Ontdek › Plan

Rondje Coolhaven

Aangemaakt: 30 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

In Rotterdam zijn er maar weinig plekken waar je het water echt van dichtbij kunt beleven. Een van die plekken is de Coolhaven, langs de Schie. De komende jaren verwelkomt deze plek veel nieuwe bewoners. Het verandert van een havenbekken, waar de nadruk ligt op scheepvaart, in een gemixte plek voor wonen, werken en studeren. Maar als je er nu komt tref je een stenige, grauwe plek aan.
Ondernemers, bewoners en andere betrokkenen werken hier samen aan een plan om het gebied verder te verduurzamen. Een fijne, groene plek om buiten te zijn, met de hond te lopen en buiten te spelen. Een groene schakel tussen de Heemraadsingel en het park/de groene initiatieven op de Lloydpier. Met recreatie op het water en ruimte voor initiatief van het museum, de hogeschool, bewoners en horeca.
De groep vraagt subsidie aan voor het verder doorontwikkelen van hun ideeën tot een ruimtelijk plan, welke als raamwerk kan dienen voor alle intiatieven. Daarnaast willen we een pilotproject uitvoeren.

Waarom goed voor Rotterdam?

De oevers rond de Coolhaven worden in dit plan met elkaar verbonden in een groene ronde om het water te verbinden en er een meer gezonde en aantrekkelijke verblijfs- en ontmoetingsplek van te maken die de klimaatopgave adresseert. Zoals een grote variatie in beplanting, aantrekkelijk voor insecten en vogels. Maar ook waterberging en het verminderen van fijnstof.
Daarnaast voegt het plan een nieuwe schakel toe in de groene connectie langs de westzijde van Rotterdam Centrum.

Waarom vernieuwend?

Bijzonder is dat dit plan zich richt op het water en de (recreatieve) kwaliteit daarvan voor een aantrekkelijke, groene leefomgeving. Door de uiteenlopende karakters van groene plekken in de stad te benadrukken kan een breder publiek betrokken worden in hun eigen omgeving.
Daarnaast is de groep betrokkenen uit het gebied uit het gebied zelf heel divers; bewoners, ondernemers, instellingen, museum ’40-’45 en docenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sam 5522

Doe mee

Organisatie: Rondje Coolhaven

Contactpersoon: Marieke Veling

Wij zoeken

Betrokkenen aan en rondom de Coolhaven met (groene) ideeën op en rondom het water.
Ervaringsdeskundigen die ons verder willen helpen in het aanscherpen van het plan en de subsidie-aanvraag.

Gerelateerde Plannen

Fullsizeoutput 951e

BTA: De Gezondste Beleef en Leef tuin van Rotterdam

Het opzetten van een organisatie waarbij wij het volgende willen bereiken: De Botanische Tuin Afrikaanderwijk groeit uit tot een (inter)nationaal bekende en financieel onafhankelijke tuin.

Bekijk dit plan
Water fenomena slide

Water Fenomena Rotterdam Prins Alexander

Op het Prins Alexanderplein, in het hart van de laagst gelegen bebouwde polder van Europa, wordt een Water Fenomena georganiseerd; een publieksevenement voor jong en oud dat het Nederlandse thema ‘water en waterbeheer’ onder de aandacht brengt.

Bekijk dit plan
Img 1214 meeuw

De Heilige Meeuw - ObeCity -

De Heilige Meeuw is een gezonde impuls voor de wijk Beverwaard. Lokale basisschoolkinderen maakten dit ontwerp om buitenspelen in de buurt te stimuleren en Beverwaard op de kaart te zetten.

Bekijk dit plan

Kinderen maken de stad

Een ontmoetingsplek waar generaties samen kunnen spelen en waar sociale barrières worden doorbroken.

Bekijk dit plan
Referenties subsidieaanvraag pag 1

Groen sportpark voor Rotterdam-West

Binnenkort is Rotterdam wet een speel- en urban sportspark rijker. Een buitenruimte die bijdraagt aan een fysiek en mentaal fitte stad.

Bekijk dit plan
Noahs park concept 2a crop

Noah ‘s Park

Noah droomt van rust, groen en water. Een varend park waar verweesde bomen en planten, mensen en verhalen hun toevluchtsoord vinden te midden van een snel verdichtende stad.

Bekijk dit plan
1

Crooswijksebocht ""Groenpoort naar de Rottemeren"'

Een groene Stadspoort naar het natuurgebied de Rottemeren

Bekijk dit plan
Bef aft lunetten r

Sociaal lichtfabrikaat voor de stad van idee tot markt

Als lichtarchitecten verbeteren we met visie en techniek openbare ruimten en maken deze aantrekkelijk voor verblijf, wandeling en veilige sociale plek.

Bekijk dit plan
Meer plannen