Ontdek › Plan

Open deuren, open gemeenschappen

Aangemaakt: 31 mei 2018

Het organiseren van een open nacht voor alle gebedshuizen in Rotterdam, met als doel het leggen van verbindingen tussen verschillende groepen in de stad.

SPIOR, de koepelorganisatie van moskeeën in Rotterdam, wil het initiatief nemen om een open nacht te organiseren voor alle gebedshuizen in Rotterdam, het zogeheten 'Open deuren, open gemeenschappen' project. Binnen de maatschappij blijkt namelijk veel onbekendheid te zijn met de hoeveelheid gebedshuizen in Rotterdam, hoe deze eruit zien, maar nog belangrijker: waar ze zich mee bezig houden en waar ze zich voor inzetten. Door een gezamenlijke open nacht te organiseren, waarin elk gebedshuis de gelegenheid krijgt om bezoekers te informeren over hun dagelijkse praktijk en actuele thema's te bespreken, wordt ingezet op het leggen van verbindingen en het verbeteren van de relaties tussen lokale gemeenschappen, het wegnemen van misvattingen over verschillende religieuze tradities en het inzichtelijk maken van de uiteenlopende activiteiten die door gebedshuizen worden uitgevoerd, op sociaal, charitatief en interreligieus vlak. Hiermee hopen we de sociale cohesie in de stad te vergroten.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam is een diverse stad waarin groepen van verschillende achtergronden met uiteenlopende zienswijzen en opvattingen samenleven. Deze groepen weten elkaar niet altijd te vinden en soms bestaat er angst en spanning. Door een platform te bieden, in de vorm van het laagdrempelig openstellen van gebedshuizen, waarop het mogelijk wordt gemaakt om kennis te maken met verschillende religieuze tradities in de stad, hopen wij een steentje bij te dragen aan meer contact.

Waarom vernieuwend?

Er is in Rotterdam, maar ook in Nederland, nog niet eerder een open dag gehouden op deze schaal. Moskeeën, kerken of andere gebedshuizen organiseren afzonderlijk wel eens open dagen, maar zij hebben de deuren niet eerder gezamenlijk opengezet. Dit is een mooie gelegenheid om mensen de kans te bieden kennis met elkaar te maken en het gesprek met elkaar aan te gaan.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Doe mee

Organisatie: SPIOR

Contactpersoon: Marianne Vorthoren

Wij zoeken

Wij zijn op zoek naar partners die financieel kunnen bijdragen aan de uitvoering van het project en over de inhoud willen meedenken.

Gerelateerde Plannen

HIEROtterdam

Reuzenletters op Centraal Station plein t.b.v. foto's/selfies etc.

Bekijk dit plan
Hef attractietekening

De Hef / De Hef Rotterdam

Op de monumentale Hef kunnen bezoekers langzaam met het Val omhoog naar 48 meter boven de stad. Tussen veel staal en dalende contragewichten en met een steeds weidser uitzicht over heel Rotterdam.

Bekijk dit plan
Hardnekkige vragen

Hardnekkige problemen pakken wij bij de wortel aan

Wij hebben een overvloed aan best practices, tools en experts. Waar zijn diegenen, die ervoor zorgen dat niet alleen de deeloplossingen functioneren, maar ook het geheel op bedrijfs- en systeemniveau?

Bekijk dit plan
1. homecrew logo

Homecrew

Buren worden dienstverleners! Vakmensen en buren met talent worden lokaal verbonden.

Bekijk dit plan
Choice logo

Choice - Direction for tomorrow

Choice is een laagdrempelig mobiel platform dat de mogelijkheid biedt om burgerschap & participatie samen te brengen.

Bekijk dit plan
Tekening presentatie 1

FietsErBij

FietsErBij is een innovatieve multifunctionele fietsenstalling die de buitenruimte mooier, groener en speelser maakt.

Bekijk dit plan
Meer plannen