Ontdek › Plan

Rondje Coolhaven

Aangemaakt: 30 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

In Rotterdam zijn er maar weinig plekken waar je het water echt van dichtbij kunt beleven. Een van die plekken is de Coolhaven, langs de Schie. De komende jaren verwelkomt deze plek veel nieuwe bewoners. Het verandert van een havenbekken, waar de nadruk ligt op scheepvaart, in een gemixte plek voor wonen, werken en studeren. Maar als je er nu komt tref je een stenige, grauwe plek aan.
Ondernemers, bewoners en andere betrokkenen werken hier samen aan een plan om het gebied verder te verduurzamen. Een fijne, groene plek om buiten te zijn, met de hond te lopen en buiten te spelen. Een groene schakel tussen de Heemraadsingel en het park/de groene initiatieven op de Lloydpier. Met recreatie op het water en ruimte voor initiatief van het museum, de hogeschool, bewoners en horeca.
De groep vraagt subsidie aan voor het verder doorontwikkelen van hun ideeën tot een ruimtelijk plan, welke als raamwerk kan dienen voor alle intiatieven. Daarnaast willen we een pilotproject uitvoeren.

Waarom goed voor Rotterdam?

De oevers rond de Coolhaven worden in dit plan met elkaar verbonden in een groene ronde om het water te verbinden en er een meer gezonde en aantrekkelijke verblijfs- en ontmoetingsplek van te maken die de klimaatopgave adresseert. Zoals een grote variatie in beplanting, aantrekkelijk voor insecten en vogels. Maar ook waterberging en het verminderen van fijnstof.
Daarnaast voegt het plan een nieuwe schakel toe in de groene connectie langs de westzijde van Rotterdam Centrum.

Waarom vernieuwend?

Bijzonder is dat dit plan zich richt op het water en de (recreatieve) kwaliteit daarvan voor een aantrekkelijke, groene leefomgeving. Door de uiteenlopende karakters van groene plekken in de stad te benadrukken kan een breder publiek betrokken worden in hun eigen omgeving.
Daarnaast is de groep betrokkenen uit het gebied uit het gebied zelf heel divers; bewoners, ondernemers, instellingen, museum ’40-’45 en docenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sam 5522

Doe mee

Organisatie: Rondje Coolhaven

Contactpersoon: Marieke Veling

Wij zoeken

Betrokkenen aan en rondom de Coolhaven met (groene) ideeën op en rondom het water.
Ervaringsdeskundigen die ons verder willen helpen in het aanscherpen van het plan en de subsidie-aanvraag.

Gerelateerde Plannen

Scan 25

De Muizentrapstraat in De Taaltuin in Spangen

De Muizentrapstraat is een nieuw concept voor De Taaltuin in Spangen! Kinderen met of zonder fysieke beperking lopen, rollen, klimmen, klauteren of kruipen over en onder de stijgende en dalende vlonders, waarop ook fragmenten van gedichten staan.

Bekijk dit plan
Img 1214 meeuw

De Heilige Meeuw - ObeCity -

De Heilige Meeuw is een gezonde impuls voor de wijk Beverwaard. Lokale basisschoolkinderen maakten dit ontwerp om buitenspelen in de buurt te stimuleren en Beverwaard op de kaart te zetten.

Bekijk dit plan
Laat rotterdam je rotterdam vertellen

Laat Rotterdam je Rotterdam vertellen

Kunst, cultuur, stadsgeschiedenis, innovativiteit en techniek komen samen in de vorm van bankjes, tafels, prullenbakken en grondpanelen met een typisch herkenbaar Rotterdams-custom-made design, afgestemd op het stadsgedeelte waar het geplaatst is

Bekijk dit plan
Grondstoffen station schetsontwerp

Afrikaandermarkt grondstoffen station

Het plaatsen van een afvalinzamel- en verwerkingsstation voor de Afrikaandermarkt, om meer restafval hoogwaardig te kunnen hergebruiken, zwerfafval te voorkomen en te communiceren over afval is grondstof.

Bekijk dit plan
Bef aft lunetten r

Sociaal lichtfabrikaat voor de stad van idee tot markt

Als lichtarchitecten verbeteren we met visie en techniek openbare ruimten en maken deze aantrekkelijk voor verblijf, wandeling en veilige sociale plek.

Bekijk dit plan
Banner rec def

Healing Places - Prototypes

Healing Places is a cross-disciplinary project that aims to create in Rotterdam West prototypes of sensory and therapeutic spaces in the city to improve the population’s physical and mental health.

Bekijk dit plan
Dsc 8506

PleinPark 't Landje Cool-Zuid

Plein 't Landje in Cool-Zuid is nu een stenig en monofunctioneel sport- en speelplein. Stadslab Cool-Zuid wil samen met gebruikers en betrokkenen van plein 't Landje het plein transformeren tot een zachter en groener PleinPark voor de hele buurt.

Bekijk dit plan
2016 05 26

De Taal, Spangen, Onderstebovenglijbaan/Taalachtbaan

In Spangen een nieuw taalspeelobject plaatsen in De Taaltuin. Een Taalachtbaan of Onderstebovenglijbaan.

Bekijk dit plan
Meer plannen