Ontdek › Plan

Rotterdam: bewust en veilig op het internet

Aangemaakt: 31 mei 2017

Heb hart voor onderwijs

Rotterdamse jeugd, ouders en professionals bewuster en veiliger op het internet maken.

Het plan is om jeugd, ouders en professionals (betrokken bij jeugd en ouders) bewustwordingstrainingen aan te bieden. Deze (opvoed)trainingen, welke gegeven worden in een unieke samenwerking tussen criminologen en ervaren pedagogen maken hen:

- bewust van de informatie die zij op het internet en sociale media plaatsen
- bewust van de risico's die zij hierdoor lopen (o.a. sexting, sextortion, cyberpesten, cyberstalking, grooming, reputatieschade, identiteitsfraude en oplichting)
- bewust van de maatregelen die zij kunnen nemen om niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving te beschermen.

Ouders worden daarnaast praktische opvoedtools aangereikt om beter in gesprek te kunnen gaan met hun kind en om vanuit daar een gezond online opvoedklimaat te stimuleren.

Met behulp van de praktische en interactieve trainingen die Aware Online aanbiedt, zullen bewustwording en online veiligheid zich als een sneeuwbal onder de Rotterdamse jeugd, ouders en professionals verspreiden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Door Rotterdamse jeugd, ouders en professionals inzicht te bieden in de informatie die zij dagelijks op het internet plaatsen, in de risico’s die hieraan verbonden zijn en in de maatregelen die zij kunnen nemen, verkleinen zij onder andere de kans om het slachtoffer te worden van sexting, sextortion, cyberpesten, cyberstalking, grooming, phishing, ransomware, identiteitsfraude, oplichting en reputatieschade en vergroten zij niet alleen hun eigen veiligheid, maar ook die van hun omgeving.

Waarom vernieuwend?

Aware Online biedt unieke en interactieve trainingen aan die in samenwerking met criminologen en ervaren pedagogen zijn ontwikkeld, welke specifiek gericht zijn op bewustwording en welke in samenwerking met het netwerk (scholen, CJG, NJI, Stichting School en Veiligheid en wijkteams) zullen worden aangeboden aan jeugd, ouders en professionals in Rotterdam. Deze trainingen, welke NJI geaccrediteerd worden, zullen Rotterdammers middels bewustwording direct en indirect veiliger op internet maken.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Aware online   training bewust op het internet voor ouders3

Doe mee

Organisatie: Aware Online

Contactpersoon: Elaine van Oorschot

Wij zoeken

- Subsidie CityLab010
- Relevante netwerken om de inhoud van de bewustwordingstrainingen te kunnen afstemmen met professionals in het vakgebied (criminologen, screeningsspecialisten, pedagogen, specialisten op het gebied van sociale media, wetenschappers, psychologen, intern begeleiders, maatschappelijk werkers, leerkrachten, docenten, medewerkers van wijkteams en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG Rijnmond), het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), et cetera.

Gerelateerde Plannen

Buitenzijde denktank grijs logo vmbo

Livestream community

Leren binnen en buiten de school door drempelloze kennisdeling

Bekijk dit plan
Images 1

Fawaka Naschools Ondernemen

Kinderen maken op jonge leeftijd kennis met duurzaam ondernemen. En daarmee zicht op een aantrekkelijk toekomstperspectief.

Bekijk dit plan
Noa

Robotics

Leerlingen leren de onderwijsrobot programmeren om hem te laten dansen op eigen geprogrammeerde muziek. In dit plan wordt techniek verbonden met muziek en dans.

Bekijk dit plan

Vreedzame wijk 3036

Het uitrollen van de Vreedzame school naar Vreedzame wijk

Bekijk dit plan

Jeugdacademie Rotterdam

Jeugdacademie Rotterdam is een platform voor jongeren van 12 t/m 16 die geïnteresseerd zijn in filosofie, kunst en wetenschap.

Bekijk dit plan
Mijn boek boek

Mijn boek - Verhalen uit Rotterdam

Rotterdamse verhalen voor leerlingen van alle Rotterdamse basisscholen. Omdat lezen leuk is!

Bekijk dit plan
Hqdefault

Digitaal schoolplein scholengroep Charlois.

Het digitale schoolplein (een sociaal platform) van de scholengroep Charlois brengt experts binnen de scholengroep samen

Bekijk dit plan
Talkx

TALKX - het sprekend kind- lesmethodiek & event

Kinderen een podium geven om hun belevenissen en bevindingen te leren delen. Volwassenen leren te luisteren naar het verhaal en de stem van het kind.

Bekijk dit plan
Meer plannen