Ontdek › Plan

Moss Air Filter

Aangemaakt: 29 april 2018

Een duurzame en bereikbare stad

Het realiseren van een natuurlijk luchtfilter van levend mos in het innovatieve BlueCity, waardoor buitenlucht gezuiverd van fijnstof in de werkruimtes geleid wordt. Dit stelt ons in staat de optimale opstelling voor zo'n mosfilter te onderzoeken.

Lucht in grote steden is vaak sterk vervuild en daar is steeds meer aandacht voor. Het grootste probleem bevindt zich echter binnen want daar is de lucht soms wel 5-10 keer slechter dan buiten. De gevolgen zijn, hoofdpijn, droge ogen, keelpijn, vermoeidheid, slechte concentratie en daaruit voortvloeiend productiviteitsverlies. Maar nog erger, de Wereldgezondheidsorganisatie WHO waarschuwt dat in Europa jaarlijks 120.000 mensen sterven als gevolg van een slecht 'binnenklimaat'.
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mos actief fijnstof en stikstofverbindingen uit de lucht filtert en zelfs een antisceptische werking heeft. Wij willen een natuurlijk mosfilter creëren in BleuCity dat buitenlucht zuivert voor de binnenruimte en zichtbaar is vanuit flexwerkruimte en buiten. Het zal tevens een onderzoek zijn naar de optimale groei en filteromstandigheden van zo'n mosfilter en naar een universele toepasbaarheid in andere gebouwen.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam heeft de slechtste lucht van Nederland. Vooral hoge concentraties stikstofdioxide en fijnstof dragen hier sterk aan bij. Een zichtbaar groen mos filter dat in staat is deze stoffen efficiënt weg te filteren zal het werk- en leefklimaat van onze kantoren en werkruimtes sterk verbeteren, met vrijwel zeker gunstig effect op arbeidsplezier en productiviteit. Wij willen Rotterdam een stad maken met een gezond binnen-werkklimaat op basis van een natuurlijk, duurzaam en groen mosfilter.

Waarom vernieuwend?

Een levend mosfilter voor binnen is een nieuwe, innovatieve en ideale manier om werk en leefruimtes van gezonde lucht te voorzien. In diverse grote Europese steden zoals Stuttgart zijn grote mosfilters in aanbouw voor de buitenruimte. Mosfilters voor binnenruimtes zijn echter nauwelijks onderzocht en toegepast. Het is niet alleen hard nodig binnenlucht te verbeteren, het biedt ook de mogelijkheid optimale omstandigheden te creëren voor jaar-rond filterende werking met een "Moss Air Filter".

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Plantengang 3

Doe mee

Contactpersoon: Han van Hulzen

Gerelateerde Plannen

Concept pick up website

Dirt-E

Het opzetten van een gratis ophaaldienst van elektronisch afval bij bedrijven en particulieren binnen regio Rotterdam.

Bekijk dit plan
Everybike010

Everybike010

De deelfiets voor alle Rotterdammers!

Bekijk dit plan
Spouwfonds

Revolverend Spouwmuurfonds

Rotterdam een stuk duurzamer maken (het scheelt uiteindelijk 42 kiloton CO2) per jaar, zonder noemenswaardige kosten. Het kan door het collectief aan te pakken via een revolverend spouwmuurfonds.

Bekijk dit plan
Slide1

Samen voor Rotterdam

We redden voedselsurplus door het te doneren aan liefdadigheidsinstellingen. We zetten ons hiermee in voor de buurt en tegen voedselverspilling.

Bekijk dit plan
Dakakker

Slimdak

Een proefopstelling van een dak dat 7 x meer water buffert dan een gewoon groendak, bovenop het dakpaviljoen van Het Schieblock

Bekijk dit plan
Zepp gpu citylab010

Zero Emission Ground Power voor Rotterdam Airport

Het creëren van een gezondere omgeving voor personeel en passagiers door het ontwerpen, produceren en inzetten van een zero-emission Ground Power Unit (GPU).

Bekijk dit plan
Aloha tuin1

Van bord naar plant: voedselkringlopen in Rotterdam

Door een composteermachine te plaatsen midden in restaurant Aloha, leveren we compost aan Rotterdamse tuinen, sluiten de lokale voedselkringloop en brengen duurzaamheid dichterbij de Rotterdammer.

Bekijk dit plan
Introductietraining 1024x682

KlimaatGesprekken

KlimaatGesprekken wil Rotterdammers helpen in het verduurzamen van hun levenstijl, op een manier die hoop, humor en handelingsperspectief biedt. Zo willen we de klimaattransitie inspirerend en sneller te maken.

Bekijk dit plan
Meer plannen