Ontdek › Plan

Moss Air Filter

Aangemaakt: 29 april 2018

Een duurzame en bereikbare stad

Het realiseren van een natuurlijk luchtfilter van levend mos in het innovatieve BlueCity, waardoor buitenlucht gezuiverd van fijnstof in de werkruimtes geleid wordt. Dit stelt ons in staat de optimale opstelling voor zo'n mosfilter te onderzoeken.

Lucht in grote steden is vaak sterk vervuild en daar is steeds meer aandacht voor. Het grootste probleem bevindt zich echter binnen want daar is de lucht soms wel 5-10 keer slechter dan buiten. De gevolgen zijn, hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, vermoeidheid, slechte concentratie en daaruit voortvloeiend productiviteitsverlies. Maar nog erger, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat in Europa jaarlijks 120.000 mensen sterven als gevolg van een slecht 'binnenklimaat'.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mos actief fijnstof en stikstofverbindingen uit de lucht filtert en zelfs een antisceptische werking heeft. Wij willen een natuurlijk mosfilter creëren in BleuCity dat buitenlucht zuivert voor de binnenruimte en zichtbaar is vanuit flexwerkruimte en buiten. Het zal tevens een onderzoek zijn naar de optimale groei en filteromstandigheden van zo'n mosfilter en naar een universele toepasbaarheid in andere gebouwen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam heeft de slechtste lucht van Nederland. Vooral hoge concentraties stikstofdioxide en fijnstof dragen hier sterk aan bij. Een zichtbaar groen mos filter dat in staat is deze stoffen efficiënt weg te filteren zal het werk- en leefklimaat van onze kantoren en werkruimtes sterk verbeteren, met vrijwel zeker gunstig effect op arbeidsplezier en productiviteit. Wij willen Rotterdam een stad maken met een gezond binnen-werkklimaat op basis van een natuurlijk, duurzaam en groen mosfilter.

Waarom vernieuwend?

Een levend mosfilter voor binnen is een nieuwe, innovatieve en ideale manier om werk en leefruimtes van gezonde lucht te voorzien. In diverse grote Europese steden zoals Stuttgart zijn grote mosfilters in aanbouw voor de buitenruimte. Mosfilters voor binnenruimtes zijn echter nauwelijks onderzocht en toegepast. Het is niet alleen hard nodig binnenlucht te verbeteren, het biedt ook de mogelijkheid optimale omstandigheden te creëren voor jaar-rond filterende werking met een "Moss Air Filter".

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Plantengang 3

Doe mee

Contactpersoon: Han van Hulzen

Gerelateerde Plannen

Sgrw cover 's gravendijkwasstraat

's Gravendijkwasstraat

De langste autowasstraat ter wereld! Met een fijne waternevel in combinatie met groen de schadelijke fijnstof en roet te lijf.

Bekijk dit plan

Duurzaam Vesta Nano infraroodplanelen

Het verwarmen van de massa en niet meer de lucht. Zeer zuinig waardoor een huishouden tussen de 40-60% bespaart.

Bekijk dit plan
Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan
Hoofdafbeelding zids

Zon in de Stad

Zon in de Stad laat Rotterdammers warmlopen voor zonne-energie. We combineren communicatie, technologie en sociale innovatie en zetten Rotterdam op de kaart als zonne-energiestad, om te beginnen in de wijk Middelland.

Bekijk dit plan
Dsc 7059

serVies

Stel je voor: een servies gekleurd met Rotterdamse fijnstof, de stofdeeltjes die we dagelijks inademen. Durf jij ervan te eten?

Bekijk dit plan
Armoede kinderen e1449100904908

Suspended Rotterdam

Participatie 2.0, verdeling van kapitaal en waste tegen gaan

Bekijk dit plan
Zepp gpu citylab010

Zero Emission Ground Power voor Rotterdam Airport

Het creëren van een gezondere omgeving voor personeel en passagiers door het ontwerpen, produceren en inzetten van een zero-emission Ground Power Unit (GPU).

Bekijk dit plan
Picture1

HEXAPOT, Angles make the difference

Milieuvriendelijk, Efficiënt ontwerp en Economie

Bekijk dit plan
Meer plannen