Ontdek › Plan

Moet ik me hiermee bemoeien? Doe ik hieraan mee!?

Subsidie toegekend € 76.580,00

Aangemaakt: 09 februari 2018

Veilige stad

Jongeren ervaren met behulp van VR-technologie hoe zij reageren in Rotterdamse concrete lastige situaties. Wat is hun ‘Freeze’, ‘Flight’ of ‘Fight’ reactie en is het altijd noodzakelijk om je ergens mee te bemoeien of ergens aan mee te doen?

In een split second moeten jonge Rotterdammers vaak bepalen hoe ze ergens op reageren. Grijpen ze in bij onrust in het OV? Reageren ze als ze zich beledigd voelen op straat? Wat doen ze als hun vrienden ze voorstellen om ergens in te breken? Dat weten ze vaak pas als ze echt in de situatie terechtkomen. Nadenken over hoe je zal reageren is slechts theorie, het echte doen is de praktijk. Geef je dan een ‘freeze’, ‘flight’ of een ‘fight’ reactie? Moet je je met die situatie bemoeien; moet je eraan meedoen? Dat gaan we in dit project levensecht uittesten door middel van VR-technologie. Door het inzetten van de VR-bril brengen we de jongeren echt in deze situatie. De films worden bekeken en besproken met elkaar op scholen. Daarnaast behandelen medewerkers van Halt deze film tijdens de individuele Halt-interventie. Het onderwerp van deze VR-film wordt in samenspraak met de jongeren bepaald, zodat het om levensechte en relevante situaties gaat.

Waarom goed voor Rotterdam?

We focussen ons in dit project op de jongeren uit het Rotterdamse Voortgezet Speciaal Onderwijs. Wij weten dat deze groep jongeren nog meer dan anderen emotioneel en impulsief reageert in het echt, maar juist ook in de trainingssituatie. Bij hen zal deze aanpak het sterkst ‘binnenkomen’, omdat zij minder remming voelen in de trainingssituatie. En hierdoor weten zij weer hoe ze moeten reageren in lastige situaties, wat voor een veiliger Rotterdam zorgt.

Waarom vernieuwend?

Door het inzetten van de VR-bril brengen we de jongeren écht in de situatie. Hierdoor kan de ‘freeze, ‘fight’ of ‘flight’ reactie daadwerkelijk nabesproken worden en ontstijgt dit de theoretische aanpak met vragen als ‘wat zou je doen als dit of dat zou gebeuren?’. Daarnaast werken we vanuit het onderwijs samen met Halt. De jongeren leren over levensechte Rotterdamse situaties op verschillende gebieden. Het blijven geen losse eilandjes maar er wordt echt samenhang gezocht.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vr bril

Doe mee

Organisatie: CED-Groep

Contactpersoon: Tim Micklinghoff

E-mail: t.micklinghoff@cedgroep.nl

Wij zoeken

Wij vinden het altijd mooi om in contact te komen met partijen die met ons mee willen denken of mee willen doen. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van veiligheid of VR-technologie.

Gerelateerde Plannen

E learning wijwijs

#Jij, Ik & de Wereld. (preventie radicalisering)

Lesmateriaal, Educatieve clips, Foto's en Film in een E-Learning omgeving. Waarbij zowel het gesprek op school als op straat en thuis worden ondersteund en gefaciliteerd.

Bekijk dit plan
Banner

Het Goede Gebeuren

Het Goede Gebeuren wil de sociale cohesie in de stad Rotterdam versterken door meer aandacht te besteden aan vriendelijkheid en behulpzaamheid.

Bekijk dit plan
Ban

Delicious Rotterdam

Sociale ontmoeting, ontwikkelen van jong talent, en netwerkvorming voor biculturele LHBTI’s.

Bekijk dit plan
Schermafbeelding 2018 05 31 om 23.53.44

Maxed Guardian | Rotterdam

Een veiligheidsapplicatie in combinatie met een high-tech armband, waarmee je virtueel begeleid kan worden door je eigen netwerk naar jouw bestemming.

Bekijk dit plan
Psst.... er zijn ook grenzen!

PSST.....er zijn ook grenzen!!

VERBALE, MENTALE EN FYSIEKE WEERBAARHEID VOOR JONGEREN BIJ SEKSUELE INTIMIDATIE OP STRAAT

Bekijk dit plan

Secure ticketing 010 - voorkom ticketfraude

Met Securitix willen wij ticketingfraude tegengaan bij evenementen zoals populaire concerten en sportwedstrijden binnen de stad. Dit willen wij bereiken door (pop)cultuurpartners te verenigen en hen een veilig ticketingplatform te bieden.

Bekijk dit plan
Safty app

Safer Rotterdam

Create a safety app that makes life in Rotterdam safer for its inhabitants

Bekijk dit plan
Meer plannen