Ontdek › Plan

Rondje Coolhaven

Aangemaakt: 30 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

In Rotterdam zijn er maar weinig plekken waar je het water echt van dichtbij kunt beleven. Een van die plekken is de Coolhaven, langs de Schie. De komende jaren verwelkomt deze plek veel nieuwe bewoners. Het verandert van een havenbekken, waar de nadruk ligt op scheepvaart, in een gemixte plek voor wonen, werken en studeren. Maar als je er nu komt tref je een stenige, grauwe plek aan.
Ondernemers, bewoners en andere betrokkenen werken hier samen aan een plan om het gebied verder te verduurzamen. Een fijne, groene plek om buiten te zijn, met de hond te lopen en buiten te spelen. Een groene schakel tussen de Heemraadsingel en het park/de groene initiatieven op de Lloydpier. Met recreatie op het water en ruimte voor initiatief van het museum, de hogeschool, bewoners en horeca.
De groep vraagt subsidie aan voor het verder doorontwikkelen van hun ideeën tot een ruimtelijk plan, welke als raamwerk kan dienen voor alle intiatieven. Daarnaast willen we een pilotproject uitvoeren.

Waarom goed voor Rotterdam?

De oevers rond de Coolhaven worden in dit plan met elkaar verbonden in een groene ronde om het water te verbinden en er een meer gezonde en aantrekkelijke verblijfs- en ontmoetingsplek van te maken die de klimaatopgave adresseert. Zoals een grote variatie in beplanting, aantrekkelijk voor insecten en vogels. Maar ook waterberging en het verminderen van fijnstof.
Daarnaast voegt het plan een nieuwe schakel toe in de groene connectie langs de westzijde van Rotterdam Centrum.

Waarom vernieuwend?

Bijzonder is dat dit plan zich richt op het water en de (recreatieve) kwaliteit daarvan voor een aantrekkelijke, groene leefomgeving. Door de uiteenlopende karakters van groene plekken in de stad te benadrukken kan een breder publiek betrokken worden in hun eigen omgeving.
Daarnaast is de groep betrokkenen uit het gebied uit het gebied zelf heel divers; bewoners, ondernemers, instellingen, museum ’40-’45 en docenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sam 5522

Doe mee

Organisatie: Rondje Coolhaven

Contactpersoon: Marieke Veling

Wij zoeken

Betrokkenen aan en rondom de Coolhaven met (groene) ideeën op en rondom het water.
Ervaringsdeskundigen die ons verder willen helpen in het aanscherpen van het plan en de subsidie-aanvraag.

Gerelateerde Plannen

Afbeelding1

Boomtoppers: alle Rotterdammers kunnen de boom in!

Boomtoppers wil een outdoor sportprogramma rond boomklimmen in een stedelijke omgeving ontwikkelen dat geschikt is voor alle doelgroepen.

Bekijk dit plan
Citylab010 voorstelspeeltuintjeplaatje

Mooi Mooier Middelland Speeltuintje

De bewoners van de Hondiusstraat en de omliggende straten willen de verwaarloosde speelplek op de hoek graag herinrichten, zodat alle kinderen dicht bij huis weer lekker buiten kunnen spelen en de plek weer een vrolijke en verzorgde aanblik biedt.

Bekijk dit plan
Highresscreenshot00007

recycling robotica

robotica fabrieken die huishoudelijk afval sorteren

Bekijk dit plan

Botanische Tuin Afrikaanderwijk

We willen graag van onze tuin een plek maken waar ieder mens met al zijn zintuigen natuur kan beleven.

Bekijk dit plan
12095074 1563914070514491 3124467014853026157 o

BroodNodig

No bread to waste! - BroodNodig haalt het brood van straat en uit de vuilnisbak!

Bekijk dit plan
Dsc 8506

PleinPark 't Landje Cool-Zuid

Plein 't Landje in Cool-Zuid is nu een stenig en monofunctioneel sport- en speelplein. Stadslab Cool-Zuid wil samen met gebruikers en betrokkenen van plein 't Landje het plein transformeren tot een zachter en groener PleinPark voor de hele buurt.

Bekijk dit plan
Straatkijkers2

De Rotterdamse Straatkijkers

100 dagen uitkijken op 1 lijn. De straten maken Rotterdam! Deze willen wij in de kijker zetten als onderdeel van de stad!

Bekijk dit plan
Picture rudolf teunissen lunetten

Social citylights

We gaan de openbare ruimte beleving verbeteren met ecologisch verantwoord lichtdesign wat een straat aantrekkelijk en veilig maakt in beleving en identiteit. Het versterkt de beleving en identiteit van de buurt.

Bekijk dit plan
Meer plannen