Ontdek › Plan

Raise A Flag

Aangemaakt: 31 mei 2018

Veilige stad

Raise A Flag verhoogt de (ervaren) veiligheid en stelt mensen in staat om te durven doen wat ze willen. Het zegt: Hier ben ik! Bij mij ben je veilig.

Zelfredzaamheid en burgerhulp stimuleren met Raise A Flag gaat als volgt: een groeiende community van zelfredzame en behulpzame mensen, een basaal communicatieplatform voor contact en informatie, kennis bij de hulpdiensten over hoe burgers te steunen in zelfredzaam gedrag en een methodiek om met burgers samen te werken.

We gaan in een jaar naar een community van 20.000 Rotterdammers die interesse en kennis heeft van zelfredzaamheid en burgerhulp.
We passen de veiligheidsapp Veiligebuurt aan om tijdens incidenten elkaar te vinden en helpen en te zorgen dat de app bij een incident automatisch start.
De veiligheidsregio gaat met de partners in haar organisatie en bij de burgers de capaciteit ontdekken en ontwikkelen om burgers te activeren en ondersteunen bij zelfredzaam en helpend gedrag.

Ruim de helft van de geënquêteerden vindt burgerhulp belangrijk en steunt het vergroten ervan.

Een budget van ruim 57.000 zorgt voor de dekking.

Waarom goed voor Rotterdam?

Rotterdam heeft steeds meer hoog-risico locaties, van haven en station tot binnenstad en evenementen. Burgers moeten zichzelf en elkaar helpen voordat hulpdiensten aanwezig zijn. De dynamiek van de communities zorgt voor een veiliger gevoel, een betere sfeer en een meer gecontroleerde en veilige situatie voor bewoners en aanwezigen. Het vergrootte gevoel van veiligheid zorgt dat mensen - ook ouderen, kinderen, minder validen - kunnen doen wat ze echt willen!

Waarom vernieuwend?

In Nederland bestaat geen samenhangend systeem om (zelf)redzaamheid te vergroten, gebruiken en ondersteunen. Door minder traditionele vrijwilligers bij de veiligheidsregio en meer ad hoc bijstand is er een nieuw model nodig van participatie in de veiligheid. Raise A Flag biedt basis voor een gezonde en flexibele verbinding tussen veiligheidsregio en vrijwillige burgers die op dit moment niet bestaat.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Person 2910695 1920

Doe mee

Organisatie: Justice in Practice

Contactpersoon: Lucien Stöpler

Wij zoeken

Samenwerking met veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, gemeente Rotterdam en financiële ondersteuning.

Gerelateerde Plannen

De toolkit

Durf te delen

De toolkit Durf te delen is er voor slachtoffers van seksueel misbruik en hun vertrouwenspersoon om het onzegbare spreekbaar te maken en van de ‘chaos’ een logisch verhaal te maken.

Bekijk dit plan
Beukelswij

BeukelsWij: Verleiden tot veiligheid

Een veiliger en prettiger leefomgeving rondom Beukelsweg en Beukelsdijk realiseren doort gedrag van verkeersdeelnemers met innovatieve maatregelen te beïnvloeden. Onze missie: het gevoel van een woonwijk creëren voor bewoners aan deze doorgaande weg.

Bekijk dit plan
Symbol invi

Invi

Als reactie op het maatschappelijke probleem van seksueel geweld ontwikkelen wij een nieuw zelfverdedigingsproduct: de Invi armband. Geïnspireerd op de natuur wordt geur ingezet om jezelf op geweldloze en legale manier te kunnen verdedigen.

Bekijk dit plan
Jellyfish

STRAATManieren

Wij willen bereiken dat iedereen, en vrouwen in het bijzonder, gebruik kan maken van de openbare ruimte zonder te worden lastiggevallen.

Bekijk dit plan
Stadsverfraaiingrotterdam

Stadsverfraaiing Rotterdam: Testcase Oude Noorden

Transformatie van twee lelijke plaatgevelpanden voor verbetering publieke buitenruimte en veiligheid om nieuwe samenwerkingen en locaties aan te jagen en waarmee participatie, materiaalverwerking en haalbaarheid opschalen verder wordt onderzocht.

Bekijk dit plan
Sympfonie de veilige straat

Symfonie ‘De Veilige Straat’

Door het opzetten van een nieuw samenwerkingsverband tussen partners op het gebied van veiligheid, onderwijs, radicalisering, welzijn en cultuur, willen we de overlast van jongeren op straat verhelpen en jongeren een nieuwe kans geven.

Bekijk dit plan
12809561 935907393192036 9135257442044512869 n

ESSENBURGPARK

Een ruig en ongerepte groenstrook (RFC weg Rdam) behouden voor Rotterdam en het toegankelijk maken voor iedereen.

Bekijk dit plan
Meer plannen