Ontdek › Plan

Rondje Coolhaven

Aangemaakt: 30 april 2018

Fijne Rotterdamse buitenruimte

Bewoners, ondernemers, instellingen, studenten en docenten werken samen aan een strategie om de kades rondom de Coolhaven te vergroenen. Deze plek is een van de weinige plekken van de stad waar je echt dicht bij het water kunt zijn.

In Rotterdam zijn er maar weinig plekken waar je het water echt van dichtbij kunt beleven. Een van die plekken is de Coolhaven, langs de Schie. De komende jaren verwelkomt deze plek veel nieuwe bewoners. Het verandert van een havenbekken, waar de nadruk ligt op scheepvaart, in een gemixte plek voor wonen, werken en studeren. Maar als je er nu komt tref je een stenige, grauwe plek aan.
Ondernemers, bewoners en andere betrokkenen werken hier samen aan een plan om het gebied verder te verduurzamen. Een fijne, groene plek om buiten te zijn, met de hond te lopen en buiten te spelen. Een groene schakel tussen de Heemraadsingel en het park/de groene initiatieven op de Lloydpier. Met recreatie op het water en ruimte voor initiatief van het museum, de hogeschool, bewoners en horeca.
De groep vraagt subsidie aan voor het verder doorontwikkelen van hun ideeën tot een ruimtelijk plan, welke als raamwerk kan dienen voor alle intiatieven. Daarnaast willen we een pilotproject uitvoeren.

Waarom goed voor Rotterdam?

De oevers rond de Coolhaven worden in dit plan met elkaar verbonden in een groene ronde om het water te verbinden en er een meer gezonde en aantrekkelijke verblijfs- en ontmoetingsplek van te maken die de klimaatopgave adresseert. Zoals een grote variatie in beplanting, aantrekkelijk voor insecten en vogels. Maar ook waterberging en het verminderen van fijnstof.
Daarnaast voegt het plan een nieuwe schakel toe in de groene connectie langs de westzijde van Rotterdam Centrum.

Waarom vernieuwend?

Bijzonder is dat dit plan zich richt op het water en de (recreatieve) kwaliteit daarvan voor een aantrekkelijke, groene leefomgeving. Door de uiteenlopende karakters van groene plekken in de stad te benadrukken kan een breder publiek betrokken worden in hun eigen omgeving.
Daarnaast is de groep betrokkenen uit het gebied uit het gebied zelf heel divers; bewoners, ondernemers, instellingen, museum ’40-’45 en docenten en medewerkers van de Hogeschool Rotterdam.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Sam 5522

Doe mee

Organisatie: Rondje Coolhaven

Contactpersoon: Marieke Veling

Wij zoeken

Betrokkenen aan en rondom de Coolhaven met (groene) ideeën op en rondom het water.
Ervaringsdeskundigen die ons verder willen helpen in het aanscherpen van het plan en de subsidie-aanvraag.

Gerelateerde Plannen

Route    initiatieven groen recreatie

De Groene Marathon Rotterdam

De Groene Marathon is een recreatieve natuurroute van meer dan veertig kilometer dwars door Rotterdam die de mooiste stukken stadsnatuur met elkaar verbindt.

Bekijk dit plan
Fullsizeoutput 951e

BTA: Botanisch plantenmuseum & kenniscentrum

Het opzetten van een organisatie waarbij wij het volgende willen bereiken: De Botanische Tuin Afrikaanderwijk groeit uit tot een (inter)nationaal bekende en financieel onafhankelijke tuin.

Bekijk dit plan

ketting ruimen

door middel van een ketting brief constructie mensen aansporen een keer per dag een stuks zwerfvuil oppakken en weggooien met hulp van een speciaal ontwikkelde app

Bekijk dit plan
Img 20180225 151557

ROTTERDAM'S PURE ARTERIES AND VEINS.

Houd waterlichamen en de omliggende gebieden vrij van menselijke afvalstoffen en natuurlijk afval. Verbeter de ecologie voor zwemvogels en het uiterlijk van de stad.

Bekijk dit plan
Banner rec def

Healing Places - Prototypes

Healing Places is a cross-disciplinary project that aims to create in Rotterdam West prototypes of sensory and therapeutic spaces in the city to improve the population’s physical and mental health.

Bekijk dit plan
Laat rotterdam je rotterdam vertellen

Laat Rotterdam je Rotterdam vertellen

Kunst, cultuur, stadsgeschiedenis, innovativiteit en techniek komen samen in de vorm van bankjes, tafels, prullenbakken en grondpanelen met een typisch herkenbaar Rotterdams-custom-made design, afgestemd op het stadsgedeelte waar het geplaatst is

Bekijk dit plan
Sk de kas logo liggend

Stadskwekerij De Kas

De omvorming van een binnenterrein met Kas in hartje Rotterdam tot een multifunctioneel kenniscentrum over ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer. We gaan dit doen vanuit onze leidende waarden biodiversiteit, toegankelijkheid en verbinding

Bekijk dit plan
Meer plannen