Ontdek › Plan

Rotterdam: bewust en veilig op het internet

Aangemaakt: 31 mei 2017

Heb hart voor onderwijs

Rotterdamse jeugd, ouders en professionals bewuster en veiliger op het internet maken.

Het plan is om jeugd, ouders en professionals (betrokken bij jeugd en ouders) bewustwordingstrainingen aan te bieden. Deze (opvoed)trainingen, welke gegeven worden in een unieke samenwerking tussen criminologen en ervaren pedagogen maken hen:

- bewust van de informatie die zij op het internet en sociale media plaatsen
- bewust van de risico's die zij hierdoor lopen (o.a. sexting, sextortion, cyberpesten, cyberstalking, grooming, reputatieschade, identiteitsfraude en oplichting)
- bewust van de maatregelen die zij kunnen nemen om niet alleen zichzelf, maar ook hun omgeving te beschermen.

Ouders worden daarnaast praktische opvoedtools aangereikt om beter in gesprek te kunnen gaan met hun kind en om vanuit daar een gezond online opvoedklimaat te stimuleren.

Met behulp van de praktische en interactieve trainingen die Aware Online aanbiedt, zullen bewustwording en online veiligheid zich als een sneeuwbal onder de Rotterdamse jeugd, ouders en professionals verspreiden.

Waarom goed voor Rotterdam?

Door Rotterdamse jeugd, ouders en professionals inzicht te bieden in de informatie die zij dagelijks op het internet plaatsen, in de risico’s die hieraan verbonden zijn en in de maatregelen die zij kunnen nemen, verkleinen zij onder andere de kans om het slachtoffer te worden van sexting, sextortion, cyberpesten, cyberstalking, grooming, phishing, ransomware, identiteitsfraude, oplichting en reputatieschade en vergroten zij niet alleen hun eigen veiligheid, maar ook die van hun omgeving.

Waarom vernieuwend?

Aware Online biedt unieke en interactieve trainingen aan die in samenwerking met criminologen en ervaren pedagogen zijn ontwikkeld, welke specifiek gericht zijn op bewustwording en welke in samenwerking met het netwerk (scholen, CJG, NJI, Stichting School en Veiligheid en wijkteams) zullen worden aangeboden aan jeugd, ouders en professionals in Rotterdam. Deze trainingen, welke NJI geaccrediteerd worden, zullen Rotterdammers middels bewustwording direct en indirect veiliger op internet maken.

De gemeente Rotterdam is niet verantwoordelijk voor de inhoud van het plan.

Aware online   training bewust op het internet voor ouders3

Doe mee

Organisatie: Aware Online

Contactpersoon: Elaine van Oorschot

Wij zoeken

- Subsidie CityLab010
- Relevante netwerken om de inhoud van de bewustwordingstrainingen te kunnen afstemmen met professionals in het vakgebied (criminologen, screeningsspecialisten, pedagogen, specialisten op het gebied van sociale media, wetenschappers, psychologen, intern begeleiders, maatschappelijk werkers, leerkrachten, docenten, medewerkers van wijkteams en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG Rijnmond), het Nederlands Jeugdinstituut (NJI), et cetera.

Gerelateerde Plannen

1383758 1421285188084569 1395309728 n

Onderwijs van de 21e eeuw!

Een onderwijsysteem invoeren waarin ieder kind zich maximaal ontplooit, talent mag ontwikkelen en klaar is voor de toekomst.

Bekijk dit plan
Website sbwr l

Samen bouwen we Rotterdam

Kansen van jongeren vergroten door te investeren in hun ‘human & social capital’; door het koppelen van jongeren aan oom & tante's en bedrijven

Bekijk dit plan

Mentale Veerkracht als pijler van de Hef

Ons plan is om mentale veerkracht en welbevinden tot belangrijke pijlers van ons schoolbeleid te maken

Bekijk dit plan
Mijn boek boek

Mijn boek - Verhalen uit Rotterdam

Rotterdamse verhalen voor leerlingen van alle Rotterdamse basisscholen. Omdat lezen leuk is!

Bekijk dit plan
Images 1

Fawaka Naschools Ondernemen

Kinderen maken op jonge leeftijd kennis met duurzaam ondernemen. En daarmee zicht op een aantrekkelijk toekomstperspectief.

Bekijk dit plan

Jeugdacademie Rotterdam

Jeugdacademie Rotterdam is een platform voor jongeren van 12 t/m 16 die geïnteresseerd zijn in filosofie, kunst en wetenschap.

Bekijk dit plan
Shutterstock 95571682

Met Taal Vooraan; taalverrijking op de VVE

Taalontwikkeling van kinderen op de VVE verbetert door kwalitatief goed taalaanbod. Hogeschool Rotterdam, ZOLORO en drie VVE-lokaties ontwikkelen ‘Taal Vooraan’, waarin pedagogisch medewerkers on-the-job gecoacht worden.

Bekijk dit plan
F83ad43a c548 494b 97ee fe3273fa6c37

Schoolschaken op alle basisscholen in Rotterdam

Schaken op school. In het lesprogramma of na schooltijd in de groepen 3 t/m 6 van alle basisscholen in Rotterdam.

Bekijk dit plan
Meer plannen