Ontdek › Plan

Rotterdam: bewust en veilig op het internet

Aangemaakt: 31 mei 2017

Heb hart voor onderwijs

Rotterdamse jeugd, ouders en professionals bewuster en veiliger op het internet maken.

Het plan is om jeugd, ouders en professionals (betrokken bij jeugd en ouders) bewustwordingstrainingen aan te bieden. Deze (opvoed)trainingen, welke gegeven worden in een unieke samenwerking tussen criminologen en ervaren pedagogen maken hen:

- bewust van de informatie die zij op het internet en sociale media plaatsen
- bewust van de risico's die zij hierdoor lopen (o.a. sexting, sextortion, cyberpesten, cyberstalking, grooming, reputatieschade, identiteitsfraude en oplichting)
- bewust van de maatregelen die zij kunnen nemen om niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving te beschermen.

Ouders worden daarnaast praktische opvoedtools aangereikt om beter in gesprek te kunnen gaan met hun kind en om vanuit daar een gezond online opvoedklimaat te stimuleren.

Met behulp van de praktische en interactieve trainingen die Aware Online aanbiedt, zullen bewustwording en online veiligheid zich als een sneeuwbal onder de Rotterdamse jeugd, ouders en professionals verspreiden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Door Rotterdamse jeugd, ouders en professionals inzicht te bieden in de informatie die zij dagelijks op het internet plaatsen, in de risico’s die hieraan verbonden zijn en in de maatregelen die zij kunnen nemen, verkleinen zij onder andere de kans om het slachtoffer te worden van sexting, sextortion, cyberpesten, cyberstalking, grooming, phishing, ransomware, identiteitsfraude, oplichting en reputatieschade en vergroten zij niet alleen hun eigen veiligheid, maar ook die van hun omgeving.

Waarom vernieuwend?

Aware Online biedt unieke en interactieve trainingen aan die in samenwerking met criminologen en ervaren pedagogen zijn ontwikkeld, welke specifiek gericht zijn op bewustwording en welke in samenwerking met het netwerk (scholen, CJG, NJI, Stichting School en Veiligheid en wijkteams) zullen worden aangeboden aan jeugd, ouders en professionals in Rotterdam. Deze trainingen, welke NJI geaccrediteerd worden, zullen Rotterdammers middels bewustwording direct en indirect veiliger op internet maken.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Aware online   training bewust op het internet voor ouders3

Doe mee

Organisatie: Aware Online

Contactpersoon: Elaine van Oorschot

Wij zoeken

- Subsidie CityLab010
- Relevante netwerken om de inhoud van de bewustwordingstrainingen te kunnen afstemmen met professionals in het vakgebied (criminologen, screeningsspecialisten, pedagogen, specialisten op het gebied van sociale media, wetenschappers, psychologen, intern begeleiders, maatschappelijk werkers, leerkrachten, docenten, medewerkers van wijkteams en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG Rijnmond), het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), et cetera.

Gerelateerde Plannen

Projc

"Maak je eigen vliegplan"

Innovatief en uniek onderwijsproject luchtvaart voor de Rotterdamse VMBO-BB/KB/GL scholen binnen het vak Technologie & Toepassing!

Bekijk dit plan
Bizzy b. uitsnede titel   bijtje

Bizzy B. - voor veerkrachtige jongeren

Een trainingsprogramma voor talentontwikkeling op het middelbare onderwijs, gericht op verhoging van de mentale veerkracht en de emotionele intelligentie. Jongeren stimuleren tot het ontwikkelen en eigen maken van de 21-eeuwse vaardigheden.

Bekijk dit plan
Bars.00 08 53 03.still061

Niet mijn schuld!

Rondom de korte documentaire ‘BARS’ zetten wij een educatief project op waarmee wij jongeren bereiken die zich binnen de zogenaamde schuld risicogroep bevinden of zich daarin dreigen te begeven.

Bekijk dit plan
Images 1

Fawaka Naschools Ondernemen

Kinderen maken op jonge leeftijd kennis met duurzaam ondernemen. En daarmee zicht op een aantrekkelijk toekomstperspectief.

Bekijk dit plan
Sportschool 010   citylab

Educatieve ondersteuning en sport in Rotterdam Noord

Het aanbieden van educatieve ondersteuning en sport in Rotterdam Noord en dit beschikbaar maken voor iedereen.

Bekijk dit plan
Infographic archiklas

ArchiKlas - architectuurlessen voor kinderen

Kinderen in het primair onderwijs spelenderwijs de 21e-eeuwse vaardigheden bijbrengen door middel van een reeks van architectuurlessen, waarin creativiteit en onderzoekend en ontwerpend leren een grote rol speelt.

Bekijk dit plan
Futureflextaglined

Future Flex

Willen we ons onderwijs verbeteren en met de tijd mee laten gaan, dan valt of staat dit met voldoende professionele ruimte voor leraren om hiermee aan de slag te gaan. Daar zetten we op in met de pilot 'Future Flex'.

Bekijk dit plan
Makerspace

Makerspace in de bieb!

Bibliotheek Rotterdam heeft met de Makerspace het primaire doel om jeugd en jongeren in aanraking te brengen met nieuwe (maak)technieken, hen door (o.a.) workshops kennis te laten maken met en enthousiasmeren voor moderne techniek en maakcultuur.

Bekijk dit plan
Meer plannen