkst ‘binnenkomen’, omdat zij minder remming voelen in de trainingssituatie. En hierdoor weten zij weer hoe ze moeten reageren in lastige situaties, wat voor een veiliger Rotterdam zorgt.

Waarom vernieuwend?

Door het inzetten van de VR-bril brengen we de jongeren écht in de situatie. Hierdoor kan de ‘freeze, ‘fight’ of ‘flight’ reactie daadwerkelijk nabesproken worden en ontstijgt dit de theoretische aanpak met vragen als ‘wat zou je doen als dit of dat zou gebeuren?’. Daarnaast werken we vanuit het onderwijs samen met Halt. De jongeren leren over levensechte Rotterdamse situaties op verschillende gebieden. Het blijven geen losse eilandjes maar er wordt echt samenhang gezocht.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vr bril

Doe mee

Organisatie: CED-Groep

Contactpersoon: Tim Micklinghoff

E-mail: t.micklinghoff@cedgroep.nl

Wij zoeken

Wij vinden het altijd mooi om in contact te komen met partijen die met ons mee willen denken of mee willen doen. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van veiligheid of VR-technologie.

Gerelateerde Plannen

Voorbeeld kenteken kenteken bewijs

kenteken bewijs en kenteken plaatje voor de fiets

het onmogelijk maken van gestolen fietsen door te verkopen. Iedere fiets een kenteken en de eigenaar een kentekenbewijs.

Bekijk dit plan
Sympfonie de veilige straat

Symfonie ‘De Veilige Straat’

Door het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband tussen partners op het gebied van veiligheid, onderwijs, radicalisering, welzijn en cultuur, willen we de overlast van jongeren op straat verhelpen en jongeren een nieuwe kans geven.

Bekijk dit plan
De toolkit

Durf te delen

De toolkit Durf te delen is er voor slachtoffers van seksueel misbruik en hun vertrouwenspersoon om het onzegbare spreekbaar te maken en van de ‘chaos’ een logisch verhaal te maken.

Bekijk dit plan
Stadsverfraaiingrotterdam

Stadsverfraaiing Rotterdam: Testcase Oude Noorden

Transformatie van twee lelijke plaatgevelpanden voor verbetering publieke buitenruimte en veiligheid om nieuwe samenwerkingen en locaties aan te jagen en waarmee participatie, materiaalverwerking en haalbaarheid opschalen verder wordt onderzocht.

Bekijk dit plan
Afbeelding1

MiRaS

Mitigatie van Radicalisering van jongeren door Self-empowerment

Bekijk dit plan
Logo10

Maxed Guardian

Een alarmerings-applicatie die je vrienden, familie, kennissen en zelfs onbekenden alarmeert met je huidige locatie, wanneer je wordt aangerand of wordt beroofd.

Bekijk dit plan
Psst.... er zijn ook grenzen!

PSST.....er zijn ook grenzen!!

VERBALE, MENTALE EN FYSIEKE WEERBAARHEID VOOR JONGEREN BIJ SEKSUELE INTIMIDATIE OP STRAAT

Bekijk dit plan
Safty app

Safer Rotterdam

Create a safety app that makes life in Rotterdam safer for its inhabitants

Bekijk dit plan
Meer plannen