Ontdek › Plan

Open deuren, open gemeenschappen

Aangemaakt: 31 mei 2018

Het organiseren van een open nacht voor alle gebedshuizen in Rotterdam, met als doel het leggen van verbindingen tussen verschillende groepen in de stad.

SPIOR, de koepelorganisatie van moskeeën in Rotterdam, wil het initiatief nemen om een open nacht te organiseren voor alle gebedshuizen in Rotterdam, het zogeheten 'Open deuren, open gemeenschappen' project. Binnen de maatschappij blijkt namelijk veel onbekendheid te zijn met de hoeveelheid gebedshuizen in Rotterdam, hoe deze eruit zien, maar nog belangrijker: waar ze zich mee bezig houden en waar ze zich voor inzetten. Door een gezamenlijke open nacht te organiseren, waarin elk gebedshuis de gelegenheid krijgt om bezoekers te informeren over hun dagelijkse praktijk en actuele thema's te bespreken, wordt ingezet op het leggen van verbindingen en het verbeteren van de relaties tussen lokale gemeenschappen, het wegnemen van misvattingen over verschillende religieuze tradities en het inzichtelijk maken van de uiteenlopende activiteiten die door gebedshuizen worden uitgevoerd, op sociaal, charitatief en interreligieus vlak. Hiermee hopen we de sociale cohesie in de stad te vergroten.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam is een diverse stad waarin groepen van verschillende achtergronden met uiteenlopende zienswijzen en opvattingen samenleven. Deze groepen weten elkaar niet altijd te vinden en soms bestaat er angst en spanning. Door een platform te bieden, in de vorm van het laagdrempelig openstellen van gebedshuizen, waarop het mogelijk wordt gemaakt om kennis te maken met verschillende religieuze tradities in de stad, hopen wij een steentje bij te dragen aan meer contact.

Waarom vernieuwend?

Er is in Rotterdam, maar ook in Nederland, nog niet eerder een open dag gehouden op deze schaal. Moskeeën, kerken of andere gebedshuizen organiseren afzonderlijk wel eens open dagen, maar zij hebben de deuren niet eerder gezamenlijk opengezet. Dit is een mooie gelegenheid om mensen de kans te bieden kennis met elkaar te maken en het gesprek met elkaar aan te gaan.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: SPIOR

Contactpersoon: Marianne Vorthoren

Wij zoeken

Wij zijn op zoek naar partners die financieel kunnen bijdragen aan de uitvoering van het project en over de inhoud willen meedenken.

Gerelateerde Plannen

Multi Muziek Rotterdam

Gastvrijer vestigingsklimaat voor Rotterdamse multiculturele bands/muziekcollectieven met weinig of geen budget.

Bekijk dit plan
Blijstroom

Blijstroom

Blijstroom wil samen met de bewoners van Rotterdam vijf zonnevelden realiseren in de stad

Bekijk dit plan
Afbeelding1

Rotterdamse helden!

Combineren van bestaand personenvervoer met goederenvervoer, minder voertuigen in de straat, gezonder, schoner en stillere leefomg

Bekijk dit plan
Prototype

Awareness010

Awareness010 is een conceptuele applicatie die ervoor zorgt dat de burgers van Rotterdam bewuster worden van zijn/haar ecologische voetafdruk. We leveren informatie en dienen als support voor de bewoner die een duurzamere levensstijl wilt aanspannen.

Bekijk dit plan
Dsc 0140

Zonne-energie in combinatie met Zonwering

Het integreren van zonnecellen in zonwering in de vorm van bevestiging van zonnecelfolie op buitenzonwering! Fabricage en eventuele montage door gepensioneerde ouderen en/of door arbeidsgehandicapten.

Bekijk dit plan
015 wor lezing

We Own Rotterdam: Event Organisers Meetup

Rotterdamse makers en initiatiefnemers binnen de cultuursector verbinden. Dit willen we doen door ontmoetingen te faciliteren, waarbij kennis over het duurzaam en toekomstbestendig organiseren van kleinschalige evenementen uitgewisseld wordt.

Bekijk dit plan
Boksclinic1

Tienermoeders in beeld

We willen een innovatief trainingsprogramma voor tienermoeders in Rotterdam op de kaart zetten.

Bekijk dit plan

KONINKRIJKSRACE

De Koninkrijksrace is een zeiltocht van Rotterdam naar Willemstad Curacao met een bemanning die een weerspiegeling van de Nederlandse samenleving vormt.

Bekijk dit plan
Meer plannen