Ontdek › Plan

Moet ik me hiermee bemoeien? Doe ik hieraan mee!?

Aangemaakt: 09 februari 2018

Heb hart voor onderwijs

Jongeren ervaren met behulp van VR-technologie hoe zij reageren in Rotterdamse concrete lastige situaties. Wat is hun ‘Freeze’, ‘Flight’ of ‘Fight’ reactie en is het altijd noodzakelijk om je ergens mee te bemoeien of ergens aan mee te doen?

In een split second moeten jonge Rotterdammers vaak bepalen hoe ze ergens op reageren. Grijpen ze in bij onrust in het OV? Reageren ze als ze zich beledigd voelen op straat? Wat doen ze als hun vrienden ze voorstellen om ergens in te breken? Dat weten ze vaak pas als ze echt in de situatie terechtkomen. Nadenken over hoe je zal reageren is slechts theorie, het echte doen is de praktijk. Geef je dan een ‘freeze’, ‘flight’ of een ‘fight’ reactie? Moet je je met die situatie bemoeien; moet je eraan meedoen? Dat gaan we in dit project levensecht uittesten door middel van VR-technologie. Door het inzetten van de VR-bril brengen we de jongeren echt in deze situatie. De films worden bekeken en besproken met elkaar op scholen, op sportclubs en gewoon thuis. Overal dus. Medewerkers van Bureau Halt ondersteunen tijdens deze bespreking en selecteren de onderwerpen van deze VR-films, zodat het om levensechte en relevante situaties gaat.

Waarom goed voor Rotterdam?

We focussen ons in dit project op de jongeren uit het Rotterdamse Voortgezet Speciaal Onderwijs. Wij weten dat deze groep jongeren nog meer dan anderen emotioneel en impulsief reageert in het echt, maar juist ook in de trainingssituatie. Bij hen zal deze aanpak het sterkst ‘binnenkomen’, omdat zij minder remming voelen in de trainingssituatie. En hierdoor weten zij weer hoe ze moeten reageren in lastige situaties, wat voor een veiliger Rotterdam zorgt.

Waarom vernieuwend?

Door het inzetten van de VR-bril brengen we de jongeren écht in de situatie. Hierdoor kan de ‘freeze, ‘fight’ of ‘flight’ reactie daadwerkelijk nabesproken worden en ontstijgt dit de theoretische aanpak met vragen als ‘wat zou je doen als dit of dat zou gebeuren?’. Daarnaast werken we samen met Bureau Halt, het onderwijs en verenigingen. De jongeren leren over levensechte Rotterdamse situaties op verschillende gebieden. Het blijven geen losse eilandjes maar er wordt echt samenhang gezocht.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Vr bril

Doe mee

Organisatie: CED-Groep

Contactpersoon: Tim Micklinghoff

Wij zoeken

Wij vinden het altijd mooi om in contact te komen met partijen die met ons mee willen denken of mee willen doen. Bijvoorbeeld expertise op het gebied van veiligheid of VR-technologie.

Gerelateerde Plannen

P3220093

Onderzoekend leren op de Zalmplaatschool

Onderzoekend en ontwerpend leren op de Zalmplaatschool ! 21 ste Century Skills

Bekijk dit plan
Website sbwr l

Samen bouwen we Rotterdam

Kansen van jongeren vergroten door te investeren in hun ‘human & social capital’; door het koppelen van jongeren aan oom & tante's en bedrijven

Bekijk dit plan
Bij artikel

"Samen voor Taal"

Samen met ouders de (taal)ontwikkeling van kinderen in de plusopvang stimuleren. Een aantrekkelijk, eenvoudig en vooral LEUK programma ontwikkelen waarin samen oefenen en voorbeeld gedrag voorop staan.

Bekijk dit plan
Images

SKILLS op Zuid

SKILLS lessen met individuele coaching zodat de Rotterdam Zuid leerling zijn krachten en talenten beter leert kennen. De jongeren binnen het onderwijs 1 op 1 begeleiden zodat schooluitval en risicogedrag wordt tegengegaan.

Bekijk dit plan
1383758 1421285188084569 1395309728 n

Onderwijs van de 21e eeuw!

Een onderwijsysteem invoeren waarin ieder kind zich maximaal ontplooit, talent mag ontwikkelen en klaar is voor de toekomst.

Bekijk dit plan
Logo maakotheek

Maakotheek

Maakotheek helpt scholen en leerlingen om Wetenschap & Techniek zo leuk en uitdagend te maken als het is. De Maakotheek komt naar de scholen toe met een gebalanceerd aanbod van kennis, spullen en onderhoud in een roulerend systeem.

Bekijk dit plan
Lampje

Wij-maken-Rotterdam: jouw licht op vragen van de stad!

Rotterdamse leerlingen laten hun licht schijnen over sociaal-maatschappelijke vraagstukken van de stad in contextrijk onderwijs & een gemeenschap te creëren die bijdragen aan een duurzame wij-samenleving

Bekijk dit plan
Veerkracht010 gr

VEERKRACHT010

Onze jongeren van nu, zijn de Rotterdammers van morgen. Samen bouwen wij aan hun veerkracht en zelfredzaamheid

Bekijk dit plan
Meer plannen