Ontdek › Plan

Moet ik me hiermee bemoeien? Doe ik hieraan mee!?

Aangemaakt: 09 februari 2018

Veilige stad

Jongeren ervaren met behulp van VR-technologie hoe zij reageren in Rotterdamse concrete lastige situaties. Wat is hun ‘Freeze’, ‘Flight’ of ‘Fight’ reactie en is het altijd noodzakelijk om je ergens mee te bemoeien of ergens aan mee te doen?

In een split second moeten jonge Rotterdammers vaak bepalen hoe ze ergens op reageren. Grijpen ze in bij onrust in het OV? Reageren ze als ze zich beledigd voelen op straat? Wat doen ze als hun vrienden ze voorstellen om ergens in te breken? Dat weten ze vaak pas als ze echt in de situatie terechtkomen. Nadenken over hoe je zal reageren is slechts theorie, het echte doen is de praktijk. Geef je dan een ‘freeze’, ‘flight’ of een ‘fight’ reactie? Moet je je met die situatie bemoeien; moet je eraan meedoen? Dat gaan we in dit project levensecht uittesten door middel van VR-technologie. Door het inzetten van de VR-bril brengen we de jongeren echt in deze situatie. De films worden bekeken en besproken met elkaar op scholen. Daarnaast behandelen medewerkers van Halt deze film tijdens de individuele Halt-interventie. Het onderwerp van deze VR-film wordt in samenspraak met de jongeren bepaald, zodat het om levensechte en relevante situaties gaat.

Waarom goed voor Rotterdam?

We focussen ons in dit project op de jongeren uit het Rotterdamse Voortgezet Speciaal Onderwijs. Wij weten dat deze groep jongeren nog meer dan anderen emotioneel en impulsief reageert in het echt, maar juist ook in de trainingssituatie. Bij hen zal deze aanpak het sterkst ‘binnenkomen’, omdat zij minder remming voelen in de trainingssituatie. En hierdoor weten zij weer hoe ze moeten reageren in lastige situaties, wat voor een veiliger Rotterdam zorgt.

Waarom vernieuwend?

Door het inzetten van de VR-bril brengen we de jongeren écht in de situatie. Hierdoor kan de ‘freeze, ‘fight’ of ‘flight’ reactie daadwerkelijk nabesproken worden en ontstijgt dit de theoretische aanpak met vragen als ‘wat zou je doen als dit of dat zou gebeuren?’. Daarnaast werken we vanuit het onderwijs samen met Halt. De jongeren leren over levensechte Rotterdamse situaties op verschillende gebieden. Het blijven geen losse eilandjes maar er wordt echt samenhang gezocht.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vr bril

Doe mee

Organisatie: CED-Groep

Contactpersoon: Tim Micklinghoff

Wij zoeken

Wij vinden het altijd mooi om in contact te komen met partijen die met ons mee willen denken of mee willen doen. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van veiligheid of VR-technologie.

Gerelateerde Plannen

De toolkit

Durf te delen

De toolkit Durf te delen is er voor slachtoffers van seksueel misbruik en hun vertrouwenspersoon om het onzegbare spreekbaar te maken en van de ‘chaos’ een logisch verhaal te maken.

Bekijk dit plan
Archel

Mijn Rugzak

In de Lampreibuurt en Zalmplaat met verschillende bewoners in contact komen over de actuele onderwerpen die daar spelen.

Bekijk dit plan
Images

Vrij radicaal?

Preventie van radicalisering door inzet op de veerkracht van de sociale omgeving met ervaren ambassadeurs

Bekijk dit plan
Psst.... er zijn ook grenzen!

PSST.....er zijn ook grenzen!!

VERBALE, MENTALE EN FYSIEKE WEERBAARHEID VOOR JONGEREN BIJ SEKSUELE INTIMIDATIE OP STRAAT

Bekijk dit plan
Tourbuzz

Tour-buzz

Met een groeiende groep ondernemende Rotterdammers gaat Voz di Rua de kansen en mogelijkheden voor Rotterdam als superdiverse stad onderzoeken. De resultaten worden in samenwerking met Museum Rotterdam gepresenteerd.

Bekijk dit plan
1618122 463433943759162 2084847145617161354 o

Van Voedseltuin naar Voedselpark

Méér dan een tuin alleen: de Voedseltuin Rotterdam wordt een park voor iedereen!

Bekijk dit plan
Sympfonie de veilige straat

Symfonie ‘De Veilige Straat’

Door het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband tussen partners op het gebied van veiligheid, onderwijs, radicalisering, welzijn en cultuur, willen we de overlast van jongeren op straat verhelpen en jongeren een nieuwe kans geven.

Bekijk dit plan
Meer plannen