Ontdek › Plan

Schoon Schip

Subsidie toegekend € 166.000,00

Aangemaakt: 19 april 2018

Een duurzame en bereikbare stad

Van A naar B over de Maas, zonder uitstoot van schadelijke emissies. Varend naar een schoner Rotterdam

Wij (Enviu, Proton Ventures, en C-Job) zijn bezig met de ontwikkeling van een revolutionair aandrijvingssysteem voor de scheepvaart op basis van Ammoniak (NH3) en brandstofcellen. Het unieke van deze combinatie is dat er bij gebruik van Ammoniak in brandstofcellen geen schadelijke gassen (Co2, SOx, NOx) vrijkomen en er (in tegenstelling tot waterstof) een prijstechnisch attractief alternatief wordt geboden voor fossiele brandstoffen (inclusief LNG).

Wij willen deze techniek inzetten in de scheepvaart in stedelijke omgevingen door 100% duurzame scheepsaandrijvingssystemen te leveren.

Eind 2018 verwachten wij het ontwerp van het systeem volledig te hebben ontwikkeld.
Wij zijn op zoek naar financiele ondersteuning om een prototype te kunnen bouwen en het systeem te testen aan boord van een schip/ferry. Dit biedt ons de gelegenheid aan te tonen dat de technologie werkt en veilig is en waarmee we een belangrijke stap naar certificering, opschalen en commercialisatie kunnen maken.

Waarom goed voor Rotterdam?

Varen zonder schadelijke emissies zal de luchtkwaliteit in de stad significant verbeteren. Daarnaast is de technologie ook muisstil wat ook ten goede komt aan de leefbaarheid in de stad. Wij zoeken binnen de gemeente rotterdam een schip/ferry/watertaxi waarop we deze technologie kunnen demonstreren in een pilot, alvorens deze verder op te schalen. Dit initiatief kan het proces van verduurzaming bij Rotterdamse vervoerders over water kunnen versnellen.

Waarom vernieuwend?

Dit project is vernieuwend in de zin, dat varen zonder uitstoot van schadelijke emissies op dit moment nog in de kinderschoenen staat, terwijl de noodzaak te innoveren in de maritieme sector enorm hoog is. Een dergelijk project zou een wereldwijde primeur voor de stad Rotterdam betekenen.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Cover

Doe mee

Organisatie: Enviu

Contactpersoon: Tim van Vrijaldenhoven

E-mail: tim@enviu.org

Wij zoeken

Op zoek naar een schip/ferry/watertaxi(bedrijf) dat geïnteresseerd is in het demonstreren van onze technologie voor een periode van enkele maanden.

Gerelateerde Plannen

Climate club rotterdam

Climate Club Rotterdam – Netwerkclub voor de toekomst

De Climate Club is een groep van 100 greenminded Rotterdamse ondernemers die zien en erkennen dat het anders moet. Deze club mensen willen we verbinden, om elkaar te versterken en inspireren op duurzame en sociale thema’s.

Bekijk dit plan
Sdg event september

Rotterdam voor de 17 global SDG's

Het event lanceert de 17 SDG's voor Rotterdam, door Rotterdam en met Rotterdam. Het event creërt verbindingen, synergiën tussen- en een overzicht van alle duurzame initiatieven die Rotterdam rijk is.

Bekijk dit plan
Plantengang 3

Moss Air Filter

Het realiseren van een natuurlijk luchtfilter van levend mos in het innovatieve BlueCity, waardoor buitenlucht gezuiverd van fijnstof in de werkruimtes geleid wordt. Dit stelt ons in staat de optimale opstelling voor zo'n mosfilter te onderzoeken.

Bekijk dit plan
Slow mill wake

Duurzame oevers

Oeverbescherming d.m.v. golfenergie generatoren die golven dempen, biodiversiteit stimuleren, lokaal elektriciteit opwekken en aan een breder publiek demonstreren dat golfenergie ook op kleine schaal mogelijk is.

Bekijk dit plan
Spouwfonds

Revolverend Spouwmuurfonds

Rotterdam een stuk duurzamer maken (het scheelt uiteindelijk 42 kiloton CO2) per jaar, zonder noemenswaardige kosten. Het kan door het collectief aan te pakken via een revolverend spouwmuurfonds.

Bekijk dit plan
Slide1

Samen voor Rotterdam

We redden voedselsurplus door het te doneren aan liefdadigheidsinstellingen. We zetten ons hiermee in voor de buurt en tegen voedselverspilling.

Bekijk dit plan

"ode" aan de BioDiversiteit

Het bedenken en maken van een "monument" /standbeeld ter ere van de Biodiversiteit

Bekijk dit plan
Banner ctylab0100

Don't waste it

Polyester maken van Rotterdams plastic afval. Dat is het idee.

Bekijk dit plan
Meer plannen